alert = afa

Home
Inhoud 2-2010
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

Actie

printversie

Racisme scoort bij landelijke verkiezingen

Wilderssluitookjouuit.nl

Vierentwintig zetels, 24 zetels voor die racistische, discriminerende, uitsluitende, oneerlijke partij. In geen enkele peiling werd de PVV in de weken voorafgaand aan de verkiezingen meer dan 20 zetels toegerekend maar de PVV verraste vriend en vijand.

Het is een bevestiging dat het gedachtegoed van de PVV een vastere plaats dan ooit lijkt te hebben gevonden in de Nederlandse maatschappij. Want desondanks dat veel PVV stemmers zeggen te vallen voor de overige plannen van de PVV en niet voor de uiterst xenofobe kant van de PVV, nemen de PVV-stemmers kennelijk geen aanstoot aan xenofobie en racisme. Dat haat voor de Islam normaal lijkt te zijn geworden komt ook terug in het feit dat in elk verkiezingsdebat waar de PVV aan mee deed een vast discussieonderwerp "Islam" was, of dat daar in ieder geval door Wilders naar toe werd gestuurd. Door dit toe te staan geven de organisatoren en discussieleiders van het debat aan dat de Islam de oorzaak is van één of meerdere problemen en dat een discussie over de Islam tot een oplossing van totaal andere problemen zoals criminaliteit zou kunnen leiden. Dat dit onzin is hoeft natuurlijk niet vermeld te worden maar het is wel opvallend dat een groot deel van Nederland mee gaat in het framewerk dat Wilders gecreëerd heeft.  Wat ook opviel tijdens de afgelopen verkiezingen was de hartelijkheid waarmee eigenlijk alle partijen zich naar de PVV en Wilders toe opstelden. De politici stonden haast in de rij om Wilders te feliciteren en vooral de VVD op het hart te drukken dat er eerst goed met de PVV gepraat moest worden en dat er vooral goed naar de PVV moet worden geluisterd. Het volk (beter gezegd 15% van "het volk") heeft immers gesproken. Is dit een oprechte erkenning van de PVV of is dit angst van de andere politici om door Wilders weggezet te worden als demoniserend en anti-PVV of als de scheppers van een cordon sanitaire? Het is hoe dan ook verkeerde reactie. Racistische politici moeten als zodanig benoemd worden want alleen dan worden zij ook als zodanig herkend.
Maar wat is de rol van antifascisten in deze verrechtsing? Een belangrijke stap is om een blijvend geluid te laten horen over de PVV en om de bubbel die de PVV is te blijven doorprikken. Verder moet vooral het belang van een antiracistisch geluid in het straatbeeld niet onderschat worden. Een groot deel van de mensen in Nederland heeft immers nog een grote hekel aan racisme en een antiracistisch signaal kan deze mensen een hart onder de riem steken. Het laat ze zien dat ze niet alleen zijn.
De partij van "die andere ex-VVD'er deed het overigens minder goed tijdens de afgelopen verkiezingen. Met 0.6% van de stemmen wist Rita Verdonk met Trots op Nederland geen zetel te veroveren. Waar Trots op Nederland het tijdens de gemeenteraadsverkiezingen nog best goed deed is zij tijdens de landelijke verkiezingen kansloos gebleken. Dit effect zou goed te wijden aan het ontbreken van deelname van de PVV aan de gemeenteraadsverkiezingen op vele plekken in Nederland.

De Wilders-kroniek

Een kleine greep uit opzienbarende gebeurtenissen rondom de PVV. Deze kroniek is niet volledig, maar een selectie uit de gebeurtenissen van de afgelopen tijd.

23/4: Het verkiezingsprogramma van de PVV verschijnt. De PVV pleit hierin onder andere voor etnische registratie. Van alle Nederlanders zou volgens de PVV de etniciteit vastgelegd moeten worden. In het verkiezingsprogramma staan nog meer gekke en gevaarlijke plannen zoals de hoofddoekjesbelasting en het afschaffen van de Eerste Kamer. Dit laatste is geen wonder, de invloed van de Eerste Kamer is namelijk totaal niet wenselijk voor de PVV, het zal voor de PVV heel lastig zijn om in de Eerste Kamer te komen aangezien de Provinciale Staten die leden uitkiezen. En laat het nu heel lastig zijn voor de PVV om in 12 provincies mee te doen met de verkiezingen voor de PS-verkiezingen van 2 maart 2011. Meer dan twee gemeentes waren namelijk al lastig.

April/mei: Diverse PVV-kandidaten verdwijnen, soms geruisloos, van de kandidatenlijst na verhalen over verboden wapenbezit en een brief van de AIVD aan Wilders (Gidi Markuszower), leugens over diploma's en het schrijven van een dubieus boek (Mellony van Hemert) en het onterecht innen van bestuursgelden (Arjan Brogt).

24/5: Op tweede pinksterdag vond de eerste bijeenkomst van de PVV-jongeren onder leiding van Hero Brinkman plaats. Brinkman vindt de PVV niet democratisch en pleit, om het democratische gehalte te verhogen, onder andere voor het opzetten van een jongerenafdeling. Er wordt met de PVV-jongeren een petitie opgezet die door Brinkman aan de PVV-kamerleden gepresenteerd zal worden.

4/6: Wilders wil een speciale politie-eenheid van duizend agenten om "straatterreur" te bestrijden. Deze landelijke eenheid kan op verzoek van een burgemeester worden ingezet. Wanneer een burgemeester te "slap en links" is kan de minister van het nieuwe Ministerie van Veiligheid (ook een PVV-idee, een samenvoeging van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken) de eenheid naar een gemeente sturen om orde op zaken te stellen.

8/6: De PVV blijkt zeer populair onder scholieren. De partij wordt als het aan de scholieren ligt de grootste met 30 zetels.

9/6: Wilders noemt het niet verhogen van de AOW-leeftijd een breekpunt in een regeringscoalitie. Hij zegt dat wanneer breekpunten wegvallen dit kiezersbedrog is.

10/6: Wilders kondigt aan dat het breekpunt rondom het verhogen van de AOW-leeftijd weg is gevallen.

(uit: Alert!, nummer 2, juli 2010. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud