alert = afa

Home
Inhoud 2-2010
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

kroniek belgie

printversie

Correspondenten uit België

Maart
01. De Gentse extreemrechtse en ultraconservatieve studentenorganisatie Katholiek Academisch Solidaristisch Partijonafhankelijk Elitair en Rede (KASPER), organiseert een colloquium 'historie en toekomst der lage landen' in Ghent River Hotel. Er is een lezing door Erik Van Goor (hoofdredacteur Catholica) over het katholicisme in Nederland en Pieter Jan Verstraete (TEKOS) verteld over de figuur Joris Van Severen. Er is ook een debat onder de titel 'Heel-Nederland of Groot-Nederland' tussen Bart Soens (Werkgemeenschap De Lage Landen) en Geert Wouters (Voorzitter Nationalistisch Verbond- Nederlandse Volksbeweging). De moderator is Thierry Vanroy (N-SA, presentator Radio Rapaille) en het geheel wordt gepresenteerd door Rien Van Den Berghe (KVHV). Er zijn een 40-tal aanwezigen waaronder Kris Roman (N-SA, Euro-Rus),Wouter Opdenacker (NSV) en Frederik Ranson (N-SA).

NSV-voorzitter Tom van Grieken
  NSV-voorzitter Tom van Grieken  
04. De Nationalistische Studenten Vereniging (NSV) organiseert haar nationale betoging in Antwerpen onder het motto 'Vlaamse jeugd eist toekomst'. Een 300-tal extreemrechtse militanten komen opdagen voor het NSV optochtje waar naar jaarlijkse gewoonte enkel slogans worden gebruld tegen alles wat links, antiracistisch, islamitisch of Belgisch is. Naast leden van de traditionele verenigingen NSV, NJSV, KVHV, VVB, VB en Voorpost is er opnieuw een blok(je) van N-SA, aangevuld met wat Autonome Kameraden en B&H-figuren en wat Nederlanders van onder meer de NJN. Voorpost fungeert zoals steeds als ordedienst. Bij enkele kleine incidenten worden meer dan 45 arrestaties verricht bij extreemrechts, waaronder ook enkele Nederlandse neonazi's. De antiracistische tegenbetoging brengt een goede 500 jongeren op de been. Enkele leden van het arrestatieteam van de politie gebruiken armbanden van de communistische jongeren om in de betoging te infiltreren en enkele gemaskerde jongeren worden er tussenuit geplukt. Later op de nacht wordt de voorzitter van COMAC-Antwerpen (PVDA-jongeren) door een NSV lid herkent en van achteren aangevallen.
06. Katholiek Vlaams Scholieren Verbond (KVSV), de scholierenvereniging van het KVHV, organiseert een herdenking van Ernest Van Der Hallen op het kerkhof Kloosterheide in Lier. Er worden toespraken gehouden door Rien Van Berghe (KVHV) en Erik Verstraete (Van der Hallengemeenschap). De Vlaamse schrijver Van der Hallen was een radicaal Vlaams-nationalist en leider van de scholierenbeweging AKVS. Hij werd na de Tweede Wereldoorlog opgesloten vanwege zijn collaboratie met nazi-Duitsland. Accordeonist Sabine Torfs en pianist Willy Dedecker zorgen voor de muzikale begeleiding van de strijdliederen op de daarop volgende cantus.
11. Het Waalse Nation voert voor de derde keer actie in Brussel ter herinnering van de slachtoffers van de terreuraanslag in Madrid.
13. Aan de Antwerpse Universiteit organiseert de NSV in samenwerking met de organisaties Vormingsinstituut Wies Moens, Verbond van Vlaamse Academici, Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond, Beweging Vlaanderen-Europa, Stichting taalverdediging, Stichting Nederlands en de Marnixring Internationale Serviceclub, een symposium met het thema 'verengelsing van het onderwijs'. De volgende sprekers gingen in op de vraag een uiteenzetting te doen voor de extreemrechtse NSV, Diana Vinke (Onderwijsdeskundige Technische Universiteit Eindhoven), prof. Marc Cogen (Rechtenfaculteit UGent), prof. Frank Fleerackers (Decaan Rechtenfaculteit HUB en voorzitter VVA) Hakima El Meziane (Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen), prof. em. Jozef Devreese (Theoretische fysica vaste stof Universiteit Antwerpen). Deze worden bij het panelgesprek bijgestaan door Ludo Abicht (professor), Gorik Van Den Bergh (praeses KVHV), Elias Vergult (praeses NSV).
16. KVHV-Antwerpen organiseert een lezing over tolerantie met Prof. Matthias Storme.
20. vzw Vrienden van Zuid-Afrika organiseert een Zuid-Afrika-dag in Mortsel waarop 'eregast' Frans De Klerk (Oraniagemeenschap) een uiteenzetting geeft over de Afrikanergemeenschap Orania. Daarna is er een debat met Rita De Bont (VB), Frans De Klerk (Orania) en Jef Valkeniers (Protea, ex- Volksunie/VLD).
21. Voorpost Antwerpen organiseert in het VB-secretariaat in Antwerpen een ontbijtgesprek over Zuid-Afrika en de Oraniagemeenschap. Rita De Bont (VB) en Frans De Klerk (Oraniabeweging Z-A) spreken de 50-tal aanwezigen toe.
24. KASPER organiseert een lezing door Peter Vereecke (oprichter Belfort Group). De Belfort-Group is een pseudo-wetenschappelijk clubje dat met complottheorieën schermt.
27. Het VB organiseert samen met het Duitse anti-islamitische en extreemrechtse Pro-NRW en de Oostenrijkse FPÖ een tweedaags anti-islamitisch congres in het Duitse Gelsenkirchen. Ze lanceren een campagne voor een minarettenverbod en Philip De Winter geeft een toespraak als voorzitter van de Europese Vereniging van Steden tegen Islamisering. Andere sprekers zijn ondermeer Josep i Rius Anglada, (voorzitter van het Plataforma per Catalunya) en Kent Ekeroth (bestuurder van de Zweedse Sverige Demokraterne). Er zijn een vijftigtal VB-politici en militanten afgezakt naar het congres, waaronder Philip De Winter, Bruno Valkeniers, Bart Laeremans, Anke Van Dermeersch, Gerda van Steenberghe en Peter Logghe. Het VB werkt al een tijdje samen met Pro-NRW en geeft ze financiële en organisatorische steun.

Aankondiging demonstratie Vlaams Belang, Pro-NRW en de FPÖ voor een minarettenverbod
  Aankondiging demonstratie voor een minarettenverbod  
28. Er zijn zo'n 150 rechts-extremisten aanwezig op de Pro-NRW optocht naar de Merkezmoskee in Duisberg. De betoging voor een minarettenverbod is de afsluiter van het tweedaagse congres. De NPD organiseert tegelijkertijd in Duisberg een tweede optocht waarop ook zo'n 150 neonazi's aanwezig zijn. Er zijn meer dan 5000 tegenbetogers en de bus met de VB-ers wordt door antifascisten bekogeld met eieren en stenen.
27. Werkgroep De Lage Landen organiseert in samenwerking met KASPER haar eerste jongerenbezinning aan het graf van Joris van Severen in Abbeville. Ze brengen hulde aan Joris Van Severen (voormalig leider van het Verdinaso) en Jan Rijckoort (de secretaris van J. Van Severen). Het initiatief is bedoeld jongeren aan te trekken die wegens de examenperiode niet op de traditionele herdenking (zie 23 mei) aanwezig kunnen zijn.
27. De Nederlandse groep Foienoord speelt samen met het Italiaanse Brutti & Ignoranti in café de Moloko in Brugge.
28. In Brussel wordt een optocht tegen abortus georganiseerd door Studentencollectief 'Jongeren voor het leven'. Er komen een paar duizend ultraconservatieve katholieken op af, aangevuld met extreemrechtse militanten van KVHV en NSV.
28. Op het internet wordt de oprichting bekendgemaakt van No Surrender, een aan B&H gelieerde Vlaamse webwinkel die neonazikleding verkoopt. De site wordt enkele dagen daarna tijdelijk gehackt door het 'autonome antifa keyboard warrior commando' en wordt later definitief verwijderd nadat de webhoster op de hoogte werd gebracht. Dit bleek niet echt moeilijk gezien het bedrijf vreemd genoeg een joods bedrijf bleek te zijn.
29. De NSV-Leuven organiseert een klimaatdebat met Rita De Bont (VB), Tine Eerlingen (N-VA), Wouter Vermeersch (LDD) en Hermes Sanctorum (Groen).
31. Een lezing van Benno Barnard getiteld 'Leve god, weg met Allah' in een aula van de Universiteit Antwerpen wordt verstoord door een groep fundamentalistische moslims die via de internetgroep sharia4Belgium een tegenactie op poten zetten. Het is bekend dat de provocateur Barnard aanpapt met het Vlaams Belang, voor de lezing deed Barnard overigens beroep op de lijfwachten van Philip De Winter. Eerder zei hij over De Winter: “Wat betreft de gevaren van de islam is Philip Dewinter een profeet. Die man heeft het al twintig jaar bij het rechte eind. Het is toch onaanvaardbaar dat je in 2010 in België politiebescherming moet krijgen omdat je kritiek durft te uiten op de islam.”

April
03. Een aantal Vlaamse neonazi's van het N-SA, Autonome Kameraden en Blood & Honour nemen deel aan de jaarlijkse herdenking van Kevin Plum in het Duitse Stolberg. Kevin Plum was een neonazi die na een NPD-bijeenkomst bij een vechtpartij om het leven kwam.
03. Huldrefolk speelt samen met Demonic Empire in De Rots in Antwerpen.
10. De VBJongeren organiseren een 'jongerentreffen' in Opwijk. Er staat onder meer een optreden van Standrecht op het programma. Er zijn ook standjes aanwezig van onder meer VBJ, NSV, NJSV, KVHV, TAK en Voorpost. Er komen slechts enkele tientallen personen op af.

Bloemenhulde van Voorpost op de August Bormsherdenking in Merksem
  Bloemenhulde van Voorpost op de August Bormsherdenking  
11. In Merksem wordt de 64ste Bormsherdenking georganiseerd. Deze plechtigheid aan het graf van August Borms (radicaal Vlaams-nationalist en collaborateur) wordt voorafgegaan door een mis. Spreker van dienst was de Antwerpse praeses van de NSV Tom Van Grieken. Naast het VB, Voorpost en VNJ waren ook de verenigingen NSV, NJSV, KVHV en KVSV vertegenwoordigd.
11. De Autonome Kameraden organiseren een 'sportdag' met naar eigen zeggen vijfentwintig deelnemers.
11. De kringleider van Voorpost Leuven, Bart Van Gucht, geeft in De Klokke in Duffel een voordracht voor een dertigtal Voorposters over de nationalistische beweging in Hongarije.
17. Nation organiseert met een kleine twintig extreemrechtse militanten een tegenbetoging tijdens een actie tegen het gesloten asielcentrum in Vottem, nabij Luik. Ze ontrollen een spandoek met de boodschap 'Faux réfugiés dehors' en hangen een vliegtuig op met het opschrift 'Nation Airline'.
17. Stormfront organiseert een borrel in Vlaanderen. Er is een lage opkomst op deze bijeenkomst, waarvoor Patrick De Bruin zoals gewoonlijk de locatie regelde.
18. Het nationaal congres van het Vlaams Belang in Antwerpen ter afsluiting van de verkiezingscampagne (getiteld 'omdat wij Vlamingen het verdedigen') lokt duizend aanhangers. Naast toespraken van De Winter en Bruno Valkeniers is er nog een debat dat geleid wordt door Filip De Man met Bart Laeremans, Kathleen Mertens, Nele Jansegers en Peter Logghe. Ook de Zweedse multimiljonair Patrik Brinkmann is aanwezig.
19. Marleen Govaerts (ex-VB) doet negationistische uitspraken op de gemeenteraadszitting van Sint-Truiden. Ze reageerde als volgt op een voorstel om een studiereis te bekostigen naar Auschwitz: “In Auschwitz is er niks te zien. Ik ben er ook met mijn kinderen geweest en ik noch zij waren getroffen door deze plek. Een oude legerkazerne en een barak maken op mij geen indruk, en bijgevolg moeten we reizen naar dat concentratiekamp niet sponsoren”.
21. KASPER organiseert in het Ghent Rhiver Hotel een lezing door Robert Steuckers (euro-Synergies) over de Chinese geopolitiek.
22. De Werkgroep B-H-V (VVB, Haviko en TAK) roepen op tot een spoedbetoging in Vilvoorde voor de onmiddellijke splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Er komt tegen hun verwachtingen in slechts een tweeduizendtal Vlaams-nationalisten op af. Naast het VB, Voorpost, VVB en de traditionele extreemrechtse studentenverenigingen, waren er ook delegaties van N-VA en Lijst Dedecker.
23. The Pride en Short Cropped spelen in het Nederlandse Schiedam.
24. Het N-SA organiseert een debat in Den Bengel in Antwerpen met als thema 'USA imperialisme en de oorlogsmachine'. Sprekers zijn Kris Roman (Euro-Rus), Eddy Hermy (N-SA), Rien Vandenberghe (KVHV), Peter Verheyen (NSV) en Erik Langerock (praeses KASPER) en als buitenlands gast de Kroatisch ex-diplomaat Tomislav Sunic, die al enkele jaren nauwe contacten onderhoudt met Vlaams extreemrechts.
24. Het Peenekomitee organiseert de 'herdenkingsmars van de Peene', dit jaar onder de noemer 'mars van de Vlaamse identiteit'. Deze Vlaams-nationalistische voettocht die de Slag om de Peene van 1677 herdenkt, trekt jaarlijks tientallen fanatieke Vlaams-nationalisten en aanhangers van Dietsland.
24. Francis Van Den Eynde (VB, Voorpost) geeft een lezing op de Willem van Oranjedag van Voorpost Nederland over de Nederlandse identiteit. Na afloop is er een optreden van Gwende (Vlaamse Identitaire Folk).
28. Bruno Stevenheydens uit Beveren stapt, na zestien jaar trouwe dienst bij de partij, uit het VB wegens onoverbrugbare meningsverschillen met de partijleiding. De Brusselse VB- parlementsleden Greet Van Linter en gewezen commissaris Johan Demol worden uit de partij gezet en kondigen aan de VB-fractie in Brussel om te vormen naar Vlaamse Democraten in Brussel (VDB).

Mei
01. Het N-SA trekt met een kleine delegatie naar Berlijn om deel te nemen aan een 1 mei optocht van de 'Nationale Krachten'.
01. Het Waalse Mouvement Nation organiseert in Charleroi een bijeenkomst 'Pour un 1er Mai Identitaire et Sociale' waarop een dertigtal aanwezigen zijn. Er zijn toespraken van Pascal Cornet, Frédéric Kisters en Jean-Pierre Demol. Het zaaltje wordt de dag ervoor beklad door antifascisten.
01. VB organiseert een 1 mei-meeting met bloemenhulde aan het standbeeld 'Strijd voor Arbeid' in Vilvoorde. Het standbeeld van Rik Poot is een acht meter hoge vuist die werd opgericht als ode aan de strijd tegen de sluiting van de vestingen van Renault en het monument wordt nu dus misbruikt door het VB.
02. De NSBM-band Ad Hominem speelt opnieuw in De Rots in Antwerpen. Verder op het podium Exruciate, Norfamus en Natrach.
03. De nog maar pas aan de Gentse Universiteit erkende NSV verliest opnieuw haar erkenning bij het Politiek Filosofisch Konvent (PFK). Een aantal studentenverenigingen tekende beroep aan tegen hun erkenning en kregen gelijk van het bestuurscollege van de universiteit.
04. KVHV-Antwerpen organiseert een lezing met Dirk Rochtus over Turkije in de EU.
08. Kevin De Graeve, een 19-jarige beroepsmilitair uit Damme, raakt gewond wanneer hij samen met een groep Club Brugge-supporters na afloop van de match Brugge-Gent een supporterscafé van AA Gent belaagt. Kevin de Graeve (alias Bubsy) is actief in de B&H- beweging en het N-SA. Hij zat ook achter de aanvallen op enkele kraakpanden in de regio Maldegem waarbij ramen ingegooid werden en er graffiti werd achtergelaten, zoals hakenkruizen, “white power”-symbolen en de initialen van zijn project 'Flanders White Movement'. Ook de in dezelfde regio aangebrachte N-SA-graffiti blijkt van zijn hand.
09. Belgique et Chrétienté organiseert een bus vanuit Brussel (waar ook een delegatie van Jeune Nation op meereist) naar een manifestatie van Civitas in Parijs waarop ongeveer tweeduizend ultrakatholieken en neonazi's Jeanne D'Arc herdenken. De manifestatie onder de noemer 'Résistance contre le mondialisation' wordt samengevoegd met de jaarlijkse herdenking, eerder op de dag, van Sebastian Deyzieu, een nationalist die is omgekomen bij een anti-Amerikaanse betoging in Parijs op 8 mei 1994. De delegatie van Nation loopt samen met een delegatie van het 'Vlaams Huis' in Lille. Er lopen onder meer delegaties mee van GUD, Nationalistes Autonomes Lorrains, Nouvelle Droite Populaire, JNR, Terre et Peuple en Renouveau Francais.
10. VB-voorzitter Bruno Valkeniers maakt bekend dat Frank Vanhecke en Marie Rose Morel niet zullen deelnemen aan de komende verkiezingen.
12. Er wordt een nieuwe extreemrechtse website gelanceerd, Rechts Actueel, een initiatief van ondermeer Yves Pernet (NSV, Voorpost) en Bert Deckers (VB).
13. De vordering die het Vlaams Belang indiende bij de Raad van State wordt afgewezen. In dat verzoekschrift vraagt het VB de onmiddellijke schorsing van het Koninklijk Besluit van 1O mei dat de praktische organisatie van de verkiezingen regelt. Volgens het VB zijn de verkiezingen van 13 juni “ongrondwettig” wegens de handhaving van de kieskring B-H-V. Het Grondwettelijk Hof oordeelde eerder in een arrest dat federale verkiezingen volgens de huidige kieskringen (met het gebruik van de huidige kieskring B-H-V) in strijd zijn met de grondwet.
16. Er zijn meer dan honderd aanwezigen op de jaarlijkse herdenking van de Vlaamse Oostfronters op het erepark in Stekene. Voorpost zorgt voor de ordedienst en de organisatie en naast Voorpost, het VB en enkele familieleden van Oostfronters, zijn ook VNJ, VBJ, NSV en KVHV met een delegatie aanwezig.
17. Het Belgische Front National heeft onvoldoende gewettigde lijsten om met een senaatslijst aan de verkiezingen deel te nemen. De extreemrechts partij zal enkel op komen in Brussel-Halle-Vilvoorde en Henegouwen. Het afgesplitste FN+ heeft enkel in Henegouwen een lijst. Wallonie d'abord slaagt er wel in een senaatslijst samen te stellen en komt op in alle Franstalige kieskringen.
21. De Antwerpse koepel van VBJongeren organiseert een debat met als titel 'solidarisme vs liberalisme'. De sprekers zijn Yves Pernet (Voorpost) en Philip Maes (VLOTT). Rob Verreyken modereert het debat.

Bart van Gucht
  Bart van Gucht  
21. Twee militanten van Voorpost, Bart Blondeel uit Grimbergen en Bart Van Gucht uit Zaventem, worden op heterdaad betrapt tijdens het aanbrengen van anti-Waalse leuzen in Wezembeek-Oppem. Tijdens de daaropvolgende huiszoeking worden enkele wapens gevonden. Zo wordt bij Van Gucht een matrak in beslag genomen en bevinden er zich in het huis van Bart Blondeel verscheidene vuurwapens.
21. Aanvang van het driedaagse pinksterkamp van Voorpost Nederland en Vlaanderen, dat dit jaar in het Heuvelland, tegen de Franse grens, wordt gehouden. De Nederlanders organiseren op zaterdag een discussievoormiddag over 'nieuwe tendensen in nationalistische kringen en hoe nieuwe mensen kunnen worden gerekruteerd'. Sjors Remmerswaal van Voorpost Nederland zorgt voor een quiz. Op zondag komt Jos Wouters vertellen over Zuid-Vlaanderen en wordt er een bezoek gebracht aan Vlaams Huis Blauwershof.
22. De extreemrechtse Internetradio Radio Rapaille organiseert een familiedag in het Antwerpse Edegem (Deurne). Er wordt een jongerendebat gehouden over identiteit met Ruben Rosiers (N-SA), Yves Pernet (Voorpost), Peter Moelans (KVHV-Antwerpen), Dirk Verhaert (VBJ) en Tom Van Grieken (NSV). Verder zijn er nog informatiestands en een optreden van onder meer Bart de Bard, actief in VB Malle.
23. vzw Stichting Joris Van Severen houdt zijn jaarlijkse herdenking van Van Severen (Verdinaso) bij zijn grafmonument in Abbeville. De dag ervoor werd reeds een korte plechtigheid gehouden in zijn voormalige woonplaats in Brugge en een misviering in de abdijkapel van Male.

Sfeerbeeld congres Belgisch Turkse Federatie
  Sfeerbeeld congres Belgisch Turkse Federatie  
23. In Luik is er een bijeenkomst van de Belgisch Turkse Federatie, een koepelorganisatie van de Grijze Wolven in België. Er zijn enkele duizenden aanwezigen en de MHP-vlaggen en de gekende wolvengroet zijn overal zichtbaar. De aangekondigde MHP-leider Devlet Bahçeli komt niet opdagen. De bijeenkomst zorgt voor beroering gezien er enkele Belgische politici van Turkse origine aanwezig zijn. Zo was CD&V-er Ergün Top aanwezig, waarvan geweten is dat hij banden met de Grijze Wolven heeft en hij eerder ook al de Armeense genocide ontkende. Ook CD&V-er Ali Caglar en PS'er Atilla Demir waren aanwezig.

(uit: Alert!, nummer 2, juli 2010. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud