alert = afa

Home
Inhoud 2-2010
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

Actie

printversie

AFA-LS

Dodenherdenking Amsterdam
In de winter van 1940 wordt de terreur tegen de joden in Amsterdam stapje voor stapje opgevoerd. De eigenaars en bezoekers van ijssalon Koco, merendeels gevluchte Duitse joden, besluiten dat ze zich niet meer laten intimideren, lastigvallen en mishandelen en bouwen een ammoniakgas spuitende installatie in de deuropening van hun zaak. Op 19 februari 1941 valt een nazi patrouille de zaak binnen en wordt bespoten met het bijtend gas en naar buiten geslagen. De hierop volgende razzia's lokken op hun beurt de beroemde februaristaking uit. Omdat hij, zelfs na marteling, weigert de ammoniakinstallateur te verraden wordt Koco mede-eigenaar Ernst Cahn de eerste persoon in Nederland die sterft voor een nazi-vuurpeloton.
Op deze inspirerende plek is elk jaar op 4 mei de officiŽle dodenherdenking in de Amsterdamse Pijp. Dit jaar nam een groep Amsterdamse antifascisten deel aan de organisatie. Zij hielden een toespraak en organiseerden een afsluitend (film-)programma.

Antifascisten plakken tegen racisme
In de aanloop naar de tweede kamerverkiezingen hebben antifascisten in alle uithoeken van Nederland meegedaan aan de postercampagne van AFA "Geef angst en haat geen stem". Van Maastricht tot Drachten en van Hellevoetsluis tot Zaandam zijn de posters geplakt. Onder andere de nieuwe AFA-groep AFA-Frysl‚n heeft tijdens de postercampagne het daglicht gezien. Het doel was om een antiracistisch signaal in het straatbeeld te krijgen en natuurlijk om posters van racistische partijen over te plakken. Ook zijn er door AFA op grote schaal stickers tegen de PVV verspreid. Ook deze hebben op diverse plekken in het land een goede plek gevonden.

Raamposters tegen de PVV verspreid in Arnhem en Nijmegen
De actiegroep Wilders Sluit Ook Jou Uit heeft 19 mei huis aan huis raamposters tegen de PVV verspreid. Achterop de raamposters stond een flyer over de PVV en haar apartheidsstrategie. Ook werden mensen verwezen naar de website www.wilderssluitookjouuit.nl en werden mensen verzocht om de raamposter met de tekst "Wilders sluit ook MIJ uit" op te hangen. De posters werden in diverse wijken in Arnhem en Nijmegen waar bij vorige verkiezingen veel PVV is gestemd verspreid.

Antiracismedemonstratie in Amsterdam
Op 30 mei zijn in Amsterdam antifascisten de straat op gegaan om een radicaal, compromisloos geluid tegen racisme te laten horen. Racisme is wijd verspreid in de Nederlandse politiek en zal overal aangepakt moeten worden. Het is geen tijd voor een feestelijk protest tegen racisme, het is tijd voor actief verzet. Tijdens de demonstratie werd onder andere stilgestaan bij homofoob geweld, seksisme, het racistische uitzettingsbeleid en de rol van de uitzendbureaus Adecco en Randstad hierin.

Ruiten bieb dichtgeplakt
In de nacht van 1 op 2 juni hebben antifascisten in Twente de ruiten dichtgeplakt van een bibliotheek in Enschede. Dit uit onvrede dat een dag later de racistische Partij Voor de Vrijheid meedoet aan een debat in de bibliotheek. De antifascisten vinden dat de PVV de vrijheid van meningsuiting misbruikt om ťťn bevolkingsgroep weg te zetten, te terroriseren en te marginaliseren.

Buitenparlementair links geluid op Leidse verkiezingsmarkt
Op 5 juni hebben activisten van Doorbraak tijdens een verkiezingsmarkt in Leiden flyers uitgedeeld. De flyers bekritiseerden de verrechtsing van de politiek en de rol die Wilders speelt in het huidige politieke klimaat. Verder was er een informatiekraam ingericht. Het antiracistische geluid viel goed bij het winkelend publiek en er werd over het algemeen positief gereageerd op de actie.

Activisten hangen een spandoek op in Nijmegen
  Activisten hangen een spandoek op in Nijmegen  

Hoog protest tegen de PVV
Actievoerders van Wilders Sluit Ook Jou Uit hebben 6 juni in Nijmegen actie gevoerd tegen de PVV. Op de Grote Markt werd aan een groot warenhuis door klimmers een spandoek ontrold met een tekst gericht tegen de PVV. Ondertussen werden er op het marktplein flyers uitgedeeld en was er een informatiekraam aanwezig.

AFA-Den Haag flyert tegen rechts populisme en vreemdelingenhaat
Onder het motto "Geef angst en haat geen stem" hebben anitfascisten op 6 juni in de Haagse binnenstad flyers uitgedeeld. Ook was er een klein standje waar limonade en antiracistische stickers en posters werden uitgedeeld.

Protest tegen demonstratie van de NVU in Venlo
Zaterdag 12 juni demonstreerde de nazistische Nederlandse VolksUnie (NVU) voor de tweede maal binnen een jaar in Venlo. Ongeveer 80 rechts extremisten uit Duitsland, Nederland en Vlaanderen kwamen naar Venlo om, beschermd door een politiemacht van 300 mensen, een tijdelijke extreemrechtse zone te creŽren. Door antifascistische buurtbewoners en activisten werd een duidelijk tegengeluid gegeven. De extreemrechtse demonstratie kenmerkte zich door een gewelddadige sfeer en een hoge mate van antisemitisme. Zo werden omstanders "uitgescholden" voor Juden en klonk de leus "Juden Raus, Juden Raus".

Meer nieuws op www.afanederland.org

(uit: Alert!, nummer 2, juli 2010. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud