alert = afa

Home
Inhoud 3-2010
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

kroniek belgie

printversie

Correspondenten uit BelgiŽ

Juni

Groepje N-SA'ers met spandoek. Achter het spandoek Ruben Rosiers, Wim Biront en Frederik Ranson. Helemaal rechts op de foto Roy Matthijse, lid van Nationale Jeugd Nederland (NJN)
  Groepje N-SA'ers met spandoek  
04. Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) verzamelt met slechts 17 aanhangers in Antwerpen voor een solidariteitsactie met het Palestijnse volk. Onder de aanwezigen onder meer Kris Roman, Eddy Hermy, Thierry Vanroy, Ruben Rosiers, Frederik Ranson, Matthias Van Hoof, Joachim Tanghe, Wim Biront en ook enkele leden van Nationale Jeugd Nederland, waaronder Roy Matthijsse, Pepijn Heerkens en Bas Van Oorschot.
05. Voorpost voert actie bij de Roemeense ambassade in Den Haag tegen wat zij noemen "de Roemeense bezetting van TranssylvaniŽ en de onderdrukking van de Hongaarse gemeenschap". Een tiental personen uit Nederland en Vlaanderen verzamelen met Hongaarse en Dietse vlaggen achter een spandoek met het opschrift "Weg met Trianon". Trianon is het verdrag dat na WO I werd afgesloten waarbij een groot deel van Hongarije bij RoemeniŽ werd gevoegd. Onder de aanwezigen onder meer Bart Van Gucht, Luc Vermeulen, Bart Permentier, Sjors Remmerswaal en Robin Winkel.
05. De Britse historicus en Holocaustontkenner David Irving geeft een lezing in een hotel in Knokke. Daarvan doet Koenraad Elst verslag in het flamingant extreemrechts satireblad 't Pallieterke en op de extreemrechtse website 'The Brussels Journal'.
08. Bruno Gollnisch (vicepresident FN Frankrijk) houdt een persconferentie in het Europees Parlement met als titel "Is BelgiŽ een bananenkoninkrijk?" . Ook aanwezig zijn Michel Delacroix, Patrick Cocriamont, Daniel Huygens en Charles Pire van het Waalse Front National (FN). In de persconferentie veroordelen ze de "repressie" op nationalistische organisaties en militanten en beschuldigen ze de overheid ervan FN BelgiŽ te saboteren omdat deze kieslijsten van het FN afgekeurd had.
11. Het Vlaams Belang (VB) voert actie bij de Tevhid moskee in Gent tegen de naar eigen zeggen "toenemende islamisering". Ze moeten echter snel afdruipen gezien net een gebedsdienst eindigt en een grote groep moslims naar buiten komt.

Picketline van het N-SA in Brussel
  Picketline van het N-SA in Brussel  
11. Het N-SA organiseert een protestactie bij de VRT-gebouwen in Brussel waar ze een oproep doen om het WK 2010 in Zuid-Afrika te boycotten. Daarmee willen ze wat zei noemen "genocide" op de Afrikaners aanklagen. Een vijftiental N-SA-ers komen naar de actie waar een eerbetoon wordt gebracht aan de overleden EugŤne Terre'Blanche (AWB-leider). De rechts-extremisten hebben ook een vlag mee met de driebenige swastikavariant, de Triskel, van de Afrikaner Weerstand Beweging.
13. Bij de federale verkiezingen behaalt in Vlaanderen de centrumrechtse en Vlaams nationalistische partij N-VA een monsterscore met voor de Kamer 27,8% en voor de Senaat 31,7% van de stemmen. Het Vlaams Belang zakt verder naar 12,3% voor de Kamer en 12,3 % voor de Senaat. Ook Lijst Dedecker krijgt klappen en daalt naar 3,7% voor de Kamer en 3,2% voor de Senaat. Bij de Franstalige lijsten behaalt de Personen Partij/Parti Populaire (PP) (zie kroniek 23/8) 3,1% voor de Kamer en 4% voor de Senaat. Het Front National komt enkel op in Brussel-Halle-Vilvoorde en Henegouwen en zakt naar 1,4%. Ook Wallonie d'Abord behaalt slechts 2,5% en de FN-afsplitsing FN+ behaalt 0,5%.

Leden van het Taal Aktie Komitť en Voorpost blokkeren stembureau's in de gemeente Sint Gensius Rhode
  Leden van het Taal Aktie Komitť en Voorpost  
13. Enkele leden van het Taal Aktie Komitť (TAK) en Voorpost voeren actie bij twee kiesbureaus van de gemeente Sint Gensius Rhode. Ze blokkeren de toegang waarop het tot schermutselingen komt met Franstalige kiezers.
19. Kris Roman (Eurorus/N-SA) geeft een lezing in Nederland voor een twintigtal leden van de NJN. Het thema van de spreekbeurt is "Geopolitiek, kan Europa zonder Rusland?". Daarin streeft hij naar een nauwere samenwerking van o.a. de Benelux met Rusland, om zo via geopolitiek en "etnopolitiek" een solidaristische maatschappelijke orde in te voeren die niet meer afhankelijk is van de Verenigde Staten. Een soort solidaristisch EuraziŽ met als bondgenoten Rusland, Wit-Rusland, SyriŽ en Iran tegen de as Washington-Brussel-Tel Aviv.
19. In de Brusselse gemeente Molenbeek ontstaan er ongeregeldheden bij een optreden van de Franse rapband 113. Een extreemrechts gelegenheidcollectief Vigilance Citoyenne, opgezet door ondermeer Nation, protesteert tegen het concert omdat de zanger Rim K. opruiende teksten zou hebben waarin hij oproept tot geweld tegen ondermeer de politie.
22. Roeland Raes (ex-senator VB) verschijnt voor het hof van beroep in Brussel voor de negationistische uitspraken die hij in 2001 deed in een uitzending van het Nederlandse programma Netwerk. Hij werd hiervoor in 2008 veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijk celstraf, maar Raes ging in beroep tegen dit vonnis. Uitspraak volgt op 15 september.
26. De extreemrechtse identitairen van Opstaan, de jongerenbeweging van het Vlaams Huis in Lille (Rijsel), organiseren in de buurt van Lille een concert met tegelijkertijd bokswedstrijden. Op het programma staan het Nederlandse Brigade M en de Franse bands Georges Maertens Symfony en Ultima Pugna.
26. Voorpost organiseert haar jaarlijkse Radicale Sporenherdenking onder het motto "splits BelgiŽ, de Nederlanden ťťn". Er zijn onder meer toespraken van gastspreker Roger De Ridder, voorzitter van VVB-Antwerpen, Voorpostvoorzitter Johan Vanslambrouck en actieleider Luc Vermeulen. Naast het traditionele vlagvertoon, de VNJ-muziekkapel en de samenzang van nationale liederen met Jan Janssens is er ook een optreden van Goedele Janssens en van de Duits-Vlaamse familie Bosdorf. Er is ook een boodschap uit Zuid-Afrika die oproept de moorden op blanke boeren te stoppen.

Juli
03. Voorpost Nederland organiseert in IJsselstein het "Heel-Nederlands voetbaltoernooi" met deelnemers uit Vlaanderen en Nederland van o.a. Voorpost, VNJ en Radio Rapaille.
03. Werkgroep Hagal organiseert een midzomerviering in West-Vlaanderen.
03. De extreemrechtse skinheadrockband Short Cropped uit Turnhout speelt in Rotterdam.
04. Mouvement Nation houdt een solidariteitsbijeenkomst in Brussel voor Nathalie Pirson (ondervoorzitster FN-Namen). Tijdens de verkiezingscampagne werd haar woning in brand gestoken. De steunavond wordt verstoord wegens een bommelding.
06. De rechtbank van Dendermonde beslist dat zestien van de twintig verdachten in de BBET-zaak zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden, vier andere verdachten gaan vrijuit.

Thierry Vanroy, Nationaal- Solidaristisch Alternatief
  Thierry Vanroy, Nationaal- Solidaristisch Alternatief  
10. Enkele jongeren van het N-SA, waaronder Thierry Vanroy en Ruben Rosiers, organiseren een bijeenkomst in Den Bengel in Antwerpen om hun nieuwe initiatief Project EJA! voor te stellen. Dit is geÔnspireerd op de neofascistische beweging Casa Pound in ItaliŽ. De twee gastsprekers zijn leden van Casa Pound en Blocco Stundentesco, de scholieren en studentenvereniging van Casa Pound. Ze leggen uit hoe ze door het kraken van gebouwen ruimtes hebben gecreŽerd voor het organiseren van concerten en bijeenkomsten en later ook voor woonruimte voor de eigen 'arme' bevolking. Er komen een twintigtal jongeren luisteren, voornamelijk N-SA militanten, zoals Matthias Vanhoof, Wim Biront, Thomas Boutens en enkele Nederlanders van NJN en Dietse Kameraden. Opvallend is de aanwezigheid van hardline VB'er Bert Deckers. Bedoeling van het project EJA is een vrijplaats te verwerven en onder meer via een progressieve uitstraling en het organiseren van concerten en manifestaties jongeren te winnen voor een identitaire extreemrechtse jongerenbeweging. Die kan dan op haar beurt druk uitoefenen op de politiek. Het eerste initiatief dat men zal nemen, is het organiseren van een openlijk aangekondigd 'politiek' concert.
11. Voorpost organiseert op de Vlaamse nationale feestdag een optocht door de faciliteitengemeenten van Vlaams-Brabant. De optocht telt een kleine honderd radicale Vlaams-nationalisten van voornamelijk Voorpost en NSV-signatuur. Bart Van Gucht (Voorpostkringleider Leuven), Philip Claeys (VB) en Johan Vanslambrouck (Voorpostvoorzitter) zorgen voor de toespraken.
11. Het aan het VB gelieerde gelegenheidscollectief de Gulden Sinjoren houdt een 11 juliviering in Antwerpen. Onder de aanwezigen zowat de gehele VB-top en leden van de NSV en KVHV. Naast enkele toespraken van ondermeer Erik Stoffelen (voorzitter Algemeen Nederland Zangverbond) en een samenzang (o.l.v. de NSV, KVHV en NJSV), is er een concert van het Nederlandse Standrecht. Ook wordt er hulde gebracht aan Herman Van Den Reeck, een eerder linkse, flamingante activist die in 1920 door de politie werd neergeschoten op een 11 juli viering en die later een martelaar werd voor de gehele Vlaamse Beweging.
11. Het KVHV en het KVSV houden hun jaarlijkse nationale vergadering in Brussel waar een nieuw bestuur wordt gekozen.
15. VB-parlementslid Karim Van Overmeire maakt bekend dat hij uit de partij stapt omdat hij zich niet meer kan vinden in de koers van het VB.
17. Aanvang van de zomeruniversiteit van de VBJongeren, een vormingsweek waar voornamelijk VB-kopstukken komen spreken. Het sportieve gedeelte wordt verzorgd door Koen Spitaels, de bodyguard van Philip Dewinter.
17. Philip Dewinter en Bart Debie gaan naar Berlijn voor een bijeenkomst van Pro Deutschland tegen "Islamisering en immigratie". Er zijn een kleine duizend tegendemonstranten.
17. Blood & Honour Vlaanderen organiseert een bezoek aan het museum bij de IJzertoren. De directeur van het museum besluit het museum tijdelijk te sluiten om te vermijden dat de bezoekers geconfronteerd zouden worden met neonaziskins en de bijhorende Hitlergroet en neonaziliederen. Het tiental boneheads dat was komen opdagen, zakte volgens de directeur van het IJzerbedevaartmuseum, Dirk Demeuri, vervolgens af naar Kortrijk, waar ze naar eigen zeggen volksspelen hadden georganiseerd.
20. De rechtbank van eerste aanleg van Brussel verwerpt de aanklacht die werd ingediend door FN-militant Georges-Pierre Tonnelier. Hij deed aangifte tegen de antifascistische onderzoekswebsite RťsistanceS en eiste dat alle informatie over zijn persoon van de website zou worden gehaald.
24. De glazen voordeur van VB-gemeenteraadslid Johan Deckmyn wordt stukgegooid met een koperen kruisbeeld. Deckmyn deed aangifte tegen onbekenden.

Augustus
02. Voorpost bezoekt het Hongaarse ultranationalistische festival Magyar Sziget, georganiseerd door de extreemrechtse Jeugdbeweging van de 64 graafschappen (HVIM) als reactie op het jaarlijkse commerciŽle festival Sziget. Voorpost is dit jaar opnieuw zichtbaar aanwezig met Voorpostvlaggen, Dietse vlaggen en de Vlaamse Leeuw. Ze delen Vlaamse Leeuwen-vlaggen uit en verkopen een t-shirt met het tweetalig opschrift (Hongaars-Nederlands): 'Diets-Hongaarse kameraadschap - twee volkeren - ťťn strijd Ė hereniging'. Bart Van Gucht van Voorpost Leuven vertegenwoordigt Voorpost Vlaanderen op het congres dat op 6 augustus plaatsvindt. Andere extreemrechtse verenigingen die deelnemen aan het HVIM congres zijn de Spaanse Democracia Nacional, Forza Nuova uit ItaliŽ en het Poolse Mlodziez Wszechpolska. Op de affiche prijkt dit jaar onder meer de Hongaarse NS-band Vťrszerzodťs.
06. Sam Cleymans wordt op de overdrachtcantus van de NJSV in Leuven verkozen tot nieuw nationaal voorzitter (Senior Seniorum). Hij neemt de leiding over van Olivier Persyn.
12. Het VB en het Belgische FN zijn te gast op een internationale conferentie van patriottische groeperingen in Tokio op uitnodiging van de extreemrechtse vereniging Nippon Issuikai. Het initiatief voor de conferentie komt van Bruno Gollnisch van het Franse FN. Het gros van de uitgenodigde extreemrechtse partijen zijn lid van de Europese Alliantie van Nationalistische Bewegingen. Voor het VB zijn Philip Claeys en Koen Dillen vertegenwoordigd. Claeys neemt ook deel aan een bezoek aan de omstreden begraafplaats van Yasukini. Op de begraafplaats worden meerdere Japanse oorlogsmisdadigers vereerd en ook het bijhorende museum wordt als revisionistisch beschouwd.
13. De extreemrechtse internetzender Radio Rapaille organiseert aan de vooravond van het stadsfestival Marktrock een straataperitief in Leuven. Op de bijeenkomst wordt een gedicht voorgedragen door Erik Verstraete.
14. In de Moloko gaat een trouwfeest door van Bjorn Verkoeyen en Steffi, beiden uit Turnhout. Op het feest spelen de skinheadbands Forbidden Rage uit Zweden, The London Diehards uit Engeland en The Widowmakers uit BelgiŽ. Bjorn Verkoeyen, de drummer van de extreemrechtse band Short Cropped, stond eerder terecht voor zijn aandeel in de gewelddadige aanval op RafaŽl Mensah en Alain Bouillon. Bjorn V. werd veroordeeld tot 200 uren werkstraf wegens schuldig verzuim.
21. Voorpost organiseert aan de vooravond van de IJzerwake haar jaarlijkse kameraadschapavond, die dit jaar na een lange traditie niet meer mag doorgaan in de IJzerhoeve in Diksmuide. De zangavond wordt geleid door VB-huistekenaar Frť Pas en muzikaal begeleid door Sabine Torfs. Er is ook een optreden van Goedele Janssens.
21. De NJN organiseert een jeugdcongres met muziek en infostands. Er zijn vertegenwoordigers van NJN, N-SA en Freie Kraften. Voor het N-SA is Thierry Vanroy opnieuw van de partij.
21. Brits Holocaustontkenner David Irving geeft een lezing in Brussel met als onderwerp "Heinrich Himmler and the Hitler bomb plot of july 20, 1944". Volgens zijn Facebookpagina betreft het een gesloten bijeenkomst waarvan de locatie enkel wordt vrijgegeven mits je je hebt ingeschreven. Er is ook mogelijkheid zijn boeken daar aan te kopen of eigen boeken te laten signeren.

De Vlaamse Militanten Orde op de IJzerwake
  De Vlaamse Militanten Orde op de IJzerwake  
22. De jaarlijkse IJzerwake lokt opnieuw enkele duizenden radicale Vlaams-nationalisten en neonazi's naar Steenstrate. Er zijn toespraken van ondermeer IJzerwake-voorzitter Wim de Wit en gastspreker professor Matthias Storme, die pleitten voor een onafhankelijk Vlaanderen binnen een Europa der volkeren. De bloemenhulde wordt dit jaar ondermeer opgedragen aan de onlangs overleden extreemrechtse pater Adriaan Aernouts, Huguette de Bleecker (VVB), Firmin Deprez (flamingant en frontsoldaat WOI) en Stefaan Laureys (gefusilleerde collaborateur). Er vallen opnieuw talrijke infostands van extreemrechtse verenigingen te bezoeken zoals deze van Radio Rapaille, dat er de pas verschenen CD 'Dit is Vlaamse grond' verkoopt. De CD is uitgebracht door 'Muziek met wortels' en bevat 6 nummers van Jef Elbers, Robrecht, Standrecht, Vlanarock, Hexa en Dietse Patriotten. Naast de traditionele extreemrechtse familie (uit de kringen van VB, VNJ, NSV, KVHV en Voorpost) is er ook een groep aan het N-SA en B&H gelieerde boneheads aanwezig, waaronder Thomas Boutens (BBET). Tien antifascisten die wilden protesteren werden preventief opgepakt.
22. N-SA West Vlaanderen organiseert na afloop van de IJzerwake een barbecue in kasteel der Lakeboschen in Ruddervoorde. Daar wordt ook hun "anti-oorlogscampagne" uit de doeken gedaan. Het N-SA maakte eerder al gebruik van deze locatie, alsook het VBJ en de NSV. De kasteelheer zou volgens het N-SA sympathie hebben voor het solidarisme, de huidige naam van de gevestigde NV is dan ook niet toevallig "Oranje Vrijstaat".

Klederdracht van het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ) bij de IJZerwake
  Klederdracht van het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ)  
23. Bij de extreemrechtse populistische partij Parti Populaire/Personen Partij (PP) wordt Rudy Aernoudt (co-voorzitter) met 75 procent van de stemmen door het politiek bureau uit de partij gezet. De PP werd vorig jaar opgericht door Aernoudt en MichaŽl Modrikamen. De beslissing komt volgens Aernoudt wegens zijn kritiek op de uitspraken van PP-Kamerlid Laurent Louis, waarin hij de aanwezigheid van Roma in BelgiŽ koppelt aan criminaliteit. Modrikamen beweert dan weer dat Rudy Aernoudt uit de partij wordt gezet wegens een poging tot "putsch".
27. Het Franstalige conservatieve BelgiŽ en Christenheid organiseert in samenwerking met de dentank Civitas een driedaagse conferentie in Chateauroux (Frankrijk) met als thema: 'Restaurer une France Catholique'. De deelnemers komen allen uit de ultrakatholieke extreemrechtse hoek: Rťgis de Cacqueray, LoÔc Duverger, Xavier Beauvais, Professor Hugues Petit, Matthias Barbier, Thibaud Coupry en Alain Escada (voorzitter van Belgique et Chrťtientť en secretaris van Civitas).
28. vzw Traditie organiseert een "culturele erfgoed en sagen"-uitstap in Maldegem.
28. In Merelbeke wordt door Voorpost en VB-Evergem een herdenking gehouden voor de leider van de Gentse afdeling van de eerste Vlaamse Militanten Orde afdeling Gent, Kamiel Van Damme. Een vijftigtal VB-ers en Voorposters komen naar de herdenking. Voor de plechtigheid worden eerst nog bloemen gelegd bij het graf van Roger Meysman (ex-voorzitter VB-Merelbeke) en Thierry Beirnaert. Daarna volgt de bloemenhulde aan het graf van Kamiel Van Damme. Na de huldiging gaat men naar cafť Brouwershuys, waar een kleine tentoonstelling over de VMO van Bob Maes, Wim Maes en Kamiel Van Damme is opgesteld. VB-gemeenteraadslid van Merelbeke Erik Hebbelijnck blikt er terug op het leven van Roger Meysman. Roeland Raes geeft een terugblik op het leven van Kamiel Van Damme als Oostfronter en leider van VMO-Gent. De aanwezigen zingen gezamenlijk het VMO-lied.

(uit: Alert!, nummer 3, september 2010. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud