alert = afa

Home
Inhoud 3-2010
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

Wie is het?

printversie

Aafke Broekhuis

In 'Wie is het?' worden individuele rechtsextremisten, van PVV'ers tot neonazi's, aan je voorgesteld. Wie is wie, hoe ziet hij/zij eruit en waar kennen we diegene van. Gewoon omdat het kan. Wees niet getreurd, iedereen komt vanzelf aan de beurt!

Wie: Michel Johannus Arnoldus Boerboom
Woonplaats: Driel (gemeente Overbetuwe)
Geboren: 1978 te Heteren
Beroep: Timmerman
Partij: Nederlandse Volks-Unie (NVU)
Favoriete boek: Mein Kampf (Bron: NVU-blad Wij Europa, dec. 2002)
Bijz.: Penningmeester NVU en Hoofd Ordedienst NVU, gevolgd in documentaire 'Voor Volk en Vaderland', zat als NVU'er aan tafel bij tv- pogramma 'Sophie op 3'.

Michel Boerboom
Michel Boerboom
'Wij eten boerenkool, zij eten bami', zo verwoordt Michel Boerboom in 2009 bij het tv-programma 'Sophie op 3' zijn probleem met de multiculturele samenleving. Maar wie is die simpele ziel? Boerboom heeft kort gezegd drie dingen die belangrijk voor hem zijn; Freefight, snelle auto's en de NVU. Sinds Boerboom op 21-jarige leeftijd lid werd van de NVU, staat zijn hele leven in dienst van de NVU. Vanaf 2000 verschijnt hij bij praktisch alle NVU-demonstraties en bijeenkomsten in binnen en buitenland waarbij meer dan eens Rudolf Hess en SS-Soldaten worden herdacht en geroemd. Hoewel bij deze demonstraties en bijeenkomsten het neonazistische karakter er van afdruipt, houdt Boerboom zich zoveel mogelijk op de achtergrond. Dit betekent echter niet dat hij er geen uitgesproken neonazistisch gedachtegoed op na houdt en in de loop der jaren werkt hij zich snel omhoog binnen de partij. In eerste instantie ambieert deze Drielse neonazi een plek in het bestuur van de Germaanse Jeugd Nederland (GJN), de jeugdafdeling van de NVU. Als dit echter niet mogelijk blijkt wordt Boerboom in 2002 aangesteld als hoofd van de Ordedienst van de NVU. Een jaar later klimt hij zelfs op tot penningmeester van de NVU en sindsdien wordt zijn rekening gebruikt voor NVU-gerelateerde zaken. Het is ook niet vreemd dat Boerboom sinds zijn lidmaatschap ook handtekeningen zet en zich kandidaat stelt voor de NVU bij gemeenteraads- en Provinciale Statenverkiezingen. Inmiddels is de schuchtere rechtsextremist echter het middelpunt geworden van een ruzie binnen de NVU (zie elders deze Alert!). NVU-voorzitter Constant Kusters doet alsof zijn neus bloedt en claimt dat Boerboom slechts één relatie heeft en dat is met de NVU. Ondertussen heeft Kusters echter al wel een plaatsvervangend 'Hoofd Ordedienst' aangesteld omdat Boerboom steeds vaker demonstraties over slaat. Mogelijk moet Boerboom dan toch gaan kiezen; NVU of Mady. Hij zou hoe dan ook niet de eerste neonazi zijn die voor een dame de boel de boel laat.

Wie: Femme Roelof van der Kooi
Woonplaats: Velp (gemeente Rheden)
Geboren: 1962
Beroep: Chauffeur
Partij: momenteel geen
Bijz.: Groeide op in Zwolle, hanteert pseudoniem 'Dietse Strijder'.

Femme van der Kooi met NVU-pet en Keltisch Kruis op zijn shirt
Femme van der Kooi
Hoewel Van der Kooi (geen familie-van) beduidend minder lang meedraait als Boerboom heeft hij toch al het nodige gezien van het extreemrechtse landschap in Nederland. In een aantal jaar verslijt hij lidmaatschappen van de Nieuwe Nationale Partij (NNP), Nieuw Rechts (NR), de Nationale Alliantie (NA) en sinds kort ook de NVU. Meer dan eens geeft Van der Kooi duidelijk aan nationaal-socialist te zijn en dat blijkt ook wel uit uitspraken van hem op internet waarin hij onder meer zegt in joden een bedreiging van het blanke ras te zien. Als NVU-lid verrichtte hij veelal hand en spandiensten zoals stickers plakken en flyers uitdelen rondom demonstraties en posters plakken bij verkiezingen. Ook demonstraties worden meegelopen door deze rechts-extremist, hierbij steevast provocerend een bomberjack met Keltisch Kruis dragend. Echter, na verloop van tijd krijgt Femme van der Kooi twijfels bij Kusters als voorzitter van de NVU. De omgang van Kusters met de relatie tussen NVU-lid Michel Boerboom en de toen nog minderjarige Mady Kleeven, namelijk het ontkennen van het bestaan ervan, is echter de belangrijkste reden voor Van der Kooi om zijn NVU-lidmaatschap op te zeggen. Dit alles mondt uit in een fikse ruzie met Kusters (zie elders deze Alert!) waarbij allerhande (gevoelige) informatie over tafel vliegt maar Van der Kooi blijft bij zijn besluit. Gezien het verleden is het nu enkel wachten tot deze Velpse neonazi bij het volgende neonazi-clubje opduikt.

(uit: Alert!, nummer 3, september 2010. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud