kroniek belgie

29 november: Geslaagde actie van Antifa Limburg tegen de Nationalistische Studenten Vereniging, afdeling Hasselt. Tweeëntwintig mensen protesteren tegen een feest van het NSV in café de "n8" in Hasselt. De eigenaar laat daarop weten dat het NSV in de toekomst niet meer welkom is in zijn café en de NSV-avond wordt vroegtijdig beëindigd. Antifa Limburg meldt dat het NSV in Limburg nog klein is en dat dit door middel van acties als deze ook zo zal blijven. Zelfs de omwonenden hadden sympathie voor de actievoerders, zo werden er koffie en pannenkoeken aangevoerd voor het antifascistische kamp.

December 2006
02: Euro-Rus Congres in Lebbeke (zie vorige Alert!, dec. 2006 - jan. 2007, nr. 4, jg. 10, pg.41-42)

02: Enkele neonazi's van de Brusselse extreem-rechtse groepering Nation (opgericht door ex-VMO leider Hervé Van Laethem) lopen mee in de betoging van de arbeiders van Volkswagen-Vorst in Brussel. Ze delen pamfletten uit waarin ze de arbeiders oproepen zich niet te laten inpakken door de vakbonden en er zich tegen te organiseren. Volgens de aanwezige Jong Socialisten probeerden ze zich daar te profileren als 'Gauche Nationale' (Links Nationalistisch). Ze worden evenwel door een groep jongeren uit de betoging verjaagd.

Maria De Berlanger strekt haar arm
  De Berlanger  
02: Opnieuw gekibbel over de vraag of een gemeenteraadslid van het Vlaams Belang een Hitlergroet heeft gebracht of niet. Tijdens haar eedaflegging voor de gemeenteraad van Jette hield Vlaams Belang-gemeenteraadslid Maria De Berlanger haar rechterarm gestrekt omhoog. Lokaal Vlaams Belang-fractieleider Dominiek Lootens-Stael zegt dat De Berlanger haar arm schuin omhoog hield omdat ze een wijde cape droeg. Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding dient een klacht in tegen De Berlanger. Het brengen van de Hitlergroet bij officiële gelegenheden is strafbaar in België.

04: Nieuwe huiszoekingen bij leden van Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET). (zie: Alert!, dec. 2006 - jan. 2007, nr. 4, jg. 10, p.42)

04: Tijdens de installatie van de nieuwe gemeenteraad in Charleroi ontstaat opschudding wanneer Olivier Delcourt, een verkozene van het Waalse Front National (FN), bij zijn eedaflegging een fascistische groet brengt. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding dient een klacht in.

Het beste van Blokwatch, Uitgeverij EPO, 2006 - 18,50
  Cover  
07: Een verbitterde medestander van het Vlaams Belang lekt een interne partijnota naar de krant De Morgen. In de nota van het regiobestuur Halle-Vilvoorde wordt beschreven hoe binnen de afdeling Dilbeek een groep "hardliners" rond Wouter Jeanfils en Johan Stie de partij wil radicaliseren. (Jeanfils was onder meer lijsttrekker voor het Vlaams Belang bij de vorige provincieraadsverkiezingen en nationaal secretaris van VB Jongeren. De radicale groep rond Jeanfils zou ook de Vlaamse Jongeren Dilbeek opgericht hebben en nauwe banden hebben met Voorpost.) In de partijnota staat dat de groep rond Jeanfils "op meetings niet onder stoelen of banken steekt dat ze fervente aanhangers zijn van het nazisme" en dat ze "zelfs de Hitlergroet brengen". Jeanfils ontkent het bestaan van de nota die hij een vervalsing noemt. Hij overweegt gerechtelijke stappen wegens laster en schriftvervalsing.

07: Voetbalclub Germinal Beerschot zal maatregelen nemen tegen het racistische gedrag van haar supporterskern. Zo zal ze een camera richten op het "vijftigtal hardliners" die volgens de club verantwoordelijk zijn voor de racistische spreekkoren en de beelden doorspelen aan de politie. De harde kern van GBA-supporters staat reeds jaren bekend om zijn extreemrechtse sympathieën en uitlatingen. De maatregelen komen er n.a.v. de wedstrijd "Beerschot-Standard" (eind november 2006), toen supporters onder meer apengeluiden brulden naar Standard-speler Mohammed Sar. Sinds juli 2006 kunnen clubs waarvan de supporters zich racistisch uitlaten geldboetes krijgen, gedwongen worden om achter gesloten deuren te spelen of zelfs punten kwijt raken.

08: De ministerraad keurt een nieuwe antidiscriminatiewet goed. Drie nieuwe wetten op geslacht, racisme en discriminatie geven het gerecht een krachtig instrument om discriminatie aan te pakken. Voortaan kan ook een burgerlijk rechter een schadevergoeding toekennen aan slachtoffers van oneerlijke behandeling. Eerder was discriminatie een zaak voor de strafrechter en konden slachtoffers niet meer dan een 'symbolische euro' schadevergoeding ontvangen. De schadevergoedingen voor discriminatie variëren van de bewezen schade tot 6 maanden brutoloon voor werksituaties en van 650 tot 1.300 euro voor andere gevallen.

09: Enkele Vlaams-nationalistische organisaties, waaronder de extreemrechtse groepering Vlaamse Jongeren Westland (VJW), houden een fakkeltocht voor amnestie in Roeselaere. Een vijftigtal extreemrechtse jongeren verzamelt om 18 uur bij het standbeeld van Rodenbach. Na de fakkeltocht wordt er een zangavond gehouden in het Vlaams Belang-café De Gezelle. De avond wordt georganiseerd door het "Comité 9 december", een adhoc-collectief van West-Vlaamse nationalistische verenigingen.

09: Zaterdagnacht schieten vier mannen beurtelings met een luchtbuks op voorbijgangers vanuit een appartement boven het hardrockcafé Mike's Garage in Sint-Niklaas. Een man van Marokkaans origine en zijn Belgische vriend raken daarbij ernstig gewond. Het derde slachtoffer, een huisvrouw, kwam er met een schampschot vanaf. De politie wist kort daarop drie van de schutters aan te houden op verdenking van het toebrengen van opzettelijke verwondingen en drugsgebruik. Het is niet uitgesloten dat de daders, die onder invloed waren van drank en drugs, uit racistisch motief handelden. Twee van hen zijn bij het parket gekend omwille van hun extreemrechtse gedachtegoed. Eén van de schutters is de 28-jarige vriend van de café-uitbaatster, Gunther V.C., alias "Guni", die in het appartement woonde. Tijdens de reconstructie verklaarde hij dat het zijn bedoeling was geweest een Marokkaan neer te schieten. Ook de 22-jarige Nicolas M. en Zoeduncan D.B., beiden afkomstig uit Sint-Niklaas, worden aangehouden.

11: De Gentse rechtbank legt 4 jongeren elk een werkstraf van 80 uur op voor het plegen van racistisch geweld. Eind april 2006 woonde het viertal in Dilbeek het treffen van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) bij. Na afloop gingen ze op stap in Gent. Daar zochten ze herrie met Marokkanen en sloegen daarna 2 Griekse jongens bont en blauw. De jongeren verklaarden dat ze opgehitst waren en uitgescholden werden voor fascisten. De rechtbank oordeelde dat ze uit racisme handelden en gaf hen naast de werkstraf een boete van 550 euro. De veroordeelden zijn tussen de 18 en de 23 jaar oud. Twee onder hen gebruikten verboden wapens. Thomas Van den H. uit Gent en Gery P. uit Wervik bekenden de feiten, Mathieu V. en Joachim T., beide uit Waregem, hielden hun onschuld staande.

12: Vier extreemrechtse skinheads uit Tienen worden voor de correctionele rechtbank van Leuven veroordeeld tot 300 uur werkstraf voor racistisch geweld. Op 24 juli 2006 pleegden drie van hen een aanslag met een zelfgemaakte spijkerbom op een belwinkel in Tienen. De allochtone uitbater was gelukkig niet aanwezig in de zaak en de andere bewoners kwamen met de schrik weg. De vier twintigers worden ook vervolgd voor brandstichting in een caravan van een Roma en voor het gooien van een molotovcocktail naar een woning in april 2006. De vierde beklaagde was niet betrokken bij de aanslag op de belwinkel, maar wordt wel vervolgd voor drie andere brandstichtingen met molotovcocktails. De openbare aanklager had 42 maanden cel geëist voor de drie en 36 maanden voor de vierde beklaagde. Twee van hen, Kevin Jacobs (26) en Bart Creeten (30), moeten in januari ook voorkomen voor de aanval op een Slowaakse jongen in de zomer van 2006 (zie verderop).

14: In de gebouwen van de Raad van State vindt een nieuwe zitting plaats van het proces tegen het Vlaams Belang in verband met de partijfinanciering. De Raad van State buigt zich momenteel over de vraag of het Vlaams Belang het Europese mensenrechtenverdrag schendt, waardoor de partij een deel van zijn jaarlijkse subsidie kan verliezen. Het Vlaams Belang vindt het onaanvaardbaar dat de partij terechtstaat voor een college dat voor de helft is samengesteld uit Franstalige rechters en dat de procedure gedeeltelijk in het Frans verloopt. Parlementsleden en militanten van het Vlaams Belang houden een protestactie bij de ingang van het gebouw.

14: Het Vlaams Belang ontkent het broeikaseffect. Kamerlid Filip De Man trekt in zijn weblog van leer tegen de "collectieve verdwazing" bij pers en politiek die Al Gores film An Inconvenient Truth zou veroorzaakt hebben. Ook in haar partijprogramma toont het VB zich geen voorstander van het Kyoto-protocol. De door VB-medewerker Paul Beliën opgerichte conservatieve denktank Center for the New Europe (CNE) lobbyt eveneens om de consensus rond de klimaatsopwarming te ondermijnen. De denktank krijgt dan ook volgens De Morgen van deze dag grote sommen geld van oliegiganten zoals ExxonMobile.

28: In Wallonië werd een nieuwe extreemrechtse partij opgericht, de Union pour un Mouvement Populaire (UMP) – Belgique. De nieuwe partij is een initiatief van voormalig Front National-lid Pierre d'Ans en een aantal van zijn collega's. Eerder hadden deze FN-dissidenten ook al een ander partijtje opgericht met de naam Force Nationale. Opmerkelijk is de gelijkenis met de Franstalige partij UMP van Nicolas Sarkozy. De Franse UMP laat weten niet blij te zijn met de Waalse kopie en overweegt gerechtelijke stappen.

Flyer English Rose in de Kastelein
  English Rose  
30: Optreden van de naziband English Rose in de Kastelein. Hoewel de uitbaters van het Brugse skinheadcafé in de media beweren niets met extreemrechts te maken te hebben, speelt er opnieuw een Blood & Honour-band in hun café. English Rose, de groep rond de Britse frontman Stephan Jones (alias Jonesy), is een van de oudste extreemrechtse bands in het nazicircuit. De band maakt deel uit van de "Independent Blood & Honour"-structuur.

Januari 2007
02: Voorpost voert actie tegen het gebruik van de Franse taal tijdens de installatie van de gemeenteraad in Wezembeek-Oppem (Brusssel). Een vijftiental Voorpostmilitanten verstoort de Franstalige toespraak van de uittredende burgemeester. De Voorposters gaan rechtstaan, steken affiches omhoog en scanderen slogans. Uiteindelijk worden ze door de aanwezige ordediensten uit de zaal verwijderd.

05: De tien Turkse jongeren uit Beringen, die begin december een groep Joodse leeftijdsgenoten met stenen bekogelden en antisemitische beledigingen toeriepen, bezoeken als onderdeel van hun door de Hasseltse procureur opgelegde straf het Anne Frankhuis in Amsterdam. Verder kregen ze elk dertig uur werkstraf en boden ze hun excuses aan de slachtoffers aan.

09: Het Vlaams Belang treedt toe tot de Europese fractie van negationisten en neofascisten. Frank Vanhecke, Koen Dillen en Philip Claeys zitten vanaf nu bij de extreemrechtse fractie "Identiteit, Soevereiniteit en Traditie" (IST). Het Vlaams Belang mag met Claeys de ondervoorzitter leveren..

13: Op de nieuwjaarsreceptie van het Vlaams Belang roept voorzitter Vanhecke nogmaals op om de "rechtse krachten" in Vlaanderen te bundelen in een "Forza Flandria". Die oproep is vooral bestemd voor ex-VLD-er én stemmenkanon Jean-Marie Dedecker, die na een mislukte fusie met de N-VA met een eigen rechtse partij de verkiezingen in wil gaan. Dedecker is voorlopig niet geïnteresseerd. Een andere mogelijke partner is ex-VLD-er Hugo Coveliers, die met zijn partij VLOTT voor de laatste verkiezingen al een kartel vormde met het Belang. Een deel van de radicale achterban van het VB is ondertussen niet te spreken over het charmeoffensief richting Dedecker. Zo stuurt de Antwerpse neonazipartij Protest een brief naar de Vlaams Belang-mandatarissen waarin ze Dewinter een politieke hoer noemen.

14: In de nacht van 14 op 15 januari wordt de gevel van het Vlaams Belang-secretariaat te Gent met verfbommen bekogeld, ook de lichtreclame gaat aan diggelen. Het Vlaams Belang noemt de schade aanzienlijk, doet aangifte en wijst met een beschuldigende vinger naar "de krakers".

18: Vlaams Belang'er Jurgen Verstrepen doet in het VRT-programma Morgen Beter een plan uit te doeken om met een open rechtse lijst naar de kiezer te stappen, waarop naast Vlaams Belang-politici ook Hugo Coveliers (VLOTT) en Jean-Marie Dedecker kunnen staan. Volgens Verstrepen is de VB-top het eens met dat plan, maar VB-voorzitter Frank Vanhecke zegt van niets te weten. Hij maakt meteen brandhout van de hele opzet en zegt te vrezen dat Verstrepen zich onpopulair maakt bij de achterban van het VB. Dedecker richt ondertussen zijn eigen partij "Lijst Dedecker" op, die op 19 januari officieel van start gaat.

18: Bij de installatie van de districtsraad in Deurne wordt na een schriftelijke bommelding het gebouw ontruimd. De politie doorzoekt het gebouw, maar daar is niets te vinden. De bommelding zou gericht zijn tegen Vlaams Belang-voorman Philip Dewinter.

18: Het Front National heeft volgens het controlecollege van het Brusselse parlement de verantwoording voor de inkomsten en uitgaven van de verkiezingscampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober in Brussel niet ingediend. Uiterlijk 45 dagen na de stembusgang moeten de documenten ingediend zijn bij het Brusselse parlement. De partij riskeert door deze nalatigheid een schorsing van één tot vier maanden van haar jaarlijkse dotatie. Volgens FN-voorzitter Daniel Féret heeft de partij wel degelijk de rekeningen van de laatste kiescampagne ingediend.

20: Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael heeft een brief naar alle eerste klasse-voetbalclubs en politiediensten verstuurd. Dewael wil alle kwetsende, racistische en discriminerende uitlatingen, symbolen en spreekkoren definitief uit het voetbal bannen. Naast verbaal geweld wil hij ook bepaalde symbolen verbieden, ook een rugnummer 88 of 18 op een trui kan als zodanig worden geïnterpreteerd. Stok achter de deur is een stadionverbod.

22: Rita De Bont, tot voor kort voorzitster van de Vlaamse Volksbeweging, overweegt een overstap naar het Vlaams Belang. Ze zou in Antwerpen een verkiesbare plaats op de lijst krijgen. De Bont is de tweede prominente figuur uit de Vlaamse Beweging die onlangs aansluiting zocht bij het Vlaams Belang. In juni 2006 trad Bruno Valkeniers, ex-manager van het Maritiem bedrijf Hessenatie en voormalig voorzitter van het Algemeen Nederlands Zangverbond, al toe tot de partij.

23: De Leuvense correctionele rechtbank veroordeeld Kevin Jacobs (26) en Bart Creeten (30) tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan de helft voorwaardelijk. De twee extreemrechtse skinheads uit Tienen waren op 26 augustus vorig jaar betrokken bij een racistische aanval van een tiental skinheads op de 18-jarige Peter Danyi, een Belg van Slowaakse Roma-origine. Hij kreeg een reeks slagen en schoppen en 4 messteken in de buik. De messteken werden toegediend door een minderjarige, die voor de jeugdrechter diende te verschijnen samen met twee andere gearresteerde minderjarigen. Volgens de rechtbank ging het om een duidelijk geplande expeditie die gemotiveerd werd door een diepgewortelde haat tegen vreemdelingen. De twee skinheads gaven voor de rechtbank toe dat ze samen met hun minderjarige vrienden hadden afgesproken om "zwartzakken" te zoeken in de binnenstad. Uit het politieonderzoek blijkt dat de skinheads lid zijn van verschillende extreemrechtse organisaties zoals Groen Rechts en dat ze bijeenkomsten van Blood & Honour bijwoonden. Op de helft van hun gevangenisstraf staat uitstel, waardoor de daders onder voorwaarden eind februari al kunnen vrijkomen. Een van de opgelegde voorwaarden is dat de veroordeelden niet meer mogen deelnemen aan activiteiten van extreemrechts. Daarnaast zullen ze ook een schadevergoeding moeten betalen aan het slachtoffer. Danyi, die de aanval maar nipt overleefde, wil in beroep gaan. Ook het parket gaat in hoger beroep. De kans bestaat dat de zaak in hoger beroep zal worden samengevoegd met de andere zaak waarin de twee reeds waren betrokken, namelijk de reeks racistische aanslagen in Tienen, waarvoor ze in december al waren veroordeeld (zie boven) Enkele leden van deze groep extreemrechtse skinheads uit Tienen zijn eerder ook al opgepakt voor grafschennis (van oorlogsgraven en graven van slachtoffers uit WO II in 2004) en voor het plakken van Vlaams Belangstickers op de moskee van Tienen. In Tienen zijn al vaker migranten aangevallen door skinheads, de daders konden toen echter steeds ontkomen.

22-24: Interne problemen bij Vlaams Belang. In een kranteninterview had VB'er Marie-Rose Morel, die verbreding van de partij wil, forse kritiek geuit op Philip Dewinter en zijn "verkiezingsnederlaag" in Antwerpen (het VB groeide licht, maar Dewinter slaagde er niet in burgemeester te worden). Morel vindt dat de harde lijn van Dewinter zijn tijd gehad heeft en pleit voor een meer gematigde koers voor de partij. Collega-'verbreder' Jurgen Verstrepen, die tot de entourage van Dewinter gerekend wordt, haalt daarna uit naar VB-voorzitter Vanhecke. Verstrepen laat doorschemeren dat deze Morel heeft opgestookt om Dewinter publiekelijk te bekritiseren. Dewinter dreigt er vervolgens mee dwarsliggers, die de partijtop publiekelijk aanvallen, uit de partij te zetten. Vanhecke legt Morel en Verstrepen tijdelijk een spreekverbod op.

24: Het Vlaams Belang daagt de socialistische vakbond ABVV en de christelijke vakbond ACV, de twee grootste vakbonden van Vlaanderen, voor de rechter. Naar aanleiding van de laatste gemeenteraadsverkiezingen hadden de vakbonden een aantal van hun leden die op de verkiezingslijsten van het Vlaams Belang stonden uit de vakbond gezet. Volgens de voorzitter van het ABVV gebeurde dit omdat "militeren voor extreemrechts" in tegenspraak is met hun statuten. Het Vlaams Belang beschuldigt de vakbonden nu van discriminatie. Daarnaast dient het Vlaams Belang nog klachten in bij de privacycommissie omdat de vakbonden de gegevens over VB-leden aan elkaar zouden hebben doorgegeven. De vakbonden zeggen dat ze zich gewoon gebaseerd hebben op de kieslijsten van het Vlaams Belang. De extreemrechtse (én notoir anti-syndicale) partij kondigt verder aan dat ze een eigen vakbond zullen oprichten.

26: Vormingsavond van Voorpost over de "rechten en plichten van de militant". Voorpostactieleider Luc Vermeulen komt de militanten van de Voorpost-kring Gent les geven over aanhoudingen, huiszoekingen, ondervragingen, acties en betogingen.

26: "Natie en natievorming in de Nederlanden" door Voorpost-voorzitter Johan Vanslambrouck in Vlaams Huis De Gezelle in Roeselaere.

Februari 2007
04: Bij een racistische vechtpartij in het centrum van Aalst eindigt de 31-jarige racistische belager Thierry V. zwaargewond in het ziekenhuis. Na een avondje stappen wordt Joeri V., een 21-jarige Aalstenaar van Rwandese afkomst, door Thierry V. uitgescholden en achterna gezeten op zijn motor. Thierry geeft daarbij de vriendin van Joeri een klap met zijn motorhelm. Wanneer de politie tussenbeide komt, houdt de confrontatie even op, maar een paar straten verder gaat Thierry opnieuw met zijn motor achter Joeri aan. Uiteindelijk pakt deze een ijzeren staaf waarmee hij zijn achtervolger een klap op het hoofd geeft. De racistische aanvaller wordt in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht, maar zijn toestand stabiliseert snel. Joeri wordt opgepakt, maar niet verder voorgeleid omdat het parket oordeelt dat het om uitlokking ging.

05: De Antwerpse neonazipartij Protest van Hitlerfreak Olivier Bronselaer en Wolf Kussé (Groen Rechts) valt uiteen. Op de weblog van Bronselaer verschijnt onder de kop "Einde samenwerking met Groen Rechts" de mededeling: "Grondige meningsverschillen over tal van aangelegenheden hebben mij doen besluiten om de samenwerking met Groen Rechts – die spontaan ontstond in het kader der gemeenteraadsverkiezingen – stop te zetten. Voortaan zullen beide hun eigen weg gaan."

05: Vlaams Belang–parlementslid Freddy van Gaever laat weten dat hij toch nog steeds van plan is om met een nieuwe rechtse krant te beginnen. Deze moet nog voor het einde van het jaar in de winkel liggen, in eerste instantie enkel in de regio Antwerpen. Vlaams Belang'er Bruno Valkeniers zal in tegenstelling tot eerdere engagementen niet optreden als coördinator, die taak zal Van Gaever dan maar zelf op zich nemen. Van Gaever wil "de Ryanair onder de kranten" worden, maar dan met een meer 'volkseigen' naam zoals Den Beiaard of Den Goeden Dag. Een generale repetitie komt er met de uitgave van Ons Vlaanderen, een Vlaams-nationalistische gids met horecazaken die de Vlaamse zaak genegen zijn.

05: Er komt geen rechtszaak tegen de racistische trouwkoppels uit Sint-Niklaas. De drie koppels weigerden zich te laten trouwen door de wethouder van Burgerlijke Stand Wouter Van Bellingen (Spirit) omdat deze zwart is. Van Bellingen kiest er voor om hun geen proces aan te doen, een optie waarin het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding hem wou steunen. Als reactie op de commotie lopen de aanvragen om bij de schepen te trouwen massaal binnen.

05: De correctionele rechtbank van Kortrijk velt op 7 maart een vonnis in de zaak waarin beroepsmilitair en Bloed, Bodem, Eer en Trouw-kopstuk Thomas Boutens uit Buggenhout zich moet verantwoorden voor zijn vermoedelijke betrokkenheid bij een vechtpartij waarbij iemand zwaargewond raakte. Twee getuigen wezen Boutens eind vorig jaar op de rechtbank in Kortrijk nog eens aan als de man die in januari 2002 op een fuif in Izegem een 22-jarige man uit Tienen een rake vuistslag toediende. Het slachtoffer hield er een blijvende invaliditeit aan over. Boutens heeft altijd ontkend dat hij die bewuste avond in Izegem was. Zijn advocaat zegt dat hij het slachtoffer werd van rivaliserende groepen in het extreemrechtse milieu die de beroepsmilitair de slagen en verwondingen in de schoenen willen schuiven. Keiharde bewijzen voor de betrokkenheid van Boutens bij de vechtpartij zijn er niet. Een vrijspraak is daarom niet ondenkbeeldig.

06: Voor de correctionele rechtbank van Dendermonde start vandaag het proces tegen twee mannen die boeken uitgegeven en verspreid hebben van de Nederlandse paragnost Jozef Rulof op een paranormale boekenbeurs in Aalst begin mei 2003. Guido Vermeire uit Moerbeke-Waas (verkoper van de boekenstand) en de Nederlander Ludo Vrebos (toenmalig directeur van Wayti Uitgeverij) staan terecht voor racisme en negationisme. Naar aanleiding van de boekenbeurs diende Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding op 28 mei 2003 een klacht in tegen de Nederlandse stichting Geestelijk Wetenschappelijk Genootschap De Eeuw van Christus (die de nalatenschap van Rulof beheert) en de stichting Wayti Uitgeverij (de uitgever van zijn boeken). In principe velt de rechtbank haar vonnis op 6 maart, maar de rechter liet weten dat die datum wellicht zal opschuiven.

07: Slechts twee van de 19 verdachten die begin september werden gearresteerd in het dossier rond het extreemrechtse Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET) zitten nog in de cel. De schorsing die Defensie aan tien militairen oplegde, loopt in maart af. Volgens de speurders draait alles om "twee macho's, twee wapenfreaks en een bende meelopers". De twee "macho's" zijn Thomas Boutens uit Buggenhout en zijn compagnon Joeri Van der Plas uit Dendermonde.

08: In Kortenberg wordt een sokkel ter herdenking van de burgerslachtoffers in de Tweede Wereldoorlog beklad met de initialen A.H. en hakenkruisen.

09: Voorpost-Westland organiseert een gespreksavond over de "zin en achtergronden van de Zonnetekens op het Iberisch Schiereiland". Het "swastika-dia-avondje" gaat door in café 'De Tempelier' in Brugge. De spreker is Diego R. van Sichem de Combe.

09: Vlaams Belang-parlementslid Freddy Van Gaever pleit er opnieuw voor om met een open rechtse lijst van Vlaams Belang, VLOTT en Lijst De Decker de verkiezingen in juni in te gaan.

11: De Vlaams Belang Jongeren vieren hun 20ste verjaardag.

11: Voorpost voert samen met Taal Aktie Komitee (TAK) actie tegen een congres van het Front Démocratique des Francophones FDF, een partijtje dat opkomt voor de belangen van de Franstalige Brusselaars, in Kraainem. Voorpost verwelkomde naar eigen zeggen de "Franskiljons" met "zware voetzoekers en rookbommen".

12: De Antwerpse afdeling van het Nationalistisch Jongstudentenverbond (NJSV) voert onder de leuze "Stop linkse taal in ons klaslokaal" met een tiental personen actie bij het Sint Jan Berchmanscollege in Antwerpen. Daarmee willen ze hun kliklijn promoten, die als doel heeft de namen van leerkrachten door te spelen die "te progressief les geven" of die leerlingen terechtwijzen wanneer zij openlijk opkomen voor de standpunten van Vlaams Belang.

Spandoek Vlaams Blok
  Spandoek Vlaams Blok  
12: Voormalig Vlaams Blok-gemeenteraadslid Wim Felix (26) wordt door het Gentse assisenhof veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf voor moord en dubbele moordpoging. Medebeklaagde Wesley Windhey (27) uit Stekene krijgt 5 jaar voor doodslag. Wim Felix schoot op 20 mei 2004 vier mensen neer tijdens een karaokefeest in café Pit-Stop in Sint-Gillis-Waas (Sint-Pauwels). De 35-jarige broer van de cafébaas, Eddy Martens, overleefde het schot in zijn buik niet, drie andere slachtoffers raakten zeer zwaar gewond, een van hen verloor een oog. Na een ruzie in het café had Windhey het gemeenteraadslid op zijn motor naar huis gebracht, waar hij een revolver ophaalde. Daarna bracht Windhey hem terug naar het café, waar Felix zijn slachtoffers neerschoot. Wim Felix was op het moment van de feiten gemeenteraadslid voor het toenmalige Vlaams Blok in St.-Gillis-Waas. Pas in september 2005, meer dan een jaar na de feiten, nam hij vanuit de gevangenis ontslag uit de gemeenteraad.

12: Op zijn zitting in beroep geeft "kanaalmoordenaar" Björn Moons uitleg over de moord op Ingrid Van Regenmortel, een jogster die in mei 2004 langs het Netekanaal in Viersel door de toen 16-jarige Moons gewurgd werd. Moons vertelt onder meer dat hij vroeger met skinheads optrok, hun fuiven bezocht en met optochten van het Vlaams Belang meeliep. "Dat was een toffe sfeer", zei Moons. Moons rekent zichzelf tot de Antwerpse skinheads en komt uit voor zijn racistische overtuigingen. Op 16 februari wordt Moons, die omschreven wordt als een "gevaarlijke psychopaat", veroordeeld tot dertig jaar cel.

13: Zitting van de Raad van State in het partijfinancieringproces tegen het Vlaams Belang.Voorzitter Frank Vanhecke mag op eigen verzoek zijn belang verdedigen. Vanhecke vraagt om "een eerlijk proces" en somt de namen op van 21 staatsraadsleden die volgens hem te dicht bij de politiek staan. Verder vraagt hij ook en onderzoek naar de belangengroepachtergronden van bepaalde staatsraadsleden, maar dat bleek wettelijk onmogelijk. De Franstalige staatsraadsleden Michel Leroy en Philippe Quertainmont worden gewraakt omdat ze lid zijn van het Centre de Droit Public dat de strijd tegen extreemrechts een warm hart toedraagt. Vanhecke zegt ervoor te vrezen dat het Vlaams Belang het proces zal verliezen en zijn overheidssubsidie zal kwijtraken. De voorzitter verklaart verder dat het Vlaams Belang alvast een "oorlogskas" heeft aangelegd, maar dat dit niet zal beletten "dat de partij moeilijke tijden tegemoet gaat". Een veroordeling kan het Vlaams Belang maximaal 2 miljoen euro kosten.

13: Een Gentse rechter heeft D.N., de 40-jarige uitbater van café Enjoy in Knesselare, veroordeeld tot een boete van 550 euro wegens discriminatie omdat hij op basis van ras of huidskleur twee allochtone jongeren de toegang weigerde tot zijn zaak. De feiten dateerden van 12 januari 2003.

14: Vandaag start voor de rechtbank van Dendermonde het proces dat het Vlaams Belang tegen de vakbonden ABVV en ACV aanspande. (zie eerder) In mei wordt een uitspraak verwacht voor de rechtbank van Turnhout waar in 2004 een eerste klacht werd ingediend. Volgens het Vlaams Belang werden een 200-tal partijleden als vakbondslid geschorst.

15: Philip Dewinter komt spreken aan de Gentse Universiteit op uitnodiging van het liberale studentenverbond LVSV. Linkse studentenverenigingen durven/kunnen niets ondernemen om de bijeenkomst te verhinderen wegens het "recht op vrije meningsuiting" en een verbod binnen het overkoepelende Politiek Filosofische Konvent (PFK) voor studentenverenigingen om activiteiten van andere studentenorganisaties te belemmeren. In het verleden lukte het bijna nooit om Vlaams Belang'ers uit te nodigen voor een spreekbeurt op de universiteit zonder dat er een blokkade of een andere tegenmanifestatie georganiseerd werd. Een poging tot verstoring door enkele individuele antifascistische jongeren mislukt.

15: Voorpost Nederland en Voorpost Vlaanderen houden een gecoördineerde actie tegen coffeeshops in Terneuzen en de grensstreek. Meerdere ploegen houden een nachtelijke plakactie met affiches "Ons land drugsvrij!". De plakactie wordt gevolgd door een persmededeling waarin Voorpost de sluiting eist van de "overlast veroorzakende drugswinkels". Voorpost Nederland en Voorpost Vlaanderen bereiden verdere acties voor.      

17: Optreden van Get Out (uit Nederland) en de Italiaanse naziband Civico 88 in de Kastelein te Brugge. Civico 88 komt openlijk uit voor hun extreemrechtse gedachtegoed en maakt er geen geheim van dat zij banden hebben met Blood & Honour. De Brugse burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) grijpt niet in omdat hij zich niet wil laten "opjagen" door "anonieme klachten uit extreemlinkse hoek". Moenaert zegt dat hij de Kastelein wel in de gaten zal houden. "Iedereen mag op zijn twee oren slapen," aldus de burgemeester.

20: Het Vlaams Belang wil ongewenste jongeren uit de Mechelse wijken verjagen met geluid. Lokaal fractieleider Frank Creyelman wil de hangjeugd te lijf gaan met de 'Mosquito', een Brits toestel dat een onaangenaam geluid maakt dat alleen hoorbaar is voor mensen jonger dan 25. "Een hoge, harde gil met wisselende toonhoogtes", zegt Creyelman. Creyelman verwijst naar het gebruik in het buitenland en verzekert dat "heel jonge kinderen" en dieren er geen last van zullen hebben. Hij zal het voorstel van de Mosquito indienen bij de gemeenteraad. 

20: Het strafonderzoek over de racistische moorden die gepleegd werden door Hans Van Themsche wordt officieel afgesloten, wat vrij snel is voor het Belgische rechtssysteem. Vijf oktober wordt naar voren geschoven als datum voor de start van het assisenproces. De 18-jarige Hans Van Themsche schoot op 11 mei vorig jaar een meisje van twee jaar en haar Malinese oppas dood in Antwerpen. Wat later schoot hij ook op een Turkse vrouw, zij overleefde de racistische aanslag. Een welgemikt schot van een politieagent maakte een einde aan de drieste moordpartij van de extreemrechtse jongeling.

20: In de Luikse gemeente Vaux-sous-Chèvremont hebben onbekenden de kruisweg aan de Basiliek van Chèvremont besmeurd met nazi-symbolen en satanische tekens. Dezelfde nacht worden in Herstal bij Luik nazi-symbolen geverfd op het partijlokaal van de communistische Parti du Travail de Belgique (PTB). De daders droppen ook uitwerpselen in de brievenbus. Er wordt een blad op het raam achtergelaten van "Jeunesse Identitaire", een Franse extreemrechtse beweging.

21: Philip Dewinter en Frank Vanhecke starten hun rondreis langs hun neoconservatieve geestverwanten in de V.S. Het Vlaams Belang hoopt er onder meer financiële steun te vinden. Of zoals Vanhecke het verwoordt: "Wij vechten opdat het Westen kan overleven. Wij vechten voor Europa maar wij vechten ook voor u en voor Amerika. Daarom verdienen we jullie steun. Help ons om te overleven." De VB-delegatie brengt onder andere een bezoek aan het Wednesday Center-Right Coalition Meeting, een wekelijkse bijeenkomst van neoconservatieven onder leiding van Grover Glenn Norquist. Daarna volgt een bezoek aan de Federation of American Immigration Reform (FAIR), één van de lobbygroepen die de immigratie stevig aan banden wil leggen. Tenslotte volgt er een afspraak met Pat Buchanan. Vooral Dewinter dweept met Buchanan omwille van diens boek The Death of the West, over de teloorgang van de Amerikaanse cultuur door immigratie.

21: De Morgen meldt dat WelkomEcho een (bijna) stille dood gestorven is. Met dit blaadje trachtte het Vlaams Belang zoveel mogelijk N-VA-ers aan te zetten om over te stappen naar het Vlaams Belang. Volgens Dewinter zijn er geen N-VA-ers meer te ronselen. WelkomEcho was de directe aanleiding dat Rob Verreycken na een incident met de N-VA ontslag moest nemen als VB-parlementslid. Volgens Marie-Rose Morel staat het gewoon op een laag pitje en slorpt haar vakbondscel momenteel alle energie op.

23: De Antwerpse correctionele rechtbank heeft Stefaan Van Bossele, hoofdinspecteur van de terrorismesectie van de federale politie in Antwerpen, veroordeeld wegens schending van het beroepsgeheim. Van Bossele speelde twee jaar geleden een vertrouwelijke lijst van extremistische en terroristische groeperingen in Antwerpen door aan Vlaams Belang-topman Philip Dewinter, die de lijst liet lekken in de pers. De man zegt dat hij zich misbruikt voelt door Dewinter. Het was absoluut niet de bedoeling dat deze lijst zou doorgespeeld worden aan de pers, zegt hij. Uit het onderzoek blijkt dat de echtgenote van Van Bossele kandidaat-bestuurslid was voor het Vlaams Belang in Beveren. Het echtpaar bezocht ook regelmatig de IJzerwake. De rechtbank hield rekening met het blanco strafregister van Van Bossele en zijn schuldinzicht en verleende hem strafopschorting.

26: Verschillende kranten melden dat de website van Stormfront alle Vlaamse en Nederlandse mannen oproept om zaad te schenken aan spermabanken. Zo willen ze het hoge geboortecijfer bij moslims tegen gaan en voor zoveel mogelijk blank nageslacht zorgen.

26: De arbeidsrechtbank in Gent behandelt de klacht tegen de Gentse beveiligingsfirma Euro-Lock. Het bedrijf weigerde een sollicitant van Turkse nationaliteit. De 34-jarige Murat Caliskan reageerde eind november op een vacature bij Euro-Lock. Hij werd in een standaardbrief afgewezen wegens "niet de geschikte persoon voor de vacante betrekking". Aan de mail hing echter nog een interne mail vast met daarin "Kan jij die persoon afwimpelen? Een vreemdeling die beveiliging zal verkopen, dat heb ik nog niet gezien." De advocaat van de afgewezen sollicitant en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen eisen een stopzetting van de "racistische aanwervingpolitiek", omdat er een "sluitend bewijs van discriminatie" is. Euro-Lock ontkent dat het racistische motieven hanteerde. De hele affaire zorgde er ondertussen voor dat H & M haar samenwerking met de beveiligingsfirma tijdelijk opschortte. Ook C & A en Delhaize distantiëren zich van het bedrijf.

Van onze correspondenten in België

terug naar inhoud