alert = afa

Home
Inhoud 3-2007
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

kroniek belgie

printversie

Correspondenten uit België

Augustus 2007
10. In Leopoldsburg voert de motorbende de Outlaws een bliksemaanval uit op het café Route 184 van de rivaliserende motorclub de Red Devils. Het café wordt daarbij vakkundig in de vernieling geslagen. Er vallen verschillende gewonden en volgens getuigen werd er ook geschoten. De Red Devils zijn gelieerd aan de Hell's Angels, die al jaren op voet van oorlog leven met de Outlaws. Het motorcafé Route 184 haalde vorig jaar al de media, toen het nog 'The Viking' heette en plots bekend werd als een verzamelplek van de neonazistische organisatie Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET).

14. De socialistische vakbond ACOD benadrukt nogmaals dat partijmilitanten van het Vlaams Belang (VB) of personen die op kieslijsten van het VB staan niet welkom zijn als lid van de vakbond. De ACOD reageert hiermee op de bekendmaking dat treinbegeleider Stefaan De Cock, voorlaatste op de lijst van VB-Oostende, onlangs lid was geworden van ACOD-spoor. Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2006 werden binnen de vakbond procedures gestart om bepaalde vakbondsleden uit te sluiten. Volgens de ACOD staat de filosofie van extreemrechtse groeperingen haaks op het streven van de vakbond naar solidariteit, rechtvaardigheid, gelijkheid en democratie.

19. Zesde IJzerwake in Steenstrate. Dit jaarlijks Vlaams-nationalistisch treffen is een radicale afsplitsing van de reeds decennia bestaande IJzerbedevaart in Diksmuide. De Vlaams Belang-mantelorganisatie 'vzw IJzerwake' (werkgroep Radicalisering) scheurde zich af uit onvrede met de "gematigde" koers van de traditionele IJzerbedevaart en kocht een weide aan met het monument van de Gebroeders Van Raemdonck, twee tijdens WO I gesneuvelde Vlaamse soldaten, om er een eigen, radicale IJzerwake te houden. Dit jaar woonden een kleine vijfduizend extreemrechtse bezoekers de wake bij. Ze werden toegesproken door de voorzitter van vzw IJzerwake Johan Vanslambrouck (tevens voorzitter van Voorpost). Vooral de communautaire thema's, zoals de regeringscrisis en de splitsing van de kieskringen, kwamen aan bod.

20. Peter Reekmans, voormalig Nationaal Voorzitter van de VLD-jongeren ('96-'98) stapt over naar Lijst Dedecker. Hij behoorde tot de rechtervleugel van de VLD en kwam al meerdere keren in opspraak binnen de liberale partij. Hij werd ontslagen nadat hij Verhofstadt een "dictator" noemde. Eerder kwam hij in opspraak nadat het Vlaams Belang bekendmaakte dat hij ooit lid was geweest van de extreemrechtse partij.

20. Het VRT-nieuws meldt dat het 'trendy' danscafé De Coulissen in Brugge een groep internationale studenten, die er een nachtje wouden uitgaan, niet binnen wou laten. Eén van hen, een Sikh, werd de toegang geweigerd omwille van zijn tulband. Enkele weken eerder werd Vlaams Parlementslid en organisator van Pukkelpop Chokri Mahassine eveneens de toegang geweigerd in een Hasselts restaurant annex club omwille van zijn huidskleur. Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen (Open VLD) kondigde na dit incident aan dat hij zal werken aan een diversiteitscharter voor de horeca. Daarin worden hotels, restaurants en café's gevraagd zich openlijk achter een gastvrije en diverse samenleving te scharen.

22. Het comité 'Baas Over Eigen Hoofd' ('BOEH!') kondigt nieuwe acties aan tegen de ingevoerde kledingcode voor de Antwerpse stadsambtenaren omdat de code enkel vrouwen met een hoofddoek wordt toegepast. Minstens zeven vrouwen werden reeds verplicht om zonder hoofddoek te komen werken of om een andere functie dan loketbediende binnen de stadsadministratie te aanvaarden.

23. Een tiental separatisten voeren in Brussel actie met leeuwenvlaggen en een spandoek 'Vlaanderen Onafhankelijk' bij de aankomst van koning Albert II voor een ontmoeting met Yves Leterme.

26. De tachtigste IJzerbedevaart aan de IJzertoren te Diksmuide lokte een kleine vierduizend, veelal oudere bezoekers. De bedevaart stond voornamelijk in het teken van de communautaire problemen bij de regeringsonderhandelingen. Het organiserende comité is al enkele jaren aan het proberen om de Vlaams-nationalistische happening nieuw leven in te blazen en distantieert zich van de extreemrechtse nationalisten die vroeger, voor de afsplitsing, een belangrijk deel uitmaakten van het gebeuren.

29. De Raad van State spreekt zich negatief uit over het verzoek om het verbod op de anti-islambetoging op te heffen. Op 11 september wil de Europese overkoepelende groepering Stop the Islamisation of Europe (SIOE) manifesteren in Brussel, maar dat werd verboden door burgemeester Thielemans wegens een te groot risico op ongeregeldheden. De omstreden betoging blijft dus nu nog steeds verboden. De betoging is een initiatief van Udo Ulfkotte van het Duitse Pax Europa, Anders Gavers van de Deense anti-islampartij SIAD (Stop Islamiseringen af Danmark) en Stephen Gash van het Britse No sharia here. Na het verbod trachtten de organisatoren zich te distantiëren van extreemrechts. Zo zullen partijen als het VB of andere extreemrechtse groeperingen niet met politieke vlaggen mogen deelnemen.Toch nemen de organisatoren twee Vlaams Belang-advocaten onder de arm om het verbod aan te vechten, namelijk Hugo Coveliers (VLOTT-Vlaams Belang) die voor Ulfkotte optreedt en Bart Siffert (Vlaams Belang). Tijdens de zitting trad voormalig politiecommissaris en Vlaams Belang'er Bart Debie op als tolk voor Ulfkotte. De organisatoren willen nu proberen het arrest alsnog te vernietigen via een dagvaarding in kortgeding bij de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen. Inmiddels heeft Ulfkotte laten weten de betoging af te blazen. Ook de Arabisch-Europese Liga (AEL) diende een aanvraag in om op 11 september te betogen onder het thema "Stop islamofobie en racisme in Europa".

(uit: Alert!, nummer 3, september / november 2007. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud