alert!Blood & Honour zoekt het over de grens

Paul Frederickx

Eind januari kondigde Blood & Honour Nederland met veel tamtam een zogenaamde 'heldenherdenking' aan op de Duitse Militaire begraafplaats bij Ysselsteyn (gemeente Venray). Op de begraafplaats wilden zij op zaterdag 4 maart een kranslegging houden. Deze kranslegging moest in het teken staan van "respect, loyaliteit en trouw' aan de aldaar begraven SS'ers. Na afloop van deze kranslegging zou de groep afreizen naar de regio Antwerpen, alwaar een door Blood & Honour Nordland georganiseerd concert zou plaats vinden.

Manifestatie
Het is niet de eerste keer dat neo-nazi's de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn willen bezoeken, maar de mate van openheid waarmee Blood & Honour Nederland aan de slag ging was ongekend. Het was en is voor AFA onacceptabel dat neo-nazi's openlijk oorlogsmisdadigers kunnen vereren. Een reactie van de kant van AFA kon niet uitblijven. AFA kondigde voor de dag zelf een manifestatie aan bij de begraafplaats. Tevens werden lokale organisaties, de lokale politiek, de lokale en landelijke media geďnformeerd. Daarnaast werd contact gezocht met de gemeente Venray, de beheerder van de begraafplaats en de eigenaar van de begraafplaats. De gemeente reageerde aanvankelijk laks. Ze leek niet goed te weten wat ze met de situatie aan moest. Wel werden via de gemeente suggestieve berichten naar de media verspreid als zou AFA uit zijn op een gewelddadige confrontatie. In zowel ons contact naar de gemeente toe als op onze website hebben wij van begin af aan opgeroepen voor een vreedzame en waardige manifestatie.

Noodverordening
Krap 48 uur voor onze manifestatie besloot de gemeente Venray alle bijeenkomsten op en of nabij de begraafplaats te verbieden. Een gedeeltelijke overwinning voor AFA. Hoewel onze manifestatie geen doorgang zou kunnen vinden, gold hetzelfde voor de 'heldenherdenking' van Blood & Honour Nederland. Wel bood de gemeente Venray ons een alternatieve locatie aan om onze manifestatie te houden, het Turfpad: een onverharde zandweg tussen twee weilanden in. Omdat de gemeente Venray weigerde te praten over een andere alternatieve locatie spande AFA een rechtszaak aan tegen de gemeente Venray en vroeg een voorlopige voorziening aan. De rechtbank in Roermond veegde volledig de vloer aan met de non-argumenten van de gemeente Venray en AFA mocht haar manifestatie houden aan het Lovinckplein in Ysselsteyn.
De dag zelf verliep – zoals door AFA aangekondigd - rustig. Medewerkers van AFA hielden korte toespraken over de situatie in Noord-Limburg, extreem-rechts en jongerenculturen en Blood & Honour. Ook spreekt vanaf het podium een medewerker van de SP-jongerenorganisatie Rood uit Roermond zijn dank uit aan de AFA-activisten voor hun komst.
Hoewel diverse leden van Blood & Honour probeerden bij de begraafplaats te komen, werden zij door de politie tegengehouden. De overige leden van Blood & Honour verzamelden bij parkeerplaats De Sleng langs de snelweg bij Venlo. Omdat op dat moment nog onduidelijk was waar de groep naartoe zou gaan, besloot AFA haar manifestatie voort te zetten totdat definitief duidelijk was dat de 'heldenherdenking' in Ysselsteyn geen doorgang zou vinden. Wanneer de stoet auto's met leden van Blood & Honour zich richting Antwerpen begeeft beëindigd AFA haar manifestatie.

Lommel & Vremde
Pas achteraf zal duidelijk worden dat de groep neo-nazi's is uitgeweken naar het Belgische Lommel om op de daar gelegen Duitse militaire begraafplaats een alternatieve 'heldenherdenking' te houden. Op deze herdenking komen naar eigen zeggen 200 neo-nazi's af. Naast Vlamingen zijn er ook veel Nederlanders en Duitsers aanwezig. Op dit moment is nog onduidelijk welke rol het gemeentebestuur van Venray en de politie regio Limburg-Noord daarbij hebben gespeeld. 's Avonds vond er in het Vlaamse Vremde, deelgemeente van Boechout, een concert plaats georganiseerd door Blood & Honour Nordland Vlaanderen. Op dit concert speelden Warhammer, Strikeforce (beiden uit Engeland), Odessa en Eternal Pride (beiden uit Duitsland). Achtergrond informatie over het radicale en nationaal-socialistische karakter van deze bands staat op de AFA-website www.stopssherdenking.tk. Het oorspronkelijke verzamelpunt voor dit Blood & Honour concert was in Antwerpen. Hoewel het Vlaamse Antifascistisch Front AFF het gemeentebestuur van Antwerpen van tevoren inlichtte over de voorverzamellocatie en de achtergrond van de bands, blonk burgemeester Patrick Janssens uit in onnozelheid. Ook toen de Vlaamse media lucht kreeg van het op handen zijnde Blood & Honour-concert en kopte met "White Power in Antwerpen" en "Neo-nazi's plannen geheim concert in Antwerpen" bleef burgemeester Janssens doen alsof zijn neus bloedde. Waar Blood & Honour het in Nederland niet voor elkaar krijgt om openlijk activiteiten te organiseren en waar in Duitsland het Blood & Honour netwerk een verboden organisatie is, kreeg Blood & Honour in Vlaanderen alle speelruimte. Toen een tweetal journalisten van de Vlaamse zender VTM probeerde opnames te maken van het concert en het ziekenhuis in werden geslagen bleef de – wel aanwezige – politie rustig toe kijken. Dit om "escalatie te voorkomen". Naar aanleiding van dit voorval heeft het Vlaamse kamerlid Koen T'Sijen (Spirit) kamervragen gesteld.

Hoewel wij blij zijn dat Blood & Honour zich niet openlijk heeft kunnen manifesteren in Nederland, zijn wij uiteraard wel teleurgesteld over de laffe opstelling van enkele Vlaamse bestuurders. Wat ons betreft is 4 maart nog geen afgesloten hoofdstuk en zal het mogelijk nog een staartje krijgen.

Paul Frederickx is lid van AFA-Nijmegen

Voor achtergrondinformatie over de manifestatie, het Blood & Honour-concert en media-berichtgeving over zaterdag 4 maart kijk op: www.stopssherdenking.tk.

terug naar inhoud