Logo fotopagina

Noodtoestand in Rheden

Redactie Alert!
Foto's: Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka

Op zaterdag 2 juni vond de Nederlandse Volks-Unie het nodig om een treurmars voor de eind maart overleden Florrie Rost van Tonningen te organiseren. Een zelden in het na-oorlogse Nederland waargenomen openbaar eerbetoon aan een nationaal socialiste. Deze keer verschool de NVU, en de radicale splintergroepen die zij steevast op haar demonstraties begroet, zich niet achter een thema als 'Casinokapitalisme', maar de door de autoriteiten van alle symboliek en spandoeken ontdane mars was al een nationaal socialistische verheerlijking op zichzelf. Ondanks de strenge maatregelen van de autoriteiten liepen er toch wat figuren rond met Wolfsangel-tatoeages en een kopie van een NSB-logo (het logo van de NVB) mocht kennelijk ook. Een ordedienstlid van de NVU liep rond in een t-shirt met de tekst 'Destroy Zionism' met een iemand neerschietend mannetje erop. In deze context laat dat weinig aan de verbeelding over. De ongeveer 80 neonazi's luisterden bij de ingang van de begraafplaats naar een toespraak van Constant Kusters, waarin hij zijn voorliefde voor het Groot-Germaanse Rijk uitsprak en afsloot met de in het Duits uitgesproken woorden dat 'Rost van Tonningen onze führer in Walhalla is gaan opzoeken, Heil, Heil, Heil!'. Daarna leggen een aantal van hen de meegebrachte kransen (waarop linten met de tekst 'Voor Volk en Vaderland' en 'Deine Ehre Hieß Treue!') op het graf van Rost van Tonningen, dat voor de gelegenheid geheel is afgeschermd met plastic panelen. De route naar het graf leidde expliciet niet langs graven van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

Foto 1
  NVU  
Foto 2
  NVU  
Foto 3
  NVU  
Foto 4
  NVU  
Foto 5
  NVU  
Foto 6
  NVU  
Foto 7
  NVU  
    

Klik op de foto's voor een grotere en volledige versie

NVU demonstratie in Rheden, 2 juni 2007. Toelichting:
Foto 1: Enkel rouwvlaggen in de treurmars.

Foto 2: De trommelaars sloegen de dodenmars.

Foto 3: Vooraan de stoet, althans achter Constant Kusters, Michiel Bos en Michel Boerboom, kwamen de kransdragers.

Foto 4: Mike Bierens met zonnebril links en Gerard Neid (NVB) met witte pet.

Foto 5: Met zwarte vlag en zonnebril Rick Bolster, met camera Margot van Trienen, pal achter haar Tom vd Hoek met kaal hoofd. Midden met camera is Marcel Kammenga van Blood & Honour Noord Nederland. De lange jongen met zwarte pet en ordedienstband is Ivo Henze en helemaal rechts met tatoeages en ordedienstband Dave Blom.

Foto 6: De ongeveer 80 neonazi's zorgden voor de nodige wegomleidingen.

Foto 7: Links Brian Matters, Ivo Pastoor (voorzitter Germaanse Jeugd Nederland) met colbert, met daarachter Stewart Mordaunt, omkijkend Jaap Bolhuis, helemaal rechts zonder zonnebril Marcel Flink.

terug naar inhoud