alert = afa

Home
Inhoud 2-2010
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

Logo fotopagina

printversie

Venlonaren de straat op tegen nazi-mars

www.laatzenietlopen.nl

Op 12 juni hebben honderden Venlonaren geprotesteerd tegen de komst van de nazi-mars die plaats vond op Anne Frank´s verjaardag. Ondanks de belofte van Constant Kusters, de leider van de Nederlandse Volks-Unie, dat er 300 nazi´s op zijn demonstratie zouden afkomen, kwamen er niet meer dan 80 neonazi´s opdagen. Hiervan kwam ook nog eens meer dan de helft uit Duitsland.
De neonazi´s waren zichtbaar teleurgesteld over de lage opkomst en gedurende de hele tocht kwam de sfeer er voor hen nooit in. Dat had natuurlijk ook te maken met het feit dat een veelvoud aan omstanders zich langs de route had opgesteld om hun ongenoegen tegen de nazi´s te uiten.
Er was gigantisch veel politie op de been om de nazi´s te beschermen. De noodverordening werd strikt nageleefd wat tot 36 preventieve arrestaties heeft geleid onder tegenstanders van de nazi-mars, voornamelijk omdat zij zich niet konden identificeren.

Wat in ieder geval opnieuw duidelijk is geworden is dat het thema waaronder de NVU demonstreert niet meer is dan een farce en een excuus om een tijdelijke vrijplaats voor nationaal socialisme te creëren.  De neonazi´s riepen allerlei leuzen (vooral in het Duits) die het nationaal-socialisme verheerlijkten zoals 'National Sozialismus jetzt', 'Gegen Kapitalismus, für nationale Sozialismus' en 'Wir kriegen euch alle'. Ook werden er allerlei leuzen over joden geroepen. Ook de leus 'Nederland voor de Nederlanders, eigen volk eerst' ontbrak niet.
Verder stond de demonstratie bol van NS-symboliek; Vlaggen met het White Powerteken, een spandoek met hamer en zwaard in tandrad, Blood & Honour Combat 18 op een spandoek, T-shirts met de tekst `Fuck Israel´, `Nationaler Sozialismus´, 'Großdeutschland', een T-shirt met tekst voor de vrijlating van Kay Diesner, een neonazistische moordenaar uit Duitsland, diverse duidelijk zichtbare tatoeages van NS-symboliek, zoals een triskel en het SA-teken. Verder droegen een aantal deelnemers T-shirts met de tekst 'Fuck Israel' of 'Kein Bock auf Israel'.
Naar aanleiding van het niet naleven van het tijdelijke verbod op dit soort symbolen en leuzen door burgemeester Hubert Bruls van Venlo, vroegen we hem om een interview. Eerst met veel bombarie, maar met weinig kennis van zaken, de demonstratie verbieden, vervolgens een belabberde uitleg van dat verbod geven voor de voorzieningenrechter (de Arbeidstijdenwet zal wel 400 keer overtreden worden!), een bizarre noodverordening uitvaardigen (het is verboden u in de groenvoorzieningen op te houden!) en dat niet uit willen leggen? Zwak, bijzonder zwak. Misschien is het een idee om burgemeester Bruls op te roepen om de toepassing van zijn noodverordening voor de rechter te komen uitleggen, wanneer arrestanten van 12 juni voor moeten komen.

Foto's: Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka

Foto 1
  Venlo  
Foto 2
  Venlo  
Foto 3
  Venlo  
Foto 4
  Venlo  
Foto 5
  Venlo  
Foto 6
  Venlo  
Foto 7
  Venlo  
Foto 8
  Venlo  
Foto 9
  Venlo  
     

Klik op de foto's voor een grotere en volledige versie

Toelichting:
Foto 1: Groep nazi-skinheads. Het getal '88' (2x de achtste letter van het alfabet, HH, staat voor Heil Hitler) was 1 van de cijfercombinaties die door de burgemeester niet was toegestaan bij deze demonstratie. Overigens kun je ook 'SS' lezen in de '88'. Qua beeld en uitstraling, wat Kusters belangrijk vond om te veranderen na de demonstratie in Arnhem en de verkiezingsflop eerder dit jaar, is de NVU er in ieder geval niet op vooruitgegaan. 'Sturmwehr Deutschland', 'Brothers of Honour' bij een portret van Wehrmachtsoldaten? Brede volksbeweging anyone?

Foto 2: De Nationaal-Socialistische Actie (NSA) maakte opnieuw een spandoek 'In de geest van Strasser'. De toevoeging 'Op naar de tweede revolutie' is deze keer weggelaten.

Foto 3: Een Duitse neonazi wordt door agenten in burger uit de demonstratie gehaald omdat hij de Hitlergroet bracht. In een filmpje op Youtube zijn meer Duitse neonazi's te zien die de Hitlergroet brachten.

Foto 4: Axel Reitz, bijgenaamd de Hitler van Keulen, houdt een toespraak met toon en intonatie van, inderdaad Adolf Hitler. Reitz is al diverse malen veroordeeld wegens discriminatie en aanzetten tot haat. Hij is in goed gezelschap: ook de op de achtergrond toekijkende Constant Kusters is recidivist. Onlangs moest Kusters een boete betalen nadat hij in Duitsland (wederom) 'de zionisten' had opgeroepen 'hun koffer te pakken en te vertrekken uit Europa'. Volgens Kusters 'zal er eens worden afgerekend met dat volk'.

Foto 5: Ed Polman was ook weer van de partij. Rechts Michael Krick in gesprek.

Foto 6: Karl Jan Walle laat maar wat graag zijn SA-tattoeage zien.

Foto 7: Achter de Mobiele Eenheid kijken Ivo Henze, Michael Krick, Remy Velds en Barry Kluft toe.

Foto 8: Links Marcel van Velzen met handschoenen voor een mogelijke vechtpartij. Achter hem (met pet) Olav Schollaardt. Aan het Combat 18-spandoek staat Charlotte Klinkenberg uit Limburg. Later op de dag valt ze antifascisten aan die bij een politiebureau op hun gearresteerde vrienden staan te wachten. Rechts van haar Jeroen van de Wateringen uit Heiloo en Tom van den Hoek uit Venray.

Foto 9: Deze neonazi is een wandelende symboliekbrochure: In zijn nek een SS-embleem, op zijn arm in ieder geval een triskel, Thor's hamer en een Zwarte Zon. Zou hij ooit spijt krijgen?

(uit: Alert!, nummer 2, juli 2010. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud