alert = afa

Home
Inhoud 3-2008
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

Logo fotopagina

printversie

NVU demonstratie Zwolle 30 augustus 2008

Redactie Alert!
Foto's: Antifaschistische Onderzoeksgroep Kafka

De demonstratie begint rumoerig. Iedereen wordt grondig n voor n gefouilleerd, maar de NSA en aanverwante groepen weigeren, waardoor de tocht bijna twee uur te laat toch mag beginnen. Een spandoek met de tekst 'No Justice No Peace, Fuck the Police' moet achterblijven en het spandoek van Blood & Honour Vlaanderen wordt door de politie vrijwel geheel onleesbaar gemaakt. T-shirts van B&H worden afgeplakt en ook zichtbare extreemrechtse tatoeages, zodat sommige demonstranten eruitzien alsof ze net uit de ziekenboeg komen. Meest opmerkelijke demonstrant in het gezelschap van ongeveer 85 mensen is wel de nationalistische 'uitleenactivist' Ben van der Kooi die altijd heeft beweerd niets met nationaal-socialisme te maken te willen hebben. Dan is-ie in Zwolle toch echt aan het verkeerde adres: leuzen als 'Ruhm und Ehre fr die Waffen-SS', 'Nationaal Socialisme Nu!', 'Schutzstaffel Soldaten, Heldentater' waren niet van de lucht en ook de leus 'Hamas, Jihad, Hezbollah' zal moslimhater Van der Kooi geen plezier hebben gedaan.

Door de vertraging van de start van de demonstratie verzamelden zich steeds meer boze Zwollenaren rond de demonstratie en zij lieten gedurende de tocht hun afkeer van de neonazi's in woord en gebaar blijken. Daar kwam nog bij dat er groepjes demonstranten met spandoeken langs de route opdoken. De stoet vorderde moeizaam. Aangekomen bij een park werden de neonazi's opgewacht door honderden jongeren, zowel antifascisten als lokale voetbalsupporters en buurtbewoners, die de ME die de neonazi's beschermde wel opzij wilde zetten. Met de inzet van veel geweld lukte het de politie na een tijdje om de route weer te vervolgen, nu met ME-bussen rond de demonstranten en ME met honden, te paard en in linie voor de demonstratie uit om de weg vrij te maken. De toespraak van Kusters wordt geschrapt, er moet worden doorgelopen. Bij het station worden er door de neonazi's nog wat onverstaanbare toespraken gehouden en heeft de ME haar handen vol om de neonazi's per trein en auto de stad uit te krijgen. De balans aan het eind van de dag: 17 arrestaties onder protesterende Zwollenaren, 3 onder de demonstranten van de NVU en een woordenwisseling in de media tussen NVU-leider Kusters en de burgemeester van Zwolle. Kusters vindt dat er meer politie op de been had moeten zijn om hen te beschermen, de burgemeester geeft aan dat Kusters blij mag zijn dat er politie was.

Foto 1
  zwolle  
Foto 2
  zwolle  
Foto 3
  zwolle  
Foto 4
  zwolle  
Foto 5
  zwolle  
Foto 6
  zwolle  
Foto 7
  zwolle  
Foto 8
  zwolle  

Klik op de foto's voor een grotere en volledige versie

Toelichting:
Foto 1: Links met pet Denise van Beek. Met bruin hemd daarachter Michael Rensen.

Foto 2: De NSA heeft een nieuw spandoek gemaakt: 'Idealen kan je niet verbieden. Kraken gaat door!'.

Foto 3: Ben van der Kooi met een Deense anti-moslimcartoon op zijn shirt tussen zijn nieuwe bruinhemdvrienden.

Foto 4: Constant Kusters (links), Ivo Pastoor (rechts aan het spandoek) en rechts Patrick de Bruin vormen samen met wat NVB'ers de kopgroep van de demonstratie.

Foto 5: Deze zwarte zon, toch duidelijke nazi-symboliek, had ook wel afgeplakt mogen worden.

Foto 6: Het zwarte blok maakt zich gereed om een aanval van boze Zwollenaren en antifascisten af te slaan. Michael Krick (links) wijst de politie op tegenstanders, Eite Homan (midden) zet zich schrap. Uiteindelijk chargeert Mobiele Eenheid te paard de tegenstanders uiteen.

Foto 7: Humor in Zwolle: Assendorp is al vrij!

Foto 8: De murw gescholden demonstranten luisteren op het einde van de demonstratie naar wat toespraken. Links maakt Voorposter Patrick de Bruin opnames voor het nageslacht. Midden met pet: Michael Krick.

(uit: Alert!, nummer 3, oktober 2008. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud