alert = afa

Home
Inhoud 4-2007
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

Logo fotopagina

printversie

Jeugdstorm zet toon tijdens NVU-mars tegen pedofilie

Redactie Alert!
Foto's: Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka

NVU-voorman Constant Kusters staat er een beetje treurig bij tijdens demonstratie tegen pedofilie. Hij zou op 27 oktober 2007 in zijn woonplaats Arnhem de strijd aanbinden tegen 'kinderverkrachters en moordende pedofielen'. Zoals gewoonlijk beloofde Kusters een succes, desondanks zijn slechts enkele NVU'ers aanwezig. Ditversterkt door zo'n 70 Jeugdstormers, oftewel het Zwarte Blok of Autonoom Nationaal Socialisten*. Je zou zeggen een versterking voor de NVU, maar dat is niet helemaal het geval.

Het is stervenskoud in Arnhem en tussen de politie staan de Jeugdstormers op de aanvang van de tocht te wachten. Zeker dertig zwartgeklede kaalgeschoren jongeren staan onder een boom waarvan alle herfstbladeren nog naar beneden moeten vallen. Er gebeurt niets, op een ontspoorde vrouw die ze naroept na: "Moet je ze zien staan dan, zeker een paar examentjes gemist. Hey kennen jullie Rost van Tonningen nog? O nee, die is overleden." De skinheads applaudisseren voor de show en joelen naar de vrouw. Ze waren minder baldadig bij de fouillering op het station van Arnhem eerder die dag, waarbij in ieder geval 1 van hen werd opgepakt. Ook ANS-voorman Eite Homan moest tijdens de tocht in de cel blijven zitten.

Omstanders staan te koukleumen, wachtend op de demonstratie. Pas als er onder deze barre omstandigheden drie kwartier verstreken is, laat Kusters zich zien. De stoet Jeugdstormers sluit zich bij hem aan. Het neonazistisch gezelschap lijkt de pas erin te gaan zetten, maar al gauw wordt de tocht gestaakt. Het is tijd voor Kusters toespraak. Hiervoor duikt een Duitser van de Arbeitsgruppe Tierrecht op de grond. In gehurkte stand verbindt hij de draadjes van het geluidsapparaat aan elkaar. En voor n. Na tien minuten is er geluid en kan de toespraak van Kusters eindelijk beginnen.

Niemand gaat mee in deze speech. "De NVU wil dat het programma Nederland in Beweging van de buis wordt gehaald om de smeerlapperij van presentator Carl Noten." Dat zijn boude uitspraken, zoals gewoonlijk, maar ze maken het vuur niet los bij de aanwezigen. Lijken de Arnhemmers uit de straat die kwamen kijken naar de stoet, zich al te vervelen door het monotone verhaal van Kusters, zijn eigen demonstranten zijn ondertussen ook druk bezig met afleidende bezigheden.

Alwin Walther steekt vanachter zijn zonnebril een sigaret op. Andere aanwezigen proberen zich nog meer te verbergen achter hun spandoeken. Wellicht komt dat omdat Kusters in het verleden vuriger is geweest in zijn toespraken. Als de toespraak afgelopen is, beginnen alle demonstranten luid de nazi-leus te roepen: "Vrij Sociaal en Nationaal". Een paard van de plaatselijke ME'ers pikt de hoge tonen op en raakt in paniek. De Jeugdstormers hebben hier erg veel lol in en roepen nog harder. "Vrij Sociaal en Nationaal." De berijdster van het politiepaard houdt haar edele dier, maar amper in bedwang. Onder het gejoel van de baldadige racistische jongeren, vertrekt ze. Het is daarmee wel duidelijk geworden wie de toon gaat zetten vandaag..

Schreeuwend lopen de Jeugdstormers vermomd als het inmiddels beruchte zwarte blok achter Kusters aan. 'Nederlanders wees paraat, houdt de pedo's van de straat'. Het kan de jeugdige neonazi's niet zo schelen wat er geroepen wordt: "Nationaal-Socialisme Nu.", roepen zij daarop. Leken de jongeren van JSN eerst nog verstoppertje te spelen achter hun spandoeken, blijkbaar hebben ze nu al hun moed bij elkaar geraapt om wellicht de tocht te saboteren. Hierop zingen de Jeugdstorm mannen het uiterst creatieve 'If you ain't a pedofile, clap your hands'. De NVU-voorman probeert toch weer wat krediet op te bouwen door met de mannen mee te zingen. De hele tocht naar de Zijpendaalseweg is het een strijd tussen de officiele NVU-leuzen en die van het zwarte blok wat de klok slaat. Ivo Pastoor is de enige van de NVU die er vandaag in slaagt de aanwezige Jeugdstormers op te zwepen met een preek. Het is weer doodstraf wat de klok slaat en natuurlijk het liefst door middel van ophanging met een pianosnaar.

Half vier 's middags is de NVU-mars afgelopen. Kusters roept op tot een winterstop tot de zomer van 2008. Conclusie: Het vuur van de NVU lijkt uitgeblust, die van JSN zeker niet. Hoelang blijft dit verstandshuwelijk in stand?

* Jeugstorm Nederland, Autonoom Nationaal Socialisten, Nationaal Socialistische Actie is een groep jongeren die formeel geen organisatie of leiding kennen. Zij zijn met name gecentreerd in Den Haag en ondersteunen NVU-demonstraties.

Foto 1
  nvu  
Foto 2
  nvu  
Foto 3
  nvu  
Foto 4
  nvu  
Foto 5
  nvu  
Foto 6
  nvu  
Foto 7
  nvu  
Foto 8
  nvu  

Klik op de foto's voor een grotere en volledige versie

NVU Demonstratie Arnhem 27 oktober 2007. Toelichting:
Foto 1: Controle van Arnhemse ME van de JSN'ers die aankomen op het station in Arnhem.

Foto 2: Als er dan eindelijk verzameld wordt kan het booskijken beginnen.

Foto 3: Ook de NVU'ers zijn verward over de echte boodschap van de demonstratie.

Foto 4: De Duitse delegatie van Autonome Nationalisten bestond deze keer uit leden van de Arbeitsgruppe Tierrecht.

Foto 5: De aanhang van de NVU bestond zo ongeveer uit dit groepje en de het onvermijdelijke NVU-kader Boerboom, Bos, Kusters.

Foto 6: Het zwart blok is even stil en luistert naar een toespraak.

Foto 7: Toespraak van Germaanse Jeugdvoorzitter Ivo Pastoor. Ophanging van pedofielen door middel van een pianosnaar is zijn 'persoonlijke mening'.

Foto 8: Inkijkje in het zwarte blok; sommige deelnemers zijn erg jong.

(uit: Alert!, nummer 4, december 2007. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud