alert = afa

Home
Inhoud 4-2007
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

Logo fotopagina

printversie

Afgang NVB bij Baarsjes-demonstratie

Redactie Alert!
Foto's: Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka

Wilde de fascistische NVB in stadsdeel de Baarsjes in Amsterdam demonstreren tegen verwijdering van een verzetsmonument, een groep Ajax-supporters zocht de confrontatie op. Zo werd de demonstratie op 22 september dus afgelast. De NVB poogde vriend en vijand op een ander been te zetten met dit ongebruikelijke demonstratiethema, maar uiteindelijk waren zij het die werden verrast.

"Am-ster-dam Hoo-li-gans", zo klinkt het opeens. Al geruime tijd staan de NVB'ers in twee ploegjes bij elkaar: links en rechts van de stoep. Maar aan hun 'rustige' zaterdagmiddag demonstreren lijkt vroegtijdig een eind te komen, wanneer Ajax-supporters op het punt staan ze in elkaar te slaan. "Dood aan nazi's", is de boodschap en ze laten de aanwezige antifascisten verbaasd achter zich, als ze recht op hun doel afgaan.
De NVB'ers staan vooralsnog stil en brengen weinig geluid uit. Of ze laten de gebeurtenis tot zich door dringen of ze zijn een beetje beduusd. Sommigen rennen zelfs al weg van de dreigende rel. Ook de ordedienst lijkt zich nog niet helemaal op te maken voor de strijd, terwijl deze door de kostuums agressief oogt. Geheel in het zwart, evenals een hoop andere demonstranten, de look van het zwarte blok.
De pers snelt naar het geheel. De ME rukt uit voordat de demonstratie nog maar überhaupt begonnen is. Maar de aanwezige politiemacht kan de supporters niet tegenhouden, evenmin zijn ze af te stoppen zijn door de vlaggenstokken van de NVB.
Harde klappen vallen waarbij een skinhead een lelijke wond bij zijn oog oploopt. "Hier spreekt de politie", wordt omgeroepen en nogmaals. "Hier spreekt de politie." Overal staan groepjes van verschillende pluimage. Het is zigzaggen tussen de ME-linies door, voor wie een goed overzicht wil houden. NVB'ers, stillen, Ajax-fans, antifascisten, buurtbewoners. Dan volgt nog eenmaal: "Hier spreekt de politie. Op last van de burgemeester is de demonstratie ontbonden."
Stonden de NVB'ers er al bij als dode vogeltjes, ze voorzichtig naar de bus te zien afdruipen is wellicht een nog grotere afgang. Tussen rijen ME'ers worden ze via een smal straatje naar achteren geleid. De pers neemt nog wat foto's. Ben van der Kooi draagt het witte kruis dat de groep had meegebracht, om op de plek van het verzetsmonument te plaatsen. Hij poseert er nog even mee voor de camera. De groep moet de bus in van de politie. Hoogste tijd om weer naar huis te gaan. Weg uit de Baarsjes.

Foto 1
  nvb  
Foto 2
  nvb  
Foto 3
  nvb  
Foto 4
  nvb  
Foto 5
  nvb  
Foto 6
  nvb  
Foto 7
  nvb  
Foto 8
  nvb  

Klik op de foto's voor een grotere en volledige versie

NVB Demonstratie Amsterdam 22 september 2007. Toelichting:
Foto 1: Holland Hardcore organisator Stefan Heijnen.

Foto 2: NVB rolt bij de aftocht nog even het spandoek uit: Van links naar rechts Gerard de Wit, Peter van Egmond, Ben van der Kooi, Ruud Misset en op de rug Wim Beaux.

Foto 3: De ordedienst die uiteindelijk zinloos bleek; Wouter Eekels en Marcel de Putter.

Foto 4: Wietse van Dijken (links) en Paul Martinus zaten ook bij de ordedienst.

Foto 5: Bij het voorverzamelen zit de stemming er nog in, Pascal Fraipont met vlag, achter hem met zonnebril Martijn Janssen.

Foto 6: Groepje NVB'ers ziet Ajax-supporters aankomen.

Foto 7: NVB-voorzitter Wim Beaux moet van de politie de demonstratie ontbinden en de demonstranten bevelen de bussen in te gaan.

Foto 8: Peter van Egmond, Marcel de Putter en Ben van der Kooi gaan de bus in, weg uit De Baarsjes.

(uit: Alert!, nummer 4, december 2007. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud