alert = afa

Home
Inhoud 3-2010
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

Actie

printversie

AFA-LS

Een gematigde NVU?
De neonazistische partij de Nederlandse Volks-Unie komt eind juli naar buiten met een persbericht dat zij als partij af willen van hun neonazi-imago. De onlangs herkozen partijvoorzitter Constant Kusters klaagt over demonstranten die meelopen in NVU-demonstraties en zich niet correct kleden of gedragen en zij zouden het imago van de NVU verzieken. De NVU heeft redelijk veel media-aandacht gekregen voor hun zogenaamde nieuwe imago als gewone 'volkspartij'. AFA heeft hierop meerdere malen de media benaderd om dit beeld recht te zetten en duidelijk te maken dat de NVU misschien haar toon probeert te matigen, maar dat het nog steeds onvervalste neonazi's zijn. Ook Kusters is het hier kennelijk mee eens, gezien een quote van hem op het extreemrechtse forum Stormfront “Ideologisch gezien, blijven wij wie we zijn. Het gaat om de verpakking, hoe wij het product verkopen. Dat gaat op sommige terreinen veranderen in positieve zin.”

Heel-Nederlands voetbaltoernooi
Zaterdag 3 juli vond het jaarlijkse Heel-Nederlands voetbaltoernooi van Voorpost plaats. Bij dit voetbaltoernooi spelen ieder jaar diverse teams uit het extreemrechtse spectrum tegen elkaar, het is daarmee naast een sporttoernooi ook een belangrijke plek voor de structuur tussen rechts-extremistische groepen. Het toernooi vond dit jaar plaats bij sportpark Groenvliet in IJsselstein. AFA wist kort voor aanvang van het toernooi de locatie te achterhalen en heeft het bestuur van het sportpark ingeschakeld. Deze waren echter niet bereid om de fascisten van Voorpost uit België en Nederland te weren.

Aan de ene zijde van het station in Arnhem werden in op 27 oktober 2007 tientallen tegendemonstranten opgepakt, aan de andere kant van het station probeert de NVU haar boodschap uit te dragen
  Spandoek in Arnhem  
Vrijspraak voor antifascisten
Maar liefst 44 antifascisten die voor de rechter moesten verschijnen wegens acties tegen een NVU-demonstratie op 27 oktober 2007 zijn op 30 juli jongstleden vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie is niet-ontvankelijk verklaard.

Kerwinherdenking
Op 20 augustus vond ook dit jaar in Amsterdam de herdenking plaats ter nagedachtenis aan Kerwin Duinmeijer die op 20 augustus 1983 in Amsterdam het slachtoffer werd van een racistische moord. Vreemdelingenhaat en intolerantie maakt nog steeds deel uit van de samenleving, waarin men denkt ongestraft asielzoekers hun dorp uit te kunnen pesten, andersdenkenden te kunnen intimideren en lastigvallen, homo's te mishandelen, gebedshuizen in brand te steken of hele bevolkingsgroepen te kunnen stigmatiseren. Deze voorbeelden geven aan dat er nog een lange weg te gaan is. Daarom herdenken antiracisten nog steeds elk jaar de moord op Kerwin. Intolerantie kent geen kleur!

(uit: Alert!, nummer 3, september 2010. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud