alert = afa

Home
Inhoud 2-2009
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

Loep

printversie

Erwache: broedplaats voor jonge neonazi's

AFA Nijmegen

Sinds begin 2008 is er in Nederland een nieuwe site voor rechts-extremisten: Erwache. Maar wat is dit eigenlijk voor site, wie zijn de drijvende krachten erachter en hoe past dit tussen de reeds bestaande extreemrechtse fora in Nederland?

De site presenteert zich als een "online community voor nationaal-socialisten en geÔnteresseerden" en biedt een digitale vrijplaats waar vooral jonge neonazi's terecht kunnen voor discussie, muziek, scholingsartikelen, informatie over linkse tegenstanders en diverse downloads. Met een server in Amerika denken de gebruikers van Erwache vrij spel te hebben om te zeggen wat ze willen en om de inhoud aan te bieden die zij willen met een schijnbaar laag risico op juridische consequenties. Zo is er een Nederlandse vertaling van Mein Kampf te downloaden, diverse boeken van de Britse holocaustontkenner David Irving, honderden kleurenfoto's van de Wehrmacht, een stripverhaal over de Luftwaffe en nog meer nazistische lectuur.

Erwache heeft op het moment van schrijven iets meer dan 200 gebruikers waarvan er slechts ongeveer 20-25 ook daadwerkelijk op het forum actief zijn. Zo is meer dan de helft van het totale aantal postings gedaan door 5 forumleden. Naast het lage aantal actieve leden ligt ook het niveau van de discussie niet bepaald hoog. Het gevaar schuilt vooral in de roekeloosheid van jonge neonazi's die elkaar ophitsen over extreemrechtse acties, geweld, de multiculturele samenleving en over het oprichten van extreemrechtse knokploegen. Dit alles wordt besproken op het forumdeel van de site. Hier wordt de indruk gewekt dat het een afgeschermde omgeving is omdat men zich moet registreren voordat het grootste gedeelte van de site bezocht kan worden. Wellicht leidt juist dit onbespiede gevoel tot de heftige uitspraken die dit forum kenmerken.

Harm-Jan Smit op demonstratie Nederlandse Volks-Unie in Apeldoorn
  Harm-Jan Smit  
Drijvende krachten
Het 'team' van Erwache bestaat uit drie personen. Zij zijn verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de website, waaronder ook het beheren en moderaten van het forum. Als eerste is er Harm-Jan Smit (1989), beter bekent als 'Flatlander', uit het Groningse Zuidbroek. Als maker en beheerder van Erwache is hij de drijvende kracht achter de site. Deze betrokkenheid van Smit bij Erwache komt niet als een complete verassing. Al enkele jaren profileert hij zich openlijk als rechtsextremist en het is dan niet vreemd dat hij begin 2007 terechtkomt bij de voormalige Groningse Blood and Honour (B&H) divisie Nordland, die dan nog wordt geleid door Marcel Flink. Al snel blijkt echter dat Smit meer wil en hij groeit steeds meer uit tot leidend figuur. Als door interne conflicten eind 2008 de leiding binnen Nordland wegvalt, stapt Smit in en neemt hij het sectieleiderschap over. Lang duurt dit echter niet, door het slechte imago van Nordland, teruglopende aanhang en ongewenste interesse van justitie voor de activiteiten van Nordland wordt besloten zich terug te trekken uit de B&H-structuur. Het blijft echter kriebelen en het duurt dan ook niet lang of Smit maakt met enkele goede vrienden een doorstart in de vorm van het Nationaal Socialistisch Front (NSF), wat eigenlijk een ander naampje voor hetzelfde beestje is. Met het NSF weten zij in korte tijd een relatief uitgebreide groep op te zetten, vooral bestaande uit (erg) jonge personen die onder meer via Erwache hun eerste stappen binnen extreemrechts zetten. Ook het opzetten en beheren van websites is niets nieuws voor Smit, vanaf begin 2007 brengt hij verschillende projecten in de lucht. Zo was hij onder meer eerder al beheerder van de site Skinheads Noord-Nederland (SNN), runde hij een eigen webshop met de naam 'Flatlandswebshop' en richtte hij een online radio-website rond Skrewdriver op, waar tevens Skrewdrivershirts werden verkocht.
Als webmaster is Smit verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het onderhouden van de Erwache-site. Hij laat echter ook van zich horen op het forum, waar hij zich regelmatig te buiten gaat aan antisemitische en racistische uitspraken. Zo verklaart hij dat er geen zes miljoen joden zijn vermoord, is hij van mening dat het 'horror-boek Talmoed' verboden moet worden en windt hij zich op over een joods project in Winschoten, waar volgens hem veel joden wonen. Tevens moeten volgens Smit alle niet-Germanen het land uit en ontwerpt hij stickers waarop nationaal-socialisme als de enige oplossing wordt opgevoerd. Hij prijst op verschillende profielensites en fora zoals Stormfront, Erwache aan als site voor nationaal-socialisten en geÔnteresseerden. Van alle drie de medewerkers op Erwache is Smit de enige die ook buiten het forum de site kan bewerken en updaten.

Pepijn Heerkens op demonstratie Nederlandse Volks-Unie in Amersfoort
  Pepijn Heerkens  
De tweede persoon die deel uitmaakt van het Erwache-team is 'Wolvenblut', tevens veruit de meest actieve persoon op het forum. Achter dit pseudoniem gaat de uit het Gelderse Wijchen afkomstige Pepijn Heerkens (1991) schuil, een jongen die in korte tijd een stormachtige ontwikkeling doormaakt. Begin 2008 steekt hij voor het eerst zijn kop boven het maaiveld uit. Hij registreert zich binnen een week op de drie belangrijkste nationaal-socialistische fora in Nederland; Stormfront, het Blood and Honour-forum en Erwache, en begint vanaf de eerste dag actief te posten. Zijn voorliefde voor nationaal-socialisme, en in het bijzonder extremistische groeperingen als B&H en Combat 18, steekt Heerkens hierbij niet onder stoelen of banken. In de korte tijd dat Heerkens actief is, heeft hij zich vooral geprofileerd als liefhebber van nationaal-socialistische black metal (NSBM). Deze liefhebberij stopt echter niet bij het verspreiden en promoten van NSBM maar gaat verder. Zo zet hij zich ook actief in voor de verspreiding van NSBM, onder meer door het door hem opgezette 'NSmuziekarchief'. Op deze site heeft Heerkens een flinke verzameling NSBM gestald wat mensen kunnen downloaden. Daarnaast heeft hij ook een Black metal platenlabel 'Achtung! Records' opgezet en is hij betrokken bij een aantal, voornamelijk op NSBM georiŽnteerde en vooralsnog weinig succesvolle, muziekprojecten.
Bij Erwache springt Heerkens in op het moment dat men, vooral in het begin, naarstig op zoek is naar mensen die mee willen helpen op het forum. Dit lijkt Heerkens wel wat en al snel schopt hij het tot medewerker. Hierbij komt bovendien zijn huidige ICT-opleiding goed van pas. Op Erwache is hij forummoderator, wat inhoudt dat hij berichten kan aanpassen of verwijderen, topics kan sluiten en een oogje in het zeil houdt. Niet dat dit laatste nodig is, op Erwache kan zoals eerder al gezegd praktisch alles gezegd worden zonder dat er ingegrepen wordt.

Dennis Meijer
  Dennis Meijer  
De derde en laatste medewerker van Erwache is de uit het Groningse Westeremden afkomstige Dennis Meijer (1992), beter bekent als 'Combatsoldier'. Op Erwache is zijn taak eigenlijk hetzelfde als die van Pepijn Heerkens, namelijk forummoderator. Op Erwache profileert Meijer zich vooral als spil van het noordelijke anti-antifa netwerk. Zo plaatst hij met grote regelmaat namen, adressen en foto's van, volgens hem, antifascistische personen, kroegen, kraakpanden en bands. Over dit anti-antifa werk op Erwache later meer. Ook is Meijer druk met het ontwerpen en verspreiden van stickers met nationaal-socialistische en anti-antifa opdruk.

Erwache ten opzichte van andere fora
Buiten het relatief kleine Erwache-forum zijn er drie toonaangevende extreemrechtse internetfora in trek bij Nederlandse en Vlaamse rechtsextremisten: Stormfront, het Blood and Honour-forum en Holland Hardcore. De internationaal georiŽnteerde Blood and Honour en Stormfront-fora worden vooral gebruikt door de neonazistische kant van het politieke spectrum terwijl Holland Hardcore vooral door ultranationalisten wordt gebruikt. Holland Hardcore is te zien als het huisforum van de ultranationalistische organisatie Voorpost. Alle moderatoren van het forum zijn bekende Voorposters of Voorpostsympathisanten en het biedt een podium voor alle activiteiten van Voorpost. Stormfront daarentegen is meer het huisforum voor de neonazistische Nederlandse Volks-Unie (NVU) en heeft na eerdere problemen met justitie betreffende racisme en discriminatie geen Nederlandse moderators meer. Waar op Holland Hardcore na politie-invallen bij moderatoren goed wordt gekeken of er geen discriminerende uitlatingen worden gedaan, wordt er bij Stormfront minder een blad voor de mond genomen. Wellicht juist vanwege de afwezigheid van een Nederlandse moderator. Bij Erwache gaan de remmen vaak compleet los, van holocaustontkenning tot openlijke oproepen tot geweld. Dit is vreemd omdat er hier wel degelijk Nederlandse moderators zijn die aansprakelijk gesteld kunnen worden, zoals bij Stormfront is gebeurd. (1)

Behalve dat er op Erwache extremere uitlatingen worden gedaan dan op andere extreemrechtse fora, onderscheid zij zich ook door de anti-antifa sectie op de site waar de resultaten van onderzoek naar antifascisten wordt geplaatst. Het onderzoekswerk is echter van een zeer amateuristische kwaliteit met verzonnen namen en onjuiste informatie. Het anti-antifa werk op de site is vooral gebaseerd op informatie over lokale antifascisten en informatie die van andere reeds bestaande anti-antifa sites gehaald is. Het eigen anti-antifa werk leidt vooral tot het plaatsen van foto's van mensen en huizen in het noorden van Nederland (Groningen, Friesland, Drenthe) en de regio Nijmegen / Den Bosch. Niet geheel toevallig zijn dit precies de regio's waar de meest actieve forumleden wonen en naar school gaan. Hoewel andere extreemrechtse sites of fora ook geregeld anti-antifa werk plaatsen wordt er nergens een dergelijke poging tot een openlijke database gedaan zoals bij Erwache gebeurd.

De positie die Erwache inneemt in de extreemrechtse online-gemeenschap is die van een site voor de beginnende neonazi's. Erwache biedt handvatten voor mensen die actief willen worden in de extreemrechtse beweging. Zo zijn er van diverse extreemrechtse sites scholingsartikelen verzameld en op Erwache gezet, enkele artikelen zijn van de hand van het Erwache-team zelf. Hier kan de onervaren rechtsextremist zich scholen met behulp van artikelen over het nationaal-socialisme, rassenleer, politieverhoren, erfelijkheidstheorie, rassenvermenging, verschillende leiders binnen de SS, SA en NSDAP en nog veel meer. De combinatie van muziek, scholing, radicale praat en een virtuele ontmoetingsplaats zou een grote aantrekkingskracht op jongeren kunnen hebben. Dat in ieder geval het forum vooralsnog nog geen groot succes is, is mogelijk te wijten aan het ontbreken van enige diepgang waardoor het meer het karakter van een vrienden-community heeft gekregen.

Tot slot
De vraag is uiteindelijk hoe serieus Erwache genomen dient te worden en wat de waarde van deze site is. Waar Stormfront en het B&H-forum zich vooral richten op de oudere en iets meer volwassen personen vult het veelzijdige Erwache het hierdoor ontstane gat aan de onderkant van de extreemrechtse ladder op, door zich vooral op de piepjonge neonazi-in-wording te richten. Ondanks het geringe aantal actieve personen en het uitblijven van diepgaande discussies is het ophitsende taalgebruik van een hoog racistisch niveau. Dit maakt van Erwache in potentie een voedingsbodem voor de radicalisering van jongeren. Ook het openlijk aanbieden van een flinke hoeveelheid privť-informatie over vermeende politieke tegenstanders, kan gezien worden als een vrijbrief voor de (zeer) jonge aanhang om de op het forum besproken gewelddadigheden in praktijk te brengen. Het risico zit hem hier vooral in het feit dat er veel persoonlijke informatie gegeven wordt, die vaak ook nog onjuist is, en de aansporing aan jongeren om gewelddadigheden te begaan. Zeker met Harm-Jan Smit aan het roer schuilt hier een zeker gevaar dat jonge rechtsextremisten de radicale hoek in worden gezogen, de contacten met de radicale flank binnen extreemrechts heeft hij immers al. Ten opzichte van de andere fora biedt Erwache dus een volledige scholingssite waar ook nog zonder beperking alles gezegd kan en mag worden. Hoewel de vraag is hoelang het laatstgenoemde nog zal duren, biedt het in potentie een explosieve combinatie met alle mogelijke gevolgen van dien.

Winschotense rechtsextremisten in actie tegen asielzoekerscentrum
Harm-Jan Smit en enkele goede vrienden laten ook buiten internet van zich horen als zij in korte tijd twee demonstraties organiseren.Hierbij wordt voor het eerst zichtbaar waar de achterban van het door hen opgezette Nationaal-Socialistische Front (NSF) uit bestaat.

Dinsdag 19 mei jl. was er in Winschoten een 'spontane' demonstraties van ruim 25 jonge rechts-extremisten tegen de komst van een asielzoekerscentrum (AZC). Dit permanente asielzoekerscentrum voor 500 vluchtelingen zal bestaan uit twee-onder-ťťn-kapwoningen, waar per woning 8 mensen komen te wonen. Deze woningen worden door veel mensen, inclusief de rechtsextremisten, als te luxe bestempeld. Hierbij wordt duidelijk voorbijgegaan aan het feit dat er per vluchteling slechts ongeveer vijf vierkante meter woonruimte beschikbaar is en dat het dus verre van luxe is.
Einddoel van de rechts-extremisten op 19 mei was een informatieavond die werd gehouden over deze plannen. Bij de informatieavond werden flyers uitgedeeld tegen de komst van het AZC, later toog de groep naar binnen om zelf de bijeenkomst bij te wonen en zich uit te spreken tegen het AZC. Woordvoerder Patrick Ploeger, een bekende Winschotense rechts-extremist met een verleden bij Blood and Honour, windt er voor de televisie geen doekjes om (1). 'Niemand wil dit volk toch?', 'de multiculturele samenleving, dat werkt gewoon niet'. Om vervolgens te doen alsof het ze om het welzijn van de asielzoekers te doen is; 'We zijn toch geen barbaren, 16 man in zo'n kleine woning. Dat kan toch niet'. Gevraagd naar Ploeger zijn oplossing komt het stereotype extreemrechtse antwoord dat de grenzen op slot moeten en alle buitenlanders het land uit moeten.
Naar aanleiding van deze spontane actie wordt er in allerijl door onder meer Harm-Jan Smit op Erwache en Radio-Rapaille opgeroepen voor een tweede demonstratie, ditmaal bij de gemeenteraadsvergadering op 2 juni. Deze demonstratie zou groter moeten worden en legaal zijn. Legaal was hij zeker maar groter allerminst, ook nu bleef de opkomst schommelen tussen de 25 en 30 personen. Bovendien bleek de datum die Patrick Ploeger 'op teletekst' had gelezen niet te kloppen en was er helemaal geen raadsvergadering. Besloten werd de demonstratie dan maar door het (overigens gesloten) winkelcentrum te lopen, met als gevolg dat er nauwelijks publiek was voor de rechts-extremisten en hun racistische boodschap. De gescandeerde leus 'Ali B en Mustafa, keer terug naar Afrika'(2) liet tevens goed de ware aard van de demonstranten zien, wat direct duidelijk maakte dat het hen niet om de 'luxe' van de asielzoekerswoningen te doen was. Zelf waren ze uitermate positief over de gevoerde acties, ze hadden praktisch alleen maar positieve geluiden gehoord, aldus Patrick Ploeger. De vraag is echter of deze mensen wel wisten wie zij voor zich hadden en wat de werkelijke drijfveer van deze jonge neonazi's is om zich tegen het AZC te keren.

Het is overigens niet de eerste keer dat er problemen zijn met rechts-extremisten en het aszielzoekerscentrum in Winschoten. Zo liepen in maart 2007 de spanningen tussen asizelzoekers en rechts-radicalen zo hoog op dat na een vechtpartij enkele asielzoekersfamilies het AZC (tijdelijk) moeten verlaten (3)

Noten:
(1) Zie verslag Dagblad van het Noorden http://www.youtube.com/watch?v=WXtI_3kVCDw
(2) zie verslag Dagblad van het Noorden http://www.youtube.com/watch?v=UN2GwwDn3NI&fmt=18
(3) http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/groningen/article1682446.ece

(uit: Alert!, nummer 2, juni 2009. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud