alert = afa

Home
Inhoud 3-2009
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

Logo fotopagina

printversie

Verzet in Venlo

www.laatzenietlopen.nl

Op zaterdag 26 september probeerde de Nederlandse Volks-Unie, na het sfeerloze rondje met een kleine groep in Den Bosch op 23 mei, met behulp van Duitse neonazi's in Venlo een grote demonstratie te houden. Er waren inderdaad relatief veel, zo'n 130, demonstranten, waarvan zeker de helft uit Duitsland, maar van een demonstratie was niet echt sprake. Door verzet vanuit inwoners van Venlo, aangevuld met antifascisten uit Nederland en Duitsland, was het meer stilstaan dan marcheren. Het vertrek van de NVU-demonstratie werd op het verzamelpunt aanzienlijk vertraagd, daarna diverse keren stilgezet wegens zit/ligblokkades van tegenstanders, de route werd omgelegd en gewijzigd, de geplande speechers konden hun haatzaaierij niet uitspreken door de herrie van omstanders. Toen demonstranten van de NVU door de ME-linie heen wilden breken, greep de Mobiele Eenheid in en arresteerde en verwondde enkele neonazi's. Overigens had de groep van ongeveer 45 Duitse neonazi's die uit Dortmund aanreisden, 's morgens in Düsseldorf antifascisten aangevallen. De agressie zat er al vroeg in.

Odal
De autoriteiten in Venlo reageerden net als in Den Bosch bijzonder overspannen op elke vermeende tegenstander van de NVU-demonstratie. Kusters zag de bui kennelijk al hangen dat zijn demonstratie verstoord zou worden en stuurde in de dagen ervoor een persbericht rond waarin hij het Openbaar Ministerie opriep om AFA te vervolgen. Burgemeester Bruls besloot Kusters te helpen en riep de noodtoestand uit. In heel Venlo konden mensen die er, in de ogen van de politie, verdacht uitzagen, of een rugzakje bij zich hadden, vanaf 8 uur 's morgens tot 18 uur 's avonds gecontroleerd worden op legitimatiebewijs, gefouilleerd worden en hun bagage en kleding kon doorzocht worden. Ook stond er in de noodverordening specifiek opgenomen dat 'schmink' ook verboden was als zijnde vermomming. De burgemeester en politie wilden zo de ludieke acties van clowns voorkomen (!). Een en ander resulteerde in 56 arrestaties onder tegenstanders, de meeste voor het niet kunnen tonen van een ID-bewijs en het niet voldoen aan een politie-bevel. Ook de clown, die zich hadden uitgedost als 'White Brides', werden gearresteerd. In hoeverre dit de openbare orde ten goede kwam is tot op heden een raadsel.

Onsdapper
Dat er geen (zwaar)-gewonden zijn gevallen door het politie-optreden is overigens een wonder. Vooral de arrestaties door politie in burger waren onnodig hard, ME'ers grepen hard in bij geweldloze blokkades en politiebusjes vonden het nodig om rücksichtslos op groepen mensen in te rijden. Zoals gewoonlijk verzuimde de politie de 'orde' te handhaven in de groep neonazi's die ze beschermden. Zo werd er de Hitlergroet gebracht, liepen er diverse figuren rond met White Powertekens op hun t-shirts, waren er cijfercombinaties te zien die vooraf door de politie als verboden waren aangemerkt (de 18 in Combat 18 bijvoorbeeld) en werden er, deels in het Duits, onder andere antisemitische leuzen geroepen, zoals 'Wij vieren de Holocaust'.

En waar de politie niet effectief optreedt tegen racisme, doen mensen dat zelf. Dat een burgemeester dan tevreden is over het verloop van de dag, tekent het volslagen gebrek aan realiteitszin en kennis van de materie. De oproep van de website www.laatzenietlopen.nl blijft dan ook onverminderd van kracht. Lees daar alle mediaberichten en eigen artikelen en foto's, filmpjes over 26 september.

Foto 1
  Venlo  
Foto 2
  Venlo  
Foto 3
  Venlo  
Foto 4
  Venlo  
Foto 5
  Venlo  
Foto 6
  Venlo  
Foto 7
  Venlo  
     

Klik op de foto's voor een grotere en volledige versie

Toelichting:
Foto 1: NVU-ombudsman Michiel Bos wacht voor het 'zwarte blok' op wat komen gaat.

Foto 2: De internationaal in de Blood & Honoursien als verrader bestempelde ex-leider van Blood & Honour Vlaanderen de Belg Arnoud Kuipers overlegt bij het voorverzamelen met de leider van de Nationaal Socialistische Actie (NSA) Alwin Walther en mag ordedienstlid zijn.

Foto 3: Leider van de Racial Volunteer Force Eite Homan (links), Ed Polman (zonnebril) en Ricardo van den Bergh (met pet) van het kledinglabel 'Onsdapper'.

Foto 4: Tom van de Hoek, onlangs nog op een Voorpostbijeenkomst, als ordedienstlid.

Foto 5: Mady Kleeven en helemaal rechts met zonnebril Voorposter Patrick de Bruin.

Foto 6: Ideoloog van de Racial Volunteer Force; de in Nederland levende Duitser Michael Krick (zonnebril), rechts de Duitser Christian Malcoci, secretaris van de Nederlandse Volks-Unie.

Foto 7: Roy Matthijse, links in bruin hemd, scheldt omstanders in Venlo de huid vol.

(uit: Alert!, nummer 3, oktober 2009. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud