alert = afa

Home
Inhoud 3-2010
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

printversie

Redactioneel

En wederom welkom in alweer een nieuwe Alert!
We vonden het tijd voor een nieuwe omslag, hopelijk bevalt deze, want hij blijft nog wel een jaar bij ons. En op de achterkant van de omslag is ook wat veranderd; daar is deze keer aandacht voor een publicatie over uittreders uit extreemrechtse kringen.
Geelzwart is eerder een publicatie van de Alert! geweest, maar niet de Alert! zelf. Het gaat om een brochure over en na de demonstratie tegen Voorpost in Delft van 1998. Sindsdien hebben we vele activisten van extreemrechts zijn komen en gaan, vele organisaties en splinters en clubjes opgericht zien worden en uit elkaar zien vallen. Hoe dan ook is het extreemrechtse spectrum danig veranderd door de jaren heen.
Al sinds 1997 weet de Alert! te berichten over acties van en tegen extreemrechts, schijnen we licht op de zich vaak in het duister afspelende activiteiten van extreemrechts en worden van opvallende personen uit die scene het doopceel gelicht. In 1992 was de komst van Britse neonazi’s naar een concert in Hoek van Holland de reden om Antifascistische Actie (of Aktie natuurlijk) op te richten. AFA bestaat nog steeds. Extreemrechtse actiegroepen die uit het buitenland in Nederland actie komen voeren ook nog steeds. In de maand oktober zal het proces tegen Geert Wilders hervat worden vlak voor de uitspraak op 2 november wil de English Defence League, een straatvechtersbende bestaande uit islamofoben, racisten en activisten van de British National Party (BNP) samen met de inmiddels opgerichte Dutch Defence League (DDL), en ook hun Franse tak, en ongetwijfeld ook met de net opgerichte Duitse afdeling, en wie weet de Belgische chapter, op 30 oktober op het Museumplan in Amsterdam Geert Wilders een hart onder de riem steken. Deze ‘Wilders Street Army’ zou mogelijk het gat kunnen vullen dat er tussen klassiek extreemrechts activisme en de partij van Wilders, waar je immers geen lid van kunt worden en die zelden iets organiseren, ligt. In haar oprichtingsstatement zegt de DDL ‘antiracistisch’ te zijn, voor hen is kennelijk de huidige moslimhaat niet het nieuwe racisme, maar het nieuwe antiracisme. De initiatiefnemers zeggen contact te willen leggen met bijvoorbeeld Molukkers, Hindoes, Sikhs, Joodse groepen, uitgetreden moslims, Iraanse organisaties. Iedereen die iets tegen de islam zou kunnen hebben. Wat de slagkracht is van de DDL is nu nog moeilijk te zeggen. Eerst willen ze samen met die Europese afdelingen, met eten, drinken, kraampjes en toespraken een European Defence League of het wat vriendelijker klinkende European Freedom Initiative oprichten, op 30 oktober op het Museumplein in Amsterdam dus. ‘Off Duty’- soldaten uit Engeland, Nederland en Duitsland uit de Defenceorganisaties zouden de Amsterdamse politie hebben aangeboden de bijeenkomst te beveiligen. De gemeente Amsterdam zwijgt tot nu toe. In december komt de volgende Alert! uit.

De redactie

(uit: Alert!, nummer 3, september 2010. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud