alert = afa

Home
Inhoud 2-2008
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

printversie

Vlaanderen opnieuw vrijhaven voor neonazi's

John Postma

Tussen de 250 en 300 neonazistische skinheads hebben op zaterdag 19 april hun weg gevonden naar Bellegem, een deelgemeente van het Vlaamse Kortrijk, waar de Vlaamse independent Blood & Honourchapter een SS-herdenking en een concert heeft georganiseerd. Een vijftigtal Blood & Honour-leden behorende tot de Combat 18-vleugel kwamen in Overpelt bij elkaar om hun idool Adolf Hitler te herdenken. Twee herdenkingen ter glorie van het Derde Rijk op een dag; Vlaanderen is nog steeds het middelpunt van West-Europa aangaande internationale neonazibijeenkomsten.

  Memorial'  
Wie de flyer van de SS-herdenking in Kortrijk bekijkt, ziet meteen dat het concert een internationaal karakter heeft. Op de flyer staan namelijk bands uit Duitsland, zoals Fight Tonight, Die Liebenfels Kapelle en Sense of Pride, Engeland, Estland, TsjechiŽ en de Vlaamse band Lion's Pride. Uiteindelijk hebben slechts Preserve White Aryans uit Estland en de twee Duitse bands Sense of Pride en Fight Tonight op de bŁhne gestaan. De Tsjechische band Agonia had problemen met de organisatie. Zij wilden graag een hotel hebben om zich te verfrissen en te overnachten, hetgeen door de Blood & Honour-activisten werd geweigerd. Als gevolg daarvan heeft Agonia haar boeltje weer gepakt en is teruggereden naar TsjechiŽ.

Voorafgaand aan het concert is er een SS-herdenking gehouden, waar onder andere de Nederlandse Hitler-look-a-like Stefan Wijkamp een betoog heeft gehouden over 'een groot staatsman uit Braunau' (lees Adolf Hitler). Zijn toespraak was voor de buitenlandse gasten slecht te verstaan, omdat Wijkamp het volledige betoog in het Nederlands afstak. Andere toespraken werden gevolgd door video's over de Waffen-SS.

  Memorial'  
Heel anders ging het in Overpelt, waar aanhangers van Combat 18 een Hitler-herdenking hadden gepland. Door inzet van de politie kon een grote bijeenkomst worden voorkomen. Op diverse internetfora werd geschreven dat mensen die geen direct contact met de organisatie hadden, de uiteindelijke locatie nooit hadden bereikt.

Natuurlijk worden naar aanleiding van deze bijeenkomsten wederom vragen gesteld in het Vlaamse parlement. Verbod ja of nee?Aanpakken van dergelijke bijeenkomsten op grond van de antiracisme wetgeving? Meestal verdwijnen de plannen stilzwijgend van tafel. Inmiddels is er weer een nieuw concert gepland, dat georganiseerd is door Vlaamse independent Blood & Honour-chapter. Dit keer komen twee neonazistische Black Metal bands spelen, te weten Der Sturmer uit Griekenland en het Duitse bandje Absurd. Het is pijnlijk om te concluderen dat de opmerkingen van Vlaamse politici slechts holle frasen zijn. Vlaanderen zal waarschijnlijk altijd ruimte blijven bieden aan neonazi's. Het is precies zoals een neonazi het op een forum schreef:"Wees blij dat er in Vlaanderen dergelijke concerten worden georganiseerd. Het is een van de weinige landen waar we ongestoord samen kunnen komen". Zo is het helaas en niet anders.

(uit: Alert!, nummer 2, juli 2008. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud