alert = afa

Home
Inhoud 1-2008
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

Logo fotopagina

printversie

Warm onthaal voor NVU in Bergen op Zoom

Redactie Alert!
Foto's: Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka

De demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie liep bijna uit de hand. Op 1 maart refereerde de extreemrechtse partij openlijk aan het verboden nationaal-socialisme, een woedende menigte bekogelde de neonazi's met eieren. De NVU was die dag giftig en dat zorgde voor een eveneens giftig publiek.

"Nationaal-Socialisme Nu!", klinkt het in de Stationstraat van het Brabantse plaatsje. Zeventig man geformeerd in een stoet stampt het centrum binnen. De groep zoekt de rest van de kudde op. Deze staat aan het eind van de straat, veilig verstopt op een parkeerplaats. Het lijkt een NVU-demonstratie zoals alle anderen. Toch schreeuwt Kusters vandaag harder dan voorheen, is de opkomst hoger en de leuzen zijn veel nationaal-socialistischer.. Heeft de NVU de versnelling in haar vier gezet?

Eind vorig jaar leek de Nederlandse Volks-Unie nog op sterven na dood. Het aantal NVU-leden daalde iedere demonstratie. Voor hen in de plaats kwamen  sympathisanten die zich de Nationaal-Socialistische Actie noemden. Steeds meer skinheadjongeren sloten zich juist bij die groep aan. De NSA-voorman Alwin Walther kreeg hierdoor genoeg mogelijkheden de NVU te dwingen een radicalere koers te voeren. Vandaag lijken de neonazi's bozer dan ooit tevoren, dus dat is wel gelukt.

Het harde geschreeuw waarmee de NVU zojuist Bergen op Zoom is binnen gedenderd, trekt de aandacht van alle aanwezigen. De straat is volgestroomd met alternatieve jongeren, linkse activisten, bikers, voetbalsupporters, allochtone hangjongeren, skaters en sensatiezoekers. Veel belangstellenden staan al langer op de neonazi's te wachten. De spanning is duidelijk voelbaar. Een fellere NVU aan de ene kant en aan de andere kant een 'warm ontvangst' van Bergen op Zoomenaren. De plaatselijke Mobiele Eenheid wacht die confrontatie niet af. Al snel wordt iedereen bevolen zo ver mogelijk bij de rechts-extremisten vandaan te blijven.

In de verte is dus het geschal van de NVU-voorzitter Constant Kusters te horen. "Wij zijn hier vandaag bijeen gekomen om te demonstreren tegen het neoliberalisme." Het gezoem van de politiehelikopter hoog boven het station overstemt. Dat laat maar weinig van zijn toespraak heel. Ondanks dat Kusters veel feller is dan voorheen als hij zijn stem verheft: "Wij zijn het zat met."  Ook in de speech erna was Ivo Pastoor het zat met.

De politie kan onmogelijk heel Bergen op Zoom bij de NVU vandaan houden. Wanneer de ME de straat afsluit, ziet een grote groep allochtone jongeren al snel kans om rechts bij de gehate partij te komen. Er klinkt spottend: "Jullie hebben echt ballen. Kom hier dan". Meters voorbij het spoor van achter het hek trakteert een groep allochtone jongeren de NVU op stukken hout. "Joehoe, kankerlijers. Joehoe. Wij zitten hier en jullie krijgen ons nooit weg."

Dat de boel echt zou kunnen escaleren is duidelijk. Een bozere Nederlandse Volks-Unie,  tegenstanders vanuit alle hoeken van de samenleving en tenslotte een infrastructuur waar de politie geen raad mee weet. Je zou verwachten dat de demonstratie vanaf hier ontbonden wordt. Desondanks trekken de nazi's de stad in, luid schreeuwend: "Vrij Sociaal en Na-tio-naal."

Een groepje politieagenten begeleidt de neonazi's rustig naar een geasfalteerd voetbalveld. Kusters gaat voor een tweede keer spreken. De skinheads zijn even stil. Het is in schril contrast met het tafereel achter de hekken. Hier klinkt getoeter en geroep van woedende tieners. Kusters begint zijn verhaal: "Kameraden, Nationaal-Socialisten." Horen we dit goed? En zijn toespraak liegt er ook niet om: "Nederland is ons land. Wij zijn hier de baas en dat zal altijd zo blijven."

Desondanks bestaat het nazistisch gezelschap ook uit buitenlandse collega's. Zo is er de RVF UK division. Dit samen met een Duitse autonome delegatie aangevoerd door Michael Krick. "Together we are strong", roept iemand van de Britten. Zodoende zijn in het gezelschap veel nieuwe gezichten te zien. De opkomst zal zo rond de 90 man zijn.

De politie zorgt dat de neonazi's veilig van het asfaltveld kunnen. Hierop snellen woedende pubers in de richting van de NVU. "Links gespuis. Ga naar huis", toetert Kusters ze terug. Aan zijn gezicht af te lezen geniet hij van al die negatieve aandacht. Onderwijl doet de M.E. hard haar best alle belangstellenden weg te houden. De NVU moet immers veilig de rest van de straat in.

De NVU vervolgt de tocht in een T-splitsing. De ideale plek waar tegenstanders van de NVU elkaar al snel weten te vinden. Links van de straat, staat een grote groep boze Marokkaanse jongeren. Rechts grijnzen krakers en hooligans de neonazi's toe. Bewoners van de woonwijk lopen de straat op om te kijken wat er gebeurt. De straat staat vol als bij een jaarmarkt. Al zijn die doorgaans veel gezelliger.

Stukken poep, flesjes en eieren van alles wordt uitgeprobeerd op de hoofden van de NVU-demonstranten. Michiel Bos en Michael Rensen moeten het door hun lengte als eerste ontgelden. Vooral de Marokkaanse pubers zijn razend op de neonazi's. "Weg met jullie en weg met Amerika",  roepen er een paar. De meeste zijn nog amper zestien jaar oud. Ze juichen en springen elkaar in de armen als wanneer ze een nazi weten te raken met een ei.

Als dit pandemonium een flat passeert komt de tocht tot zijn climax. Vanaf het balkon van het grote gebouw, roepen ook bewoners de nazi's boos toe. Er wordt alleen maar meer rommel gegooid naar de NVU. Het enige wat zij nog kan doen is het produceren van jungle-geluiden. Andere boneheads slaan dicht en aanschouwen dit allemaal met grote blauwe angstige ogen.

Wanneer de eieren opraken, zingt Kusters door de megafoon de tv-tune van Sesamstraat naar zijn jonge tegenstanders. Maar verschillende verwensingen blijft hij terug krijgen. De NVU komt er zonder kleerscheuren vanaf en is inmiddels weer op het startpunt geraakt. Om vervolgens te worden bekogeld met stukken hout, net als aan het begin van de tocht.

In de week voorafgaand aan de demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie in Bergen op Zoom hebben AFA-activisten flyers verspreid in deze gemeente. Met deze flyer werden de inwoners van de wijken waar de NVU haar demonstratie zou gaan lopen ingelicht over het ware karakter van de NVU. Ook stond er informatie in de flyer over andere extreemrechtse groepen die meelopen met NVU-demonstraties en over de racistische en fascistische intenties van deze groepen. Aan de achterkant van de flyer was een raamposter gedrukt. In de flyer stond een oproep om de poster, met de tekst "geen nazi-mars door mijn straat", voor het raam te hangen als signaal tegen de NVU-demonstratie.

Tim Vlaarbeek, AFA landelijk secretariaat

Foto 1
  Michael Krick  
Foto 2
  Alwin Walther  
Foto 3
  NVU  
Foto 4
  Racial Volunteer Force uit Engeland  
Foto 5
  Zwarte Blok  
Foto 6
  Eite Homan  
Foto 7
  ME  
Foto 8
  NVU en ME  

Klik op de foto's voor een grotere en volledige versie

Toelichting:
Foto 1: De eerste demonstratie van Michael Krick na zijn vrijlating (zie Alert! 4 2006). Zijn Racial Holy War-tatoeage (bovenste deel van geweer zichtbaar) heeft-ie nog.

Foto 2: NSA-leider Alwin Walther houdt een speech ter nagedachtenis van de begin februari 2008 bij een aanslag omgekomen Hezbollah-leider Imad Mughniya en noemt hem een 'waar voorbeeld voor elke anti-zionist' en hij hoopt dat het werk van Imad zal bijdragen aan 'de vernietiging van de bezetters van Palestina'. De neonazi's houden een minuut stilte.

Foto 3: De NVU en de inwoners van Bergen op Zoom keerden bij het voorverzamelen de ruggen naar elkaar toe.

Foto 4: Een delegatie van vier man van de Racial Volunteer Force uit Engeland loopt ook mee. Adrian Brooks (boven het woord 'strong' op het spandoek) zal later een toespraak houden waarin hij oproept tot eenheid. Helemaal links Michiel Bos, rechts met microfoon Constant Kusters.

Foto 5: Het zwarte blok zeulde weer allerlei vlaggen mee; een Palestijnse, een aantal zwarte, eentje met de Zwarte Zon, eentje met een op het AFA-logo lijkend symbool maar dan met twee witte vlaggen en de tekst NSA en 'Nationaal Socialistische Actie' en een aantal met hamer & zwaard, in 1929 gebruikt door de NSDAP en daarna door de Hitlerjugend. Het zou symbool staan voor het verenigen van arbeiders en soldaten.

Foto 6: Eite Homan strijdbaar, Ed Polman loopt voor het eerst sinds tijden weer mee en moet schijnbaar wennen aan de thematiek. Rechts ordedienstlid Michael Rensen.

Foto 7: Tegen het einde van de demonstratie wordt de sfeer steeds grimmiger en moet de ME met busjes de straten blokkeren en met dubbele linies woedende buurtbewoners op afstand houden. De stemming in het zwart blok is wisselvallig: enerzijds wordt er geroepen 'Wij zijn de echte antifascisten', anderzijds 'Nationaal Socialisme Nu!' en dan weer 'Hamas, Jihad, Hezbollah'.

Foto 8: Groot verschil tussen het begin van de optocht en de eindopstelling van de NVU en Mobiele Eenheid.

(uit: Alert!, nummer 1, april 2008. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud