alert = afa

Home
Inhoud 2-2008
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

Logo fotopagina

printversie

Demonstratie Comité Artikel 1 en NVU in Oss

Tim Vlaarbeek
Foto's: Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka

Op zaterdag 31 mei vond de door Comité Artikel 1 georganiseerde demonstratie tegen de mars van de neonazistische partij de Nederlandse Volks-Unie (NVU) plaats. Door middel van een lawaaidemonstratie en een ludieke actie in de vorm van het uitdelen van negerzoenen en jodenkoeken wilde Comité Artikel 1 een signaal laten horen tegen rechts-extremisme en tegen de NVU. Helaas hebben de demonstranten te kampen gekregen met een grote mate van politierepressie en politiegeweld.

Het Comité Artikel 1 uit Bergen op Zoom is opgericht naar aanleiding van de NVU demonstratie in Bergen op Zoom van 1 maart 2008, toen nog onder de naam Comité Geen Fascisten in Mijn Stad. Het protest van het Comité werd destijds verboden maar desalniettemin kwamen er in Bergen op Zoom een slordige 1000 mensen de straat op om hun stem tegen de NVU te laten horen. Een week later organiseerde Comité Artikel 1 een manifestatie tegen racisme en fascisme in Bergen op Zoom waar ongeveer 150 Bergenaren op af kwamen.
Minder succesvol was het protest op 31 mei 2008 is Oss. De driehoek (commissaris van politie, officier van justitie en de burgemeester) van Oss had al voordat er een aanvraag was ingediend elke vorm van tegengeluid verboden. Na overleg tussen Comité Artikel 1 en de gemeente werd een protest tegen de NVU echter toch toegestaan. Er mocht een lawaaidemonstratie op het station plaatsvinden en na afloop zouden de demonstranten zich in de door de politie aangegeven richting moeten begeven. En zo geschiede het, na de demonstratie begaven de demonstranten zich in de door de politie aangegeven richting. Na ongeveer 300 meter werden de demonstranten ingesloten door ME en verder begeleid richting het politiebureau. Aldaar bleven de demonstranten uit protest tegen hun arrestatie op straat staan en ontstond een schermutseling met de politie. Met veel geweld begon de politie demonstranten uit de groep te trekken en uiteindelijk werd het overgebleven deel van de groep richting de binnenplaats van het politiebureau geknuppeld.

Mobiele Eenheid sluit de antifascistische demonstratie met busjes in en begint klappen uit te delen
  ME  
Zaterdagavond stonden alle arrestanten weer op straat, met een beloofde dagvaarding in het vooruitzicht. Kort na vrijlating kwamen de arrestanten erachter dat de media een verhaal van de politiewoordvoerder hebben overgenomen dat er met stenen naar agenten is gegooid en dat demonstranten rugzakken met stenen bij zich hadden. Enkele dagen later wordt door de politie Oss naar buiten gebracht dat er toch geen demonstranten met stenen hadden gegooid en dat er ook geen rugzakken met stenen waren, verder brengt het Openbaar Ministerie naar buiten dat zij te weinig grond zien om over te gaan op vervolging.
Het is duidelijk dat de politie een manier zocht om een "lastige" groep demonstranten van de straat af te krijgen en dat daarbij ook nog een groep antifascisten gecriminaliseerd kon worden was mooi meegenomen. Omdat dit niet gepikt wordt hebben Comité Artikel en AFA de handen ineengeslagen om samen een klacht in te dienen tegen het politieoptreden in Oss. Wij roepen demonstranten die op 31 mei aanwezig waren op om zich aan te sluiten bij onze klacht. Ook roepen wij mensen die beeldmateriaal van het hele gebeuren hebben contact op te nemen met Comité Artikel 1 of AFA.

afa@afanederland.org
comite.artikel1@gmail.com

Raamposter van AFA in Oss, 31 mei 2008
  Poster  
Acties voorafgaand aan de NVU demonstratie
Enkele dagen voorafgaand aan de demonstratie van de NVU hield de gemeente Oss een persconferentie waarin zij verantwoording wilden afleggen over de op hand zijnde neonazi demonstratie. Deze persconferentie werd verstoord door enkele antifascisten die een signaal tegen de NVU en extreemrechts wilden laten horen. Met vlaggen en een megafoon stormden zij de perszaal van het gemeentehuis binnen, eenmaal binnen brachten de antifascisten een statement naar buiten.

Er was meer activiteit in Oss voorafgaande aan de NVU demonstratie. Zo hebben Osse Antifascisten honderden flyers en raamposters langs de route waar de NVU zou gaan demonstreren verspreid met de oproep om de poster achter het raam te hangen als signaal tegen de NVU.

Nederlandse Volks-Unie op herhaling in Oss
Op 31 mei was het in Oss weer meer van hetzelfde. Hoewel. Steeds meer 'traditionele' NVU'ers draven niet meer op en NVU-voorzitter Constant Kusters moest, om zijn kopspandoek gedragen te krijgen, zijn toevlucht nemen tot NVB-kopstuk Peter van Egmond en ook Voorposter Wietse van Dijken kwam meelopen, samen met zijn maatje en NVB-ordedienstlid Paul Martinus. Het zwart blok van de neonazi's had zich dit keer voorbereid met een oefendag in een park in Rijswijk; ze wilden een herhaling van vorig jaar april in Oss voorkomen, toen 4 van hen door de politie uit de groep werden geplukt. De angel was er echter al snel uit toen de politie aan het begin van de demonstratie het kopspandoek van het blok met de tekst 'No Justice No Peace, Fuck the Police' verbood om meegedragen te worden. Prominente leus was wederom 'Nationaal-Socialisme Nu!'. Er liepen zo'n 80 neonazi's mee, 95% onder de 25 jaar.

Redactie Alert!

Foto 1
  oss  
Foto 2
  oss  
Foto 3
  oss  
Foto 4
  oss  
Foto 5
  oss  
Foto 6
  oss  
Foto 7
  oss  
Foto 8
  oss  
Foto 9
  oss  

Klik op de foto's voor een grotere en volledige versie

Toelichting:
Foto 1: Oefenen in demonstreren in een park in Rijswijk, een week voor de demonstratie in Oss; de sfeer zit er goed in.

Foto 2: Links helemaal achteraan voorzitter Ivo Pastoor van de Germaanse Jeugd Nederland, de jongerenorganisatie van de NVU, met zo te zien nog maar 1 lid, in wit overhemd Constant Kusters, dan het groepje Wietse van Dijken, Paul Martinus en ex-NNP-deelraadslid Florens van der Kooi. Rechts met NVB-pet, Peter van Egmond.

Foto 3: Eite Homan had zijn skate-spullen meegenomen.

Foto 4: Zwart blok met immer toegankelijke uitstraling en dito leuzen.

Foto 5: Halverwege de route besloot de politie Mobiele Eenheid rond de demonstratie mee te laten lopen; er stonden boze Ossenaren langs de route.

Foto 6: Tom Beune van Aktiefront liep deze keer tussen het publiek mee. Hij nam foto's van de demonstratie.

Foto 7: Pascal Fraipont met 'Good Night, Left Side' t-shirt en een Nederlands vlaggetje en de Vlaamse Leeuw op zijn jas, liep ook mee.

Foto 8: Het door de politie vantevoren opgelegde vermommingsverbod werd niet gehandhaafd. De route was overigens lang en de sfeer raakte er wat uit.

Foto 9: Alwin Walther speecht tegen het einde van de demonstratie. Hij richt zich tot een aantal antifascistische tegenstanders, die hij de 'echte fascisten' noemt, maar vraagt hen tevens zich aan te sluiten bij hen, de 'ware antifascisten'. Hij zal toch geen fascisten bij zijn club willen? Of toch wel? Verder beschuldigde hij zijn tegenstanders ervan Israël te steunen. Kusters sloot af met een voorspelling: 'De massa's, die nu nog zwijgend toekijken, zullen zich ooit aansluiten bij de NVU'.

(uit: Alert!, nummer 2, juli 2008. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud