alert = afa

Home
Inhoud 3-2010
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

kroniek

printversie

Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka

Mei 2010
00. Deze maand verspreidt Voorpost-Midland pamfletten en posters in de provincie Utrecht.
01. Nederlandse neonazi's van NJN, NVU, Combat 18 en Voorpost doen mee aan een 1 mei demonstratie van de NPD in Berlijn. Door stevige antifascistische protesten wordt hen het marcheren belet.
01. Nederlandse neonazi's van ANS/NSA en Blood & Honour Traditional doen mee aan een 1 mei demonstratie in het Duitse Schweinfurt.
01. In Franeker worden 's nachts auto's bekrast met hakenkruisen.
03. In Oegstgeest viert het Nationalistisch Kollektief Rijnland (Rijnbok) de uitgave van hun honderdste tijdschrift met de honderdste stamtafelbijeenkomst.
04. De Partij voor de Vrijheid (PVV) is in Almere niet aanwezig bij de kranslegging voor de dodenherdenking. Er ontstaat een politiek relletje over.
04. De gemeente Nijmegen overlegt met voetbalclub Quick 1888 over het plan om allochtone jeugdspelers uit te sluiten. De club wil zo de verhouding tussen het aantal autochtonen en allochtonen corrigeren. Volgens Quick 1888 hebben allochtone leden meer gedragsproblemen en betalingsachterstanden. Hun ouders zouden minder vaak actief zijn als vrijwilliger.
04. In Bunschoten-Spakenburg worden hakenkruisen geklad op auto's.
05. Stamtafelbijeenkomst van Voorpost Rijnmond in Rotterdam.
05. Twee Marokkaanse jongens mishandelen in Amsterdam een homoseksuele man bij het homomonument. Ze roepen "vieze, vuile flikker" en schoppen en slaan hem totdat hij het bewustzijn verliest.
06. De Pim Fortuynherdenkingen in Driehuis, Hilversum en Rotterdam worden ook bezocht door rechtsextremisten zoals Ben van der Kooi, John Middelman en Martijn Janssen. In Driehuis is Fleur Agema van de PVV aanwezig.
08. Culturele excursie van Voorpost naar Brielle. Op extreemrechtse internetfora verschijnen oproepen hiervoor.
08. Nederlandse neonazi's van NJN en NVU roepen op internet op voor deelname aan een extreemrechtse demonstratie in het Duitse Wiesbaden.
08. Vandaag maakt de extreemrechtse groep "Aktionbundnis Hengelo" het graf van de zwarte weduwe F. Rost van Tonningen-Heubel in Rheden schoon. Constant Kusters van de NVU houdt hierbij een toespraak.
08. In het kader van de verkiezingscampagne bezoekt de PVV Groningen en Leeuwarden. In Groningen is een ludiek protest hiertegen.
08. In Deurne geeft de extreemrechtse Duitse Hooliganband Kategorie C - Hungrige WŲlfe een concert voor 200 mensen uit Nederland, Duitsland en BelgiŽ. De zaal is georganiseerd door Veenendaler Patrick de Bruin.
09. Stamtafelbijeenkomst van Voorpost Twente in de omgeving van Enschede.
11. Vandaag schrijft de krant dat een 49-jarige man uit Deventer onlangs een taakstraf en een boete kreeg omdat hij eerder dit jaar racistische opmerkingen maakte tegen een Bulgaarse straatmuzikant. Daarbij sloeg hij hem zijn accordeon uit zijn handen.
12. Stamtafelbijeenkomst van Voorpost Kempenland in Eindhoven.
13. Een groep jongens schopt in Zaltbommel een herdenkingskrans weg die op 4 mei bij de Joodse begraafplaats is gelegd. De politie verdenkt een groep jongeren van Nederlandse en Marokkaanse afkomst. De krans lag bij een fontein die ook is beklad met een obscene tekening.
13. Voorpoststamtafel Noord-Holland-Noord in omgeving Alkmaar.
14. De neonazi's van ANS/NSA Den Haag plakken in Zoetermeer posters tegen het kraakverbod.
15. In Zeeuws-Vlaanderen organiseren de Dietse Kameraden "Keltische Spelen" met enkele tientallen deelnemers. Er wordt met bijlen, boomstammen en keien gegooid.
15. De PVV voert campagne in Bergen op Zoom en Middelburg.
15. Tegenstanders van de komst van een moskee in Roosendaal hangen een dood schaap aan de gevel van een slooppand dat op de plek staat waar de Marokkaanse moskee moet gaan komen. Er staat "No Mosk" op het schaap. Er zou al eerder sprake zijn geweest van bekladdingen tegen de moskee en vanuit de buurt zijn bezwaarschriften ingediend. De nazistische actiegroep NJN heeft aanhangers in deze regio. De NJN heeft begrip voor de actie en lanceert een speciale protestwebsite.
16. In de regio Leiden organiseert Rijnbok een Vooraan-lezing over de eigen extreemrechte pers. Tim Mudde uit Sassenheim is de spreker.
16. Vandaag schrijft het bestuur van de extreemrechtse Partij Vrij Almelo een brief waarin zij melden dat hun gemeenteraadslid Gerwin Kamphuis uit de partij is gezet wegens "diepgaande verschillen van inzicht". Op de 18e blijkt Kamphuis op persoonlijke titel raadslid te blijven in Almelo, terwijl de PVA had gewild dat hij zijn zetel op zou geven.
18. ANWB-directeur Guido van Woerkom maakt in een toespraak in Nieuwegein een denigrerende opmerking over Marokkanen. De zaal reageert ontstemd en later betuigt hij zijn spijt.
18. In Leeuwarden vernielt een 32-jarige man herdenkingskransen van de dodenherdenking van 4 mei. Hij wordt opgepakt.
18. De activisten Alwin Walther en Marley Robben van ANS/NSA duiken op bij een linkse manifestatie van de kraakbeweging in Den Haag. Ze worden weggestuurd.
18. Vandaag schrijft een krant dat een Amsterdamse politieman van Joodse afkomst eind april aangifte heeft gedaan tegen AD-columnist Hugo Borst vanwege een column over voetbal. Daarin schreef Borst dat de kakkerlak een indrukwekkend beest is, de jood onder de insecten, want: onuitroeibaar. Borst zou het als compliment bedoeld hebben.
19. Voorpost-Midland houdt haar stamtafelbijeenkomst in Nieuwegein.
19. Onderzoeksbureau Nyfer uit Utrecht publiceert de resultaten van haar onderzoek naar de kosten van immigratie. De PVV-fractie had de opdracht gegeven voor dit onderzoek waaruit zou blijken dat de immigratie van niet-westerse allochtonen jaarlijks Ä 7,2 miljard kost. Geert Wilders noemt de uitkomst schokkend.
19. Hagenaar Alfred Vierling spreekt in het Belgische Hasselt voor de extreemrechtse NSV over de Europese Unie.
20. Stamtafelbijeenkomst van Voorpost Haaglanden in de regio Den Haag.
21. t/m 24. Pinksterkamp van Voorpost in het zuiden van BelgiŽ met deelnemers uit Nederland en BelgiŽ. Sjors Remmerswaal uit Zoetermeer is een van de sprekers.
22. In Eindhoven komt de Nationale Jeugd Nederland (NJN) bijeen.
22. De extreemrechtse internetzender Radio Rapaille, met medewerkers en luisterpubliek uit Nederland en Vlaanderen, organiseert haar "Eerste Tref- en Familiedag" in het Belgische Edegem, nabij Antwerpen. Er wordt een jongerendebat gehouden met vertegenwoordigers van Voorpost, N-SA, Vlaams Belang Jongeren en NSV.
22. Verkiezingscampagne van de PVV in Den Helder en Haarlem.
24. Geert Wilders zegt op een bijeenkomst van de PVV in Tilburg dat de PvdA-aanhang niet naar de Nederlandse TV kijkt.
24. Op initiatief van Hero Brinkman komen in Den Haag jongeren bijeen die met de PVV sympathiseren en daarom een jongerenorganisatie op willen richten.
25. Op een speciale vergadering in Istanboel tussen EuroparlementariŽrs en Turkse parlementariŽrs stelt PVV'er Barry Madlener provocatieve vragen over Cyprus, Iran en de islam. Een Turkse minister beschuldigt hem hierna van racisme.
27. In Dordrecht wordt een jonge man uit Leerbroek wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van het uitschelden van politieagenten voor "Joden" in september 2009 in Schoonrewoerd.
27. Bij een tweede strafzaak in Dordrecht wordt een 18-jarige man uit Leerdam veroordeeld tot een werkstraf omdat hij in februari 2010 een politieagent racistisch had uitgescholden vanwege diens huidskleur.
27. Voorpost Twente plakt antipedofielenposters in Twente.
28. In Castricum vallen skinheads 's nachts een autochtone vrouw aan en snijden haar met een mes in het gezicht. Het motief is onbekend.
29. In het Duitse Rheinland houden de Freie Krafte KŲln en Kameradschaft Aachenerland een Schlagetertreffen om naziheld Albert Leo Schlageter te eren. Onder de sprekers zijn een oud-SS'er en een Duitse soldaat uit de Tweede Wereldoorlog. Ook NVU'er Ivo Pastoor uit Hoensbroek spreekt de geestverwanten toe.
29. GeÔnspireerd door de rechtse beweging in de USA wordt in Den Haag een "Tea Party tegen linkse coalitie" georganiseerd. Een mix van conservatieven, libertariŽrs en rechts-extremisten vindt elkaar hier. Enkele activisten van Voorpost zijn aanwezig en luisteren naar een toespraak van Hero Brinkman van de PVV.
29. De PVV-fractie voert campagne in Lelystad en Zwolle.
29. In Amsterdam wordt een jongerendebat georganiseerd waar ook enkele jongeren van de PVV discussiŽren. Spreker Hero Brinkman zegt dat allochtonen hier "te gast" zijn en verder stelt hij: "We hebben hier een Nederlandse cultuur en die willen we houden. We willen niet dat allerlei invloeden aan die cultuur gaan knibbelen en dat gaat ook niet gebeuren".
30. Deze ochtend wordt ontdekt dat een moskee in Ridderkerk bespoten is met beledigende teksten tegen de islam.
31. In Zaltbommel worden 's nachts auto's, caravans en woningen beklad met racistische leuzen en hakenkruisen.

De kroniek over discriminatie, racistische gebeurtenissen en activiteiten van extreemrechts in Nederland wordt samengesteld door Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka om enig inzicht te geven in de omvang en geografie van (georganiseerd) racisme en discriminatie in Nederland. Het overzicht is niet recent doordat het invoeren en koppelen van data tijd kost en dat zorgvuldig en (soms) na onderzoek moet gebeuren.

Heb je aanvullingen of meldingen?:

Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka
Postbus 14710 * 1001 LE * Amsterdam
06-51682822 * kafkanet@xs4all.nl
kafka.nl
Kafka is afhankelijk van donaties: giro 71006

(uit: Alert!, nummer 3, september 2010. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud