alert = afa

Home
Inhoud 3-2009
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

kroniek belgie

printversie

Correspondenten uit België

Juli 2009
04. Voorpost organiseert haar veertiende Heel-Nederlands voetbaltoernooi. Dit toernooi vindt afwisselend plaats in Nederland en in België en dit jaar was de organisatie in handen van Voorpost Vlaanderen die de wedstrijd liet doorgaan in het Belgische Wommelgem. In totaal doen elf ploegen mee uit drie verschillende landen: België (Vlaamse afdelingen van Voorpost en NSV), Nederland (o.a. Voorpost en Dietse Kameraden) en één Franse ploeg (Jeunesses Identitaires uit Lille).

Lieve van den Berghe
  Lieve van den Berghe  
11. Overal in Vlaanderen wordt door Vlaams-nationalisten 11 juli gevierd. De 11 juliviering is de officiële feestdag van de Vlaamse Gemeenschap, in feite van alle Vlamingen. Er worden dan ook overal in Vlaanderen buurtfeesten, concerten en dergelijke georganiseerd. In Antwerpen wordt de 11 juli-viering georganiseerd door de nieuwe vereniging 'Gulden Sinjoren', een mantelorganisatie van het Vlaams Belang. Dit initiatief is naar eigen zeggen "niet partijgebonden", maar het bestuur en het beschermcomité zitten vergeven van VB-ers en aanverwanten. Zo is voorzitster Lieve van den Berghe een VB-politica. Ook Sandy Neel (Voorpost) en Tom Van Grieken (NSV) zitten in het bestuur. De deelnemende verenigingen voor de viering zijn o.a. VNJ, Voorpost, NSV, NJSV en KVHV. In Brussel organiseert de NSV samen met de NJSV een 11juli-viering met een strijdrede van VB-er Bart Laeremans onder de noemer 'Verbrusseling, tegengaan of ondergaan?'.
16. De klacht van Daniel Féret (oprichter van het Belgische Front National) bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is met een meerderheid van 4 tegen 3 door het Hof verworpen. Féret werd in 2002 veroordeeld wegens het verspreiden van teksten die ondermeer aanzetten tot racisme en haat (nl. het partijprogramma van het FN). Het parlement stemde voor de opheffing van zijn parlementaire onschendbaarheid, waarop hij veroordeeld werd tot een taakstraf van 250 uur en het verlies van zijn kiesrecht voor tien jaar. Nadat hij bot ving in hoger beroep en cassatie werd nu ook zijn klacht bij het Europese Hof verworpen. Féret kondigt aan de zaak verder aan te zullen vechten.

Logo van de Autonome Kameraden
  Logo van de Autonome Kameraden  
18. De nieuwe extreemrechtse groep Autonome Kameraden organiseert een kameraadschapavond in het Vlaams-nationalistische café De Schalmei in Turnhout. Een 20-tal mensen komt er op af. Een spreker blikt terug op de acties van de voorbije zes maand, deze acties (tegen legalisering van softdrugs, tegen de trotskistische studentenorganisatie ALS, tegen Groen!-boegbeeld Jos Geysels en tegen de regularisatie van mensen zonder papieren) situeerden zich vooral in Antwerpen en Hasselt. Na de toespraak wordt de oprichting bekendgemaakt van een tweede afdeling van Autonome Kameraden, namelijk de afdeling Turnhout. De eerste afdeling ontstond in Mechelen. De Autonome Kameraden pretenderen "niet links, niet rechts" te zijn, maar "autonoom", d.w.z. niet "partijgebonden". Hoewel VB-parlementslid Pieter Huybrechts aanwezig was op één van hun acties en de "autonomen" graag meelopen met betogingen van NSV, Voorpost en KVHV. Wat "links" is aan de kameraden, daar moeten we maar naar raden (ze bespelen de klassieke rechtse thema's), behalve dat ze maar wat graag uiterlijke kenmerken, actiemethoden, slogans en symbolen van hun linkse tegenstanders overnemen (zoals Black Block) en dat ze ook tegen "globalisering" en "amerikanisering" ageren, doch vanuit een heel andere optiek, namelijk die van een onafhankelijk Vlaanderen in een "Europa der volkeren". Verder weinig nieuws onder de zon, ook de solidaristen van het Verbond Dietse Nationaal-socialisten Verdinaso gebruikten de "niet links, niet rechts"-slogan al. De Autonome Kameraden bestaan uit een kleine groep jongeren, deels afkomstig uit NSV en KVHV-middens, en spiegelen zich aan gelijkaardige groepen van "autonome nationalisten" en "kameraadschappen" uit binnen- en buitenland (bv. Duitsland). Als symbool gebruikt de groep het vereenvoudigde Gaffelkruis (een Y, een "tweetand" i.p.v. de "drietand"-rune die Voorpost gebruikt). De groep is gelieerd aan gelijkaardige initiatieven zoals het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA), de Bokkenreyders (groepje o.l.v. Jarno Roppe dat wil kraken in Hasselt), Radio Rapaille en Identiteit Door Muziek. Al deze groepen treffen elkaar op een nieuwe gemeenschappelijke website.

Eigen armen eerst
  Eigen armen eerst  
21. Op de Belgische nationale feestdag voert Voorpost Gent actie tijdens de Gentse Feesten. Aan de kantelen van de Belforttoren worden grote spandoeken gehangen met de leuzen "België Barst" en "Voorpost". Daarbij wordt veel lawaai gemaakt om de aandacht te trekken van het massaal aanwezige publiek. De NJSV voert actie bij het bezoek van prinses Astrid in Antwerpen. Een 15-tal NJSV-militanten houdt affiches omhoog en scandeert: "België Barst".
28. Gaby Van Loo, die in 2006 nog op de VB-lijst van Hoboken stond, helpt haar zoon en enkele medegevangenen ontsnappen uit de gevangenis van Merksplas. Haar zoon zat een lange gevangenisstraf uit voor foltering, verkrachting en poging tot doodslag. Ze werd gearresteerd voor haar medewerking aan de vlucht en werd intussen ook uit het Vlaams Belang gezet. Haar zoon Dave Annemans is voortvluchtig.
29. Het Vlaams Belang voert actie aan de hoofdzetel van de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) in Antwerpen. De actie is gericht tegen de regularisatie van mensen zonder papieren en hangt samen met een petitie. Er wordt ook een betoging aangekondigd in Antwerpen op 15 september.

Augustus
06. Aanvang van de VBJongeren propagandazomertour langs een aantal Vlaamse kustgemeenten (tussen 6 en 20 augustus). Vakantiegangers worden gelokt met gratis vaten bier, een tombola en de mogelijkheid met VB-kopstukken te praten. Zo zijn achtereenvolgens Gerolf Annemans, Gerda Van Steenberghe, Peter Logghe, Bert Schoofs, Rita De Bont, Jan Penris, Bruno Valkeniers en Hugo Coveliers van de partij.

  c-18  
08. B&H Nederland en Vlaanderen (C-18) organiseert een concert onder de noemer 'Trust no one Tour. Het betreft het eerste concert van de nieuwe "B&H Nederland en Vlaanderen"- groepering. Voormalig C18-leider Arnoud Kuipers werd er een paar maanden eerder uitgegooid en als verrader bestempeld. Op het programma staan de Duitse bands Strafmass, Gruppenzwang en Extressiv, de Bretoense band Bagadou Storm en Kazematten uit Nederland. Het concert kan uiteindelijk niet doorgaan in de geplande zaal aangezien de eigenaar op het laatste moment het contract opzegt. En ook bij de tweede zaal vangen de organisatoren bot. "We hadden de avond nog kunnen redden door nogmaals uit te wijken naar een zaal waar we op dat moment op zo'n 198 km verderop nog terechtkonden, maar we hebben besloten dit niet te doen aangezien de stemming er bij de grote meerderheid uit was," legt een figuur onder het pseudoniem Traitorbasher het mislukken van de avond uit op Stormfront. 'Traitorbasher' belooft de bezoekers het concert op een latere datum opnieuw te organiseren.
22. In de IJzerhoeve in Diksmuide gaat de traditionele Kameraadschapsavond van Voorpost door. De zangavond wordt geleid door Frederik Pas, Wim Van Dyck en Jeroen Serpieters. Er komen een 200-tal rechts-radicalen naar de jaarlijkse verbroederingsavond. 's Nachts komt het tot ongeregeldheden tussen neonazi's waarop de politie ter plaatse komt.
23. Achtste IJzerwake in Steenstrate (Ieper), de rechts-radicale afsplitsing van de traditionele IJzerbedevaart lokt dit jaar iets meer dan 5000 mensen. Het thema is "Welvaart en Welzijn door Onafhankelijkheid" en er zijn toespraken van de nieuwe IJzerwake-voorzitter Wim De Wit en gastspreker Frans Crols. De organisatie en voorbereidingen waren opnieuw in handen van de extreemrechtse actiegroep Voorpost. Tegen de zin van verscheidene VB-ers was ook het N-SA aanwezig met een infostand.
26. In Charleroi vindt een steekpartij plaats in het neonazimilieu. De 40-jarige Jean-Pol Moncheaux, fervent aanhanger van Hitler, Himmler en Goebbels, steekt de 28-jarige François H. een mes in de rug. Uit het sms-verkeer blijkt dat de aanleiding voor de ruzie was dat François H. volgens Moncheaux niet met dezelfde verbetenheid als hijzelf het nazisme aanhangt. Gezien Moncheaux François H.. in de val lokte, riskeert hij moordpoging met voorbedachten rade.

(uit: Alert!, nummer 3, oktober 2009. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud