alert!Blood & Honour herdenkt de SS: "Hun voorbeeld is ons voorbeeld"

Paul Benschop

Hitler look-a-likes, lovende toespraken over de SS, de Hitlergroet, een paar honderd neonazi's en slechte muziek. Deze ingrediŽnten vormden op zaterdag 10 maart de basis voor een tweetal Blood & Honour bijeenkomsten in Vlaanderen: een SS-herdenking en een concert. De organisatie lag in handen van de Nederlandse en Vlaamse divisies van Blood & Honour. Uit angst voor reacties van overheid en antifascisten werden de locaties tot het laatste moment geheim gehouden.

Groeispurt
De Nederlandse en Vlaamse divisies van Blood & Honour hebben het afgelopen jaar stevig aan de weg getimmerd. Er werd in groepsverband afgereisd naar de 'Day Of Honour' in Hongarije, er vond een SS-herdenking plaats in Lommel, een Hitler herdenking, een paintballwedstrijd, de eerste twee nummers van een gezamenlijk Nederlandstalig Blood & Honour magazine werden gepubliceerd en daarnaast waren er nog een viertal concerten. Zeker na het oprollen van Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET), een Vlaamse Blood & Honour divisie van de rivaliserende vleugel, lijken Belgische media en politici wakker te worden voor het fenomeen Blood & Honour. In de media wordt er met afkeer over Blood & Honour gesproken en in de politiek gaan stemmen op om Blood & Honour, net als in Duitsland en Spanje, volledig te verbieden. Tot zover de theorie, de praktijk is 180 graden gedraaid.

Stefan Wijkamp (de Hitler look-a-like) speecht op de begraafplaats, Lommel maart 2007
  Wijkamp  
Lommel
Op de dag zelf kwam een relatief divers gezelschap van ongeveer 150 neonazi's bijeen in Lommel. Uit Nederland waren er diverse leden van Blood & Honour Traditional aanwezig: Marcel Dootjes, Frederik van Leeuwen, Patrick Notermans en Erik de Graaf. Daarnaast waren er diverse neonazi's van andere organisaties: Peter van Egmond (NVB), Tom van den Hoek (NVU), Marcel de Putter (Dietse Kameraden) en andere bekende koppen als Joop Glimmerveen, Stefan Wijkamp, Stewart Mordaunt en Remy Hoven. Naast Nederlanders en Vlamingen waren er ook neonazi's uit Hongarije, Schotland, Engeland en Duitsland.
Ondanks het internationale karakter van de middag hadden de Nederlanders een prominente rol gedurende de herdenking. Erik de Graaf was een van de coŲrdinerende figuren. Joop Glimmerveen en Stefan Wijkamp traden op als spreker. De twee goed bevriende ex-NVU- leden spraken lovende worden over de SS, Nazi Duitsland en Adolf Hitler. "Vandaag herdenken we niet alleen de Waffen SS, maar ook de Wehrmacht, Luftwaffe en de Kriegsmarine, die hun leven en bloed gaven voor het Derde Rijk. Ze vochten tegen de communisten uit het oosten en de democraten uit het westen. Hun opdracht is onze opdracht. Hun voorbeeld is ons voorbeeld", aldus Wijkamp. Glimmerveen benadrukte in zijn toespraak de toekomst met vertrouwen te gemoed te zien: "Leve het Groot Germaanse Rijk van de toekomst. Leve het nationaal-socialisme. Sieg Heil!" Daarnaast liet Glimmerveen zijn licht schijnen op de hedendaagse politiek. Zo kan het hem geen biet schelen of migranten nou een, twee of tien paspoorten hebben. Alle buitenlanders moeten ongeacht hun paspoort eruit wat betreft Glimmerveen, om zo een einde te maken aan de "multiculturele chaos". Dit alles vond plaats onder toeziend oog van de Belgische politie.
Na afloop van de toespraken loopt de groep rondom het terrein en leggen diverse neonazi's een krans of bloemstuk op de begraafplaats. De groep met Mordaunt, Glimmerveen, Hoven, Wijkamp neemt op geheel eigen wijze afscheid. Nadat Wijkamp zich met de zin "bedankt, kameraden" tot de dode SS'ers richt, brengt het viertal de Hitlergroet.
Na afloop van de herdenking reist een gedeelte van de groep door naar een Mechelse buitenwijk. Hier komen uiteindelijk rond de 400 neonazi's bijeen om naar optredens van een viertal fascistische bands te kijken (zie kader).

Poster Antifascistisch Front uit 1986 tegen de SS-herdenking in Lommel
  AFF  
Verbod
Hoe bijeenkomsten als deze onder toeziend oog van de politie plaats kunnen vinden is ons een raadsel. In de week voorafgaand aan beide bijeenkomsten hebben AFA in Nederland en het AFF in BelgiŽ alle betrokken instanties ingelicht: ministeries, beheerders van begraafplaatsen, kamerfracties, burgemeesters en andere betrokkenen. In Nederland was de politie extra alert rond de Duitse begraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn. In BelgiŽ deed de politie simpelweg niks. Hoewel burgemeesters en politie vooraf op hoogte waren van de locatie, datum en inhoud van de bijeenkomst werd er doodleuk beweerd dat er geen juridische basis was tot optreden. Hoewel zowel de Duitse als de Vlaamse beheerders van de begraafplaats aangeven niet van dergelijke herdenkingen gediend te zijn, werd er niet opgetreden. De vraag waarom er in november 1986 wel en nu niet werd opgetreden tegen een SS-herdenking in Lommel, terwijl de antiracisme wetgeving in de loop der jaren is uitgebreid, blijft onbeantwoord. Deze vraag zal door politici, bestuurders en politie moeten worden beantwoord. Op 15 maart jongstleden diende Spirit parlementariŽr Koen T'sijen een wetsvoorstel in dat een verbod op organisaties als Blood & Honour mogelijk moet maken. Wanneer dit wetsvoorstel in stemming wordt gebracht is op moment van schrijven nog niet bekend. Zeker is wel dat indien deze wet niet wordt aangenomen, de SS-herdenkingen op Belgisch grondgebied een jaarlijks terugkerend fenomeen zullen zijn.

Paul Benschop is medewerker AFA Landelijk Secretariaat

Voor het Blood & Honour concert op 10 maart 2007 stonden een viertal neonazi-bands aangekondigd: Westland Rebels uit Nederland, White Law uit Engeland en de Duitse bands Eternal Pride en Frontstadt.

Flyer Blood & Honour
  affiche  
Westland Rebels
De Westland Rebels werden in 2003 opgericht door ex-leden van de Nederlandse band Brigade M. Brigade M (Brigade Mussert) maakte in extreemrechtse kringen faam met nummers als "Eigen Volk Eerst", "Schande Voor Ons Ras" en "50.000 Helden". Dit laatste nummer gaat over Nederlandse vrijwilligers in de SS. Het eerste optreden vond plaats in maart 2004 in Duitsland, op een concert georganiseerd door de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD). Diezelfde maand vindt het tweede concert plaats van de band, ditmaal in Nederland en georganiseerd door de Nederlandse Volks-Unie. Dit concert ontaarde in een vechtpartij tussen rivaliserende Blood & Honour afdelingen. Bij deze vechtpartij werd flink wat apparatuur vernield en vielen rake klappen.

Eternal Pride
Opgericht in 2004 en speelde al diverse malen op concerten georganiseerd door Blood & Honour. De eerste en tot nu enige cd van de band verscheen via het Duitse label Barbarossa Records. Op andere cd's die dit label heeft uitgebracht worden loftuitingen gedaan over Rudolf Hess. Ook verkoopt dit label tal van andere nazistische en racistische cd's.

Frontstadt
Deze band uit Berlijn werd ongeveer tien jaar geleden opgericht en trad meerdere malen op tijdens bijeenkomsten van Blood & Honour. In 2000 nam de band deel aan de productie van de compilatie-cd 'Blood & Honour Brandenburg'. Eind 2000 werd de band minder actief.

White Law
Het Engelse White Law draait al weer enige jaren mee in Blood & Honour kringen. De band werd opgericht in 1997 en speelde al diverse malen op Blood & Honour concerten. Ook speelde de band diverse malen op Hammerskin concerten, o.a. op het Hammerfest 2005 in de VS. De leden van de band laten zich graag fotograferen met vlaggen met een SS-Totenkopf en andere nazistische symboliek. In haar teksten waarschuwt de band het publiek voor "vreemde seksuele uitspattingen, homoseksualiteit en multiculurele chaos". Alle bandleden noemen zichzelf aanhangers van het nationaal-socialisme. De band gaf in 2001 een split-cd uit met de Duitse band Aryan Brotherhood. Ook nam de band deel aan de compilatie-cd 'Right For Whites vol.1'. Frontman en zanger Benny Bullman organiseert al jaren extreemrechtse concerten en kan worden beschouwd als een sleutelfiguur binnen Blood & Honour Engeland.

terug naar inhoud