alert = afa

Home
Inhoud 1-2009
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

Logo fotopagina

printversie

Amersfoort fluit nazi's uit

Redactie Alert!
Foto's: Antifaschistische Onderzoeksgroep Kafka

Op zaterdag 21 februari hebben precies 88 leden van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) en aanverwante neonazi-organisaties geprobeerd om in Amersfoort te demonstreren. Hun verwerpelijke boodschap werd echter nog voordat de nazi-mars was begonnen luidkeels overstemt en uitgefloten door honderden woedende en geëmotioneerde Amersfoorters. Dat de NVU in een stad met zo een beladen oorlogsgeschiedenis mocht demonstreren, werd door velen als ronduit schandalig ervaren.

Ook bleek de toezegging en belofte van de burgemeester om tegen racistische en niet toegestane symbolen en uitlatingen op te treden niet veel meer dan een loze toezegging. Ook tegen beledigende, bedreigende, nazi- verheerlijkende en haatzaaiende leuzen als `Nationaal - Socialisme Nu!´, `Combat 18 Terrormachine´, `Dood aan Israel´, `Landstormsoldaten, Heldentater´, 'Arbeid, vrijheid, recht en brood, nationaal-socialist tot in den dood', nationaal-socialistisch, revolutionair' werd niet opgetreden. En omringd door tientallen ME´ers mocht Arnoud Kuipers, de leider van Blood & Honour Vlaanderen, een speech houden waarin hij stelde dat nationaal-socialisme de oplossing is voor alle problemen. Ook spreekt de Britse neonazi Mark Atkinson (1). De NVU herdenkt ook nog de in februari overleden Waffen SS'er van Eggen en collecteert voor een krans op zijn graf. Ook wordt er geld ingezameld voor een 'politieke gevangene' in Vlaanderen.

Ondanks de enorme hoeveelheid politie werd de route van de neonazi's geblokkeerd nog voordat deze vertrokken waren. Het koste dan ook de nodige tijd om de route vrij te maken en de nazikliek van de NVU vertrok daardoor met behoorlijke vertraging. Vergezeld van honderden boze Amersfoorters, waaronder veel gemeenteraadsleden, werd de racistische boodschap van de NVU volledig overstemd met gastoeters, leuzen en fluitjes en leidde hun aanwezigheid tot veel vertraging van de nazi-mars. Halverwege de route werd de stoet geheel tot stilstand gedwongen: een zitblokkade versperde de doorgang. Noodgedwongen werden de nazi's omgeleid en hun route werd drastisch ingekort. Daarnaast stonden zij 3 kwartier te wachten voordat de politie de demonstratie beëindigde en de groep neonazi´s met gestreken vlaggen naar het Stationsplein liet lopen.

Terug op het station was de deceptie van gezichten van de neonazi´s af te lezen, dit was duidelijk niet de dag geworden die zij voor ogen hadden. Nogmaals uitgefloten verlieten zij halsoverkop de stad. Dankzij de aanwezigheid van vele Amersfoorters, jong en oud, is het duidelijk geworden dat neonazi's en hun walgelijke gedachtegoed niet welkom zijn.

Symbolen die werden meegedragen: de Zwarte Zon (een NS-symbool), de lettercode 88 (dat staat voor 2x de 8ste letter van het alfabet en zo Heil Hitler uitdrukt), een vlag met het White Power-symbool en enige opnaaiers op jassen (in de context van deze demonstratie zeker racistisch en discriminerend), een vlag met het symbool van de neonazistische terreurorganisatie Combat 18 (de 1 en de 8 staan voor de eerste en achtste letter van het alfabet, dus AH, Adolf Hitler). Op een t-shirt van een demonstrant was die cijfercode wel afgeplakt, maar om dan vervolgens een metersgroot spandoek met het beeldmerk van diezelfde neonazi-bende toe te laten is tamelijk bizar.

Op het nieuwe initiatief www.laatzenietlopen.nl staan alle mediaberichten, raadsvragen, foto's en filmpjes van die dag.

Noot: (1) Deze man, lid van de Racial Volunteer Force en voormalig activist van de Britse afdeling van de Ku Klux Klan, werd in 2005 tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het aanzetten tot rassenhaat. Hij onderhield de website van de RVF en schreef voor het blad 'Stormer', waarin onder andere instructies voor het maken van bommen in werden afgedrukt. Atkinson, ook ooit lid van Combat 18, verklaarde in 1997 op de Deense televisie dat zijn organisatie gewelddadige acties (onder andere het verzenden van bompakketten) in Europa gaat uitvoeren. Hij leefde enige tijd ondergedoken bij geestverwanten in Spanje, maar werd opgepakt en uitgeleverd aan Engeland.

Foto 1
  Amersfoort  
Foto 2
  Amersfoort  
Foto 3
  Amersfoort  
Foto 4
  Amersfoort  
Foto 5
  Amersfoort  
Foto 6
  Amersfoort  
Foto 7
  Amersfoort  
Foto 8
  Amersfoort  

Klik op de foto's voor een grotere en volledige versie

Toelichting:
Foto 1: Als antifascisten de Duitse geluidswagen van de NVU-demonstratie willen tegenhouden, springt NSA-activist en Ordedienster Axel Kulker ertussen en wordt gearresteerd. Ook op de eerste demonstratie waar Kulker meeliep, in Zwolle vorig jaar, haalde hij het einde niet en werd hij gearresteerd wegens geweld tegen een politie-agent.

Foto 2: Olav Schollaardt, de nieuwe 'kringleider' van de NVU voor Noord-Holland.

Foto 3: Arnoud Kuipers, leider en woordvoerder van Blood & Honour Vlaanderen.

Foto 4: Een vlag met het Keltisch Kruis ('White Power' in dit geval), een doek met het logo van Combat 18 en de vlag 'Blood & Honour, whatever it takes'.

Foto 5: Het uitgedunde 'zwarte blok' van de Nationaal-Socialistische Aktie; doordat een deel van die groep het nodig vond om in Zoetermeer bij een antifascistische demonstratie te klieren, bleef het beperkt tot wat er op de foto te zien is. Wel waren de zelfbenoemde leiders Alwin Walther en Ivo Henze aanwezig.

Foto 6: Niels Adams met deels afgeplakte trui

Foto 7: Constant Kusters moest even vragen aan Mark Atkinson wie hij voor zich had. Daarna mocht Atkinson oproepen tot eenheid en strijd.

Foto 8: Van rechts naar links; Ricardo van de Bergh, Patrick de Bruin en Daaf Hoogwerff.

(uit: Alert!, nummer 1, maart 2009. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud