alert = afa

Home
Inhoud 3-2010
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

Wie is het?

printversie

Aafke Broekhuis

In 'Wie is het?' worden individuele rechtsextremisten, van PVV'ers tot neonazi's, aan je voorgesteld. Wie is wie, hoe ziet hij/zij eruit en waar kennen we diegene van. Gewoon omdat het kan. Wees niet getreurd, iedereen komt vanzelf aan de beurt!

Wie: Pieter Gerrit (Patrick) de Bruin
Woonplaats: Veenendaal
Geboren: 1979
Beroep: eigen eenmanszaak 'Creatief Hypotheken'
Partij/organisatie: actief/lid bij alles binnen (klassiek) extreemrechts spectrum
Bijzonderheden: Speelt trombone in de ' Scheepjeswolharmonie' te Veenendaal.

Patrick de Bruin
Patrick de Bruin
Patrick de Bruin begint langzamerhand één van de meest markante neonazi's van de huidige tijd te worden. Er is veel over hem geschreven in de loop der jaren. Niet alleen door ons, ook door slachtoffers van zijn oplichting- en spamactiviteiten. Maar wie is deze rechtsextremist en waarom blijft hij de aandacht trekken?

De Bruin is duidelijk een manusje van alles. Hij doet anti-antifawerk, loopt demonstraties en memorials af, maakt extreemrechtse bijeenkomsten mogelijk, faciliteert borrels, verspreidt neonazi-muziek, licht mensen op, doneert sperma voor zijn eigen Lebensborn-project, verstuurde heel veel spam en ga zo maar door. Wat doet hij eigenlijk níet?

In 2008 verscheen in de Alert! al een uitgebreid artikel over De Bruin en diens handen en wandel binnen extreemrechts en zijn carrière als oplichter en ongekroonde spamkoning. Een blik op hoe het De Bruin is vergaan na het verschijnen van dat artikel, laat zien dat er eigenlijk niks is veranderd. Hij doet nog steeds verwoede pogingen mensen geld afhandig te maken door zich met zijn bedrijf 'Creatief Hypotheken' specifiek te richten op mensen met een BKR-registratie, (mensen die in de schuldhulpverlening zitten) en dus al in financieel zwaar weer zitten. Daarnaast is zijn betrokkenheid bij praktisch elke klassiek extreemrechtse club in Nederland, van Voorpost tot Blood & Honour en de Nederlandse Volks-Unie (NVU), onveranderd groot.

De laatste jaren heeft Patrick zich binnen extreemrechts echter vooral geprofileerd als de man die zaaltjes regelt voor neonaziconcerten en bijeenkomsten van extreemrechtse groepen, ongeacht het karakter van de organiserende groep. Opvallend hierbij is dat hij een groot werkterrein heeft; van heel dichtbij – zijn eigen garage was geruime tijd de vaste borrelplek van Voorpost Midland - tot over de grens in Vlaanderen en Duitsland. Bij elk extreemrechts concert of bijeenkomst in deze drie gebieden kun je er donder op zeggen dat De Bruin er op één of andere manier bij betrokken is. Steeds weer duikt hij op als contactpersoon of vaker nog; als de huurder. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is binnen extreemrechts gebruikt deze neonazi namelijk steevast zijn eigen naam. Daar staat tegenover dat geheel in extreemrechtse lijn hij de zalen nog wel steeds onder valse voorwendselen huurt. Hoe dan ook staat vast dat er door het handelen van De Bruin het organiseren van extreemrechtse activiteiten veel gemakkelijker en minder risicovol is geworden voor groepen en/of individuen. Immers staat hij garant voor de zaal en is het zijn naam die eventueel besmeurd wordt, waarmee de organisatoren buiten schot blijven.

Deze voorliefde voor muziekgerelateerde zaken is overigens niet vreemd, eerder was al bekend dat De Bruin met zijn Rightmusic op grote schaal illegaal extreemrechtse muziek distribueerde. Hijzelf is bovendien ook muzikaal aangelegd; speelde hij in een ver verleden nog in een punkbandje, tegenwoordig speelt hij al een aantal jaren trombone in het Veenendaalse fanfarekorps 'De Scheepjeswolharmonie'.
Iets anders dat opvalt bij Patrick de Bruin is dat hij vanaf begin af aan enorm actief is op het extreemrechtse forum Stormfont, onder het pseudoniem 'Brown'. Net als bij het huren van zalen, het oplichten of versturen van (racistische) spam is De Bruin ook op internet behoorlijk openhartig over zijn doen en laten. Het lijkt hem niet te deren dat hij overal met naam en toenaam bekend is en vertelt bijvoorbeeld hoe hij stapsgewijs zijn eigen Lebensbornproject invult. Ondertussen is zijn voornaamste taak op Stormfront de Nederlandse gebruikers Nederlandse (spelling)les te geven.

Meer en meer ontpopt deze Veenendaalse neonazi zich als een spilfiguur in het extreemrechtse wereldje, met name doordat hij geen onderscheid maakt tussen de idealistische achtergrond van de groepen en mensen waarmee hij zaken doet. Hiermee onderscheidt hij zich van anderen en maakt hem daarom zeker iemand om in de gaten te blijven houden.

Noten:
(1) Zie http://www.xs4all.nl/~afa/alert/2_12/debruin.html
(2) Zie meer daarover elders deze Alert!

(uit: Alert!, nummer 3, september 2010. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud