alert = afa

Home
Inhoud 1-2010
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

Logo fotopagina

printversie

Noodtoestand in Arnhem

www.laatzenietlopen.nl

De neonazi´s van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) hebben op 30 januari 2010 dankzij tientallen preventieve arrestaties door de Arnhemse politie vrijwel ongestoord een tam en sfeerloos rondje kunnen lopen in de Burgemeesterswijk. Slechts één kort moment kon een groepje jongeren leuzen tegen de NVU aanheffen, wat direct een uiterst agressieve reactie van de NVU'ers uitlokte. De politie pakte vervolgens de antiracistische jongeren op en het rumoer onder de neonazi's werd gesust. De demonstratie van de NVU was overigens de op één na kortste in hun geschiedenis; 71 minuten. In Kerkrade in 2001 werd het record van 13 minuten gevestigd.

De datum was, zoals zo vaak, niet zomaar gekozen. Op 27 en 31 januari werd er internationaal herdacht dat het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau 65 jaar geleden werd bevrijd. De neonazi's van de NVU provoceren graag, dat is duidelijk. Op 30 januari 1923 werd bovendien Adolf Hitler als Rijkskanselier in Duitsland beëdigd, dus ook voor de Hitler-aanhangers binnen de NVU was die dag belangrijk.

Het blijft hoe dan ook een vreemd (en onwenselijk) gezicht; een groep notoire racistische recidivisten, haatzaaiers en geweldplegers die niet zonder hulp van de politie kunnen demonstreren. De politie had ter ere van de NVU een zeer ruim gebied als `no-go-area´ aangewezen, zodat zij vanaf vrijdagavond (!) al potentiële tegenstanders van de nazi-mars konden oppakken. Waar is het recht op ludiek of luidruchtig tegengeluid gebleven? Wij zullen het nooit normaal vinden dat neonazi´s publiekelijk kunnen oproepen tot een nationaal-socialistische revolutie en dat de overheid potentiële tegenstanders arresteert omdat die mogelijk `lastig´ kunnen zijn voor hun beeld van openbare orde!

Overigens besloot de LaatZeNietLopen-werkgroep vanwege de bizarre noodverordening en de te verwachten repressie, niet op te roepen om bij de NVU-mars te protesteren.

Foto's: Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka

Foto 1
  Arnhem  
Foto 2
  Arnhem  
Foto 3
  Arnhem  
Foto 4
  Arnhem  
Foto 5
  Arnhem  
Foto 6
  Arnhem  
     
     

Klik op de foto's voor een grotere en volledige versie

Toelichting:
Foto 1: Een badge met het 'White Power'-teken en een IJzeren Kruis met Derde Rijk-symboliek van zwaarden en korenhalmen, die de verbondenheid tussen soldaten en boeren moest benadrukken.

Foto 2: De demonstranten verzamelen zich in de vrieskou.

Foto 3: Het blok van de NSA heeft een nieuw spandoek. 'In de geest van Strasser. Op naar de tweede revolutie'. Voor de goede orde; de eerste revolutie heeft nooit plaatsgevonden. Gregor Strasser werd in de beruchte 'Nacht van de Lange Messen' in opdracht van Hitler door Himmlers SS vermoord. De NSA wil met het spandoek hun ideologische oriëntatie op de linkervleugel binnen de NSDAP uitdragen.

Foto 4: Het 'Kraken gaat door'-spandoek van het blok van de NSA contrasteerde enigszins met het verkiezingsstandpunt van de NVU in Nijmegen, namelijk alle kraakpanden daar te willen ontruimen.

Foto 5: Ook de Nationalistische Volks Beweging (NVB) heeft een plekje binnen de demonstraties van de Nederlandse Volks-Unie. Rechts Peter van Egmond.

Foto 6: Toespraak van Bas van Oorschot (Nationale Jeugd Nederland).

(uit: Alert!, nummer 1, april 2010. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud