alert = afa

Home
Inhoud 1-2010
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

kroniek belgie

printversie

Correspondenten uit België

December 2009
04. Het Vlaams Belang deelt naar aanleiding van het Sinterklaasfeest in 30 treinstations chocolademunten en pamfletten uit tegen de naar eigen zeggen veel te hoge kosten van de regularisatie van illegalen en tegen het federaal regularisatiebeleid.
04. Een klein groepje skinheads tuigt rond 3 uur 's nachts twee mensen af aan dancing Cube in het Henegouwse Blaton. Een van de twee slachtoffers dreigt een oog te verliezen, de andere raakte bewusteloos door de slagen die hij kreeg. Een derde persoon werd bedreigd met een baseballknuppel. De daders zijn niet opgepakt, maar worden gezocht.
08. Marc De Vulder (56), ex-provincieraadslid voor het Vlaams Blok, wordt veroordeeld tot twee maanden cel en een geldboete van € 1.100 wegens een racistische scheldpartij. Op 26 mei 2009 schold hij Abla Ettijrini, een vrouw van Marokkaanse afkomst, uit voor “vuile makak”. Aanleiding voor de scheldtirade was dat de vrouw bijna tegen hem was gebotst toen ze toevallig zijn pad kruiste in zijn thuisstad Deinze.
12. B&H Vlaanderen (traditional) organiseert een wandeling en een bloemlegging aan een Duits militair kerkhof. Naar verluidt namen een dertigtal neonazi's deel aan de hulde.
12. Het Waalse extreemrechtse Mouvement Nation houdt haar zesde ledenbijeenkomst onder de noemer “Horizon 2010”. Ze krijgen een steunbetuiging van het Spaanse MSR en er wordt een nieuw nationaal secretariaat verkozen o.l.v. Pascal Cornet en Gérald De Wallerand.
12. Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) houdt haar eerste bijeenkomst in Nederland. AFA Nederland weet de plaats van de bijeenkomst te achterhalen, een zaal in het Utrechtse Veenendaal, en licht de eigenaar in over het extreemrechtse karakter van de bijeenkomst, waarop deze het N-SA wandelen stuurt. De zaal was gehuurd door de Veenendaalse neonazi Patrick de Bruin. Uiteindelijk wijkt het N-SA uit naar een hotel in de buurt. Eén van de doelstellingen van de bijeenkomst was “een aanzet te geven tot de oprichting van een Nederlandse structuur, welke dezelfde ideeën als het N-SA naar buiten draagt”.
14. De NSV-Gent wordt, na 25 jaar vergeefse pogingen, met een nipte meerderheid van 8 tegen 7 stemmen erkend in het Politiek Filosofische Konvent (PFK) van de Universiteit Gent. Dit houdt in dat ze nu gebruik kunnen maken van de universiteitsgebouwen en dat onkosten, zoals publicaties en werkingskosten, door de universiteit gesubsidieerd kunnen worden.

Philip Dewinter en Jan Penris in Kameroen, 15 december 2009
  Philip Dewinter en Jan Penris in Kameroen  
15. Philip Dewinter en Jan Penris gaan naar Kameroen op uitnodiging van de Afrikaanse organisatie Association de Lutte Contre L'Emigration Clandestine (ALCEC), waarvan de voorzitter eerder door het VB naar België werd gehaald. In samenwerking met ALCEC zouden in een viertal Centraal-Afrikaanse landen de komende maanden affiches, pamfletten en T-shirts verspreid worden met de slogans "Illegal immigration kills" en "L'Emmigration clandestine tue".

VBJ-Mechelen met spandoek tegen abortus
  VBJ-Mechelen met spandoek  
15. De NSV-Mechelen, VBJ-Mechelen, Voorpost en KVHV nemen deel aan een betoging tegen abortus aan het stadhuis van Mechelen. Het is een reactie op de aankondiging van burgemeester Bart Somers om een abortuskliniek te openen. Initiatiefnemers van de actie zijn Agnes Jonckheere (Vrij Christen Democraten), Philippe Van Der Sande (Beweging voor Christelijke Solidariteit) en Michel De Keukelaere (Collectief Mars voor het Leven).
19. De VBJongeren Gent delen soep uit met de boodschap "armoede bestaat ook bij ons". Voorbijgangers worden om een bijdrage gevraagd voor de campagne Z11 Z11 Z11.
19. Voorpost Vlaanderen en Nederland vieren hun joelfeest in Zelem (Diest). Naar eigen zeggen zijn er een 70-tal aanwezigen. Naast de traditionele rituelen en gezangen staat er ook een dodenherdenking en de eedaflegging van de nieuwe militanten op het programma.
26. De extreemrechtse heidense Werkgroep Hagal viert zijn vijfjarig bestaan en organiseert een joelfeest (mid-winterviering) in Ruddervoorde.

Januari 2010
09. Voorpost houdt haar nieuwjaarsreceptie in het Vlaams Huis De Klokke in Duffel.
09. De recent opgerichte NJSV-Aalst organiseert een vormingsavond over de Dietse Volksstaat met Karim Van Overmeire (VB) als spreker. De vorming wijzigt van locatie na benadering van de uitbaters van 'In de Coninck Van Spagnien' door antifascisten.

Olivier Delcourt brengt de 'Romeinse groet'
  Olivier Delcourt  
13. Het Hof van Beroep van Bergen veroordeelt Olivier Delcourt (Front National) bij verstek voor het brengen van de Hitlergroet tijdens zijn eedaflegging in december 2006. Hij krijgt een boete van € 2.200 en mag vijf jaar niet op een verkiesbare plaats staan.
12. De Brugse Correctionele Rechtbank doet uitspraak in de zaak van de racistische aanval op Rafaël Mensah en Alain Bouillon door een groepje boneheads in de buurt van skinheadcafé De Kastelein op 6 mei 2006. Drie van hen stonden terecht voor slagen en verwondingen, met racisme als verzwarende omstandigheid. Twee voor schuldig verzuim (d.w.z. omdat ze niet ingegrepen hebben toen ze de anderen bezig zagen). Vincent Eggerickx, die als eerste ter plaatse was bij Alain Bouillon en Rafaël Mensah, wordt veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van vier jaar. Dieter Samoy en Jimmy Cludts worden veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van respectievelijk twee en drie jaar. Pieter Huys en Bjorn Verkoeyen krijgen voor schuldig verzuim elk een werkstraf van 200 uren. De vijf moeten samen bijna € 15.000 schadevergoeding betalen aan de familie van de intussen overleden Rafaël Mensah, aan zijn Vlaamse vriend Alain Bouillon die eveneens zware slagen moest incasseren en aan het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding dat zich burgerlijke partij stelde.
15. In Antwerpen wordt een molotovcocktail naar een synagoge gegooid. Er is enkel lichte brandschade.
15. Dieter Samoy, de frontman van Kill, Baby Kill!, pleegt zelfmoord na het lezen van zijn vonnis in de zaak Mensah (zie 12/01/2010).

Flyer B&H-Vlaanderen 'We are back event'
  Flyer  
16. Blood & Honour Vlaanderen organiseert een "We are back event" met optredens van Blind Justice (Italië), Libertin (Duitsland), Strijdgeest (Nederland) en Projekt Chaos (Duitsland) en sprekers uit Nederland, Engeland en Vlaanderen. De concerten vinden plaats in de stallingen van een private boerderij in Poperinge. Een Duitse concertganger schatte het aantal aanwezigen op een honderdtal. Het aanvankelijk in Nederland en vervolgens in Duitsland geplande concert met de Russische extreemrechtse metalband Temnozor en het Vlaamse Huldrefolk werd na protest afgelast, waarna Temnozor dan maar optreedt op het "We are back event" van Blood & Honour Vlaanderen. Of ook Huldrefolk zich opnieuw op het B&H podium waagde is onduidelijk.
18. Bert Deckers (VB) post op zijn weblog dat het beruchte extreemrechtse café De Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen opnieuw de deuren sluit. Nadat Ivo Collier (alias 'De Beest') het café in 2005 verkocht, volgden de nieuwe uitbaters (steeds van VB-signatuur) zich in sneltempo op. De laatste uitbater Yannick Verboven (NSV, VBJ) verklaarde dat hij de onderlinge vechtpartijen en ruzies beu was. Aanleiding van de sluiting is een raid op het café waarbij de inboedel kort en klein werd geslagen. Bij de vernielingen zou ene "Bichon", coördinator van het N-SA in Antwerpen, betrokken zijn geweest, wat het N-SA opnieuw in opspraak brengt binnen de kringen van het VB en Voorpost. Dit werd op Stormfront bekend gemaakt door de voormalige leider van Combat 18 Vlaanderen en Nederland, Arnoud Kuipers, die net zoals vele andere neonazi's stamgast was in 'De Beest'. Kuipers anonieme bron beweert dat de raid in opdracht van N-SA-topman Eddy Hermy gebeurde, omdat het VB-gezinde café de N-SA-werking in Antwerpen zou bemoeilijken. Hermy ontkent niet dat een N-SA-lid de schuldige was, maar doet het gebeuren verder af als een persoonlijke vete. Het café zou tenslotte op 10 maart heropend moeten worden en dit door "beruchte/bekende Vlaams-nationalisten verenigd onder de vzw Vlaams Huis Herman Van den Reek".
20. Een vijftigtal VB-politici en militanten voeren actie aan de Nederlandse ambassade in Brussel om te protesteren tegen "het proces Wilders".
24. Voorpost en NSV voeren actie tijdens de nieuwjaarsreceptie van de CD&V met de eis het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen.
28. Het Vlaams Belang organiseert een meeting n.a.v. de ingediende aanvraag van de plaatselijke moslimvereniging om luidsprekers te installeren op de moskee van Beringen. Sprekers van dienst zijn Bert Schoofs (kamerlid VB en fractielid in Beringen) en Philip Dewinter. De aanvraag werd al enkele dagen voor de meeting van het VB afgekeurd.
29. Het beroepscomité van de Belgische Voetbalbond heeft eersteklasser KV Mechelen een voorwaardelijke boete gegeven van € 100 wegens racistische uitlatingen van enkele jonge KV-fans tijdens het duel van 7 november tegen Excelsior Moeskroen. De voorwaardelijke straf vervalt op het einde van het seizoen.

Philip Dewinter en Marcus Beisicht
  Philip Dewinter en Marcus Beisicht  
29. Philip Dewinter reist naar Wenen voor een ontmoeting met multimiljonair Patrik Brinkmann en Markus Beisicht waarop ze bespreken hoe ze Pro Nordrhein-Westfalen (Pro-NRW), de Duitse anti-islam-partij van Markus Beisicht kunnen ondersteunen. Dewinter belooft alvast zijn steun voor de betoging die Pro NRW op 28 maart organiseert in Duisberg-Marxloh. Zo zou het VB de logistieke steun verzorgen zoals een podium, geluidsinstallaties en de ordedienst en werden zelfs 500 betogers uit Vlaanderen beloofd. 's Avonds zakt het gezelschap af naar het omstreden Wiener Korporations Ball (WKR-ball).

Nieuwjaarsreceptie N-SA met achterin Kris Roman en Eddy Hermy
  Nieuwjaarsreceptie N-SA met achterin Kris Roman en Eddy Hermy  
30. Het N-SA organiseert een nieuwjaarsreceptie in café Den Bengel in Antwerpen met toespraken van Eddy Hermy en Kris Roman. Er is ook een Waalse delegatie aanwezig, waaronder Patrick Cocriamont (FN).
30. Op de demonstratie van de NVU in Arnhem is er ook een delegatie aanwezig van B&H Vlaanderen (Combat 18).

Februari 2010
02. Een kopstuk van de traditionele B&H-groep, Chris Moorkens, en twee handlangers, Robby Quidousse en Kristof Van Holen die de zalen afhuurden voor de SS-heldenhuldiging en concert in Bellegem (19 april 2008) en de ISD Memorial in Diksmuide (18 oktober 2008), verschijnen voor de Raadkamer in Veurne. De Raadkamer verwijst de drie neonazi's door naar de Correctionele Rechtbank. Ze worden vervolgd op basis van de wet van 1981 die racistische of xenofobische daden bestraft. Het gaat meer precies om artikel 22. Dat bestraft mensen die deel uitmaken of medewerking verlenen aan een vereniging die "kennelijk en herhaaldelijk" oproept tot discriminatie of segregatie. De verdachten riskeren maximaal één jaar cel.
06. Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) geeft een lezing op een vormingsdag van de neonazistische groepering Nationale Jeugd Nederland (NJN) in Tilburg. In zijn toespraak legt N-SA-coördinator Thierry Vanroy zijn visie uit op het anti-kapitalisme en de nationaal-revolutionaire beweging. Vanroy baseert zich voor zijn "antisubversieve revolutie" onder meer op de "metapolitiek" van de communist Gramsci en op de "piratentheorie" van de Italiaanse extreemrechtse terrorist Gabriele Adinolfi. Er zijn nog geen twintig aanwezigen. Het feit dat het N-SA in zee gaat met dergelijke openlijke neonaziclubjes zette heel wat kwaad bloed bij andere Nederlandse extreemrechtse groepen met een gematigder en meer opgepoetst imago zoals Voorpost.
06. De extreemrechtse jongeren van Opstaan, een nationalistische groepering van Franse jongeren met Vlaamse roots, vieren het tweejarige bestaan van hun thuisbasis het Vlaams Huis in Lille (Rijssel). Ze organiseren hiervoor een identitair concert in de buurt van Lille (Bailleul). Het concert met de extreemrechtse groepen Inssurection en Hotel Stella wordt door de Franse politie een tijdlang stilgelegd. De organisatoren en bandleden worden enkele uren meegenomen voor verhoor, maar de zaal wordt uiteindelijk niet ontruimd.
07. Het Waalse Mouvement Nation voert actie aan het gebouw van Mouvement contre le Racisme, l'Antisémitisme et la Xénophobie (MRAX) in Brussel. Ze zetten symbolisch het gebouw te koop.

Arno D'Hooge en Wouter Openacker
  Arno D'Hooge en Wouter Openacker  
08. Arno D'Hooge (praeses NSV Nationaal) en Wouter Opdenacker (praeses NSV Gent) worden tijdens de eerste vergadering van het Politiek Filosofisch Konvent sinds hun erkenning (zie 14/12/2009), getaart door het Anarchistisch Kollektief.
12. De VBJongeren organiseren in het Waasland hun "Winteracademie", een jaarlijks vormingsweekend voor de leden waar lezingen worden gegeven door VB-kopstukken. Dit jaar zorgen onder meer van Frank Vanhecke, Joris Van Hauthem en Wim Wienen voor de vorming.
12. Het VB deelt aan de vooravond van Valentijn hartvormige snoepjes uit in de stations en pamfletten met de slagzin "houden van Vlaanderen".
13. Het neonazistische en identitaire Vlaams Huis in Lille (Rijsel) viert haar twee jarig bestaan met een Gallische maaltijd.
13. Identiteit Door Muziek (IDM) organiseert in samenwerking met Radio Rapaille een "Identiteit door Valentijn"-concert met de extreemrechtse bands Jupiter en Standrecht uit Nederland en Sköll uit Italië. De concertplaats wordt geheim gehouden, uiteindelijk blijkt het concert in een zaaltje in Leest (Mechelen) door te gaan. Volgens de krant De Standaard waren er nauwelijks aanwezigen.
13. Op de neonazistische treurmars in Dresden is er opnieuw een delegatie aanwezig van B&H Vlaanderen.
14. De Gebroeders van Raemdonck Kring organiseert een Italiaanse avond in Sint-Niklaas met een optreden van de Italiaanse nationalistische band Sköll.
18. NSV-Gent organiseert een lezing in de gebouwen van de Universiteit Gent met als spreker Bob Maes, de oprichter van de eerste VMO. Er zijn een 40-tal aanwezigen op de lezing.
18. In Leuven betogen een 100-tal studenten tegen de mogelijke erkenning van de NSV als officiële studentenorganisatie aan de Leuvense universiteit.
19. De erkenning van de NSV-Leuven wordt ook in het studentenorgaan Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie (LOKO) goedgekeurd. Een erkenning door LOKO impliceert dat de NSV voortaan aanspraak kan maken op subsidies en ook gratis de universiteitslokalen kan gebruiken. De subsidiecommissie van LOKO stemde in december al in met de erkenningaanvraag, maar de algemene vergadering stelde even later wegens interne discussies de beslissing uit. In het verleden is de erkenning van de extreemrechtse studentenorganisatie altijd onbespreekbaar geweest. Na de erkenning aan de Gentse universiteit een tweede overwinning voor de NSV.
19. Veertien agenten van de Brusselse spoorwegpolitie (onder wie zeven vrouwen) zullen voor de Raadkamer moeten komen voor het mishandelen van daklozen en mensen zonder papieren. De Raadkamer zal op 17 juni beslissen over een doorverwijzing naar de Correctionele Rechtbank. De lijst met aantijgingen is lang: diefstal met geweld, opstellen van valse processen-verbaal, opzettelijke slagen en verwondingen, onmenselijke behandeling, racisme, gebruik van ongeoorloofd geweld en het niet bijstaan van personen in gevaar. Voor zover bekend maakten de leden van de spoorwegpolitie minstens vijftien slachtoffers, hoofdzakelijk daklozen die zich ophielden in het Brusselse Zuidstation.
23. KVHV-Gent organiseert een lezing aan de Universiteit Gent over het Deense migratiebeleid door Morten Messerschmidt, Europees Parlementslid van de Deense Volkspartij.
23. Het proces tegen de beklaagden van de neonazistische en gewapende groep Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET) voor de rechtbank van Dendermonde is opnieuw voor enige tijd uitgesteld. Eén van de beklaagden heeft alsnog een verzoek tot verder onderzoek ingediend. Op het proces zullen in totaal eenentwintig verdachten terechtstaan. Elf op beschuldiging van deelname aan terroristische activiteiten, racisme en negationisme. Tien anderen voor illegaal wapenbezit en bendevorming.
23. De Mechelse NSV-afdeling organiseert een debat met het N-SA over het solidarisme. Sprekers van dienst zijn Yves Pernet (klassiek solidarisme) en N-SA-coördinator Pieter Vandamme (nieuw-solidarisme).

Bruno Gollnisch (FN), Nick Griffin (BNP met stropdas) en Frank Vanhecke (VB)
  Gollnisch, Griffin en Vanhecke  
24. De NSV-Gent organiseert een colloquium in het ICC congresgebouw onder de noemer "Europa Europees". Sprekers van dienst zijn Frank Vanhecke (VB), Nick Griffin (BNP), Andreas Mölzer (FPÖ) en Bruno Gollnisch (FN). Koen Dillen (VB) fungeert als moderator. Vooral het radicale anti-islam-discours van Nick Griffin wordt door de aanwezigen enthousiast onthaald. Het colloquium trekt een kleine tweehonderd geïnteresseerden, terwijl een antifascistische tegenbetoging zo'n 600 studenten op de been brengt. De antifascistische demonstratie wordt even geprovoceerd door Gerrit Renaer, een NSV-militant uit Wetteren, die nadat hij zijn broek laat zakken door de politie gearresteerd wordt.
25. Mischaël Modrikamen, co-voorzitter van de nieuwe, rechtse en Belgicistische Personenpartij (PP), krijgt in Louvain-la-Neuve een taart in het gezicht. De actie wordt opgeëist door een collectief dat zich 'Pâte brisée' noemt. Volgens het collectief willen ze met de actie wijzen op het gevaar die een partij als de PP vertegenwoordigt, die volgens hen flirt met extreemrechts.
  27. In Sint-Niklaas treedt de groep De Andersjevs op. Ze brengen covers uit het werk van de aan het Vlaams Belang gelieerde en racistische zanger Jef Elbers. In De Andersjevs speelt onder meer Rob Verreyken, een VB-er die vooral bekend werd om zijn agressie en radicale ideeën. Sinds diens verhuizing naar Sint Niklaas is er opvallend meer extreemrechtse activiteit in de regio.

(uit: Alert!, nummer 1, april 2010. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud