alert = afa

Home
Inhoud 2-2009
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

printversie

Blood & Honour Vlaanderen Deel 3: de Combat 18-tak

Correspondenten in België

In België werden na de eeuwwisseling twee groepen actief onder de naam "B&H Vlaanderen", een traditionele vleugel en een Combat 18-tak. In deze Alert! het eerste deel over de Combat 18-versie van B&H Vlaanderen.

Blood & Honour Vlaanderen/Combat 18
Volgens één van hun oude websites werd B&H Flanders/Vlaanderen opgericht in 2000. Hun eerste concert organiseerden ze in maart 2001 (met Legion A, Jungsturm en Youngland). (1) Kort daarna, op 20 april 2001, organiseerde de groep haar eerste "vormingsavond", een Adolf Hitler-viering die na veel organisatorische moeilijkheden plaatsvond in een klein zaaltje in Limburg. Deze herdenking werd bijgewoond door een 30-tal mensen. Tegen april 2004 is het aantal aanwezigen op de jaarlijkse Hitler-herdenking van deze B&H-groep al aangegroeid tot 180 man.

Joeri Van der Plas
  Joeri Van der Plas  
Bloed, Bodem, Eer & Trouw
Belangrijke figuren binnen deze B&H-groep zijn Thomas Boutens, Joeri Van der Plas en Mark Horemans. Thomas Boutens (alias Lupus) is een gewezen militair en wapenfreak uit Buggenhout (regio Dendermonde). De jonge Boutens is geïnteresseerd in heidendom en satanisme. In 1999 steekt hij samen met twee kompanen zijn school in Opwijk in brand. Enkele jaren later was Boutens betrokken bij een gewelddadige aanval op een Egyptenaar (aan de vooravond van de IJzerbedevaart van 2001). Hij werd hier niet voor veroordeeld. Andere neonazi's die bij deze vechtpartij betrokken waren én die aangeduid worden als leden van B&H Vlaanderen/Combat 18 zijn Jürgen Goris (die in augustus 2002 twee mannen doodschoot op een scoutsfuif) en ene Noël D. B.. Deze laatste, een vriend van Boutens die eveneens een militaire opleiding kreeg in de kazerne van Leopoldsburg, wordt in HUMO aangeduid als huidige opvolger van Joeri Van der Plas.(2) Ook voor een vechtpartij in Izegem (op 26 januari 2002) werd Boutens aangeklaagd, maar opnieuw niet veroordeeld.
Kampioen in het verzamelen van aanklachten voor geweldplegingen die niet eindigen in een veroordeling, is de Dendermondse bodybuilder Joeri Van der Plas. Onlangs werd hij nog vrijgesproken in de Delftse "pinkzaak" (waarbij een pink werd afgesneden van een vermeende concurrent op de zwarte markt van anabolen).(3) Van der Plas wordt algemeen beschouwd als één van de oprichters van Blood & Honour Vlaanderen. Hij zou ook de man zijn achter de postbus in Grembergen (Dendermonde) die fungeerde als contactadres van de groep. Hij baat een private fitnesszaal en vechtclub uit, Sparta Gym. Een derde belangrijke figuur is Mark Horemans (alias Paul Kruger), een informaticus uit Wilrijk (Antwerpen). Hij treedt vaak op als spreker op infoactiviteiten van B&H Vlaanderen en wordt beschouwd als de "ideoloog" van de groep. Horemans was tevens de uitgever van het blad Bloed Bodem Eer & Trouw (BBET), een tijdschrift van B&H Vlaanderen.(4) Via de BBET-redactie konden ook allerlei extreemrechtse en negationistische boeken en films besteld worden.
Tussen 2001 en 2005 organiseert Blood & Honour Vlaanderen een hele reeks activiteiten, waaronder concerten, infoavonden, Hitler- en Hess-herdenkingen, een reeks uitstappen naar betogingen in Duitsland, Frankrijk en Zweden en twee culturele reisjes naar "Germania". De samenwerking met Duitse neonazi's is vrij opvallend, zo krijgt B&H Vlaanderen voor de organisatie van hun concerten veel hulp vanuit Duitsland en ook de website was deels in het Duits. Voor hulp bij hun oprichting bedankte B&H Vlaanderen dan weer B&H Scandinavië. Ook met de Nederlandse Nationale Alliantie bestonden er goede banden. Zo gaan Horemans en Boutens spreken op een scholingsnamiddag van de Dietsland Jeugd in Rotterdam (29 januari 2005). Ook op muzikaal vlak wordt er samengewerkt met Nederland. Zo hield B&H Vlaanderen haar 5de concert in de "neonazikazerne" in Eindhoven (Kommando Freisler, Rassenhass en Oidoxie, november 2003). Na de commotie die dit concert veroorzaakte, werd de gekraakte kazerne ontruimd. In België werkte B&H Vlaanderen onder meer samen met Vlaamse Jongeren Mechelen (VJM), Der Stahlhelm en De Zwarte Zon. Met VJM organiseerde B&H onder andere een strategiedebat "waarbij de ene helft het politiek-cultureel entrisme voorstond (type Gramsci), en de andere helft het nationaal-communautarisme predikte (nationalistische autarkische gemeenschappen)" (18 oktober 2003).(5)
B&H Vlaanderen organiseerde verder nog enkele negationistische congressen, waaronder het Revisionistisch Congres van 2 maart 2002, met toespraken van Mark Horemans, Vincent Reynouard, Bert Eriksson en Siegfried Verbeke. Ook vermeldingwaardig is de verbroederingsavond met de Amerikaanse National Alliance, waarop Robert Griffin te gast was (3 juli 2004). Volgens Mark Horemans was de benefietavond op 19 maart 2005 in Waasmunster, met onder andere Siegfried Verbeke (VHO), de laatste activiteit van B&H Vlaanderen. Die avond bracht 500 dollar op voor de gevangen negationist Ernst Zündel. Nadien "desintegreerde de toenmalige organisatie" volgens Horemans en "de contacten werden verbroken". Horemans bleef wel uitgever van BBET, een "private nieuwsbrief" met nauwelijks vijftig abonnees, aldus zijn brief uit de gevangenis.(6)

Cover blad BBET
  Cover blad BBET  
Bloed, Bodem, Eer & Trouw
Wanneer de politie in september 2006 overgaat tot arrestaties, wordt de groep rond Boutens in de media neergezet als de groepering "BBET". Maar klopt dat wel? Voor zover zeker, is BBET de naam van een website en een tijdschrift, alhoewel BBET ook wordt omschreven als "politiek vormingsbureau" van B&H Vlaanderen. Andere bronnen, waaronder het federaal parket, spreken over een "afscheuring van B&H Vlaanderen".(7)
Het driemaandelijkse magazine Blood, Bodem, Eer & Trouw is alleszins één van de meest ranzige neonaziblaadjes die er de laatste jaren in het Nederlands geschreven zijn. Het racisme druipt van de pagina's, met artikels zoals "Ras en IQ", "Racisme als natuurwet" en "Vrede op Aarde via Apartheid". Andere terugkerende "themata" (sic.) zijn Hitler en de Holocaust. Meer nog dan de Holocaust te ontkennen of te minimaliseren, vinden bepaalde redactieleden de Holocaust juist een goede zaak. "De jood is de ziekteverwekker. Hitler is degene die in de wereldgeschiedenis het meeste voor de blanken heeft gedaan door zijn kordate optreden tegen de joden. De enige geestelijk gezonde houding ten opzichte van de jood is hem, vergelijkbaar met een lintworm, door de WC te spoelen" zo valt te lezen in de nieuwsbrief.(8) Voor de BBET-redacteuren is zowat alles een "Joods complot", van pakweg drugs tot homoseksualiteit. Volgens BBET wordt homoseksualiteit onder meer veroorzaakt door de promotie ervan op muziekzenders zoals MTV - die natuurlijk gerund worden door joden. Waar joden zich volgens een ander artikel mee bezig houden, is het brengen van rituele mensenoffers.(9) Vrouwvriendelijk zijn de neonazi's van BBET ook al niet bepaald. Of wat moeten we anders denken van artikels zoals "Feministen als wegbereiders van verkrachtingen"? In het bekendste BBET-artikel, de oproep aan nationaalsocialisten om hun zaad naar de spermabank te brengen (om het geboortecijfer van "het blanke ras" op te krikken), stelt de auteur doodleuk dat een koppel gemakkelijk 20 à 25 kinderen kan maken en te eten geven (volgens de auteur zijn er toch voedseloverschotten in de wereld en anders is de bevolkingsaangroei goed om de migratie naar de maan te versnellen). Onwillige vrouwen moeten opgesloten worden in werkkampen en moeder worden "onder iets minder gunstige voorwaarden" en "vruchteloze mannen kunnen best vertrekken naar Mada-GAS-kar". Het artikel sluit af met een oproep aan zwangere vrouwen om hun urine af te staan, omdat daar een hormoon in zou zitten dat de vruchtbaarheid bevordert. Moeders voor Moeders maakt er dan een medicijn van om andere vrouwen te helpen zwanger worden.(10) Goed gek dus, die BBET-ers. Maar ongevaarlijk?

Terrorisme
In de eerste elektronische nieuwsbrief van B&H Vlaanderen schrijft ene Ulex een ode aan Timothy McVeigh, de man die 168 mensen - waaronder veel kinderen - vermoorde toen hij een overheidsgebouw opblies in Oklahoma. Ulex vindt 168 echter een "zielig laag dodental" in vergelijking met de "massamoorden" van "ZOG".(11) McVeigh putte inspiratie uit The Turner Diaries van William Pierce (National Alliance). Dit fictief dagboek van een extreemrechtse terrorist behoort tot de favoriete lectuur van menig neonazi. Niet verwonderlijk dus, dat het een boekbespreking krijgt in BBET. Hunter, de opvolger van de Diaries, kreeg eveneens een lovende bespreking in het blad. Ook James Clayton Vaugh, die aanslagen pleegde op "rasgemengde koppels" en op pornokoning Larry Flint, kreeg zijn portret in BBET. "Wie zijn bladspiegel met zulke figuren vult, moet niet klagen als hij van gewelddadige bedoelingen verdacht wordt," merkt ook rechts op.(12)
Maar blijft het bij schrijven? Al in 2003 waarschuwt een informant van de Staatsveiligheid in HUMO dat er binnen B&H Vlaanderen een groep bezig is met het voorbereiden van aanslagen. Die aanslagen zouden internationaal gecoördineerd worden en ze zouden naderhand toegeschreven moeten worden aan links en/of aan moslims. Er zou onder meer een plan geweest zijn om de koning om te brengen, maar dat werd afgevoerd. Wel lieten leden van B&H kogelhulzen achter onder de tribune van de koning tijdens diens bezoek aan Oostende in 2003, als waarschuwing.(13) Boutens werd daarover toen ondervraagd.
Op 7 september 2006 valt de politie, die de groep rond Boutens ondertussen heeft laten infiltreren, binnen in vijf legerkazernes en in 18 privéwoningen. Tijdens de huiszoekingen wordt een gigantische hoeveelheid vuurwapens gevonden (waaronder oorlogswapens), naast explosieven, ontstekers voor landmijnen, gasmaskers, kogelvrije vesten, extreemrechts propagandamateriaal, anabolen, een zelfgemaakte bom ("zwaar genoeg om een auto te laten ontploffen") en een model voor een opeisingbrief.(14) Op 8 september volgen meer huiszoekingen. Uiteindelijk blijven 12 personen langere tijd aangehouden, de rest wordt onmiddellijk weer vrijgelaten. In de maanden erna volgen nog meer huiszoekingen (o.a. naar wapenhandel en i.v.m. de "pinkzaak"). Naast Boutens, Horemans en Van der Plas behoren ook Tamara Van Aelst (de ex-vriendin van Boutens) en haar nieuwe vriend tot de arrestanten, net als verschillende andere militairen en enkele wapenhandelaren.
Na de arrestaties berichtte VTM dat BBET plannen had om Philip Dewinter en Dyab Abu Jajah (AEL) te vermoorden. Het federaal parket liet daarop weten dat dit niet klopte, dat het enkel "cafépraat" van de verdachten was en dat er géén bewijzen zijn van concrete plannen voor aanslagen. Wel beschikte het parket over gegevens dat Boutens sinds 2004 mensen ronselde in het leger voor een eigen extreemrechtse organisatie, die in de toekomst aanslagen moest gaan plegen. Daartoe organiseerde Boutens verschillende paramilitaire trainingen, survivalweekends en schietoefeningen, onder meer op militair domein. Aan deze trainingen zouden ook mensen van de Nationale Alliantie hebben deelgenomen. Daarnaast begon de groep via wapenhandel met de aanleg van een indrukwekkend wapenarsenaal. Het gerecht beschikt ook over een videoband waarop te zien is hoe gemaskerde neonazi's onder een brug in Dendermonde oefenen met vuurwapens en molotovcocktails.(15)

Links Dominiek Vandekeere, derde van links Thomas Boutens
  Dominiek Vandekeere en Thomas Boutens  
Begin december 2008 rondde het parket het onderzoek naar de BBET-groep eindelijk af. Het parket wil nu 21 personen laten doorverwijzen naar de correctionele rechtbank; elf verdachten (waaronder Boutens en Horemans) voor terrorisme, racisme en negationisme, tien andere personen alleen voor bendevorming en verboden wapens. Maar zover zijn we nog niet. Vooraleer de Gentse Raadkamer kan beslissen wie er precies voor de rechtbank zal komen, moet de Kamer van Inbeschuldingstelling (KI) zich uitspreken over twee netelige kwesties. Omdat er infiltranten zijn gebruikt, moet de KI uitspraak doen over de wettelijkheid van de gebruikte opsporingstechnieken (toetsing van de wet op de Bijzondere Opsporingsmethoden (BOM-wet). Hiervoor heeft de verdediging uitstel verkregen. Daarnaast moet de KI ook beslissen over de wapens die gevonden zijn. De verdediging heeft namelijk gebruik gemaakt van een lacune in de nieuwe wapenwet van 8 juni 2006 (die samen ging met een regularisatiecampagne). Daarin staat nergens vermeldt dat wapenbezitters hun wapen zelf naar de politie moesten brengen, waardoor ook wapens die door de politie gevonden werden in de periode tussen 8 juni en 9 december 2006 (de amnestieperiode) in theorie in aanmerking komen voor regularisatie. Als de advocaten hun slag thuis halen, dan worden veel wapens die tijdens de huiszoekingen in september 2006 gevonden werden "gelegaliseerd". Voor de verdachten die enkel beschuldigd worden van illegaal wapenbezit een vrij belangrijk punt dus… Wordt vervolgd.

Noten:
(1) Blood & Honour USA. Gig Reports. www.bloodandhonour-usa.com/sect/gigs/flanders_03.03.201.html
(2) ANTONISSEN Jan. Van Combat 18 tot Bloed Bodem Eer & Trouw: extreemrechts en de moorden op de scoutsfuif. In: HUMO, nr. 3572, 17 februari 2009, pagina 20-25
(3) Hoewel de bebloede tuinschaar bij Van der Plas thuis gevonden werd, werd hij in beroep vrijgesproken wegens gebrek aan bewijsmateriaal. (Zie elders in Alert!)
(4) Een andere publicatie van B&H Vlaanderen was het magazine Fighting Breed.
(5) POTGIETER Alarik. Debat 18-10: "Naar een nieuwe strategie voor de rechtse beweging?" (B&H VL en VJM)
(6) HOREMANS Mark. Bericht uit de Gentse gevangenis – betreffende de BBET-hoax. Onder meer geplaatsts op de website van Nationale Alliantie (op 6 nov. 2006)
(7) Communiqué van het Federaal Parket, Dendermonde, 7/09/06.
(8) RODENBACH Theodorik. Bloed en Eer voor Hitler. In: BBET, nr.8, pagina 8
(9) RODENBACH Theodorik. Boekbespreking: Blood Ritual. In: BBET, nr.8, pagina14
(10) RODENBACH Engelbert. Doneer uw zaad aan het Arische Ras. In: BBET, nr.11, pagina 19-21
(11) ULEX. Timothy McVeigh: The price a man has to pay for courage. In: B&H Vlaanderen e-magazine, nr.1, december 2002.
(12) KESSELSTEIN Dagobert. Bloed en eer. In: 't Pallieterke, nr.49, woensdag 3 december 2003
(13) MÜLLER Stefan. Bom onder de democratie: de verontrustende terugkeer van de neonazi's. In: HUMO, nr. 3298, 18 november 2003, pagina 28-33
(14) Communiqué van het Federaal Parket, Dendermonde, 7/09/06.
(15) DefensieForum.be. Nieuwsbericht: Neonazi's trainden onder brug in Dendermonde. 13/09/06

(uit: Alert!, nummer 2, juni 2009. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud