alert = afa

Home
Inhoud 3-2007
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

Logo fotopagina

printversie

NVU Demonstratie Den Haag 4 augustus 2007

Redactie Alert!
Foto's: Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka

"Nu is het genoeg, nu is het genoeg", tijdens een toespraak op de helft van de NVU-demonstratie maakt een omstander duidelijk zijn ongenoegen kenbaar. Hij wordt voorzichtig door de aanwezige politie weggestuurd. Niet iedereen is het er mee eens dat NVU-voorman Kusters bij de tweede poging wel kon demonstreren op 4 augustus in Den Haag tegen Amerika en voor Iran.

Trots staat een demonstrant aan het begin van de tocht met een vaandel in zijn hand. Het rood met de witte cirkel, een kleurkeuze die verwijst naar de oude swastika-vaandels van Hitler-Duitsland. In plaats van een hakenkruis staat er een keltenkruis op. Het is een matte demonstratie. Want we missen een hoop kopstukken bij de mars door de hofstad. Geen Michiel Bos, geen Robin van Opstal en uiteraard geen Arris de Bruin. Jeugdstorm Nederland leek ook niet compleet. Waarschijnlijk allemaal op vakantie naar een mooi warm land hier ver vandaan. Dan komen we op hooguit zeventig demonstranten in totaal?
Als de Iraanse president Ahmadinejad niet in de Holocaust gelooft, pikt de NVU-leider dat al snel op voor zijn eigen campagnes. Verdekt antisemitisme. Als je immers voor Iran bent, ben je tegen IsraŽl, maar word je er niet op aangesproken.
"Toen niet, nu niet, nooit meer zionisme", schreeuwen de NVU'ers, JSN'ers en RVF'ers tussen de hoge gebouwen van Den Haag. De gemeente voelde er weinig voor ze te confronteren met de rest van de hofstad, dus liep de tocht voornamelijk rondom een paadje naast het Malieveld. Op wat IraniŽrs na trekken de NVU-demonstrantjes (gemiddelde leeftijd lijkt onder de twintig te schommelen) de hele tocht weinig bekijks.

Foto 1
  nvu  
Foto 2
  nvu  
Foto 3
  nvu  
Foto 4
  nvu  
Foto 5
  nvu  
    
    
    

Klik op de foto's voor een grotere en volledige versie

NVU Demonstratie Den Haag 4 augustus 2007. Toelichting:
Foto 1: Ivo Henze, Joey Hendriks, op de rug gezien Misha van Dijck, rechts Alwin Walther.

Foto 2: Sascha Krolzig speecht, rechts Dave Blom met vechthandschoenen en t-shirt met een beeltenis van Ahmadinejad en de tekst 'Mein Freund ist ein Auslšnder'. Op de treurmars in Rheden liep Blom met een shirt met het portret van een andere buitenlander, de Bosnisch-Servische politicus Radovan Karadzic, die is aangeklaagd wegens etnische zuiveringen en genocide tijdens de Balkanoorlog.

Foto 3: Ivo Pastoor (links), Michael Rensen (rechts met pet).

Foto 4: Spandoek van de 'Anti-Zionistische Aktie', waarachter Jeugdstorm en ANS schuilgaat.

Foto 5: Het Haagse publiek negeerde de NVU-demonstratie.

(uit: Alert!, nummer 3, september / november 2007. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud