alert = afa

Home
Inhoud 1-2008
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

Logo fotopagina

printversie

Moslimhaters in schaapskleren

Jaap van Beek
Foto's: Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka

Op 26 januari vond in Amsterdam een manifestatie tegen de vermeende islamisering van Nederland plaats. Een handvol demonstranten en een overkill aan journalisten hielden elkaar bezig. Een steenworp verder protesteerden antiracisten.

Op zaterdagmiddag druppelen onder het toeziend oog van een enorme politiemacht zo'n dertig demonstranten uit minimaal vier verschillende landen samen. Zij hebben gehoor gegeven aan de oproep van SIOE Nederland (Stop the Islamisation of Europe) om op de Dam te demonstreren. Het doel: "onze vrijheid terugpakken." Vanwege de aanwezigheid van een veel grotere groep antiracistische demonstranten worden de SIOE-aanhangers letterlijk en figuurlijk neergezet in de schaduw van het paleis op de Dam. De demonstranten krijgen stiften en borden van karton, om leuzen op te schrijven. Er volgt een aantal toespraken. De één nog wonderlijker dan de ander. Een zelfverklaarde geassimileerde allochtoon met een ijzeren kruis op zijn tas, die vindt dat VVD-ers maar softies zijn. Een vrouw die beweert dat ze eigenlijk links is, maar "helaas moet toegeven dat Wilders gelijk heeft." En een man die verklaart moslim te zijn. Hij zegt: "Nederland is vol met Wilders-stemmers. En ik ben een moslim. Als je daar een probleem mee hebt rot je maar op." Hij krijgt van het verbaasde publiek nog applaus ook. Een aantal toespraken en een uurtje later maakt de politie een eind aan deze vertoning. Vanwege aanhoudende en oprukkende tegendemonstranten luidt hun verklaring. De SIOE demonstranten laten zich gedwee naar het station begeleiden.

SIOE Nederland maakt deel uit van een Europese koepelorganisatie met onder meer de Deense anti-islampartij SIAD en het Britse netwerkje 'No Sharia Here'. SIOE keert zich tegen de invloed van de islamitische religie in Europa. Op 11 september 2007 hielden ze een internationale demonstratie in Brussel, waar naast enkele Nederlanders ook verschillende kopstukken van het Vlaams Belang aan deelnamen. Deze demonstratie werd op voorhand door de burgemeester verboden.  De opkomst was mede hierdoor lager dan verwacht, en wie wel kwam, werd gearresteerd. Op Martin en Monique van der Hulst uit Veendam heeft deze demonstratie kennelijk een inspirerend effect, want al snel zetten zij een Nederlandse afdeling op. Ze lanceren een website en mobiliseren op die wijze mensen om op 2 november 2007 de moord op Theo van Gogh te herdenken. Enkele tientallen mensen verzamelen zich die avond in het Oosterpark. Hoewel het een herdenking betreft van een moord, gepleegd door een doorgedraaide religieuze extremist, gaat men in de toespraken die daar te horen zijn fel tekeer tegen de islam. Elke vorm van georganiseerde religie kan op zinnige wijze bekritiseerd worden, zelfs op een Van Gogh herdenking als het dan echt moet. Maar hier slaat SIOE Nederland de plank flink mis. Theo van Gogh is volgens hen niet vermoord door toedoen van een religieuze extremist, maar "omdat er een bevolkingsgroep is in Nederland die niet met kritiek weet om te gaan." Hier gaat kritiek op een religie naadloos over in discriminatie van een gehele bevolkingsgroep.

Wij zijn antiracisten
De analyse van SIOE lijkt zich in eerste instantie te richten op het bekritiseren van een religie. De organisatie beschouwt zichzelf als antiracistisch. Maar hun kritiek op een religie slaat vaak door in racisme ten opzichte van moslims. Die zouden namelijk agressief zijn, joden verjagen en homo's in elkaar slaan. Een kort lontje hebben, auto's in de brand steken en iedereen minachten die niet zo is als zij. Bovendien willen ze de sharia-wetgeving in Europa invoeren. Deze kritiek treft volgens SIOE niet een aantal moslims, maar hen allemaal. Gewelddadige moslimextremisten staan volgens SIOE model voor elke moslim. "De gematigde islam bestaat niet, er is alleen islam. En die zet alle moslims aan tot extremistisch gedrag", aldus Martin van der Hulst tijdens de demonstratie op de Dam.

Het is juist deze gedachtegang waardoor SIOE Nederland de aandacht van antiracisten krijgt die het verdient. Met het aanwakkeren van een irrationele angst voor, en het verspreiden van racistische vooroordelen over een verdrukte minderheid in onze samenleving stellen ze zichzelf in een extreemrechtse traditie. Extreemrechtse activisten herkennen zich in deze retoriek. Dat uit zich onder meer in het deelnemersveld van de manifestatie. Een ordedienstlid van SIOE is eerder gesignaleerd op demonstraties van de nazistische Nationalistische Volks Beweging (NVB) en de Nederlandse Volksunie. De beroepsactivist en erkend moslimhater Ben van der Kooi blijkt gewoon welkom te zijn. Hij kwam samen met een aantal tassen vol met spandoeken en zijn vriend Thomas Wentzel. Diens pennenvruchten zijn terug te vinden op de extreemrechtse fora Stormfront en Holland Hardcore. Aad Leering, een voormalig Nieuw Rechts lid was ook aanwezig. Het voormalig PvdA raadslid Ehsan Jami blijft dit keer, in tegenstelling tot bij de Van Gogh herdenking, op een afstand van de manifestatie en staat elders op de Dam de media te woord. Daags na de demonstratie is een interview te beluisteren op de extreemrechtse internetzender Radio Rapaille. Hier keuvelen Martin en Monique van der Hulst met de doorgewinterde rechtsextremist Tim Mudde over het verloop van de manifestatie. Mogelijk wisten zijn niet met wie zij op dat moment spraken, en kwam het interview voort uit een vorm van kritiekloze naïviteit. De aantrekkingskracht van SIOE Nederland op delen van het traditioneel extreemrechtse landschap is in elk geval bevestigd. Dit was gezien hun gedeeld gedachtegoed echter geen verrassing.

Foto 1
  SIOE  
Foto 2
  SIOE  
Foto 3
  SIOE  
Foto 4
  SIOE  
Foto 5
  SIOE  

Klik op de foto's voor een grotere en volledige versie

Toelichting:
Foto 1: Toespraak van Martin van der Hulst, de Nederlandse organisator van SIOE.

Foto 2: De Engelsman Stephen Gash, oprichter van SIOE.

Foto 3: Thomas Wentzel.

Foto 4: Ben van der Kooi.

Foto 5: Massaal uitgerukte (internationale) pers.

(uit: Alert!, nummer 1, april 2008. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud