alert = afa

Home
Inhoud 2-2008
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

printversie

Blood & Honour vist achter het net

Jaap van Beek

Op 3 mei wilde Blood & Honour Nederland een ode aan Adolf Hitler brengen. De locatie van de bijeenkomst lekte voortijdig uit, waardoor AFA de zaaleigenaar op de hoogte kon brengen. De führer moest het vervolgens zonder verering stellen.

  memorial  
Aan de vooravond van de dodenherdenking organiseerde Blood & Honour (B&H) een 'Adolf Hitler Memorial Ballad Night'. Deze avond werd georganiseerd door de afdeling Oost van de Blood&Honour traditional tak (1). Op verschillende emaillijsten en webfora werd opgeroepen deel te nemen aan deze herdenking. Naast drie toespraken zouden hier ook muzikale bijdrages worden geleverd. Bovendien was het de bedoeling t-shirts te verkopen. De opbrengst hiervan zou naar de 'Women for Aryan Unity' (WAU) gaan. Dat is een internationaal netwerk van vrouwen die zich verantwoordelijk voelen het "arische ras in stand te houden" en die familie ondersteunt als 'de man' in de gevangenis zit. Eén van de muzikanten was de Schot John Cartwright. Cartwrigth is de zanger/gitarist van de band Nemesis. Deze band timmert sinds een jaar of tien aan de weg in het B&H-circuit.

Al met al kan gesteld worden dat bovenstaande organisaties meer vijanden dan vrienden hebben. Dat bewustzijn is bij hen dan ook wel degelijk aanwezig. Om antifascisten, opdringerige journalisten, politieagenten en inlichtingendiensten te slim af te zijn gaat B&H voorzichtig te werk. De locatie van de bijeenkomst wordt van tevoren alleen aan intimi prijsgegeven. Het aanschaffen van toegangskaarten kan alleen in de voorverkoop en de zaal wordt onder valse voorwendselen gehuurd. Bezoekers dienen zich op de dag van de bijeenkomst telefonisch te melden op een bij de toegangskaarten verstrekt nummer. Via dit telefoonnummer worden de voorverzamelplekken bekend gemaakt. Op deze plekken wordt vervolgens uitgelegd waar de bijeenkomst plaats gaat vinden. Ondanks al deze voorzorgsmaatregelen lekt de locatie van de bijeenkomst ruim voor aanvang uit.

Pascal Dröge en John Huigen (rechts), organisatoren van Blood & Honour, nemen als aandenken foto's met hun mobiele telefoons in Aalten
  Pascal Dröge en John Huigen  
Op het moment dat John Huigen met zijn vriendin Nicole Dröge en haar broer Pascal arriveert bij de gehuurde zaal in Aalten (Gelderland), laat de verhuurder weten niet mee te gaan werken aan het B&H feestje. De smoes dat het hier een 'gewoon' bruiloftsfeest betrof ging er bij de verhuurder op dat moment niet meer in. De door AFA verschafte informatie, en het uiterlijk van de 'bruiloftsgasten' lieten niets aan duidelijkheid te wensen over. "Ze wilden gaan opbouwen, maar ik liet ze niet binnen", aldus de verhuurder. "Ik besefte dat het nog moeilijker zou worden als ze eenmaal binnen zouden zijn. Ik kreeg het wel wat benauwd, want ze raakten geďrriteerd. De politie was er nog niet en ik stond daar maar met die skinheads. Maar ze zijn toch vertrokken zonder trammelant."

Wachtend op een parkeerplaats buiten Aalten (van links naar rechts): staand met blote armen Rory de Koning, met zwarte pet Marcel van Velzen, met zonnebril Eli Pieplenbosch. Uiterst rechts één van de organisatoren, Joachim Looijen (zittend met telefoon aan oor
  Parkeerplaats  
Intussen heeft de burgemeester middels een noodverordening het B&H feestje verboden. Joachim Looijen, die de financiën en security van deze bijeenkomst op zich heeft genomen, staat dan nog te wachten op een parkeerplaats langs de A18, nabij Aalten. Dit is één van de voorverzamelplaatsen voor de bijeenkomst. Nog voordat de meeste gasten arriveren ziet hij politie en ME verschijnen. Vlak na het moment dat de groep richting Aalten vertrekt worden ze door de politie en ME vast gereden, uitgebreid op papieren gecontroleerd, en begeleid richting huis. Waarschijnlijk heeft een klein deel van deze groep elkaar laat in de avond nog ontmoet in Rotterdam.

B&H Nederland is een semi-ondergrondse organisatie. Zij bereiden zich naar eigen zeggen voor op een gewapende strijd, die het blanke ras zou moeten gaan redden. Om hun organisatie uit te bouwen worden concerten, politieke bijeenkomsten en manifestaties georganiseerd. Voor deze bijeenkomsten wordt zelden openbaar opgeroepen, zoals in Aalten het geval was. De laatste keer dat dit werd geprobeerd was in maart 2006. Op een Duitse begraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn wilde men hun helden van de Waffen SS herdenken. Vanwege de aanwezigheid van AFA nabij deze begraafplaats week men destijds uit naar het Belgische Lommel. In Aalten heeft AFA opnieuw een openbare B&H bijeenkomst weten te dwarsbomen. Mede dankzij de zaalverhuurder, die koos voor een principe in plaats voor het geld. En de burgemeester. Hij wilde "wegens het verzetsverleden van Aalten een duidelijk signaal afgeven."

Noot:
(1) Zie Alert! nummer 3, jaargang 2006 voor stuk over B&H traditional.

(uit: Alert!, nummer 2, juli 2008. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud