alert = afa

Home
Inhoud 3-2011
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

Reconstructie

printversie

Telefoontaps in een Rotterdamse bajes

Redactie Alert!

In deze rubriek nemen we naar aanleiding van nieuwe informatie, of na moeizaam en taai onderzoek onlangs verkregen 'oude' stukken, een (deel van een) dossier van enkele jaren geleden onder de loep. Deze keer een wapenvondst in 2007 in Spijkenisse.

Op 17 maart 2007 wordt de woning van Combat 18-lid Arris de Bruin in Spijkenisse door de politie doorzocht. In Alert! nummer 1 en nummer 3 uit 2007 (volledig op www.alertafa.nl na te slaan) is daar uitvoerig over geschreven. Wat toen bij het schrijven van die artikelen ontbrak waren de proces-verbalen van verhoor van de verdachten en de telefoontaps. Het zat zo; Arris de Bruin zit in voorarrest voor de periode van 90 dagen omdat de politie in zijn woning, onder meer in de koelkast in de keuken, de volgende wapens aantrof; een pistool, munitie, een dubbelloops jachtgeweer, een machinegeweer, een geluiddemper en ge´mproviseerde explosieven/vuurwerk. Zijn vriendin Kelly verklaart dat ze Arris wel eens in de weer zag met lawinepijlen waar-ie spijkers aan zat te tapen. Arris verklaart dat-ie in zijn eentje met het jachtgeweer, de Browning en de Zastava (machinegeweer met afgezaagde loop, bedoeld om projectielen die ontploffen af te schieten) te hebben geschoten op de Maasvlakte. Als Arris vervolgens aan de politie verteld dat-ie de wapens van Maarten van Mil heeft gekocht, besluit de politie een tap te zetten op enkele telefoons. Het maatje van Arris, Robin van Opstal wordt dan op 1 mei 2007 opgepakt en verhoord. Robin zegt nu juist dat-ie samen met Arris heeft lopen knallen op de Maasvlakte. En wijst en passant nog 6 mensen aan op foto's die de politie hem voorhoudt. Robin mag weer gaan. Op 3 mei belt Arris, getipt door Kelly, met Robin. Er ontspint zich een hilarische conversatie, waarbij ze zich niet beseffen dat er wordt meegeluisterd. Over het samen schieten: Arris: "Ja, waar dan?" Robin: "Ja, daar in het Hartelpark." Arris: "Ja, daar heb ik over verklaard dat ik alleen was halve zool!" Robin: "Ja, best relaxed dan. Lekker boeiend dan! Ja, op een gegeven moment weet ik het ook niet meer." Arris: "Ja, ik heb verklaard over een keer op de Maasvlakte." Robin: "Ja, nou en joh."

Scan deel uitgeschreven telefoontap van de recherche Rotterdam tussen Arris de Bruin en een onbekend gebleven collega-neonazi
Scan deel uitgeschreven telefoontap
Met hun onbeholpen verklaringen en het noemen van namen over de telefoon, het verklaren over wapenhandelaar Maarten van Mil, het aanwijzen van andere figuren in het dossier, lijken ze hun eigen glazen in te gooien. Maar uit de telefoongesprekken die Arris met zijn moeder en Kelly voert, blijkt dat hij zich wil opofferen om 'de groep' uit de wind te houden. De leden van die groep lopen bezorgd de deur plat bij zijn moeder ("Half Blood & Honour zit hier") en als ze dat niet doen zitten ze thuis te wachten tot hun deur uit de voegen vliegt en de arrestatie-eenheden binnenvallen. Dat gebeurt echter niet. Justitie focust verder op een aantal militairen die scherfvesten en wapens aanbieden, ook aan Arris. Zo kreeg hij een sms'je met de aanbieding voor "Iets Russisch voor op je schouder." Dat bleek te gaan om een RPG, een Rocket-Propelled Grenade, een soort bazooka. Arris stuurde geen berichtje terug.

Blood & Honour/Combat 18 steunt Arris in de gevangenis, doen boodschappen voor hem. Arris verklaarde dan wel geen lid te zijn, maar enkel supporter, maar Kelly verklaarde dan weer dat-ie zijn C18-shirt mag dragen, juist omdat-ie lid is. Professioneel komt het allemaal niet over, maar juist dat lompe in combinatie met wapens en explosieven is een erg gevaarlijke. De vraag blijft verder hoe de politie op het spoor is gekomen. Vanaf 2005 schijnen ze al een dossier op te bouwen rond de Combat 18 groep in Rotterdam en omgeving. Mogelijk hebben ze de informatie over Arris verkregen via een inval bij ene Silvester, ook in Spijkenisse. Volgens Arris was die opvallend snel weer op vrije voeten toen. Wellicht wordt dat dossier ook ooit eens compleet.

(uit: Alert!, nummer 3, september 2011. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud