alert = afa

Home
Inhoud 2-2011
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

Wie is het?

printversie

Aafke Broekhuis

In 'Wie is het?' worden individuele rechtsextremisten, van PVV'ers tot neonazi's, aan je voorgesteld. Wie is wie, hoe ziet hij/zij eruit en waar kennen we diegene van. Gewoon omdat het kan. Wees niet getreurd, iedereen komt vanzelf aan de beurt!

Wie: Edwin Middeljans
Woonplaats: Roermond
Geboren: mei 1986
Beroep: geen
Partij: Blood and Honour (divisie Zuidland)
Bijz.: Organisator demonstratie 18 juni in Den Haag. Pseudoniem is Edwin88.

Middeljans werkt nog aan zijn nieuwe B&H-look. Met T-shirt over je jas lijk je toch al snel 3 maten breder.
Edwin Middeljans
Op 18 juni aanstaande zal in Den Haag een extreemrechtse demonstratie tegen 'globalisatie' plaatsvinden. Een globaal en breed concept dat voorheen links Nederland bezig hield, maar waar tegenwoordig kennelijk ook B&H-neonazi's van wakker liggen. Neonazi's als Edwin Middeljans bijvoorbeeld, de organisator van deze demonstratie. Niet dat hij nou echt geeft om die 'globalisatie', noch dat hij überhaupt weet wat het inhoudt, maar hij weet wel dat je daar als jezelf respecterende neonazi tegen moet zijn en dan staat zo'n demonstratie organiseren toch maar even mooi op je nazi-CV.
En die CV van Middeljans kan wel wat scenepoints gebruiken want vooralsnog manifesteert hij zich niet als helderste licht aan de sterrenhemel. Als nationalistisch gestemde gabber rolt hij eind 2007 de extreemrechtse wereld in. Een flinke overgang; staat hij op gabberfeestjes nog met donkere vrienden op de foto, binnen de extreemrechtse wereld is dat toch echt een doodzonde. Dat besef lijkt echter met (grote) vertraging door te dringen bij deze Limburger want het duurt geruime tijd alvorens hij deze vrienden, de gabberwereld en het vele drugsgebruik achter zich laat.
In eerste instantie doolt Middeljans rond op sites als Holland Hardcore maar rond 2009 besluit hij dat er een schepje bovenop moet en zoekt hij toenadering tot Blood and Honour, zo blijkt uit wanhopige postings op diverse rechtsextreme fora. Hoewel de mensen bij B&H ook niet bekend staan om hun snuggerheid rolden ze, alle smeekbedes ten spijt, niet direct de rode loper voor hem uit. Dus restte Middeljans niks anders dan te kijken wie wel op zijn inbreng zat te wachten. Dit werd de Nationale Jeugd Brabant van Roy Matthijsse (zie vorige Alert!), waarbinnen hij zijn eigen afdeling, Nationale Jeugd Limburg opricht. Hij laat zijn gezicht steeds vaker zien op demonstraties in binnen- en buitenland en breidt zijn eigen, toch al beperkte, vocabulaire uit met de nodige nationaal-socialistische retoriek en bijbehorende kreten als 'Heil Hitler!!!!! Hitler is mijn voorbeeld!'. Maar echt respect en roem verwerft hij pas als hij in 2010, op weg naar de 1 mei demonstratie in Berlijn, een zwaar auto-ongeluk krijgt. Hij overleeft ternauwernood en hij besluit de wereld te verblijden met een minutieus verslag van zijn revalidatie. Dat niet iedereen zit te wachten op de precieze tijd, soort en inhoud van zijn revalidatie, noch op de al dan niet geboekte progressie, moge duidelijk zijn maar feit is wel dat sindsdien iedereen weet wie Edwin Middeljans is. Vanaf dan neemt zijn carrière als neonazi een vlucht en krijgt hij eind 2010 eindelijk waar hij al lang van droomt; toestemming van B&H Nederland om de divisie Zuidland op te richten. Hij gaat mee naar B&H-activiteiten in onder andere Boedapest, Vlaanderen, Engeland en ook Nederland en duikt als afgevaardigde van B&H-Zuidland overal in Nederland op bij acties. Niet dat Zuidland vooralsnog veel voorstelt, het aantal leden is op een halve hand te tellen, maar dat is uiteraard bijzaak. Bij deze 'promotie' hoort natuurlijk ook een nieuwe look dus worden ook de stereotype nazi-tatoeages als een hakenkruis, thorshammer, zwarte zon en de lettercombinaties '88' en '28' (noot: 88 staat voor Heil Hitler, 28 staat voor Blood and Honour) verzamelt. De demonstratie 18 juni zal voor de Zuidlander een voorlopig hoogtepunt (moeten) vormen, een kroon op al het hielenlikken. De eerste tegenslag is echter al binnen; in een statement laten zijn collega's van B&H Nederland weten niet aanwezig te zullen zijn, ook al is het een demonstratie van een B&H-member en dus feitelijk een Blood and Honour-demonstratie. Alle inspanningen ten spijt is Middeljans dus nog steeds geen 'grote jongen', hoewel het natuurlijk niet de eerste keer zou zijn dat B&H een kameraad laat vallen. Desalniettemin zullen er wel buitenlandse B&H-divisies present zijn en zal er dankzij Middeljans op 18 juni een tijdelijke nationaalsocialistische zone worden gecreëerd in Den Haag. Genoeg reden dus om Middeljans die dag aan zijn weinige verstand te brengen dat wij zoiets nooit zullen toestaan! Tot 18 juni

(uit: Alert!, nummer 2, juni 2011. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud