alert = afa

Home
Inhoud 3-2007
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

Logo fotopagina

printversie

Manifestatie NSA/ANS/Jeugdstorm Den Haag 8 september 2007

Redactie Alert!
Foto's: Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka

Gewelddadige ANS in Den Haag herboren?
Op 8 september hield MTV in Den Haag een dance-party onder het motto 'The City is ours', iets wat de zogenaamde Nationaal Socialistische Actie, een spruit van het ANS niet kon waarderen. De demonstratie leek weinig bijzonders, maar op het eind wachtte een oude bekende het gezelschap op.

"MTV: De stad is van ons", klinkt het door de megafoon richting de vijftigtal demonstranten. Enkele neonazi's houden spandoeken van de Racial Volunteer Force vast. Een speciaal themaspandoek waarop MTV en AFA wordt gepersifleerd, siert ook het toneel. Om het blok NSA/ANS'ers cirkelen de folderaars, vergezeld van twee vrouwelijke fotografen.

Het ANS in Nederland (1) werd geleid door de oudgediende neonazi Eite Homan. Aanvankelijk leek deze groep verdwenen, maar nu is de beweging herboren met een aangepaste bezetting. Aan de leeftijd te zien, heeft het nieuwe ANS in dit geval iets weg van een voortzetting, tijdelijk of niet, van Jeugdstorm Nederland. Een groep die voortkomt uit een kring van het Zoetermeerse Soetermeer Skinhead Front.

De technici testen, niet geheel onopzettelijk, het geluid. Het kost de megafoon beduidend moeite om boven het achtergrondgeluid uit te komen. "MTV zet ons aan om maar van alles te kopen, wij gaan er voor zorgen dat de zender van de buis wordt gehaald." Slechts enkele agenten houden het groepje in de gaten. Ondanks dat de gangmakers onder de aanwezigen al eerder met justitie in aanraking zijn geweest. Ondanks dat alles wel eens helemaal verkeerd zou kunnen gaan, is de aanwezige politiemacht absoluut te verwaarlozen.

Maar de neonazi's in spe houden zich op dat moment rustig. Uit balorigheid worden enkele oude bekende JSN-leuzen omgetoverd tot MTV-spreuken. "Tegen MTV en kapitaal, onze strijd is nationaal.", "MTV. Internationale Brainwashcentrale of "Autonoom en Militant: MTV moet aan de wand". Vanuit het zwarte blok van NSA-activisten wordt er gegiebeld om deze improvisatie.

Folderaars geven de flyers aan de bezoekers die in de rij van het evenement staan. De feestgangers moeten weinig van de demonstranten hebben. "Ga wat doen met je leven", is een weerwoord, evenals: "Dan zet je gewoon de televisie uit." Wat de NSA vandaag bereikt blijft een raadsel, zijn groep lijkt hier redelijk voor schut te staan. De hele gebeurtenis lijkt ook kansloos en onschuldig. Ware het niet dat Eite Homan aan het eind op het gezelschap af komt hobbelen, vergezeld van zijn rechterhand Harm de Bont. Hij geeft wat instructies en de groep verdwijnt in drie kleine colonnes. Dat zet deze hele bijeenkomst in een ander daglicht. De suggestie dat de NSA meer is dan een groepje JSN'ers is daarmee in ieder geval wel gewekt.

Noot:
(1) Oorspronkelijk kwam het ANS uit Duitsland en stond deze onder leiding van de Duitse neonazi Michael Kuhnen. Deze groep werd in 1983 verboden.

Foto 1
  nsa  
Foto 2
  nsa  
Foto 3
  nsa  
Foto 4
  nsa  
Foto 5
  nsa  
Foto 6
  nsa  
Foto 7
  nsa  
    

Klik op de foto's voor een grotere en volledige versie

Manifestatie NSA/ANS/Jeugdstorm Den Haag 8 september 2007. Toelichting:
Foto 1: Voorkant uitgedeeld pamflet.

Foto 2: Ivo Henze en Remy Veldts.

Foto 3: Spandoek met een soort AFA-logo.

Foto 4: Alwin Walther, Gino Makkus en Ivo Henze.

Foto 5: Rechts Rick Bolster.

Foto 6: Harm Bont (links) en Eite Homan (midden).

Foto 7: Spandoek met een afbeelding van de 'Viking Jeugd' en de tekst 'Racial Volunteer Force, lead the way!'.

(uit: Alert!, nummer 3, september / november 2007. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud