alert = afa

Home
Inhoud 2-2010
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

korte berichten

printversie

Blood & Honour Spanje onder vuur
Negentien leden van de 'Asociación Cultural Sangre y Honor' (Cultural Association Blood and Honour) verschijnen op 25 mei 2010 voor een rechtbank in Spanje op verdenking van illegaal wapenbezit en het voortzetten van een verboden organisatie. De neonazi's zouden onder andere ploertendoders, cs-gas en tasers te koop hebben aangeboden. Ook vond de politie bij huiszoekingen enkele andere wapens. Kopstukken van de beweging zouden veroordeeld kunnen worden tot vijf jaar, minder belangrijke mensen kunnen een celstraf van twee tot vijf jaar verwachten. Bij het ter perse gaan van deze Alert! is er nog geen uitspraak bekend.

Terre'Blanche is dood
'Graag een minuut stilte voor Terre'Blanche'. Met dit verzoek begint Tim Mudde zijn toespraak op een vormingsdag van Voorpost over extreemlinks. Eugčne Terre'Blanche, leider van de neonazistische Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB), werd in de nacht van 2 op 3 april in zijn slaap vermoord.
Als oprichter en leider van de AWB, was Terre'Blanche een belangrijk kopstuk in de extreemrechtse en neonazistische beweging. Van 2001 tot 2004 zat hij in de gevangenis omdat hij een zwarte man bijna had doodgeslagen. Met zijn organisatie, die in 1973 is opgericht, pleegde hij een serie bomaanslagen in 1994 om de verkiezingen te saboteren, die het einde van de apartheid zouden inluiden. Door zijn terreurdaden vielen 21 doden en honderden gewonden.
Terre'Blanche afficheerde zichzelf nadrukkelijk als 'Boer', nazaat van Nederlandse immigranten in Zuid-Afrika. Blanke boeren waren de drijvende kracht achter het apartheidsregime. De laatste jaren hield de vermoorde leider zich gedeisd op het politieke toneel in Zuid-Afrika.

Antisemitische graffiti gericht tegen Anne Frank in Rome
In mei 2010 werd in de directe omgeving van een fort in Rome graffiti aangetroffen gericht tegen de schrijfster van Het Achterhuis, Anne Frank. Op een muur viel de slogan te lezen “Anne ontkwam niet!” (Anna non l'ha fatta Frank!). De leus was opgesierd met een hakenkruis. In de Italiaanse tekst is een woordspeling gebruikt: Frank versus franca. Franca betekent namelijk onder meer ontkomen, het redden.
Bij het fort werden in de Tweede Wereldoorlog in 1943 en 1944 antifascisten geëxecuteerd. Bovendien wordt een park in de nabijheid van het fort vanaf 2009 gebruikt als officiële herinneringsplaats voor de slachtoffers van het fascisme en het nazisme. Daarom leidde de graffiti tot aanzienlijke commotie in de stad. De burgemeester van Rome, Giani Alemanno, joodse leiders en andere vooraanstaande personen spraken hun afschuw en woede uit. Elders in Rome werd in mei ook graffiti tegen Anne Frank aangetroffen. Op een muur viel in een buitenwijk te lezen: “Anne F is een leugenaarster” (Anna F bugiarda). Ook deze graffiti ging vergezeld van hakenkruisen.

Anna F bugiarda (Anne F is een leugenaarster), Rome, mei 2010
  Anna F bugiarda  
Gezien de plaats waar de leuzen zijn aangetroffen, de periode waarin ze zijn aangebracht en de tekst ervan (in combinatie met hakenkruisen) is het zeer wel mogelijk dat deze beide zijn aangebracht door dezelfde persoon dan wel groep van personen. Het is opvallend dat uit de inhoud van de graffiti typerende, ogenschijnlijk dualistische standpunten spreken van veel extreemrechtse holocaust-ontkenners. In een revisionistisch discours ontkennen zij de holocaust; kan er doorgaans geen sprake zijn van een op de borstklopperige stelling dat “Anne niet ontkwam”, maar even gemakkelijk wordt er op een ander moment, in een andere politieke context, erkend dat de jodenvervolging heeft plaatsgevonden.

Redactie Alert!

(uit: Alert!, nummer 2, juli 2010. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud