alert = afa

Home
Inhoud 2-2009
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

Logo fotopagina

printversie

Timide rondje NVU in Den Bosch

Redactie Alert!
Foto's: Antifaschistische Onderzoeksgroep Kafka

Ondanks de dreigende woorden van burgemeester Rombouts over escalatie en confrontatie rond de demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie op 23 mei in Den Bosch, kwamen honderden Bosschenaren toch hun ongenoegen in woord en gebaar uiten.

De NVU kon daar bitter weinig tegenover zetten; ze had de kleinste opkomst sinds ze vanaf 2001 legaal in Nederland mag demonstreren. Nog geen 50 neonazi's liepen vrij timide, omringd door de Mobiele Eenheid, door een haag van woedende Bosschenaren. Hun racistische boodschap 'Nederlandse banen voor Nederlandse arbeiders' en nationaal-socialistische retoriek 'Wehrmacht-Soldaten, Heldentater' werd nauwelijks gehoord door de inwoners van Den Bosch. De toespraken in het park tijdens de route van NVU'er Ivo Pastoor en neofascist Barry Kluft waren onhoorbaar voor omstanders.

Ook tijdens de rest van de tocht moest de demonstratie regelmatig stilstaan en lieten omstanders zich horen en zien. Een vlag van de 'Nationaal-Socialistische Actie' werd tijdens de tocht afgepakt en in brand gestoken. Bij een toren langs de route werd een groot spandoek naar beneden gelaten met de tekst 'NVU rot op! Nazi's niet welkom!' De aftocht op het Da Vinci Plein werd een regelrechte afgang. Met lange gezichten verlieten de neonazi's, omringd door de ME, Den Bosch via het station terwijl ze werden uitgefloten en uitgescholden door omstanders. Alles over die dag en de aanloop daarnaar op www.laatzenietlopen.nl

Foto 1
  Den Bosch  
Foto 2
  Den Bosch  
Foto 3
  Den Bosch  
Foto 4
  Den Bosch  
Foto 5
  Den Bosch  
Foto 6
  Den Bosch  
Foto 7
  Den Bosch  
Foto 8
  Den Bosch  

Klik op de foto's voor een grotere en volledige versie

Toelichting:
Foto 1: Tientallen posters (en ook stickers en flyers) met deze oproep werden voorafgaand aan de NVU-demonstratie in Den Bosch verspreid.

Foto 2: Het 'zwarte blok' mocht die naam eigenlijk niet dragen. Tijdens het voorverzamelen probeerde Eite Homan, deze maal lopend in het blok, zijn discipelen nog aan te vuren door hen te vertellen welke anti-zionistische en anti-kapitalistische leuzen geroepen moesten worden.

Foto 3: Helemaal links voor de helft zichtbaar NVU-ordedienstlid Femme van der Kooi die het 'White Power'-teken op zijn jas met een NVU-button heeft bedekt. Omkijkend een andere NVU-ordedienstlid, Olav Schollaardt. Hij is in gesprek met Simon van Dijk. Met NVU-vlag Jessica Milius.

Foto 4: Links aan het spandoek Mady Kleeven. Helemaal rechts staat Dennis Moersch, bij hem is ook iets afgeplakt.

Foto 5: Ivo Pastoor speecht, maar is onverstaanbaar.

Foto 6: Michael Krick met een Racial Volunteer Force-petje.

Foto 7: Ivo Henze. Henze draagt een t-shirt met een tekst over de neonazistische moordenaar Kay Diesner, die in 1997 een aanslag pleegde op een linkse boekhandelaar en op zijn vlucht een Duitse agent doodschoot. Rechts Niels Wuestenenk.

Foto 8: Alwin Walther druipt af, onder politiebegeleiding.

(uit: Alert!, nummer 2, juni 2009. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud