alert = afa

Home
Inhoud 2-2010
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

kroniek

printversie

Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka

Februari 2010
00. Deze maand worden vooral in Arnhem en Nijmegen veel posters en stickers van de NVU geplakt. De splinterpartij doet er mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Ook in de gemeenten Overbetuwe en Heerlen duikt propagandamateriaal op om de NVU verkozen te krijgen.
00. Deze maand wordt in Utrecht verkiezingsmateriaal verspreid door de extreemrechtse Partij Vrij Utrecht van Wim Vreeswijk (1950).
01. De rechtbank in Groningen geeft gevangenisstraffen van acht maanden tot 2,5 jaar (deels voorwaardelijk) aan vijf leden van een extreemrechtse "knuppelbende" uit Oost-Groningen. Die groep mishandelde vanaf september 2009 willekeurige voorbijgangers in plaatsen als Zuidbroek, Musselkanaal en Stadskanaal. Hierbij werden extreemrechtse kreten geschreeuwd.
01. Informele Stamtafelbijeenkomst Rijnbok in de regio Leiden.
01. Vandaag staat in de krant dat de politie zes jongeren heeft opgepakt die vorig jaar in Grootegast hakenkruisen op muren hebben geklad. De jongeren hebben taakstraffen gekregen, moesten excuusbrieven schrijven en bezochten Kamp Westerbork.
03. Vandaag besluit de Amsterdamse rechtbank slechts drie deskundige getuigen te horen in de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders. Die staat terecht wegens discriminatie en haat zaaien. Wilders had een onmogelijke reeks getuigen opgegeven. Wellicht in de hoop dat ze afgeserveerd zouden worden.
03. Stamtafelbijeenkomst Rijnmond van Voorpost in Rotterdam.
03. Bij een lokaal verkiezingsdebat in de Utrechtse wijk Lunetten is Wim Vreeswijk spreker namens zijn extreemrechtse Partij Vrij Utrecht.
04. De Rotterdamse rechtsextremist Ben van der Kooi (1974) wordt in zijn woonplaats veroordeeld tot een werkstraf wegens discriminatie en haat zaaien. Hij voerde in maart 2008 actie bij het kort geding in Rotterdam van moslims tegen de film Fitna van Geert Wilders. Van der Kooi riep toen op straat discriminerende en antimoslim beledigingen naar de allochtone advocaten van de moslims. Op internet schrijft hij de werkstraf niet uit te zullen voeren.
05. De rechter spreekt een café uit Breda vrij van het voeren van een discriminerend deurbeleid in april 2009. Vijf Somalische mannen werden toen geweigerd. Omdat de verdachten met klem ontkennen, vindt de rechter onvoldoende bewijs.
06. In Noord-Brabant organiseert de nieuwe nazistische organisatie Nationale Jeugd Nederland (NJN) een scholingsbijeenkomst tegen kapitalisme. De Vlaamse rechtsextremist Thierry van Roy (1986) van het Nieuw Solidaristisch Alternatief is de belangrijkste spreker. Er zijn twintig mensen aanwezig.
07. Een vormingsmiddag van Voorpost Haaglanden in de omgeving van Den Haag. Sjors Remmerswaal (1982) is de spreker.
07. In de nacht van zaterdag 6 op zondag 7 februari worden bij een voetbalclub in Tiel vernielingen aangericht. Er worden hakenkruisen en teksten over Adolf Hitler op het veld en de gebouwen geklad. De club heeft veel Molukse leden.
10. De politie voorkomt in Heerlen een botsing tussen antifascistische demonstranten en NVU'ers. Er was aangekondigd dat de lokale NVU-lijsttrekker Ivo Pastoor (1987) mee zou doen aan een verkiezingsdebat.
10. Stamtafelbijeenkomst van Voorpost Kempenland in Eindhoven.
11. Vandaag schrijven de kranten over de gemeente Kaag en Braassem die een Meldpunt Discriminatie instelt. De Zuid-Hollandse dorpen zijn het afgelopen jaar bestempeld als broeinesten voor extreemrechts.
11. Stamtafelbijeenkomst van Voorpost Noord-Holland Noord in de omgeving van Alkmaar.
13. De Nederlandse internetzender Radio Rapaille organiseert met het Vlaamse "Identiteit door Muziek" een Valentijnsconcert in Mechelen. Er zijn optredens van de Nederlandse bands Jupiter van Jasper Velzel (1981) en Standrecht. Ook de Italiaanse balladezanger Skoll treedt op. Ondanks de aanwezigheid van een groep Voorposters uit Nederland is de opkomst laag.
13. Optreden van de Nederlandse extreemrechtse band Brigade M in Moskou.
13. In de regio Den Haag wordt 's middags een vormingsbijeenkomst gehouden over Zuid-Afrika door Voorpost-Haaglanden. Hier is Marcel Bas (1970) van de Nederlands Zuid-Afrikaanse Werkgemeenschap (NZAW) de spreker. De NZAW ondersteunde het Zuid-Afrikaanse apartheidsbewind. Marcel Bas was eind jaren negentig "contactpersoon Zuid Afrika" voor een studentenorganisatie van Voorpost-Nederland.
13. In het Oost-Duitse Dresden houden neonazi's een grote herdenkingsmars wegens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Nederlandse neonazi's uit groepjes als ANS/NSA, NJN en Blood & Honour gaan er heen. Er ontstaan gewelddadigheden rondom de demonstratie met politie en tegenstanders.
13. Tijdens een katholieke Carnavalskerkmis in Reusel weigert pastoor Luc Buyens de communie te geven aan de prins Carnaval omdat deze homo is en al vijf jaar samenwoont met zijn vriend. Er wordt later aangifte tegen de pastoor gedaan wegens discriminatie van homo's.
14. Stamtafel kroegbijeenkomst van Voorpost Twente.
15. Lijsttrekker Constant Kusters (1970) van de NVU staat een uur lang centraal in een radio-uitzending in Arnhem. Hij zegt dat de NVU een volkssocialistische partij is en dat Wilders een zionist is.
15. In verband met het spuiten van nazistische graffiti in Knegsel op 30 januari 2010 arresteert de politie een 23-jarige Eindhovenaar als hoofdverdachte. Hij legt een gedeeltelijke bekentenis af.
16. De eigenaresse van café Gompie uit Den Bosch krijgt een werkstraf, gecombineerd met een voorwaardelijk gevangenisstraf en ze moet een schadevergoeding betalen. Ze werd schuldig bevonden aan het voeren van een discriminerend deurbeleid in 2008 en 2009 in haar café. Hierbij deed zij ook racistische uitspraken.
16. Vandaag schrijft de krant over de problemen van een Hindoetempel in de Haagse Schilderwijk met jongeren uit de buurt. Men wil de tempel zo snel mogelijk verhuizen uit angst voor het ingooien van ruiten en diefstal van spullen van de bezoekers. Men heeft al zeven jaar last van probleemjongeren.
17. Stamtafel Midland van Voorpost in Midden-Nederland.
18. De politie doet deze ochtend sporenonderzoek omdat er afgelopen nacht brand is gesticht in een Molukse kerk in Houten. Er wordt aan een link met het geweld in Culemborg gedacht dat tien kilometer verderop ligt. Daar zijn gewelddadige spanningen tussen Molukkers en Marokkanen. Het gebouw in Houten wordt echter deels ook door islamitische groepen gebruikt.
18. Stamtafelbijeenkomst van Voorpost Haaglanden.
19. Bij twee verschillende geweldsincidenten pakt de politie in Culemborg vandaag drie mensen op. Er is sprake van spanningen tussen Marokkaanse en Molukse jongeren.
19. Constant Kusters doet, namens de NVU, mee aan een verkiezingsdebat in Nijmegen. Hij krijgt geen bijval vanuit het publiek.
19. In Hengelo en Enschede plakt Voorpost haar "Vrij Twente" posters. Onder meer op verkiezingsborden.
20. Blood & Honour Nederland-traditional heeft een concert in Groot-Brittannië op de agenda staan.
21. Kameraadschapdag in Zeeland van de Dietse Kameraden.
24. In Amsterdam doet lijsttrekker Delano Felter van de Republikeinse Moderne Partij homo-onvriendelijke uitspraken na een lijsttrekkersdebat. Hij ziet homoseksualiteit als een afwijking die moet worden bestreden. Het COC wil aangifte doen.
25. Geert Wilders spreekt op een verkiezingsavond in Almere 300 aanhangers toe. Hij stelt direct een hoofddoekjesverbod te willen in Almere en Den Haag na de gemeenteraadsverkiezingen.
25. Vandaag staat in de krant dat oud-staatssecretaris Albayrak (PvdA) van Vreemdelingenzaken wordt bedreigd vanwege haar voormalige functie. De bedreigingen zouden zowel uit extreemrechtse als extreemlinkse kringen kunnen komen.
26. Verkiezingsdebat voor de gemeente Overbetuwe te Elst waar Frank Folkerts (1984) uit Nieuwegein spreker is namens de NVU.
26. In een jongerencentrum in Amsterdam doen enkele PVV-jongeren mee aan een politiek debat. In Den Haag stelt de PVV haar kandidaten voor.
26. De Nederlandse rechtsextremist Alfred Vierling spreekt in het Belgische Roeselare over China voor het Nieuw-Solidaristisch Alternatief.
27. De Duitse neonazistische Chaos Crew organiseert een "Geburtstagsfeier" in een dorpje in Noord-Brabant. Een Nederlandse Combat 18-afdeling verspreidt de flyer waarop Adolf Hitler prijkt. Het zal niet om diens verjaardag gaan, want die is in april. Ruim honderd bezoekers luisteren naar een viertal nazibands.
27. Deze zaterdagavond zorgt een groep van ruim tien naziskinheads voor onrust in het uitgaansleven van Heiloo. Er wordt geknokt en beveiligers worden geprovoceerd.
27. Vanaf vanavond start Tim Mudde (1965) uit Sassenheim met het nieuwe radioprogramma "Ha die Hadjememaar" op zijn internetzender Radio Rapaille.
27. Een winkelier, die ook kandidaat staat voor een lokale partij in Almere, zegt dat hij en een collega bedreigd worden door blanke jongens die voor de PVV zijn. Ze moeten hun eigen verkiezingsposters weghalen onder de dreiging van geweld.
27. Dit weekend worden er in Groningen veel stickers geplakt van de Nationale Socialistische Aktie (NSA). De Groninger Eite Homan (1956) is een van de leiders van deze radicale actiegroep.
28. Bezoekende supporters van FC Utrecht misdragen zich bij het Ajax stadion in Amsterdam Zuidoost. Ze roepen langdurig antisemitische leuzen en worden teruggestuurd naar Utrecht. Er worden hierna vernielingen in de trein aangericht. Elf fans worden opgepakt vanwege geweldpleging.
28. Lijsttrekker Ivo Pastoor van de NVU in Heerlen is na lang beraad niet welkom op een verkiezingsdebat. De organisatie wil geen podium bieden voor de propaganda van de neonazistische partij.

De kroniek over discriminatie, racistische gebeurtenissen en activiteiten van extreemrechts in Nederland wordt samengesteld door Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka om enig inzicht te geven in de omvang en geografie van (georganiseerd) racisme en discriminatie in Nederland. Het overzicht is niet recent doordat het invoeren en koppelen van data tijd kost en dat zorgvuldig en (soms) na onderzoek moet gebeuren.

Heb je aanvullingen of meldingen?:

Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka
Postbus 14710 * 1001 LE * Amsterdam
06-51682822 * kafkanet@xs4all.nl
kafka.nl
Kafka is afhankelijk van donaties: giro 71006

(uit: Alert!, nummer 2, Juli 2010. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud