Logo fotopagina

Haarlemse antifascisten verstoren NVB-bijeenkomst

Haarlem tegen Fascisme
Foto's: Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka

Op 28 oktober belegde de extreemrechtse Nationalistische Volks Beweging (NVB) een bijeenkomst in peuterspeelzaal 't Cirkeltje in Haarlem-noord. Hoewel de NVB deze locatie niet openlijk had aangekondigd, verraste het comité Haarlem Tegen Fascisme (HTF) de extreemrechtse groep met een demonstratie voor de deur.

De NVB'ers waren nog nauwelijks aangevangen of een groep van zo'n veertig antifascisten kwam de Obistraat binnengelopen waar de peuterspeelzaal aan gelegen is. Spandoeken en vlaggen werden meegedragen. Een woordvoerder van AFA sprak door een megafoon de buurt toe: "We kunnen niet toestaan dat een club rechts-extremisten, racisten, fascisten en neo-nazi's hier midden in deze woonwijk zit te vergaderen. Deze club staat een blank Nederland voor en probeert mensen tegen elkaar op te zetten. Tolereer dit niet en sluit je bij onze demonstratie aan!"

Ondertussen werd een pamflet verspreid onder de buurtbewoners die nieuwsgierig uit hun huizen waren gekomen. Daarin werden de treffende overeenkomsten tussen de NVB en de NSB in naamsgelijkenis, logo en het motto 'Voor volk en Vaderland' uit de doeken gedaan. De buurt was het met de demonstranten eens dat een club die o.a. bestaat uit ex-CP'86 leden en die zich schaamteloos identificeert met de NSB niet thuis hoort hun wijk. "Hoe dit nou toch mogelijk is!?" was dan ook een veel gehoorde kreet. Maar de beheerder van het gemeentegebouwtje - die in dezelfde straat woonde - kon daarin duidelijkheid scheppen. Hij vertelde dat op naam van ene Wim Beaux (!) de ruimte al meerdere malen was gehuurd. Echter: hij was er niet van op de hoogte geweest dat het hier ging om extreemrechtse politieke bijeenkomsten. Dat een bejaard echtpaar uit de Obistraat ook achter de gesloten gordijnen in de peuterspeelzaal zat hadden sommige buurtbewoners eveneens niet verwacht. "Horen zij er ook bij? Wie had dat nou gedacht." Kinderen hadden ondertussen ook weer bezit genomen van de bijgelegen speelplaats en de voetballende jongens schoten de bal een paar keer extra hard tegen het gebouw.

De wijkagent was onderhand ook gearriveerd en begon te bemiddelen tussen de NVB'ers, de beheerder en de antifascisten die eisten dat de NVB bijeenkomst zo snel mogelijk ontbonden zou worden. Onder druk van de buurt, het comité Haarlem Tegen Fascisme en de aanwezigheid van de lokale pers, werd aan die eis voldaan, mits de NVB een vrije aftocht werd gegeven. Een oplossing waar iedereen (behalve de NVB natuurlijk) tevreden mee bleek. Uiteindelijk vond de politie het nodig om tientallen ME'ers uit te laten rukken om deze vrije aftocht te garanderen. Met lange gezichten kwamen de racisten hun schuilplaats uit. De gourmetspullen en kratten bier gingen de heg over en de auto in, gadegeslagen door de omstanders die op afstand werden gehouden.

Het Haarlems Dagblad weidde de dagen daarna een aantal artikelen aan de gebeurtenis, daarin viel verder te lezen dat de NVB nooit meer welkom was in peuterspeelzaal 't Cirkeltje. Ook zou de NVB juridische stappen overwegen tegen de gemeente Haarlem. Door ingrijpen van de ME zou hun "het recht op vrije meningsuiting" en "het recht tot vergaderen" ontnomen zijn.

Foto 1
  Marcel de Putter draagt een doos  
Foto 2
  Enkele skinheads blazen de aftocht  
Foto 3
  Peter van Egmond (links) draagt de vergaderstukken naar buiten. Uiterst rechts Ton Steemers met links van hem Marcel Kuiper  
Foto 4
  Van links naar rechts Marcel Kuiper, Ruud Misset, agent, Wim Beaux en Ton Steemers  

Klik op de foto's voor een grotere en volledige versie

Toelichting NVB-bijeenkomst, Haarlem 28 oktober 2006:
Foto 1: Marcel de Putter draagt een doos.

Foto 2: Enkele skinheads blazen de aftocht.

Foto 3: Peter van Egmond (links) draagt de vergaderstukken naar buiten. Uiterst rechts Ton Steemers met links van hem Marcel Kuiper.

Foto 4: Van links naar rechts Marcel Kuiper, Ruud Misset, agent, Wim Beaux en Ton Steemers.

terug naar inhoud