alert = afa

Home
Inhoud 2-2009
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

Actie

printversie

AFA-Landelijk Secretariaat

Er waren de laatste maanden weer genoeg antifascistische activiteiten, AFA belicht een aantal gebeurtenissen.

Anti racisme demonstratie Bergen op Zoom
Op zaterdag 28 maart hield Comite Artikel 1 een demonstratie in Bergen op Zoom tegen de toenemende racistische tendensen in Nederland. Het Comité is een antifascistische actiegroep voortgekomen uit het spontane tegengeluid tegen de komst van de NVU naar Bergen op Zoom op 1 maart vorig jaar. Sindsdien verzetten zij zich georganiseerd tegen alle vormen van racisme en intolerantie.
De leuzen en spandoeken met teksten als 'Artikel 1 voor iedereen' en 'Racisme lost geen Crisis op' van de ongeveer 50 demonstranten, vielen bij veel toeschouwers in goede aarde.
Er werd niet alleen gesproken over de NVU, maar ook het algemene klimaat van toenemende intolerantie en de rol van Geert Wilders werden aan de kaak gesteld. Tijdens de toespraken werd ook benadrukt dat Wilders en extreemrechts in het algemeen niet alleen op racistische wijze mensen uitsluit, maar ook sociale afbraak met zich meebrengen. Niels Minnaard, namens Comite Artikel 1, riep op tot het maken van antiracisme tot een dagelijks fenomeen, een levenshouding in de strijd tegen extreemrechts. Tijdens de demonstratie probeerden een drietal verdwaalde NSA'ers de demo te verstoren maar daar werd door het organiserend comité een stokje voor gestoken.

Pauperfest
In het pittoreske Raalte vond op de avond van 28 maart Pauperfest plaats. Een splinternieuw kraakpandje gaf plaats aan bands als Sand Creek Massacre, Link en een verrassend goede nieuwkomer: Krisis. AFA was aanwezig met info en merchandise. Het was een geslaagde avond en hopelijk volgen er meer van deze feesten.

  vlucht  
Actie bij openbare naturalisatie ceremonie
Op 5 mei voerde een tiental antifascisten in Den Haag actie bij de openbare naturalisatie ceremonie. Ze deelden voor de deur zo'n 600 flyers uit en er werd een spandoek met de tekst "vrijheid voor iedereen, geen mens is illegaal!" van het dak van het Theater aan het Spui, waar de ceremonie plaatsvond, neergelaten.
Deze dag ontvingen ongeveer 50 mensen officieel hun Nederlanderschap tijdens een verplichte ceremonie. Fijn dat voor deze mensen een vaak lange periode van onzekerheid achter de rug is en zij nu eindelijk met een gerust hart hun nieuwe bestaan verder kunnen opbouwen. Het is echter bijzonder wrang dat juist op Bevrijdingsdag, de dag dat 'Nederlanders' hun vrijheid vieren deze verplichte ceremonie plaatsvindt. Wrang, omdat in Nederland elke dag honderden mensen opgesloten zitten in vreemdelingendetentie. Niet omdat ze iets misdaan hebben, maar omdat ze niet over de juiste papieren beschikken; omdat ze toevallig in een ander land dan Nederland zijn geboren. Wij vieren onze vrijheid, maar ontnemen tegelijkertijd anderen hun vrijheid en sluiten hen op als misdadigers. Mensen zoals u en ik, alleen hebben zij de pech dat ze zich geen 'Nederlander' mogen noemen. De mensen die wel het 'geluk' hebben om nu Nederlander te mogen worden moeten nu ook nog eens komen opdraven om een verplicht nummertje af te werken om te tonen hoe dankbaar zij zijn om nu ook bij 'ons' te horen. Ook op 5 mei wordt nog eens bepaald hoe deze mensen hun vrijheid mogen, zelfs moeten, vieren. Het is cynisme ten top om onze vrijheid te vieren als anderen nog steeds onschuldig opgesloten zitten. Als andere mensen NIET de kans krijgen hun vrijheid te vieren. Want we zijn pas echt vrij als we allemaal vrij zijn, en anderen als vrije mensen behandelen.

  schoen  
Europese verkiezingen
In de aanloop naar de Europese verkiezingen werd in verschillende steden actie gevoerd tegen de PVV en andere ongewenste haatzaaiende elementen in de partijpolitiek. Zo werden in Hengelo verkiezingsborden volgeplakt met posters met teksten als 'Stem niet, denk zelf' en 'stem niet voor angst en haat'.
In Amersfoort werden verkiezingsposters van de extreemrechtse partij PVV overgeplakt met posters met de tekst 'Geen Rassenhaat In Onze Straat'. Dit gebeurde door de nieuwste aanwinst in het AFA-netwerk: de groep AFA Amersfoort.
Tot slot dingt de gelegenheidsgroep 'autonoom commando Muntazer al-Zaidi' zeker mee voor de prijs voor origineelste actie van 2009. In Arnhem bevestigden zij in solidariteit met de Iraakse schoenengooiende journalist Muntazer al-Zaidi schoenen op de verkiezingsposters van de PVV. In de verklaring op Indymedia viel te lezen: "We schieten niet vlug uit onze slof, maar bij de laffe aanvallen van Wilders op alles wat volgens hem onhollands is, gaan bij ons de voetjes jeuken."

  politie  
Antifascisten voor de rechter
Op 10 april stonden 4 antifascisten tegenover de Amersfoortse politierechter. Twee van hern waren gearresteerd omdat ze een (tegenstrijdig want doorlopen/blijvenstaan) bevel van de politie niet opvolgden tijdens de demonstratie van de NVU in Amersfoort op 21 februari. Twee anderen zouden de geluidswagen van de NVU hebben aangevallen en beschadigd. In het eerste geval ging het ook over de vraag of er tijdens de demonstratie 'recht' was op een tegengeluid. De volle publieke tribune was verontwaardigd toen uiteindelijk 2 antifascisten werden veroordeeld tot voorwaardelijke boetes en een tot een geldboete van 550 euro. Alledrie zijn in hoger beroep gegaan, wordt vervolgd dus. Een gedetailleerd verslag staat op www.laatzenietlopen.nl in de april-sectie.
Ook tijdens protesten tegen de Voorpost-mars op 1 maart in Maastricht werden veel tegenstanders en omstanders gearresteerd. Twee van hen stonden op 8 mei voor de Maastrichtse politierechter, beiden ook beschuldigd van het niet opvolgen van een bevel van de politie. Zowel de demonstratie van AFA als die van Voorpost was allang voorbij, toen ze langs een groep ME'ers liepen die eerder op de dag de AFA-demonstratie hadden ingesloten, maar nu aan het inpakken waren. Van agenten en ME'ers kregen ze tegenstrijdige bevelen en moesten hun identiteitsbewijs laten zien. Een van hen voldeed daaraan, de ander zei dat-ie wel om zou lopen wat jij vervolgens ook deed. Toen zijn vriend toch werd gearresteerd, staakte hij zijn omlopen en ging zitten, waarop 4 ŕ 5 ME'ers bovenop hem doken, waarbij zijn mobiele telefoon de vernieling inging en hij een gat in zijn hoofd opliep. Van politiegeweld wilde de politierechter niets weten, maar gaf de arrestant het voordeel van de twijfel en sprak hem toch vrij. De tweede arrestant werd bij verstek veroordeeld tot 250 euro boete en is tegen deze belachelijke uitspraak in hoger beroep gegaan. Wordt ook vervolgd.
Ook rond de demonstratie van de NVU in Den Bosch werden veel omstanders gearresteerd en zelfs clowns opgepakt. Het team van laatzenietlopen.nl is klachten over het politie-optreden aan het inventariseren en de boetes in kaart aan het brengen. Hou voor updates laatzenietlopen.blogspot.nl in de gaten.
Wil je deze arrestanten steunen wat betreft hun juridische kosten en eventuele boetes (na hoger beroep), maak dan wat geld over op giro 6896749 Alert, Utrecht.

Counter Culture
Tegelijk met de demonstratie van de NVU van 23 mei in Den Bosch en de acties daartegen vond in Utrecht het Counter Culture festival plaats. Een kleine AFA-delegatie was afgereisd om het festivalpubliek van informatie te voorzien middels een stand. In de brandende zon ontstonden vele interessante gesprekken. Daarnaast hebben we genoten van het goede eten en de leuke bands.

  tshirts  

Pinksterlanddagen
In Appelscha op de grens van Friesland en Drenthe vond dit jaar de 76e editie van de anarchistische Pinksterlanddagen plaats. In de stralende zon was AFA natuurlijk aanwezig met merchandise en haalde zij de banden aan met actievoerders uit het hele land. Om het 15-jarig bestaan (inmiddels bijna 17 jaar) te vieren werd de DVD '15 jaar AFA' op zaterdag in de grote zaal vertoond, deze viel in goede aarde bij het publiek. Bij de stand werd afgewisseld met de pinksterlanddagen-radio de '15 jaar AFA, 15 jaar strijdbaar' CD gedraaid en deze werd goed verkocht. Ook de nieuwe zomerlijn werd op prijs gesteld. De T-shirts met de opdruk 'anti-wilders, anti-fascist' in de kleuren roze en groen gingen als warme broodjes over de toonbank. Zowel de CD/DVD als de shirts zijn ook online te bestellen.
Vanuit Amsterdam was er een discussie georganiseerd over strategie door 'antifa'. Antifascisten vanuit heel Nederland namen hieraan deel. Er werd gepraat over oproeptactieken en over antifascisme als onderdeel van totaalstrijd. Op vele punten konden mensen elkaar vinden, op andere onderdelen ontstonden felle discussies.

(uit: Alert!, nummer 2, juni 2009. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud