Logo fotopagina

Nationale Alliantie demonstreert: Niets is wat het lijkt

Jaap van Beek
Foto's: Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka

Op 17 maart houdt de Nationale Alliantie (NA) een reeds lang aangekondigd protest tegen "linkse fascisten" en "de hetze tegen nationalisten". De lage opkomst, de aanwezigheid van rivaliserende rechts-extremisten en als klap op de vuurpijl een actie van antiracistische Feyenoordfans maken de dag compleet.

Al enkele maanden terug kondigt de NA aan rond 21 maart te gaan demonstreren. Dit om te ageren tegen een mogelijke antiracismedemonstratie die traditioneel rondom deze datum (internationale antiracismedag) wordt gehouden, maar dit jaar niet plaatsvindt in Rotterdam. Samen met leden van de Nieuwe Nationale Eenheid (NNE), het Nationaal Collectief en andere sympathisanten weet de NA ongeveer dertig mensen op de been te brengen. Aanvankelijk staat een aantal Jeugdstorm Nederland leden, met fototoestellen in de aanslag, op de voorverzamelplaats van de NA. Kort na aanvang blijkt waarom. Ongeveer dertig Jeugdstormers arriveren in vermomming en compleet in het zwart gekleed, om de NA demonstratie te verstoren. De politie stuurt hen echter weg en verbiedt het de NA te gaan lopen. Hierdoor staan zij twee uur lang op een plein te luisteren naar toespraken van partijleider Jan Teijn, Nationaal Collectief bestuurslid Fabian van der Velden en voormalig Nieuw Rechts kopstuk Rene van Gool. Op de terugweg naar huis ontmoeten de Jeugdstormers een groep Feyenoord fans. Zwaar ontstemd vanwege de aanwezigheid van fascisten in hun stad jagen zij de nazi's uiteen. Enkele Jeugdstormers raken gewond, de kogelvrije vesten om hun lichaam ten spijt.

Foto 1
  NA in Rotterdam  
Foto 2
  NA in Rotterdam  
Foto 3
  NA in Rotterdam  
Foto 4
  NA in Rotterdam  
Foto 5
  NA in Rotterdam  
Foto 6
  NA in Rotterdam  
Foto 7
  NA in Rotterdam  
Foto 8
  NA in Rotterdam  

Klik op de foto's voor een grotere en volledige versie

Toelichting:
Foto 1: Jeugdstormer Gino Makkus op de uitkijk bij de NA-manifestatie.

Foto 2: René van Gool scandeert 'Nationalisten zijn ook mensen, vrijheid van mening is wat wij wensen!'.

Foto 3: Jordy Reijn van Jeugdstorm Nederland met zonnebril en rechts van achteren Ivo Henze zoeken hun mede-Jeugdstormers.

Foto 4: NA-voorzitter Jan Teijn maakt zich op voor inspirerende toespraak. De boneheads achter het klaagdoek kunnen niet wachten.

Foto 5: JSN'er Joey Hendriks doet verkenningswerk voor de verstoringsactie van Jeugdstorm Nederland.

Foto 6: JSN'er Misha van Dijck staat op het punt, na weggejaagd te zijn door Feyenoordfans, ingerekend te worden door de Rotterdamse politie.

Foto 7: Op de NA-manifestatie: Wietse van Dijken.

Foto 8: Briefje van de Nationale Alliantie met te roepen leuzen.

terug naar inhoud