alert = afa

Home
Inhoud 3-2007
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

printversie

Molokobar rijst uit as skincafé De Kastelein

Belgische correspondenten

De Kastelein, het beruchte Brugse skinheadcafé met het bruine randje, is niet meer. Na enkele gewelddadige incidenten, twee sluitingen van overheidswege en een pak negatieve publiciteit, gooiden uitbaters Suck (pseudoniem van Fabian Davidts) en zijn vrouw dan toch de handdoek in de ring. Maar, niet zonder het voortbestaan van het café te verzekeren. In de herfst van 2006 droegen ze de kroeg over aan een goede vriend, de Fransman Yann Dvoraznak. Suck zou Dvoraznak wel blijven helpen om het café draaiende te houden. Wanneer De Kastelein in maart 2007 nogmaals voor een maand gesloten wordt, ditmaal wegens geluidsoverlast, maakt de nieuwe uitbater schoon schip. Geplaagd door het verleden van De Kastelein opent Dvoraznak op 26 mei 2007 opnieuw de kroeg onder de nieuwe naam 'Moloko Bar'. Tijd voor een terugblik...

Over het prille begin van De Kastelein is weinig bekend. Het eerste optreden van Rock-a-Billy-band 'The Billy Goat Riders' vindt plaats in maart 1998. Brugge wordt in die periode (1997-1999) geplaagd door extreemrechts geweld; de neonazi Jeroen Mol pleegt een aanslag op zichzelf om de schuld vervolgens op radicaal links af te schuiven en worden verschillende linkse café's kort en klein geslagen door extreemrechtse skinheads. De Kastelein is in haar begindagen met James als uitbater echter nog vrij neutraal qua publiek, extreemrechtse militanten treffen elkaar in die tijd vooral in Het Zonnewiel, het toenmalige stamcafé van het extreemrechtse Odal Aktiekomitee. In de periode vanaf de oprichting tot maart 1999 spelen er verschillende Oi!-bands, waaronder de Vlaamse bands Headcase en The Thuggers. Het café is nog niet uitgesproken rechts, maar dat verandert wanneer Obelix achter de bar verschijnt en extreemrechtse skins van De Kastelein hun stamcafé maken. Wanneer Suck & zijn partner het café begin 1999 overnemen, groeit het verder uit tot dé internationale ontmoetingsplaats voor extreemrechtse skinheads, met bezoekers uit heel Europa.

De muziek is een beetje aangebrand...
Niet alle bezoekers van De Kastelein kunnen als extreemrechts worden bestempeld. Maar men treft er onder de stamgasten aanhangers van extreemrechtse groeperingen zoals Vlaamse Jongeren Westland (VJW) en Blood & Honour Vlaanderen aan. Ook de bands die in De Kastelein opgetreden hebben behoren grotendeels niet tot het extreemrechtse krachtenveld. Nochtans hebben er al behoorlijk wat bands op het podium gestaan die duidelijk extreemrechts zijn. Bands met racistische en nationaal-socialistische teksten, zoals de Engelse B & H-band Avalon en de Vlaamse neonaziband Stormwolf. Daarnaast hebben er ook een heleboel bands opgetreden die op zich misschien "a-politiek" zijn, maar die wel regelmatig in extreemrechts vaarwater belanden. Zoals de Nederlandse band After The Fire of de Vlaamse band Convicted. Ook bij Oi!-bands zoals The Pride (een oudgediende in de Brugse skinheadscène, met een nieuwe drummer die "Svenne88" als pseudoniem gebruikt op internet) en The Thuggers van ex-Vlaams Blokker Yannick Pollet. Tegenwoordig heeft Pollet, die overigens goed bevriend is met Suck en zijn partner, een skinheadwinkeltje, de Hit Shop, in dezelfde straat als De Kastelein. Nu verkoopt hij cd's en t-shirts. Vroeger was hij de man achter het neonazistische postorderbedrijf Excalibur en kon je bij hem onder andere posters van Hitler of Rudolf Hess bestellen, naast een hele catalogus andere nazistische prullaria.
Les Vilains ("Politiek incorrect, maar 100 % skinhead" heeft ook regelmatig opgetreden. Kastelein-eigenaar Suck, een Franstalige skinhead uit Brussel, is de zanger van de band en hij wordt bijgestaan door zijn vrouw. Voordat zij zich definitief in Vlaanderen nestelde was ze actief voor het neonazistische blad 'Hou Kontakt', toentertijd het Nederlandse equivalent van het Blood & Honournetwerk.

Blood & Honour Boys
Suck (die ooit voor een SS-vlag poseerde) zegt in de Vlaamse media dat hij "geen racist" is en dat er in zijn café "niet aan politiek wordt gedaan". De boodschap van Les Vilains klinkt nochtans heel anders in de undergroundmedia. In een interview met het Franstalige fanzine Boots & Braces liet een anoniem bandlid van Les Vilains (hoogstwaarschijnlijk Suck) zich erg negatief uit over mensen van Noord-Afrikaanse origine ("bougnoules"). Dat zijn volgens de geïnterviewde meestal "idioten" en "profiteurs". Van skins die zich afzetten tegen racisme, wil de geïnterviewde niets weten, "SHARP-skins zijn clowns." Het geïnterviewde bandlid vindt verder dat Blood & Honour "sinds de dood van Ian Stuart Donaldson, de bij een verkeersongeluk omgekomen zanger van Skrewdriver, nooit meer hetzelfde zal zijn". "De huidige RAC-scène mist charismatische leiders," aldus de woordvoerder van Les Vilains. Donaldson was de drijvende kracht achter de oprichting van Blood & Honour. Zijn band Skrewdriver is immens populair in neonazikringen. Toevallig is het ook één van de lievelingsbands van Suck. Niet zo verwonderlijk dus dat Les Vilains een nummer doneerde voor de verzamel-cd "Tribute to Skrewdriver". Andere huldeplaten waarop de band te horen is, zijn "Tribute to Legion 88" en "Tribute to Bunker 84", beide oude Franse fascistische bands. De laatste speelt die onder meer het nummer 'Mein Kampf'. Les Vilains speelt zelf een racistische cover van Kontingent, met als titel 'Mohammed'.
Het engagement met Blood & Honour gaat echter nog verder. Les Vilains-gitarist Dieter Samoy is betrokken bij B & H-Vlaanderen. Ook speelde Les Vilains diverse keren op concerten van B & H in Europa. Niet verwonderlijk dus dat Les Vilains warm wordt aanbevolen op de website van Blood & Honour Vlaanderen.
Een erg actieve persoon op die website is de drummer van Les Vilains, Dominiek Vandekeere. Onder pseudoniemen als Cormanthor en Surtur schrijft hij er hele pagina's vol over onder andere weerwolven en de Waffen SS (waar hij nogal fan van is). In een interview over zijn (ondertussen ter ziele gegane) nationaal-socialistische Black Metalband Kwelhekse geeft Vandekeere tekst en uitleg over zijn activiteiten bij B & H Vlaanderen.
Vandekeere, die naar verluidt nog boven De Kastelein heeft gewoond, is een extreemrechtse activist in hart en nieren. Hij loopt geregeld mee met demonstraties van extreemrechtse groeperingen, zoals Groen Rechts en Vlaamse Jongeren Westland.

Flyer optreden Stigger & Sisco, georganiseerd door B & H Vlaanderen
  'Flyer'  
In een interview in het Spaanse fanzine Camden Town (september 2001), kondigde de partner van Suck enthousiast aan dat Blood & Honour ook het één en ander zou gaan organiseren in Brugge. En dat doen ze inderdaad... Niet alleen verzorgen de Kastelein-uitbaters met Les Vilains optredens op B & H-festivals. De Kastelein biedt ook ruimte aan B & H Vlaanderen om een concert te houden. Op 14 juni 2003 organiseert de Vlaamse B & H groep een concert met Stigger & Sisco in De Kastelein. Stigger & Sisco zijn voormalige leden van Warlord, de band die is ontstaan na het overlijden van Ian Stuart Donaldson. Gekleed in t-shirts van B & H Vlaanderen brengen de twee Britse gitaristen urenlang akoestische ballades. Op de (ondertussen verwijderde) Kastelein-webpagina over het optreden, schreef Suck dat het een grote eer was om de beste gitarist van Skrewdriver" in het café te mogen ontvangen. "Het cafe zat stampvol maar de sfeer was ideaal! Stigger en Sisco zongen klassiekers zoals 'Suddenly', 'White Power' en 'Blood & Honour', aldus een verslag op de website van B & H Vlaanderen.

Even de hond uitlaten
Extreemrechtse skins uit de omgeving van De Kastelein gaan regelmatig op de vuist. Zo komen ze wel eens amok maken op punk en Oi!-optredens van uitgesproken antifascistische bands. Wanneer De Kastelein in het weekend 's nachts haar deuren sluit, gebeurt het niet zelden dat dronken skinheads achteraf de stad intrekken, wat met de regelmaat van de klok eindigt in kleine vechtpartijen en schermutselingen. Tot het in mei vorig jaar fout afliep...
Op zaterdag 6 mei 2006 is er in De Kastelein een trouwfeest van een bevriend skinheadkoppel, Tommy Heinen en Linda. Het privé-feestje wordt opgeluisterd met optredens van onder meer Les Vilains. Die nacht slaat een groepje van vijf skinheads op een paar honderd meter van het café een zwarte Parijzenaar en diens Belgische vriend in elkaar. De Belg, een man met dreadlocks, is zodanig toegetakeld dat hij zich niets meer kan herinneren van de aanval, terwijl de Parijzenaar Rafaël Mensah weken lang in coma ligt. Mensah zal nooit meer volledig herstellen van de aanval, hij overleed in april dit jaar aan een longaandoening, waarvan echter niet gezegd kan worden dat deze een direct gevolg was van zijn verwondingen. Na afloop van de knokpartij gaan de skins nog een biertje drinken in De Kastelein. Er is echter een getuige van de aanval op Mensah, zodat de politie de daders nog diezelfde nacht kan arresteren. Ontkennen heeft weinig zin, want er zit nog bloed op hun kleren en schoenen. Twee van de skins worden na ondervraging vrijgelaten, zij worden enkel beschuldigd van het niet verlenen van hulp aan een persoon in nood. De andere drie zitten een tijd in voorarrest, maar worden daarna in afwachting van hun proces terug vrijgelaten.
Hoewel Suck in de Vlaamse pers doet alsof hij de daders van de aanval nauwelijks kent, kent hij ze goed genoeg. Eén van de drie hoofdbeklaagden is de gitarist van Les Vilains, Dieter Samoy. Samoy maakt(e) wel eens gebruik van de repetitieruimte in De Kastelein en hij had die avond nota bene nog samen met Suck opgetreden op het trouwfeest. Volgens zijn advocaat was Samoy die nacht met de anderen op weg naar zijn huis "om de hond uit te laten" toen ze "ruzie" kregen met de slachtoffers. Samoy zegt dat hij zelf niet geslagen heeft, maar dat hij de andere twee, Jimmy C. uit Huldenberg (toen 23) en Vincent E. uit Lubbeek (toen 22 jaar), probeerde tegen te houden. Wat dus het bloed op zijn kleren zou moeten verklaren.

De Kastelein is dood, lang leve De Kastelein
Het is niet de eerste keer dat beide uitbaters een punt willen zetten achter De Kastelein. In 2004 zette het koppel "om familiaire redenen" al eens een stap terug (Suck en zijn partner hebben twee dochters). In maart 2004 werd "het laatste optreden ooit in De Kastelein" aangekondigd. Er verscheen een DVD over de geschiedenis van De Kastelein (1999-2004). Alles leek, kortom, te wijzen op het einde van de kroeg. In mei 2004 echter kondigen zij vol trots aan dat het café weer opengaat. Ze blijven het nieuwe barpersoneel helpen en Suck blijft verder gaan met de website. Het heropeningfeest van 5 juni wordt opgeluisterd door Convicted en de extreemrechtse Vlaamse band Lion's Pride.
Maar na de ophef die de racistische aanval van 6 mei 2006 in de media veroorzaakte, laat de burgemeester van Brugge het café een aantal weken sluiten. Er volgt een huiszoeking in De Kastelein, waarbij heel wat nazistische lectuur wordt aangetroffen. Wanneer het café na een paar weken weer opengaat, houdt de politie er elk weekend toezicht en persoonscontroles. Burgemeester Moenaert kondigt een nultolerantie aan voor racisme. ,,Symbolen of zelfs tatoeages die op neonazisympathieën wijzen zijn ontoelaatbaar. Er zal onmiddellijk opgetreden worden," aldus de burgemeester. Suck & zijn partner klagen steen en been over de negatieve publiciteit en de politiecontroles. Op verschillende internetfora lanceren ze een oproep om hulp. Websites roepen op om de Kastelein-cd (met nummers van 22 verschillende bands) te kopen om de kroeg te steunen. Maar voor de uitbaters wordt het stilletjes aan te veel, er wordt betoogd in hun straat en het koppel krijgt naar eigen zeggen hatemail en dreigtelefoons. Uiteindelijk stoppen ze ermee om "persoonlijke redenen". "Te veel problemen: politie, journalisten, je reputatie... met twee kinderen is dat niet gemakkelijk," klinkt het. Het koppel zoekt dringend een nieuwe eigenaar en die vinden ze in september-oktober 2006, wanneer Yann Dvoraznak de skinheadkroeg overneemt.

En dan loopt het op 31 maart 2007 weer mis.De politie moet optreden wegens geluidsoverlast. Op 13 april 2007 gaat de kroeg opnieuw voor maand op slot. De burgemeester wil onder meer duidelijkheid over wie nu de "echte" kastelein van De Kastelein is. Suck wierp zich op als eigenaar, terwijl Dvoraznak de feitelijke eigenaar is. Daarnaast moet Dvoraznak een huishoudelijk reglement opstellen en zijn muziekinstallatie aanpassen. De Kastelein-crew maakt ondertussen gebruik van de gelegenheid om het café opnieuw in te richten zodat op 26 mei 2007 het café met een nieuwe naam heropend kan worden.
Dvoraznak lijkt momenteel bezig te zijn om zich te ontdoen van het extreemrechtse imago. Hij mikt op een breder publiek, zoals punks en psychobillies. Of de nieuwe uitbater er deze keer wel in zal slagen om de extreemrechtse politiek en de gewelddaden buiten de deur te houden, blijft de vraag...
Als het aan de nieuwe naam ligt zeker niet, want De Moloko is een verwijzing naar de extreem gewelddadige film "A Clockwork Orange" van Stanley Kubrick. 'Moloko' is de melk die de hoofdpersonages drinken om zich op te peppen alvorens ze de straat opgaan om mensen in elkaar te slaan. En net zo liep het voorheen dus fout met De Kastelein...

(uit: Alert!, nummer 3, september / november 2007. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud