alert = afa

Home
Inhoud 2-2009
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

kroniek belgie

printversie

Correspondenten uit België

Januari 2009
1e week januari: Kantoor LSP in Brussel vernield
  Kantoor LSP in Brussel vernield  
1ste week januari. Inbraak van neonazi's in het lokaal van de Franse tak van de Links Socialistische Partij (LSP) aan de Université Libre de Bruxelles. De inboedel inclusief actiemateriaal wordt vernield en met verf overgoten. Ook worden er hakenkruisen in de stoelen gekerfd. Het feit dat de vereniging de huidige bezetting van 'Sans-Papiers' aan de ULB ondersteunt is een mogelijke reden voor de aanval. Eerder werden er al posters aangetroffen in de ULB van het extreemrechtse Mouvement Nation.
03. Voorpost Gent organiseert een solidariteitsactie met de winkeleigenaars van de Lange Munt in Gent. Een 10-tal militanten deelt pamfletten uit aan de uitbaters en winkelend publiek. Op 15 december 2008 werden na afloop van een antikapitalistische betoging o.a. de vitrines van de Lange Munt het doelwit van anarchisten in solidariteit met de Griekse opstand. Voorpost probeert daar nu munt uit te slaan door zich sympathiek en solidair op te stellen tegenover de middenstand en tegelijkertijd krakers en anarchisten zwart te maken. Ook bekritiseren ze het stadsbestuur dat volgens Voorpost veel te laks is tegenover kraken in Gent.
03. In de woning van een Joodse familie in Borgerhout worden brandversnellers in de brievenbus gegoten. De voorbije dagen zijn ook tientallen doodsbedreigingen geuit aan het adres van Antwerpse Joden. De aanval op de Joodse gemeenschap komt er na het nieuwe militaire offensief van Israël in Palestina. Hoofdredacteur van Joods Actueel, Michael Freilich roept op om de antisemitische slogans van de pro-Palestijnse betogingen tijdens de voorbije dagen strenger te veroordelen.
05. Poging tot brandstichting in de synagoge van Vorst, de hal is zwartgeblakerd
06. Elf parlementsleden dienen een verzoek in bij de Raad van State om de overheidssubsidie van het Belgische Front National voor een jaar te schrappen wegens hun vijandelijke houding ten opzichte van de rechten en vrijheden in het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.
07. In Schaarbeek wordt een baksteen en een molotovcocktail gegooid naar een Joods gebedshuis.
10. Blood & Honour Vlaanderen/Traditional organiseert een nieuwjaarsconcert met Rotte Charlotte, Jungsturm, Libertin en de Angry Bootboys. Een 150-tal neonazi's komen naar de parochiezaal van Bevel (Nijlen). Het concert was oorspronkelijk gepland in Club Valhalla maar de burgemeester van Rijkevorsel vaardigde een samenscholingsverbod uit. De groep had blijkbaar een noodoplossing achter de hand. Opmerkelijk is dat nergens op de flyer Blood & Honour te vinden is.
14. Bij de Raadkamer van Brugge staat het proces op de agenda tegen vijf skinheads (Dieter Samoy, Bjorn V, Pieter Huyse, Jimmy C., Vincent E.) voor het molesteren van Rafael Mensah en Alain Bouillon op 6 mei 2006. De beslissing wie al dan niet naar de Correctionele Rechtbank wordt verwezen is uitgesteld tot 28 april 2009.
15. De Raad van State heeft beslist nadere vragen te stellen aan het Grondwettelijk Hof in de zaak rond de partijfinanciering van het Vlaams Belang. In 2006 werd door verschillende politieke partijen een procedure gestart om de overheidssubsidie van het Vlaams Belang af te nemen op basis van de wet op de partijfinanciering. Ze argumenteren dat het Vlaams Belang nog steeds even racistisch en discriminerend te werk gaat als zijn voor racisme veroordeelde voorganger het Vlaams Blok. Het Vlaams Belang krijgt jaarlijks zo'n € 3 miljoen.
16. Het Grondwettelijk Hof wijst de vordering van het Vlaams Belang af tegen wat zij noemen 'het onrechtvaardige Belgische vakbondsmonopolie'.
17. Leden van het Vlaams Belang hebben in Knokke Heist zes nieuwe sociale woningen tijdelijk bezet. De woningen zijn volgens het VB niet bestemd voor het 'eigen volk' gezien de huizen vier slaapkamers hebben en dus niet voldoen aan de noden van een modaal Vlaams gezin met 2 kinderen.
17. Het Vlaams Belang houdt zijn nationale nieuwjaarsreceptie in Borgerhout, waar het eerste nummer van de VL-krant wordt voorgesteld. De VL-krant is een populistische propagandakrant die gedurende de aanloop van de verkiezingen en een oplage van 2,4 miljoen exemplaren zal verschijnen.

Claude Hermant in Het Vlaams Huis
  Claude Hermant in Het Vlaams Huis  
24. Het Vlaams Huis in Lille viert zijn eerste verjaardag waarbij een 200tal Franse, Belgische en Zwitserse nationalisten en Identitairen aanwezig zijn (o.a. Jeunesses Identitaires, Terre Celtique, Projet Apache, Bloc Identitaire, Opstaan, NSV,…) Het project rond het 'Vlaams Huis' in Lille is uitgegroeid tot een vrijplaats voor extreemrechtse groupuscules die er o.a. vormingen en feesten organiseren. Verder worden er trainingen in gevechtssport aangeboden. Deze zijn nu uitgebreid met een recent aangekocht paintballterrein van 12000m² net buiten Lille. Drijvende kracht van het Vlaams Huis is Claude Hermant die o.a. de gevechtstrainingen en overlevingskampen verzorgt. Claude behoorde jarenlang tot de ordedienst van het Front National en ging als huurling naar Congo Hij is eveneens de oprichter van Terre Celtique.
24. Het N-SA organiseert een nieuwjaarsreceptie in 'Het Waagstuk' in Antwerpen onder de noemer 'op naar de nieuw-solidaristische revolutie'. Er komt een zeventigtal personen opdagen. Het N-SA maakt zicht sterk het komende jaar op veel acties aanwezig te zijn en er ook zelf te organiseren. Verder kondigen ze een periodieke publicatie aan. VB-er Bert Wenselaers houdt er een opmerkelijke tussenkomst. Daarin stelt hij dat het Vlaams Belang aan bloedarmoede leidt. Volgens Wenselaers moet er geen nieuwe tweede partij komen maar moet het VB veranderen. Zijn voorstel is een petitie en twee eisen aan het VB, "dat ze het N-SA manifest voor een groot gedeelte overnemen en dat een goed deel van de huidige mandatarissen vervangen door mensen die 'wij' aanduiden…".
24. In Maldegem wordt van een pas gekraakt rijhuis de gevel volgespoten met 'anti-antifa' en Keltische kruisen. Ook de ramen worden stuk gegooid. De vermoedelijke daders zijn N-SA militanten die na hun nieuwjaarsreceptie op de terugweg waren naar West-Vlaanderen.
27. De Brusselse rechtbank dagvaardt VB-voorzitter Bruno Valkeniers in kortgeding wegens de in de tweede editie van de VL-krant gepubliceerde fotomontage 'Dishes' van de Duitse kunstenaar Till Nowak. De foto van een appartementsgebouw boordevol schotelantennes kreeg de titel 'VB wil immigratiestop'. De rechtbank vaardigde een verbod op verdere verspreiding met straffe van € 250 dwangsom per exemplaar.
31. Tijdens de thuismatch Germinal Beerschot-Westerlo hebben de Beerschot-supporters het wel erg bont gemaakt. Ze zongen antisemitische liederen als: 'wij zijn anti-joden, we kloppen we slaan en we steken ze neer, want wij zijn anti-joden…'. De stadionomroeper kwam tussenbeide en vroeg de Beerschot-supporters op te houden.

Philip Claeys
  Philip Claeys  
31. Vlaams Belang Europarlementslid Philip Claeys is te gast op een internationale extreemrechtse bijeenkomst in Wenen tegen het verdrag van Lissabon. Verder waren ook van de partij: Freiheitliche Partei Österreich (Oostenrijk), Dansk Folkeparti (Denemarken), Front National (Frankrijk), ATAKA (Bulgarije), Pro Köln/ Pro Nordhrein Westfalen (Duitsland), Schweizerische Volkspartei (Zwitserland) en Jedinaja Rossija (Rusland). Het Italiaanse Lega Nord had zich afgemeld.


Februari
Club Valhalla
  Club Valhalla  
01. Jef Dieltjens, tot voor kort VB gemeenteraadslid in Vosselaar en uitbater van de omstreden Club Valhalla in Rijkevorsel heeft zijn café gesloten. Er vonden regelmatig kleine Blood & Honour en andere neonazistische concerten plaats. Dieltjens was de negatieve kritiek, de commotie rond zijn café en de politiebezoekjes beu.
05. Voormalig VB-voorzitter Frank Vanhecke tekent beroep aan tegen de opheffing van zijn parlementaire onschendbaarheid (zie kroniek nov. 2008). Hij is gestart met een beroepsprocedure bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.


Stephen Jones met vriendin
  Stephen Jones met vriendin  
07. In skinheadbar de Moloko in Brugge organiseert Marnix Bienstman (Bieze) de Britse Oi!-bands Tattoöed Mother Fuckers (TMF) en Skinfull. TMF is de huidige band van de in Oostende woonachtige Brit, Stephan Jones (Jonesy), de frontman van de Blood & Honour band English Rose. TMF kwam er optreden ter vervanging van de a-politieke legendarische Oi!-band The Last Resort, die het concert annuleerde vanwege de extreemrechtse reputatie die de Moloko geniet.
13. De neonazi en anabolenhandelaar Joeri Van Der Plas uit Dendermonde wordt door de rechtbank van Den Haag vrijgesproken in de Delftse pinkzaak. In mei 2006 was hij mededader van een gewelddadige overval omtrent vermeende anabolenhandel waarbij de pink van één van de onschuldige slachtoffers werd afgeknipt. Bij hem thuis vond men het koffertje met de bebloede snoeischaar maar hij beweert dat dit pas na de overval bij hem terechtkwam. In eerste aanleg werd Van Der Plas tot zes jaar veroordeeld en in beroep werd 8 jaar gevraagd, maar hij wordt nu dus vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Van Der Plas, uitbater van een fitnesszaak, was jarenlang Blood & Honour activist en moet zich binnenkort ook verantwoorden in de BBET-zaak.

Graffiti in Maldegem
  Graffiti in Maldegem  
14. Twee kraakpanden, één in Maldegem en één in Knesselare, worden aangevallen door neonazi's. De ruiten worden ingegooid en er worden hakenkruisen, white power leuzen en de initialen FWM (Flanders White Movement) achtergelaten. FWM werd opgericht door Blood & Honour en N-SA militant Matthias Van Hoof alias Mattke.
15. Het 72ste Vlaams Nationaal Zangfeest in Antwerpen.
19. KVHV-Gent organiseert een lezing met Filip De Cauwer (pro-senior KVHV-Leuven) over de naoorlogse ontwikkeling van het Verdinaso.
21. N-SA organiseert een filmavond in Vlaams Huis De Gezelle in Roeselare. De eerste video is een oud tv-debat met Philip Dewinter en vervolgens wordt een film over nationalistische krakers in Berlijn begin jaren '90 vertoond.
21. Op de NVU-demonstatie in Amersfoort is opnieuw een delegatie van Blood & Honour Vlaanderen /Combat18 aanwezig. Arnoud Kuipers houdt er een korte toespraak namens de ' Vrije Krachten', waarin hij het nationaal-socialisme verheerlijkt.
22. Tijdens de voetbalmatch tussen Antwerp en Virton worden door de Antwerp fans anti-Waalse slogans geroepen zoals 'Les Wallons sont de pédophiles'. Artikel 23 van de voetbalwet maakt het mogelijk supporters te straffen voor beledigende spreekkoren, maar dan dient de politie onmiddellijk een procesverbaal op te stellen.
28. 10de Feest van de Identiteit in Brussel georganiseerd door Mouvement Nation en Terre et Peuple onder de noemer 'La fin de Capitalisme'. Er waren toespraken te horen van o.a.: Hervé Van Laethem (Nation), Frederik Ranson (N-SA), Edouard Hermy (N-SA), Virgile Dernoncourt (Vlaams Huis) en Pierre Vial (Terre et Peuple), Alfred Vierling (CP/Voorpost Nederland) en Roeland Raes (VB/Voorpost).

Maart
01. Voorpost Vlaanderen en Nederland organiseren een betoging in Maastricht tegen het Nederlands drugbeleid onder de noemer 'ons land drugsvrij!'. De opkomst, een 200 tal rechtsextremisten, bestaat voornamelijk uit Vlamingen van Voorpost, NSV, KVHV, VB, N-SA en B&H Vlaanderen. Voorpost Gent leider Nick Van Mieghem raakte nog voor de betoging gewond aan het hoofd.
04. NSV-Leuven organiseert een lezing met Geert Wouters over de Belgische repressie.
05. Voorpost Kempen organiseert een vormingsavond met Luc Vermeulen over de rechten en plichten van de militant.
07. Het lokaal zeer actieve kraakpand 'Het Zwarte Gat' in Adegem (Maldegem) wordt aangevallen. Enkele grote ramen sneuvelen en er wordt driemaal C18 op de gevel gespoten.

Bob Hulstaert bij KVHV-verbondsweekend
  Bob Hulstaert bij KVHV-verbondsweekend  
6-8. KVHV houdt een Verbondsweekend in Villa Heibrand in Westmalle met o.a. een lezing over August Borms door Bob Hulstaert (Voorzitter Bormshuis).
08. Het VB organiseert in Gent haar Europa-congres onder de noemer 'Europa, laat het volk beslissen!'. Europees lijsttrekker Frank Vanhecke houdt een pleidooi voor een onafhankelijke Vlaamse staat binnen Europa voor een streng en kordaat immigratiebeleid en tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

Koenraad Elst bij KVHV-Gent
  Koenraad Elst bij KVHV-Gent  
09. KVHV-Gent organiseert een lezing in café 't Vosken over de Indo-Europese beschaving met gastspreker prof. Koenraad Elst (Nieuw-Rechts).
10. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeelt België voor foltering, onmenselijke en vernederende behandeling en rassendiscriminatie in de zaak van Turan Cakir. Hij stapte naar het Hof omdat het Belgische gerecht zijn klacht niet behandelde en de zaak liet verjaren. Turan Cakir uit Schaarbeek werd in 1996 door de Schaarbeekse politie hardhandig gearresteerd. Hij werd op het commissariaat mishandeld en kreeg racistische beledigingen naar het hoofd geslingerd. Cakir diende tien dagen in het ziekenhuis te blijven en ondervond in 2006 nog steeds gevolgen van het politiegeweld. Hij diende klacht in tegen de drie betrokken agenten van het beruchte Schaarbeekse politiekorps, toen nog onder leiding van voormalig politiecommissaris en huidig VB-er Johan Demol. De Belgische staat moet nu dus een schadevergoeding van € 15.000 betalen aan het slachtoffer.
10. De NSV probeert opnieuw een auditorium te huren aan de Gentse Universiteit, dit keer om een debat over vrije meningsuiting en censuur te organiseren. Dit wordt door de rector geweigerd, verwijzend naar het uit de hand gelopen debat op 7 oktober 2008. Daarop wijkt de NSV noodgedwongen uit naar café The Bridge.
11. Mouvement Nation organiseert haar jaarlijkse herdenking op de Place d'Espagne in Brussel ter nagedachtenis van de slachtoffers van de terreuraanslag in Madrid van 2004. Een tiental Nation-militanten verzamelt aan het Don Quichotplein.
11. De nieuwe extreemrechtse groepering Autonome Kameraden plakt op verschillende universiteiten en hogescholen in Antwerpen posters met de boodschap 'kies uw mening zelf, laat ze niet opdringen door antifa!'. Deze worden systematisch over de mobilisatieposters voor de anti NSV-betoging geplakt.
11. Het Grondwettelijk Hof verwerpt het beroep dat enkele VB-mandatarissen indienden tot vernietiging van de antiracismewet van 2007.
13. Het in de Gentse Frontline geplande concert van de Amerikaanse extreemrechtse metalband Arghoslent wordt afgelast na druk van antifascisten op de organisator en de zaaleigenaar.
13. De redactie van het KVHV blad Ons Verbond organiseert een eetfestijn in het studentenrestaurant van de Gentse Universiteit.
13. De NSV wordt door de Raad van State in haar ongelijk gesteld betreffende een klacht tegen de rector van de Gentse Universiteit. De rector verleende in oktober vorig jaar toestemming aan de extreemrechtse studentenvereniging om een aula te gebruiken voor een debat. Na hevig protest van antifascisten op de avond van het debat kwam de rector terug op die beslissing en annuleerde het debat. De Raad van State volgt de argumentatie van de rector.
14. In de Moloko in Brugge presenteert de Turnhoutse extreemrechtse skinheadband Short Cropped hun tweede cd: ' Short Cropped Forever-Forever Short Cropped'.
17. Een meeting in Antwerpen van de Aktief Linkse Studenten (ALS) over de NSV-betoging en de strijd tegen extreemrechts krijgt een bezoekje van de pas opgerichte Autonome Kameraden (AK), versterkt met studenten van de NSV en het KVHV. Een 25-tal rechts-extremisten komt voor aanvang naar de plaats van de lezing en neemt plaats in de zaal. Er wordt een spandoek opgehangen met de boodschap 'geen antifa aan onze universiteit! Autonoom Verzet'. De AK riepen de maand maart op hun webstek uit tot Anti-antifa maand.

Pieter Vandermoere
  Pieter Vandermoere  
17. NSV-Leuven organiseert een debat tussen aanhangers van het communisme (Leo de Haes van Meervoud), het liberalisme (Adreas Tirez van Liberales) en het solidarisme (Pieter Vandermoere (Identiteit/KVHV). De moderator is Eddy Van Buggenhout.
18. De Franstalige Beweging tegen Racisme Antisemitisme en Xenophobie (MRAX) vraagt aan minister van Onderwijs Christian Dupont een onderzoek in te stellen naar de negationistische uitlatingen van een leerkracht Islamitische godsdienst. In de Athénée Bruxelles 2 in Laken zou de betrokken leerkracht tijdens een ontmoeting met Henri Kichka, een overlevende van de concentratiekampen, diens verhaal als 'flink overdreven' hebben afgedaan. Ook zou hij een verwijzing gemaakt hebben naar de stellingen van de in 1998 voor negationisme veroordeelde Roger Garaudy.
21. Een pas gekraakt pand in Maldegem wordt opnieuw aangevallen door extreemrechts. Alle ramen worden ingegooid en deze keer wordt er geen graffiti achtergelaten.
23. Het KVHV organiseert een debat in Leuven onder de noemer 'Vlaamse Beweging: eendracht maakt macht?'. Sprekers zijn Erik Defoort (VVB), Johan Vanslambrouck (IJzerwake), Philipe Haeyaert (VOS), Kurt Ryon (TAK), Lieve Van Onckelen (Voorpost) en moderator Rudi Dierick (OVV). Het debat wordt afgesloten met een fakkeltocht.

NSV-betoging Leuven
  NSV-betoging Leuven  
26. De NSV houdt zijn nationale betoging in Leuven onder het motto 'Vlaams Sociaal Nationaal'. Zo'n 350 rechts-extremisten komen opdagen van NSV, Voorpost, NJSV, KVHV, VB, VVB, N-SA, Blood & Honour en Holland Hardcore. De tegenbetoging bracht minstens 600 mensen op de been. Een honderdtal betogers en tegenbetogers wordt gearresteerd. Na afloop komt het tot confrontaties wanneer extreemrechtse betogers kraakpand 't Gesoncken Schip' trachten te belegeren. Daarbij worden een 30-tal voornamelijk N-SA militanten en enkele Nederlanders opgepakt door de politie. Bij de arrestanten ondermeer: Edouard Hermy, Dominiek Vandekeere, Matthias Van Hoof, Pieter Van Damme en Florens Van Der Kooi. Later op de avond worden meerdere antifascisten door neonazi's in elkaar geslagen waarvan één jongen met ernstige verwondingen in het ziekenhuis beland.

28 maart: Gabriel Adinolfi in het midden
  Gabriel Adinolfi in het midden  
28. Het aan N-SA gelieerde collectief Identiteit Door Muziek (IDM) organiseert zijn tweede bijeenkomst, opnieuw met optredens en gastsprekers. Op het programma staat een lezing van Virgile Dernoncourt (Bloc Identitaire Flandres, Vlaams Huis Lille) en een boekvoorstelling van de Italiaanse neofascist Gabriele Adinolfi (mede-oprichter Terza Posizione). Afgewisseld met optredens van Docteur Merlin, pseudoniem van Christophe Lespagnan (Rock Identité Français/ Groupement de Recherches et d'Etudes pour la Civilisation Européenne, GRECE). Verder optredens van de Italiaanse nationalistische folkband Saturnia Regna en de Nederlandse nationalistische rechtsrockband Standrecht.
28. In Café de Deugniet in Kortrijk wordt er op de metalfuif 'Rusted Chains Metal Party', NSBM-muziek gedraaid door DJ Knuckleduster. De flyer wordt op internet verspreidt door Roman Larin (Leshyj) van de extreemrechtse metalband Huldrefolk.
28. Arnoud Kuipers, tot voor kort woordvoerder en leider van de Combat-18 tak van Blood & Honour Vlaanderen, plant een concert met Strijdgeest (NL), Bagadou Storm (FR) en Bloodline (D). Het concert wordt afgelast na een boycot door de tegenstanders van Kuipers binnen diezelfde B&H/ Combat 18 afdeling. De geprogrammeerde groepen worden aangeschreven en er wordt een statement verspreid waarin Kuipers wordt beschuldigd van verraad en het onrechtmatig gebruik van het Combat 18-logo op de flyers.
In Rijkevorsel vindt in motorcafé 'Bij onze witte' op de dag dat het concert zou plaats vinden een afrekening plaats tussen leden van Blood & Honour Vlaanderen. Er bevinden zich enkele B&H figuren, waaronder Arnoud Kuipers in het café als plots een 10-tal Nederlandse gemaskerde mannen het café met baseballknuppels bestormen en daarbij een raam en de deur vernielen. Bij hun vlucht met een terreinwagen met Nederlandse nummerplaat veroorzaken ze een ongeluk waarop de chauffeur wordt gearresteerd, de andere vier kunnen ontkomen. De aanval heeft te maken met op de spits gedreven interne ruzies binnen de groepering waarbij Kuipers al een tijdje onder vuur ligt. Het leiderschap van Arnoud Kuipers lag, bij de voornamelijk uit Nederlanders bestaande B&H/ Combat 18 Vlaanderen, reeds een tijdje onder vuur.

Vlaams Belang-betoging in Kortrijk
  Vlaams Belang-betoging in Kortrijk  
30. De VB-optocht in Kortrijk tegen de erkenning van de Attakwa moskee brengt 200 mensen op de been, waarvan een groot deel met de bus vanuit Antwerpen kwam. Vele buurtbewoners uiten hun ongenoegen langs het parcours en iemand gooit een pot witte verf over Philip Dewinter. VB-er Dominiek Spinnewyn-Sneppe uit Zedelgem werpt zich tussen de verfgooier en Dewinter en krijgt de verf over zich heen en ook Nancy Six deelt in de verfspatten.

(uit: Alert!, nummer 2, juni 2009. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud