alert = afa

Home
Inhoud 1-2010
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

Logo fotopagina

printversie

Rechtszaak Wilders in Amsterdam

Antifascistische onderzoeksgroep Kafka

Op 20 januari begon de strafzaak tegen Geert Wilders in Amsterdam. Een kleine 300 sympathisanten steunden hem vanmorgen met een manifestatie met spandoeken en protestborden. De vervolging wekt een reactie op bij verschillende rechtsextremisten. Zij zijn solidair met Wilders. In Brussel voerde het Vlaams Belang actie bij de Nederlandse ambassade. En bij de manifestatie in Amsterdam was een groep notoire rechtsextremisten aanwezig die zich identificeren met Geert Wilders en zijn PVV.  Hieronder staan foto's van een deel van deze groep. 

Foto 1
  proces  
Foto 2
  proces  
Foto 3
  proces  
Foto 4
  proces  
Foto 5
  proces  
Foto 6
  proces  
Foto 7
  proces  
     

Klik op de foto's voor een grotere en volledige versie

Toelichting:
Foto 1: Spandoek en borden bij de manifestatie.

Foto 2: De bebrilde Martijn Janssen (1967) uit Rotterdam is vooral erg actief op extreemrechtse internetfora, onder meer onder het pseudoniem 'Ziekvanjoden'. Hij roept in 2006 al op om de PVV te steunen en voegt vandaag de daad bij het woord. Janssen is actief voor zowel Voorpost als de NVB en was in het verleden betrokken bij de NNP, Nieuw Rechts en de Nationale Alliantie.

Foto 3: Voorposters uit Twente met Job Hoogenboom (rechts met sjaal). Job Hoogenboom is nu drie jaar belangrijk bij Voorpost Twente. Ook was hij actief op het fascistische internetforum van Stormfront en prees daar Adolf Hitler.

Foto 4: De NVB'ers Wim Beaux (midden) en Peter van Egmond (rechts). Beide heren zijn al vele jaren belangrijk in extreemrechtse kringen. Zo was Wim Beaux voorzitter van CP'86 en loopt Peter van Egmond op demonstraties van de nazistische partij NVU mee. Samen bestieren ze de mislukte club Nationalistische Volks Beweging (NVB) die in 2007 in het nieuws kwam toen een knokploeg van Blood & Honour antifascistische demonstranten aanviel die bij een NVB bijeenkomst kwamen protesteren. Beaux heeft al een aantal veroordelingen achter zijn naam staan. Zo is hij in 2005 veroordeeld vanwege discriminerende uitingen in zijn tijdschrift en in 1998 veroordeeld wegens het leiding geven aan een criminele organisatie, de fascistische partij CP'86.  

Foto 5: Oud-CD Tweede Kamerlid Wim Elsthout (1963) uit Haarlem. Hij zat samen met Hans Janmaat in de Tweede Kamer en was daarna kort actief bij Nieuw Rechts. Hij schreef in de jaren '80 een racistische ingezonden brief, waarvoor hij een geldboete heeft gekregen. 

Foto 6: Links Alex Neid en midden Ben van der Kooi voor een Voorpost protestbord. Alex Neid is de afgelopen tien jaar actief geweest bij de NNP, Voorpost en de Nationale Alliantie. Ben van der Kooi is een straatactivist die verdacht werd van brandstichting in een moskee, maar bij gebrek aan bewijs vrijgesproken werd. Hij is al jaren actief bij extreemrechts. Onder meer bij het Vlaams Blok en de Nationale Alliantie.

Foto 7: Joseph Adolf Heitmann (1943) uit Amsterdam is zelf ook vervolgd wegens uitingsdelicten, net als Wilders. Sinds 2006 is hij al positief over de PVV. Eind 2009 krijgt hij een geldboete vanwege zijn uitingen op internet. Op een extreemrechts forum maakte hij homoseksuelen en zwarte mensen uit voor "kruipende dieren" en noemde hij de "Hersen en zielssstruktier des Joods zwaar ziek".

(uit: Alert!, nummer 1, april 2010. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud