Logo fotopagina

Echo uit bruin verleden

Jaap van Beek
Foto's: Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka

De Nederlandse Volksunie (NVU) heeft ter ondersteuning van hun campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen twee maal gedemonstreerd. Met provinciale politiek had dit niets te maken. Met verheerlijking van nationaal-socialisme des te meer.

Net als in 2003 was de NVU dit jaar verkiesbaar voor de Provinciale Staten van Gelderland. Het nut en de zin ervan is ver te zoeken. Met 0,3 % van de stemmen deed de partij het weliswaar beter dan de vorige keer, maar daarmee is alles op dit gebied wel gezegd. De partij zag wel aanleiding om ter ondersteuning van de campagne twee maal te demonstreren. Hiermee lijkt het doel, in een democratisch orgaan verkozen worden, een middel geworden. Onder het motto "Grenzen dicht voor goedkope Oost-Europese arbeiders" heeft de NVU in januari en februari gedemonstreerd in Apeldoorn en Doetinchem. In het recente verleden vonden dergelijke demonstraties doorgaans plaats op afgelegen gebieden. Partijleider Kusters heeft echter verschillende keren via de rechter betere routes af weten te dwingen voor zijn nazi-optochten. Met enerzijds als gevolg dat demonstranten gemakkelijker kunnen deelnemen. Anderzijds krijgt de NVU, hoe dichter men bij een centrum demonstreert, meer kritiek en last van omstanders. Dit levert uiterst pijnlijke situaties op. In Apeldoorn wil een 79-jarige man een demonstrant, die een Runeteken op z'n achterhoofd getatoeŽerd heeft, te lijf gaan. Onmiddellijk staat er een haag agenten om hem heen. De man staat letterlijk te trillen op z'n benen. "Ik heb de oorlog meegemaakt, de Duitsers hielden me als jongen twee dagen in het Gestapo-hoofdkwartier aan de Euterpestraat vast om te vertellen waar m'n vader was. Die hebben ze toen opgepakt en in Kamp Amersfoort gestopt. Ik ben weer onder behandeling van een psycholoog. En nu marcheren ze hier dus weer." In Doetinchem verzamelt een groep van ruim duizend personen die zich tegen de mars van de NVU keert, waardoor deze na anderhalf uur vertraging vertrekt een kortere route loopt. De spandoeken van de NVU worden onderworpen aan een politiecontrole. Verschillende spandoeken mogen niet worden meegedragen, ondanks het aanbod van Kusters om de verboden en fascistische delen af te plakken. Terwijl de NVU demonstratie leuzen als "Deutschland den Deutschen, Auslander raus", "Eigen volk eerst" en "Deutschland Erwache" (een oude nazi strijdleus) scandeert, en het Horst-Wessellied zingt, arresteert de politie ongeveer zestig antifascisten. Wegens deze houding van de politie krijgt burgemeester Kaiser veel kritiek te verduren. Het Centraal Joods Overleg en AFA hadden de burgemeester van tevoren gewezen op de stelselmatigheid van de strafwaardige uitingen binnen NVU demonstraties. Kaiser trad echter halfslachtig op. Hij verbood een antifascistische tegendemonstratie en liet aanwezige antifascisten arresteren. Tegelijkertijd liep onder toeziend oog van de politie de NVU demonstratie uit op een openlijke verheerlijking van het nationaal-socialisme. Compleet met white power symbolen, wolfsangels, SS-tekens, Reichkriegs-vlaggen etc. Dit getuigt van een absolute onderwaardering en minachting van eenieders recht op bescherming tegen discriminatie, aanzet tot haat, belediging en racisme.

Foto 1
  NVU  
Foto 2
  NVU  
Foto 3
  NVU  
Foto 4
  NVU  
Foto 5
  NVU  
Foto 6
  NVU  
Foto 7
  NVU  
Foto 8
  NVU  
Foto 9
  NVU  
Foto 10
  NVU  
Foto 11
  NVU  
Foto 12
  NVU  
Foto 13
  NVU  
Foto 14
  NVU  
    
    

Klik op de foto's voor een grotere en volledige versie

NVU Doetinchem 24 februari 2007. Toelichting:
Foto 1: JSN-groep, midden Misha van Dijck, rechts Jason Walther, broertje van JSN-voorman Alwin Walther.

Foto 2: De ME vormt een cordon rond de NVU'ers als bescherming tegen woedende inwoners van Doetinchem.

Foto 3: Na verbod van politie om de cijfers 14 en 88 mee te dragen doen Eite Homan en Johnboy Willemse een (vergeefse) poging de getallen af te plakken. Partijleider Kusters houdt samen met Marcel Flink (B&H Noord Nederland) het spandoek vast.

Foto 4: Een zwart blok gevormd door JSN en B&H-Noord Nederland. Op de voorgrond met zwarte vlag Jaap Bolhuis, leider B&H Noord Nederland.

Foto 5: Marcel Kammenga van B&H-Noord Nederland als anti-antifafotograaf.

Foto 6: JSN-er Gino Makkus als verzopen kat.

Foto 7: Blood & Honour Nederland en NVB-activist Peter van Egmond (rechts vooraan met pet) als lid van de ordedienst.

NVU Apeldoorn 27 januari 2007. Toelichting:
Foto 8: Joey Hendriks, voorman van JSN.

Foto 9: Partijleider Kuster voor een groep JSN'ers.

Foto 10: Theo Siebenheller met Reichskriegsfahne. Siebenheller was kandidaat voor de NVU bij de Provinciale Statenverkiezingen 2007.

Foto 11: Een grimmige sfeer.

Foto 12: Robin van Opstal (links, recent vrijgelaten na een mishandeling) en Arris de Bruin (recentelijk gearresteerd wegens verboden wapenbezit) zijn, zoals gebruikelijk ordedienstlid.

Foto 13: Marcel Flink van B&H Noord Nederland.

Foto 14: JSN'ers met spandoek waarin vrijheid voor wat zij zien als 'Prisoners of War' wordt geŽist. Er werd ook geld ingezameld voor deze vastzittende neonazi's.

terug naar inhoud