alert = afa

Home
Inhoud 3-2010
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

cultuur

printversie

Rechtsextremist brengt nieuw album uit

John Postma

Voor sommigen is hij een icoon binnen de (Nationaal Socialistische) Black Metal-scene. Anderen verguizen hem om zijn rechtsextremistische ideeën. Varg Vikernes, bandleider van Burzum, blijft de gemoederen binnen en buiten de metalscene bezighouden. De man die begin jaren negentig veroordeeld werd tot 21 jaar celstraf wegens moord, kerkverbranding en andere criminele activiteiten, kwam in mei 2009 vrij. Onlangs verscheen Burzums nieuwe album 'Belus', maar niets lijkt na al die jaren te zijn veranderd.

Voordat het album 'Belus' daadwerkelijk op de markt is gebracht, vestigde Vikernes bewust of onbewust al de aandacht op zijn werk. Met werktitels als 'Baldurs Tilbakekomst' (De terugkeer van Balder) of 'Den Hvite Guden' (De witte God) ontsproten diverse discussies op het internet. Met name de laatste titel zorgde voor beroering gelet op de rechtsextremistische achtergrond van de bandleider. Vikernes zelf verwondert zich over het ontstane rumoer. Voor hem is het slechts een van de benamingen voor de god Balder. Balder is in het heidendom de zoon van Odin en Frigga, hij was onder andere de God van het licht. Uiteindelijk wordt de definitieve titel van Burzums cd 'Belus' (Stralend wit), dat op hetzelfde neerkomt als 'Den Hvite Guden'. In Vikernes' optiek is het lastig voor mensen om deze titel aan te vallen. 'Het is gewoon een naam', laat de bandleider in een interview weten. Verder verklaart hij dat het album geen politiek statement is.

Voorkant van het boek Vargsmal van Varg Vikernes
Voorkant van het boek
Ontwijken
Zoals alle albums van Burzum, bevat geen enkele tekst een openlijke politieke boodschap, maar gaat het enkel over het heidendom. Het brandmerk dat Burzum een van de pioniers is van de Nationaal Socialistische Black Metal-stroming heeft de band vooral te danken aan uitspraken en geschriften van bandleider Varg Vikernes. In zijn boek 'Vargsmal' staan vele antisemitische passages, die nog steeds op de officiële Burzum-website zijn te lezen. “Zijn we er echt in voor om kanonnenvoer en lokaas voor de Joden te zijn?”, vraagt hij zich in 'Vargsmal' af. “…zij hebben altijd als parasieten geleefd en in andermans land, en als de mensen zichzelf willen verlossen van de parasieten, zoals Duitsland deed door hen te deporteren, dan vechten de parasieten terug. Het probleem met de deze parasieten, de Joden, is dat zij van plan zijn mijn volk als voorhoede voor hun belang te gebruiken, als lokaas en kanonnenvoer!” Geslepen door zijn ervaring met journalisten weet Vikernes lastige vragen van journalisten te pareren. Een van die lastige vragen stelt bijvoorbeeld het Metal-magazine Decibel over zijn visie op joden en of en hoe deze ontwikkeld is tijdens zijn gevangenschap. “Haha. Je zou echt willen dat ik antwoord geef op deze vraag hè? Ik bespeur een valstrik, gevuld met giftige lange spijkers en venijnige slangen, dus ik loop er behoedzaam omheen.”

Rechtser
Wie denkt dat Vikernes tijdens zijn gevangenisstraf is veranderd heeft het mis. In diverse onlangs verschenen interviews schept hij op over zijn standvastigheid. Het gevangenisleven heeft hem gesterkt in zijn opvattingen. Vlak na zijn vrijlating in mei 2009 interviewt de Noorse krant Dagbladet hem. Op de vraag of hij racist is, antwoordt Vikernes met volle overtuiging:”Yes!” Maar voegt er aan toe dat hij niemand haat. Haat is volgens hem irrationeel en dat past hem niet als rationalist. “Ja, ik ben een racist en ik ben er trots op. Het is niet negatief om een racist te zijn, het is natuurlijk. Racisme is niet de haat ten opzichte van een ander ras, het gaat erom je eigen ras boven een ander ras te stellen, je eigen volk boven een ander,”schrijft Vikernes in een van zijn artikelen op de Burzum-website. Daarnaast laat de frontman in een interview in het muziekblad Terrorizer Magazine weten dat hij verder niet meer aan politiek doet, behalve dat hij extreemrechts stemt. Hoe rechtser, hoe beter.

Voorkant Terrorizer Magazine met Varg Vikernes
Voorkant Terrorizer Magazine met Varg Vikernes
'Nazi-geest'
In heidense kringen staat het odalisme bekend als zijnde een reactionaire en extreemrechtse stroming. Behouden wat ooit eens was, vrij van vreemde invloeden. Odalisme loopt ook bij Vikernes als een rode draad door zijn geschriften. In zijn artikel 'The Nazi Ghost' legt hij uit dat hij zichzelf niet als neonazi ziet, maar als odalist. “Dus, omdat ik geen 'nazi' ben, begon ik eind jaren negentig een andere term te gebruiken. Deze nieuwe term was odalisme. Deze term vervangt al het positieve over alle 'ismes' die ik ooit gebruikte, en dat komt door het paganisme, het traditionele nationalisme, het racialisme en de milieutheorie. Het is niet alleen een preciezere beschrijving, maar ook een omvattender omschrijving dat gebruikt kan worden door alle Europeanen (en ook voor anderen als het moet). Tenslotte, en wellicht het meest belangrijke, het is geen begrip dat is besmet door het verleden. Als we een positieve relatie hebben met ons vaderland, ons bloed, ons ras, onze religie en met onze cultuur dan zal niets van dit vernietigd worden door de moderne 'beschaving' (met zijn kapitalisme, materialisme, Judeo-christendom, vervuiling, verstedelijking, rasvermenging, Amerikanisering, socialisme, globalisering etc.). De 'nazi-geest' heeft zestig jaar lang miljoenen Europeanen ervan weerhouden om voor hun bloed en vaderland te zorgen, en nu is het tijd om deze geest uit te drijven en weer beginnen met nadenken en zorgen voor (of we dat nu leuk vinden of niet) dingen die belangrijk zijn voor ons.”

Zelfde
Zeventien jaar zijn we verder, maar uit niets blijkt dat Vikernes politiek veranderd is. Sterker nog, zijn jarenlange celstraf heeft hem juist gesterkt in zijn opvattingen. Ondanks dat zijn fans ontkennen dat Vikernes extreemrechts is, heeft de bandleider geen moeit om zichzelf te afficheren als racist. Zijn website bevat nog steeds artikelen met dezelfde antisemitische inhoud. Net zoals vroeger vermijdt de bandleider in zijn teksten een openlijke neonazistische boodschap. Wie, zoals Vikernes, het odalisme ziet als het evenbeeld van racistische en/of neonazistische denkbeelden, en juist over dit onderwerp teksten schrijft, moet niet vreemd opkijken dat Burzum nog steeds gerekend kan worden tot de National Socialist Black Metal. Het nieuwe album 'Belus' vormt daarop geen uitzondering.

(uit: Alert!, nummer 3, september 2010. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud