alert = afa

Home
Inhoud 4-2007
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

kroniek belgie

printversie

Correspondenten uit België

September 2007
01. De Duitse afdeling van Combat 18 organiseert haar eigen Ian Stuart Donaldson Memorial in een zaal in Ophoven (Kinrooi) in de Belgische provincie Limburg. De zaal was onder een vals voorwendsel geboekt, zodat politie en gemeentebestuur pas argwaan kregen toen met hakenkruisen getooide neonazi's in het café begonnen toe te stromen. Er werden naar verluidt meer dan 1000 neonazi's verwacht, maar er kwamen er uiteindelijk slechts tussen de 130 en 200 opdagen. Een verklaring voor de lage opkomst kan liggen in het feit dat één van de C18-concertorganisatoren, Sebastian Seemann, een Duitser die een tijd in Antwerpen heeft gewoond, kort daarvoor ontmaskerd werd als medewerker van de Duitse inlichtingendienst (zie elders deze Alert!).
01. De Arabisch-Europese Liga (AEL) roept haar achterban op om op 11 september niet te gaan betogen tegen de omstreden anti-islambetoging in Brussel. Zowel de anti-islambetoging als de tegenbetoging van de AEL werden verboden door de Brusselse burgemeester (zie Alert! 3 2007, kroniek 29/8/07).
01. Vlaams Belangkopstuk Bart Debie ontvangt een 60-koppige delegatie van de Duitse extreemrechtse partij Pro Köln in de Antwerpse VB-kantoren. Na een korte toespraak van Philip Dewinter en van de Pro Köln-voorzitter, kreeg het gezelschap een rondleiding in de Antwerpse Seefhoek. Pro Köln, dat vijf afgevaardigden heeft in de gemeenteraad van Keulen, werd opgericht door voormalige leden van de NPD en Republikaner. Op manifestaties van Pro Köln worden regelmatig bekende Duitse neonazi's gesignaleerd. Eén van de kopstukken van Pro Köln kwam in opspraak met een lezersbrief in een oud-SS-blaadje waarin hij de holocaust ontkent. Het Vlaams Belang werkte al vaker samen met Pro Köln.
03. De oprichter en voorzitter van het Waalse Front National (FN), Daniël Féret, moet in Namen voor de correctionele rechtbank verschijnen voor het gebruik van valse handtekeningen in het kader van de laatste Europese verkiezingen. De FN-führer werd in april 2006 ook al veroordeeld voor racisme, waardoor hij zijn politieke rechten verloor. Verder wordt hij er ervan beschuldigd geld uit de partijkas voor eigen doeleinden te gebruiken. In maart 2007 werd Féret in dat verband samen met zijn vriendin, Brussels FN-parlementslid Audrey Rorive, aangeklaagd voor o.a. valsheid in geschrifte en misbruik van vertrouwen.
03. Ex-Vlaams Belanger Jurgen Verstrepen (LDD) zal dan toch een boete van meer dan 12.500 euro moeten betalen voor het uitzenden van politieke radio via het internet. Eerder ging hij ervan uit dat die boete zou vervallen nadat het Vlaams Parlement in mei de mediawetten aanpaste, waardoor zijn internetradio wel zou kunnen. Tot voor zijn overstap naar Lijst Dedecker beloofde het VB deze boete te zullen betalen met geld uit de partijkas.
04. De Waalse antipathie voor flamingant Bart De Wever (N-VA) stijgt opnieuw nadat een Waalse krant een foto afdrukt van een piepjonge De Wever naast de extreemrechtse Franse politicus Jean-Marie Le Pen (FN). Volgens De Wever gaat het om een toevallige foto na een debat.
05. De Duitse organisator van de omstreden anti-islambetoging op 11 september in Brussel, Udo Ulfkotte, vecht samen met zijn advocaat Hugo Coveliers (Vlaams Belang) het betogingverbod aan voor de rechter in kortgeding.
06. Organisator Udo Ulfkotte distantieert zich publiekelijk van de anti-islambetoging. Hij wil niets meer met de betoging te maken hebben omdat deze vooral extreemrechts volk aantrekt én omdat de betoging verboden werd. Hij zegt verder zijn samenwerking met het Vlaams Belang te betreuren. 07. De rechter in kortgeding verklaart zich onbevoegd in de zaak van de anti-islambetoging. De betoging blijft dus verboden.
07. Gemeenteraadslid David Van Hecke van Kapelle-op-den-Bos (Vlaams Brabant) stapt over van het Vlaams Belang naar Lijst Dedecker (LDD).
07. Jurgen Verstrepen (LDD) krijgt een deurwaarder over de vloer omdat hij zijn boete niet wil betalen (zie 3/9). Hij kondigt aan naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te zullen stappen om de "politieke beschadigingsactie" aan te kaarten.
07. Het Brugse vleesbedrijf Madigro van Vlaams Belang-parlementslid Agnes Bruyninckx en haar echtgenoot, komt in opspraak na een groot vleesschandaal in Duitsland. De firma, tevens sponsor van het VB, verhandelde tegen grof geld 150 ton rot vlees dat in Duitsland verkocht werd aan de pita- en shoarmasector. Madigro diende als verwerkingsbedrijf en tussenschakel, zodat het Duitse bedorven vlees via België terug in Duitsland in de voedselketen terechtkwam.
08. AFF maakt bekend dat Blood & Honour problemen heeft om een zaal te vinden voor de geplande Ian Stuart Donaldson Memorial van 27 oktober. B&H probeerde een sportzaal te huren in Zedelgem, maar dat plan mislukte omdat de zaaleigenaars onraad roken.
08. De nostalgie naar de in de jaren '80 verboden extreemrechtse privé-militie Vlaamse Militanten Orde (VMO) blijft groot binnen extreemrechtse kringen. Niet alleen is er een nieuwe website over de VMO (www.vlaamsemilitantenorde.com), Sven Eriksson presenteert vandaag het boek "Vlaanderen, mijn land", een biografie van zijn overleden grootvader, VMO-leider Bert Eriksson. Een select clubje voormalige VMO-militanten en hun sympathisanten wonen de boekvoorstelling bij. Oud-VMO-gediende Jef Eggermont. verzorgt de inleiding. Onder de aanwezigen: Voorpost-leider Luc Vermeulen en Vlaams Belang-kopstuk Philip Dewinter.
09. In Breendonk (een deelgemeente van Puurs) wordt een standbeeld onthuld voor Albert Moortgat, de oprichter van bierbrouwerij Duvel Moortgat. Dat zet veel kwaad bloed. Breendonk is namelijk bekend omwille van het beruchte concentratiekamp dat de nazi's er tijdens WOII hadden en Moortgat collaboreerde als oorlogsburgemeester met de nazi's. Vlaams minister-president Kris Peeters, die een toespraak zou houden tijdens de ceremonie, zegt op het laatste nippertje af. Ondertussen wil oppositiepartij Progressief Puurs meteen ook af van de 'Cyriel Verschaeve-straat' in Breendonk. Ook dichter Cyriel Verschaeve werd na WOII veroordeeld wegens collaboratie.
10. Het komt tot een breuk binnen het Waalse Front National (FN). Een groep "hervormers", geleid door de blinde FN-senator Michel Delacroix en zijn medewerker Patrick Sessler (ex-VB), verzet zich tegen de alleenheerschappij van voorzitter Daniel Féret. De rivaliserende FN-groep klaagt dat Féret een electorale doorbraak van het FN in de weg staat en dat hij de partijkas te veel met zijn eigen portefeuille verwart. Delacroix en co doen een greep naar de macht en richten een eigen FN-partijbureau op, dat natuurlijk niet door Féret erkend wordt. Vandaag heeft het FN dus twee partijbureaus. In tegenstelling tot Féret willen Delacroix en de zijnen nauw gaan samenwerken met het Vlaams Belang, wat in Brussel misschien kan uitdraaien op een gemeenschappelijke lijst voor de verkiezingen.
10. Onder ruime belangstelling van de door hem opgetrommelde internationale pers probeert Vlaams Belang-topman Philip Dewinter de show te stelen in het Vlaams Parlement door er een referendum te eisen over een splitsing van België. De oproep voor een onafhankelijk Vlaanderen vindt echter weinig bijval bij de andere partijen. De aan het VB gelieerde studentenvereniging NSV betoogt ondertussen voor het parlement met de leuze "België Barst".

Arrestatie Frank Vanhecke en Philip Dewinter
  Arrestatie Frank Vanhecke en Philip Dewinter  
11. De verboden internationale anti-islambetoging in Brussel. (zie eerder) trekt uiteindelijk hooguit 200 manifestanten, waaronder heel wat kopstukken van het Vlaams Belang, enkele europarlementsleden (van o.a. de Lega Nord) en verschillende neonazi's. In de Europese wijk worden in totaal 154 mensen administratief aangehouden. VB-kopstukken Philip Dewinter en Frank Vanhecke verzetten zich voor het oog van de camera tegen hun arrestatie. Dewinter valt daarbij de chauffeur van de arrestantenbus aan in een poging om hem de sleutels af te pakken. En nadien gaat de partij van "orde en veiligheid" nog eens goed klagen over hun arrestatie en hun recht op vrije meningsuiting. Een delegatie van de extreemrechtse beweging Nation ontsnapt ondertussen aan de politieomsingeling en voert een korte actie aan het standbeeld van Godfried van Bouillon.
11. Sandy Neel, fractievoorzitster van Vlaams Belang uit Lille gaat samen met enkele Oostfrontcollaborateurs van het Sint-Maartenfonds en enkele Voorposters op bedevaart naar nazistische monumenten in Duitsland en Oostenrijk. Het reisje gaat onder meer langs Ulrichsberg (bekend vanwege een jaarlijkse bijeenkomst van neonazi's, zie Alert! 4, 2005)), Wunsiedel (begraafplaats van Rudolf Hess), Braunau am Inn (geboorteplaats van Hitler in Oostenrijk) en het Kehlsteinhaus (Hitlers optrekje in Zuid-Duitsland, ook wel het Adelaarsnest genoemd).
11. Het Vlaams Belang verliest opnieuw vijf bestuursleden uit Vlaams-Brabant (uit de VB-afdeling van Begijnendijk) aan Lijst Dedecker.
17. FN-senator Michel Delacroix wordt door "zijn" partijbureau verkozen tot nieuwe voorzitter van het Front National. Féret betwist de legitimiteit van de bijeenkomst die hem afzet als voorzitter. Delacroix stelt voor om Féret uit de partij te zetten. De blinde Delacroix was vroeger de advocaat van Féret. Aan zijn politieke overtuiging valt evenmin te twijfelen. Delacroix was een persoonlijke vriend van de fascistische Rex-leider Léon Degrelle. Tijdens een huiszoeking bij hem thuis in 1994 trof de politie een heus wapenarsenaal aan en stapels negationistische literatuur. Hiervoor werd hij in 1999 veroordeeld tot één jaar voorwaardelijk.
Het partijbureau duidt verder Patrick Sessler aan als secretaris-generaal van de partij en Waals afgevaardigde Charles Pire wordt politiek secretaris van het FN. Patrick Sessler zou goed bevriend zijn met Filip De Man (VB). Hun vriendschap zou begonnen zijn ten tijde van de extreemrechtse terreurgroep Front de la Jeunesse, waarvan volgens sommige bronnen, beiden ooit lid waren. Sessler zetelde zelf ooit voor het Vlaams Blok in de Schaarbeekse gemeenteraad. Sessler liet zich in april 1989 fotograferen tijdens een neonazibijeenkomst in Spanje ter herdenking van de 100ste verjaardag van Hitler. De foto is gemaakt in de Dodenvallei, waar Franco begraven ligt. (bron: RésistanceS/yelloman/AFF).
20. Philip Dewinter geeft het startschot voor een campagne die het Vlaams Belang de komende maanden in verschillende Vlaamse steden gaat voeren onder het motto "Stop de islamisering".
23. Voorpost voert met een driehonderdtal militanten actie op de Groenplaats in Antwerpen met als thema "stop de islamisering van onze Vlaamse steden en gemeenten". De demonstratie was gericht tegen het driedaags islamitisch feest 'Sultan der Maanden' ter ere van de ramadan. Ook wou men het verbod van de anti-islambetoging in Brussel aanklagen.
Er waren toespraken van onder meer Hugo Coveliers (VB-Vlott) en Voorpost-voorzitter Johan Vanslambrouck. Onder de delegatie van Voorpost Nederland was o.a. Ben Van Der Kooy aanwezig, die zopas nog 15 maanden in de cel zat voor brandstichting in een moskee.
23. Daniel Féret, die zich nog steeds de voorzitter noemt van het Front National, laat weten dat het partijbureau (dat van hem wel te verstaan) aangifte doet tegen FN-senator en de "nieuwe voorzitter" Delacroix. Hij verwijt Delacroix onder meer dat deze fictieve jobs zou hebben gegeven aan zijn vrouw en aan zijn maîtresse, waarvoor dan met overheidsgeld betaald werd.
24. Het FN-partijbureau van Delacroix beslist unaniem om Féret uit de partij te zetten.
24. Start van de rechtszaak tegen Hans Van Temsche. Van Temsche wordt aangeklaagd voor de racistische moord op peuter Luna en haar Malinese oppas en voor moordpoging op een Turkse vrouw (zie eerdere kronieken). Ondertussen blijkt steeds meer dat het om een geplande én door racisme ingegeven moordpartij ging. Volgens het strafdossier was Van Temsche van plan om eerst vijf ŕ tien allochtonen neer te schieten. Hij hoopte daarna "eervol" te sterven in een vuurgevecht met de politie. Bij huiszoekingen vond de politie onder meer een mes met de vermelding 'Blut und Ehre', dat Van Temsche samen met een exemplaar van Hitlers 'Mein Kampf' van zijn grootvader (een Oostfrontstrijder) had gekregen. Op zijn gsm stond het neonazistische lied 'White man marches on' uit de film 'American History X'.
25. NSV-Gent voert actie op de Gentse Universiteit tijdens een uiteenzetting van Vlaams minister (en op dat moment koninklijk formateur) Herman Van Rompuy over de Belgische politieke crisis. Een Belgische vlag wordt doormidden gescheurd.
26. De Congolese gemeenschap in België plant een sit-in voor het Brusselse Justitiepaleis. Met de actie willen ze protesteren tegen het stripalbum 'Kuifje in Afrika' van Hergé, dat ze racistisch en kolonialistisch vinden. Ook in Kinshasa is er een betoging gepland (29/9). De in België studerende Congolees Bienvenu Mbutu-Mondondo diende eerder al klacht in tegen de strip bij de Brusselse onderzoeksrechter.
27. De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft 3 "voormalige" skinheads waaronder Jonathan Van Roste en Thomas De Beuckelaer uit Rijkevorsel, veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan een deel voorwaardelijk. In 2005 sloegen ze minstens 4 mensen zonder aanleiding in elkaar en vernederden hen. Zo dwongen ze een jongen om zijn broek te laten zakken, waarna ze op hem urineerden. De foto's plaatsten ze op internet. De feiten dateren van de nachten van 28/29 januari en 7/8 juni 2005. Op dat moment waren de daders nog minderjarig. Een vierde, meerderjarige dader, Maarten S. uit Rijkevorsel, werd eerder al tot 4 jaar cel veroordeeld, waarvan een deel voorwaardelijk. De beklaagde behoorde volgens de procureur tot een groepje skinheads uit Turnhout die er plezier in schepten om onschuldige burgers zonder reden te slaan, te schoppen en te vernederen.
27. De Brusselse kortgedingrechter laat de rekeningen van de Association de Financement du Front National (AFFN), de vzw die de financiën van het FN regelt, in beslag nemen. Het vonnis kwam er na een klacht van de nieuwe FN-voorzitter Michel Delacroix.
28. Mobistar zal wegens klachten een racistisch voicemailbericht uit zijn aanbod verwijderen. Op dat bericht zei een man met een Arabisch accent: "Hallo, dit is het antwoordapparaat, maar is niet mijn antwoordapparaat, want ik heb deze gsm ook maar gepikt."

Arnaud De Backer
  De Backer  
29. Defensie heeft beslist dat alvast vier van de tien geschorste militairen, die vorig jaar werden opgepakt i.v.m. de zaak rond Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET), definitief ontslagen worden uit het leger. De hoofdverdachte, Thomas Boutens en vijf andere collega's blijven ondertussen geschorst. Het interne legeronderzoek naar Boutens is nog niet rond, maar waarschijnlijk wordt hij binnenkort ook uit het leger gezet. In het leger is geen plaats voor racisme, xenofobie, negationisme, antisemitisme en neonazisme, zo luidt het. Eén van de beschuldigden, kandidaat-officier Arnaud De Backer uit Schilde, die "te racistisch" zou zijn, gaat alvast in beroep. Volgens zijn advocaat wil de jongeman niets meer met BBET te maken hebben. Hij zou graag zijn opleiding als legerofficier afmaken.
29. De twee rivaliserende Front National-strekkingen van Féret en Delacroix willen uitmaken wie de touwtjes in handen krijgt van de AFFN, de vzw die de financiën van het FN regelt. Een speciale algemene vergadering van de vzw moet op het kantoor in Brussel een nieuwe raad van bestuur aanwijzen en Féret hoopt op de vergadering een meerderheid achter zich te krijgen. Eén probleem: de FN-ers kunnen niet binnen in het gebouw. Het slot is immers veranderd sinds de inbeslagname door het gerecht. Dus moet de algemene vergadering van het AFFN uitwijken naar een café in de buurt… Ondertussen betwist de Delacroix-sectie de geldigheid van de algemene vergadering omdat het onduidelijk is wie nu precies lid is van de AFFN. Er circuleren immers maar liefst drie verschillende ledenlijsten. De Delacroix-aanhangers geven ondertussen zelf toe dat de situatie een beetje "confuse" geworden is…

Oktober
03. Een Hasseltse rechtbank heeft een 25-jarige man van Rwandese origine veroordeeld tot zes maanden cel en 275 euro boete. De man had een minderjarige geslagen omdat deze een T-shirt droeg van Lonsdale, wat hij met extreemrechts associeerde.
03. De Gentse studentenorganisatie Anarchistisch Kollektief voert actie aan de Gentse Universiteit tegen de komst van een Gentse Vlaams Belang-er op een debat van de CDS (de studentenorganisatie van de CD&V). Het uitnodigen van VB-ers om te komen spreken op de universiteit was vroeger taboe onder de studenten, maar de laatste jaren gebeurt het steeds vaker.
03. De Vlaamse interculturele organisatie Kif Kif heeft aangifte gedaan tegen Deutsche Bank wegens racisme. Kif Kif kreeg een mail van een uitzendkantoor in handen waarin gewaarschuwd wordt dat de bank "geen exotisch" personeel wenst. Het uitzendbureau Mailprofs zegt de klacht te zullen onderzoeken.
04. Het Front National (FN) dreigt voor de derde maal een deel van haar overheidssubsidie te verliezen. De betalingen aan het FN worden voorlopig opgeschort omdat niet duidelijk is wie de partij nu eigenlijk in handen heeft. De parlementaire controlecommissie heeft verder reden genoeg om de boekhouding van het FN eens goed tegen het licht te houden. Een verslag van de Bijzondere Belastingsinspectie spreekt over een "rudimentaire boekhouding", "niet toegelaten uitgaven", "verduistering" en "voordelen in natura". Op het vermogen van de partij is beslag gelegd en tegen Daniël Féret en zijn vriendin Audrey Rorive, loopt een gerechtelijk onderzoek voor gesjoemel met de financiën. (zie september)
04. Het extreemrechtse KVHV-Gent organiseert een debat aan de Gentse universiteit over de Vlaamse onafhankelijkheid. Daarop is ook VB-er Gerolf Annemans uitgenodigd. De studentenorganisatie Anarchistisch Kollektief (AK) voert actie aan de ingang van het universiteitsgebouw. Voorpost en NSV maken van de gelegenheid gebruik om actie te voeren voor de Vlaamse onafhankelijkheid. De studenten van het AK werden door onbekenden belaagd met een peperspray-achtige substantie. Het AK kondigt aan dat het actie zal blijven voeren telkens als er extreemrechtse figuren op de universiteit uitgenodigd worden.
05. Het Vlaams Belang betoogt met een honderdtal manifestanten in Deurne (Antwerpen) tegen de komst van een moskee. Het protest maakt deel uit van de bredere campagne die het Vlaams Belang een paar weken geleden begon om "een halt toe te roepen aan de verdere islamisering van Antwerpen". Op de spandoeken staan leuzen zoals "Europa Europees" en "Islamisten buiten".
05. Fabrice Morreau, een voormalige medewerker van Philip Dewinter die eveneens overstapte naar Lijst Dedecker (LDD), wil zich nu toeleggen op niet-partijpolitieke projecten. Zo denkt hij onder meer aan een label voor Vlaamse producten (zoals "Vlaamse koffie") en een Vlaams-nationalistische krant. Daarvoor werkt hij samen met Freddy Van Gaever (VB) die ook van een eigen "Vlaamse krant" droomt. Morreau is voorstander van de "Forza Flandria"-idee, meer samenwerking tussen het VB en LDD. (zie ook eerdere kronieken)
06. De vitrine van het Vlaams Belang-secretariaat in Deurne (Antwerpen) wordt beklad met leuzen tegen het VB. Opnieuw zet het VB beelden van de veiligheidscamera met daarop de daders op internet.
07. In de Brusselse randgemeente St-Genesius-Rode houden een 350-tal leden van Voorpost, NSV en KVHV een spoedbetoging voor de onmiddellijke splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde (B-H-V), het afschaffen van de faciliteiten, de teruggave van "ontstolen gebieden" en voor de Vlaamse onafhankelijkheid. Ook enkele VB-kopstukken stappen mee, waaronder voorzitter Frank Vanhecke, Marie-Rose Morel en Gerolf Annemans. De burgemeester van Rode slaagde er eerder al niet in om een gelijkaardige betoging van de rechtse studentenorganisatie KVHV te verbieden. Na afloop trok de betoging naar het monument de Leeuw van Waterloo. Dit had de burgemeester verboden, maar onder druk van de harde kern van de manifestatie die geweld dreigde te gebruiken, liet hij toch een delegatie (waaronder Frank Vanhecke) toe om twee leeuwenvlaggen op de berg te planten. Op hetzelfde moment betogen een 150-tal mensen in Brussel tegen het dreigende uiteenvallen van België.
11. De jury van het Hof van Assisen veroordeelt Hans van Themsche, die op 11 mei vorig jaar drie mensen doodschoot in Antwerpen, tot een levenslange gevangenisstraf wegens racistische moord.
11. Jurgen Ceder, juridisch hoofd van het Vlaams Belang, maakt bekend dat zijn partij een verzoekschrift heeft ingediend bij het grondwettelijk hof om de nieuwe antidiscriminatie- en antiracismewet te laten vernietigen. (zie kroniek 8/12/06)
12. Jeune Nation, de jongerenafdeling van het extreemrechtse Nation, voert actie tegen het Bal van het kapitalisme, een initiatief van het rechtse Centre for a New Europe (CNE) van Paul Beliën. JN richt zich tegen 'globaliserend kapitalisme' en 'liberaal extremisme'.

Flyer Nationaal-Solidaristisch Alternarief
  Flyer Nationaal-Solidaristisch Alternarief  
13. Het gloednieuwe Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) organiseert in Hamme haar eerste meeting onder de titel "Weg met de Belgische dictatuur". De bijeenkomst vindt plaats in het lokaal van Jongeren Aktief, waar ook het partijlokaal gevestigd is van het Vlaams Belang in Hamme. De N-SA is naar eigen zeggen een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties die een nieuw politiek activisme voorstaan. Welke organisaties dat zijn wordt niet vermeld, maar gezocht mag worden in de kringen van Vlaamse Jongeren Westland (VJW), Vlaamse Jongeren Noordland (VJN), Euro-Rus en natuurlijk Jongeren Aktief. Jongeren Aktief is een niet meer zo actieve (de website is niet meer bijgewerkt sinds 2004) organisatie van lokale VB-militanten. Eén van de spilfiguren is voorzitter Jan De Beule, een gemeenteraadslid van het Vlaams Belang in Hamme. Met de affiche "ex-VMO-ers, welkom bij het N-SA!" mag duidelijk zijn wat zoals bedoeld wordt met "politiek activisme". De verantwoordelijke uitgever voor de meeting is oprichter Edouard (alias Eddy) Hermy, een oud-VMO-er.
15. De kamer van inbeschuldigingstelling heeft beslist dat Fransisco P., de man die in 2003 een pitazaak in Hoboken kort en klein sloeg en de uitbater ernstig verwondde, voor het hof van Assisen moet verschijnen. Fransisco P. werd uit de pitazaak gezet omdat hij racistische praat verkocht, hij kwam later terug en viel de uitbater aan met twee Samuraizwaarden.
16. De Leuvense regiocoördinator van het Vlaams Belang, Steven Godefridi, stapt over naar Lijst Dedecker.omdat het VB volgens hem "intern steeds extremer en extremer wordt".
17. Het Vlaams Belang dumpt 250 kilo suiker voor het hoofdkwartier van de N-VA. N-VA-voorzitter Bart De Wever had eerder gezegd dat hij bereid was om "een lepel suiker" (een toegeving) aan de Franstaligen te geven om hen de Vlaamse eisen in de regeringsonderhandelingen te laten slikken.
18 en 19. Ex-politiecommissaris Bart Debie (VB) organiseert in het grootste geheim een internationale anti-islamconferentie, getiteld "Brussels Counter Jihad 2007". Debie wist daarvoor de gebouwen van het Europees parlement (dag 1) en het Vlaams parlement (dag 2) te verkrijgen. Er waren een 80-tal voornamelijk buitenlandse deelnemers en een indrukwekkende lijst sprekers, waaronder Marc Cohen, professor aan de Universiteit Gent en adviseur van minister Karel De Gucht. Opvallend was ook het grote aantal deelnemers van joodse origine. Debie heeft goede contacten in de Antwerpse diamantsector en de joodse gemeenschap in Antwerpen. De conferentie zou een slordige 50.000 euro gekost hebben, geld dat Debie gekregen zou hebben van Amerikaanse zakenlui. Omdat het VB niet wenste te betalen voor de bijeenkomst werden slechts een handvol VB-kopstukken uitgenodigd, waaronder Philip Dewinter en Filip De Man. Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel waren naar verluidt niet uitgenodigd op het peperdure onderonsje.
19. Het openbaar ministerie van de correctionele rechtbank van Brussel heeft drie maanden cel voorwaardelijk geëist tegen VB-gemeenteraadslid Maria Lichtert-De Berlanger uit Jette. Ze zou op haar eedaflegging in 2006 de Hitlergroet hebben gebracht (zie Alert! 1 2007, kroniek 2/12 2006).
20. Het negationismeproces tegen ex-ondervoorzitter en oud-senator van het Vlaams Belang Roeland Raes voor de Brusselse correctionele rechtbank is uitgesteld tot eind december. Het proces tegen Raes kwam er nadat hij in 2001 tijdens het NCRV-programma Netwerk de jodenvervolging en de authenticiteit van het dagboek van Anne Frank in twijfel had getrokken.

Demonstratie Vlaams Jongeren Westland in Brugge, met delegatie van de NSA
  Demonstratie Vlaams Jongeren Westland  
21. In Brugge stappen een 70-tal rechts-extremisten onder het motto "eigen volk eerst" op in een betoging van de Vlaamse Jongeren Westland (VJW). De betoging tegen migranten trekt vooral veel neonaziskinheads aan. Ook een tienkoppige delegatie van het Waalse Jeune Nation (de jongerenorganisatie van Nation), enkele Gentse KVHV'ers en Vlaamse Jongeren Noordland stapt mee op. Edouard (Eddy) Hermy (ex- VMO-er en oprichter van Nieuw-Solidaristisch Alternatief) en VJW-leider Pieter Van Damme staan de pers te woord. De tegenbetoging, die georganiseerd werd door verschillende linkse jongerenorganisaties, krijgt een 200-tal mensen op straat. Na afloop van de betogingen komt het tot kleine schermutselingen tussen betogers uit beide groepen. De politie pakt zes mensen op.
21. Nationalistische boekenbeurs in Nijlen, diverse extreemrechtse organisaties prijzen er hun boeken aan.
21. Tijdens een illegale betoging van Grijze Wolven in Brussel wordt de journalist Mehmet Köksal (o.a. La Libre Belgique, Courier International) aangevallen door enkele jongeren. De Brusselse journalist, die op zijn weblog al verschillende boekjes opendeed over Turkse rechts-extremisten, wordt geslagen en achternagezeten (zie elders deze Alert!).
22. Het Lokerse Vlaams Belang gemeenteraadslid Aisha Van Zele stapt uit de partij omdat ze "problemen heeft met de radicalisering van de partij".
22. Na een oproep van het Waalse FDF om Frans te spreken in de gemeenteraad in het Vlaamse Wezenbeek-Oppem, komen een honderdtal actievoerders van Voorpost, NSV en het Taal Aktie Komitee (TAK) naar de gemeenteraadszitting. Ze vatten post voor de deur en scanderen slogans als: "Franse ratten, rolt uw matten" en "Franskiljons buiten". Ondertussen verstoren Vlaams Belang-parlementsleden binnen de zitting. Bij elke poging van de gemeenteraadsleden om Frans te spreken, beginnen ze één voor één luidkeels te protesteren, waarna ze telkens door de politie uit de zaal worden verwijderd. Opnieuw een mediagenieke stunt van de VB-top, waarbij achtereenvolgens Luk Van Nieuwenhuizen, Joris Van Hauthem, Frank Vanhecke, Bart Laeremans, Marie-Rose-Morel en verschillende actievoerders voor de camera door de politie worden opgepakt. Ook bij de gemeenteraad in Kraainem en Linkebeek waren er acties van extreemrechts.
22. Het nieuws raakt bekend dat de voormalige voorzitter van het Front National (FN), Daniël Féret, met geld uit de partijkas een appartement heeft gekocht in de Noord-Franse badplaats Bray-Dunes. De politie deed er huiszoeking. Vorig jaar kwam Féret ook al in opspraak omdat hij een villa in de Provence gekocht zou hebben met partijgeld.
25. De advocaten van Hans Van Themsche gaan in hoger beroep bij het Hof van Cassatie omdat hun cliënt volgens hen door de vele media-aandacht geen eerlijk proces heeft gekregen. Tegen een uitspraak van het Hof van Assisen is geen beroep mogelijk. De enige optie die dan rest, is om het vonnis bij Cassatie aan te vechten over procedurefouten. In zo'n geval moet de rechtszaak worden overgedaan.
25. Het KVHV Gent organiseert een debat over migratie op de universiteit waarop naast vertegenwoordigers van Open VLD, Lijst Dedecker en Groen ook Filip De Man van het Vlaams Belang is uitgenodigd. Het Anarchistisch Kollektief voert opnieuw actie. De flyer van het debat is een parodie op de verkiezingsaffiche van de extreemrechtse Zwitserse Volkspartij SVP/UDC, nl. enkele witte schaapjes die een zwart schaap buiten schoppen met een vraagteken ernaast.
26. De Vlaamse charmezanger Jo Vally wordt zogezegd zonder reden op een hardhandige manier gearresteerd in Turkije. Verontwaardiging alom, tot blijkt dat het slechts een promotiestunt was. Turkije eist excuses voor de manier waarop het land afgeschilderd werd in de Vlaamse pers. Jo Vally zong vorig jaar nog op het concert dat het Vlaams Belang organiseerde als reactie op de 0110-concerten voor verdraagzaamheid.
26. De Vlaams Belang Jongeren Antwerpen organiseren een infoavond in taverne Rubenshof over de Duitse extreemrechtse partij Pro Köln en haar jongerenbeweging. Na een uiteenzetting van de ondervoorzitter van Pro Köln, Markus Wienen, gaat het gezelschap naar het beruchte VB-café De leeuw van Vlaanderen, waar enkele tegenstanders het café belagen. Volgens Bart Debie (VB) werd het café aangevallen door een 25-tal linkse mannen en allochtonen.
27. Blood & Honour Vlaanderen organiseert in Wolfsdonk (Aarschot) hun jaarlijkse internationale Ian Stuart Donaldson-memorial. Honderden Belgische, Nederlandse, Franse, Poolse en Duitse neonazi's verzamelen op een parkeerterrein langs de E 34 in Ranst om vandaar verder te reizen naar de voetbalkantine van Wolfsdonk (Aarschot). Het is al de tweede maal dat de kantine gehuurd wordt voor een B&H-concert. De opkomst, ergens tussen de 500 en 700 neonazi's, ligt lager dan de verwachte 2000 man. Op de affiche staan de gebruikelijke extreemrechtse bands: Avalon (GB), Whitelaw (GB), Propaganda (D), White Wash (VS), Faustrecht (D), Eternal Pride (D), Hate for Breakfast (It), Fehér Torvény (H) en een verrassingsband. Het Duitse Kommando Skin kon uiteindelijk niet komen en werd vervangen door de Belgische band Kill, Baby Kill van Dieter Samoy (zie Alert! 3, 2007 blz 35). Achteraf klagen nogal wat, vnl. Britse, concertgangers over de gebrekkige organisatie van de concerten en de overmaat aan drankmisbruik, wat hier en daar leidt tot kleine vechtpartijtjes. Spirit-senator Geert Lambert kondigt ondertussen aan dat hij het wetsontwerp van Koen T'Sijen, dat racistische organisaties zoals Blood & Honour wil laten verbieden, opnieuw zal indienen. Een uitgebreider verslag valt te lezen op de weblogs van AFF (http://aff.skynetblogs.be/tag/1/Blood%20and%20Honour) en Yelloman (http://yelloman1.blogspot.com/2007_10_01_archive.html) en elders in deze Alert!
Eerder dit jaar diende toenmalig Kamerlid Koen T'Seyen een wetsontwerp om organisaties als Blood and Honour te verbieden ( http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070318). Het wetsontwerp botste op kritiek van CD&V-justitie-specialist Tony Van Parys en het VB vroeg en kreeg de verzending van het wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State. Sindsdien is niets meer vernomen van het wetsontwerp. Spirit-senator Geert Lambert zal het wetsontwerp van Koen T'Sijen nu opnieuw indienen. Het wetsontwerp-T'Seyen kreeg echter ook kritiek van de Liga voor Mensenrechten (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070414). 27. De Vlaamse minister van Werk wil de discriminatie op de arbeidsmarkt structureel aanpakken, onder meer door een betere samenwerking tussen organisaties die racismeklachten opvangen en de sociale inspectie.
28. De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) biedt op een congres over de jodenvervolging zijn excuses aan voor de actieve rol die het Antwerpse stadsbestuur in 1942 heeft gespeeld in de vervolging en deportatie van meer dan duizend joden In een reactie stelt NVA-voorzitter Bart De Wever dat de excuses "gratuit" zijn en dat ze eerder bedoeld zijn in de strijd tegen het Vlaams Belang. Verder zegt hij dat de technieken die Israël gebruikt hem doen terugdenken aan het duistere verleden. De joodse gemeenschap reageert geschokt en beschuldigt De Wever van antisemitisme.
29. Vijf leden van de Brusselse metrobrigade zijn opgepakt en verhoord voor het plegen van racistische feiten. Bij controles pakten ze allochtonen en illegalen hard aan, brachten thuis bezoekjes en behandelden hen onmenselijk. Vier agenten werden vrijgelaten, één agent blijft vastzitten.
31. Blokwatch, de website die de ontwikkelingen binnen het Vlaams Belang op de voet volgde, stopt ermee. Het archief van de site blijft wel online.

November
02. De Limburgse jongerenbeweging van de Vlaamse Volksbeweging (VVB) hangt vijftien spandoeken op boven de autostrade E314. Daarop staat de tekst: "Steun de burgemeesters. Splits de kieskring BHV." Het ophangen van spandoeken boven autostrades is in deze woelige regeringscrisistijden een veelbeoefende hobby bij flaminganten. Ook de Vlaams Belang Jongeren hangen dezer dagen spandoeken uit met daarop de tekst: "Vlaanderen Onafhankelijk."
04. Euro-Rus houdt een verboden bijeenkomst bij het herdenkingsmonument van de Armeense genocide te Elsene (Brussel), dit om "alle Europeanen die door Islamitische extremisten vermoord zijn te herdenken". De herdenking gebeurde in samenwerking met het Russische DPNI, Nation, Groen Rechts en De Solidaristen (N-SA). Kris Roman (Euro-Rus), Hervé Van Laethem (Nation), Yevgueni Belan (DPNI) en Eddy Hermy (N-SA/De Solidaristen) zorgen voor toespraken. De actie is eveneens een teken van solidariteit met de organisatoren van de "Russische Mars", die vandaag in Rusland plaats vindt. In Moskou betogen een 1000-tal en St.Petersburg een 500-tal rechts-extremisten "tegen niet-Russische migranten". Daarbij wordt massaal de Hitlergroet gebracht. Zo'n 3000 antifascisten houden in Moskou een tegenbetoging.
05. De Belgische extreemrechtse bodybuilder Joerie Van der Plas (28), één van de hoofdverdachten in het dossier Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET), staat samen met twee andere Belgen en drie Nederlanders terecht in Den Haag. Van der Plas wordt er in de zogenaamde "pinkzaak" van beschuldigd samen met twee anderen de pink afgesneden te hebben van een jongeman uit Delft met een snoeischaar. Het trio viel vorig jaar binnen in de woning van de Delftenaar omdat ze dachten dat hij een concurrent was op de zwarte markt in anabolen. Achteraf bleek dat de jongeman uit Delft en zijn vriendin, wiens haar tijdens de inval werd kortgeknipt, niets met de anabolenhandel te maken hadden. De foutieve informatie zou afkomstig zijn geweest van een Haagse student, die de Delftenaar uit jaloezie zwart maakte in de 'anabolenwereld'. Joerie Van der Plas zou in die tijd een bloeiend handeltje gehad hebben in anabolen, die hij in Servië ging verkopen. Een sporttas die in de Delftse woning achterbleef met daarin een bon van een slager, vlakbij zijn huis in Dendermonde, bracht de politie op het spoor van Van der Plas. Ook kwamen bij de politie tips binnen dat de daders in het extreemrechtse milieu gezocht moesten worden. Tijdens de politie-inval in zijn woning, gooide Van der Plas een kofferje uit het raam, met daarin een snoeischaar. Daarop zat nog het bloed van het slachtoffer. In totaal staan zes verdachten terecht op verdenking van mishandeling, wederrechtelijke vrijheidsberoving, poging tot afpersing en poging tot diefstal met geweld (zie Alert! 4 2006 en 1 2007).
05. In de Gentse gemeenteraad wordt gedebatteerd over een verbod op uiterlijke religieuze en levensbeschouwelijke symbolen (lees: hoofddoeken) voor stadspersoneel. Tijdens het "hoofddoekendebat" voert Voorpost-Gent actie aan het stadhuis met een spandoek "Stop de Islamisering van Vlaamse steden en gemeenten". Er waren ook verschillende linkse verenigingen aanwezig die betoogden tegen het verbod.
07. Tijdens een nu al historische stemming in het federale parlement keuren de Vlaamse volksvertegenwoordigers éénzijdig de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (B-H-V) goed. De kieskring B-H-V bestaat uit Brussel en enkele Vlaamse gemeenten waar men tijdens de Europese en federale verkiezingen de mogelijkheid heeft om op Franstalige lijsten te stemmen. De splitsing van B-H-V is een eeuwenoude eis van de flaminganten én van extreemrechts. De Franstalige vertegenwoordigers verlaten collectief het parlement uit protest tegen deze stemming. Het Vlaams Belang kan zijn pret niet op. Het is de eerste keer dat de Vlaamse partijen gebruik maken van hun numerieke meerderheid om unaniem, samen met het Vlaams Belang, een wetsvoorstel te stemmen tegen de Franstalige partijen. Het gaat om een symbolische daad, want de daadwerkelijke splitsing zal na een maandenlange institutionele omweg uiteindelijk toch weer op het bord van de federale regering vallen (als België tegen die tijd tenminste al een regering heeft). De Franstalige partijen zien het feit dat de Vlamingen voor het eerst hun numerieke meerderheid in het parlement hebben gebruikt wel als een oorlogsverklaring en ze eisen de garantie dat zoiets in de toekomst nooit meer zal gebeuren.
07. De Hasseltse correctionele rechtbank heeft twee skinheads, een 19-jarige man uit Heist-op-den-Berg en een 20-jarige man uit Rumst, veroordeeld tot een effectieve celstraf van 1 jaar, omdat ze een leeftijdsgenoot uit Oudenaarde beroofd hadden. De twee leerden hun slachtoffer kennen via een chatkanaal. Ze deden zich voor als meisjes en spraken via sms'jes af met hun slachtoffer om elkaar op 12 oktober 2006 te ontmoeten in een park in Hasselt. Het slachtoffer werd geslagen en bedreigd met een mes. Hij moest zijn rugzak met wat geld en een gameboy afgeven. Een getuige waarschuwde de politie, die via het gsm-verkeer de man uit Heist-op-den-Berg kon identificeren.
08. Robin van Opstal en Jelle de Munck verschijnen voor de correctionele rechtbank in Turnhout vanwege de mishandeling in Beerse in november 2006.
08. Het Vlaams Belang betoogt in Antwerpen Noord tegen de komst van een nieuwe moskee, ook NSV en Voorpost zijn aanwezig. Buurtbewoners organiseren een tegenbetoging. Het komt tot kleine schermutselingen tussen enkele VB-betogers en jongeren uit de buurt.
08. Vincent Reynouard, een Fransman die momenteel in Brussel woont, is voor de correctionele rechtbank in het Franse Saverne veroordeeld tot één jaar cel voor het verspreiden van negationistische propaganda. De man kreeg ook een boete van 10.000 euro en hij moet een schadevergoeding van 3.300 euro betalen.
Reynouard verspreidde in 2005 een pamflet "Holocaust, wat men voor u verbergt", waarin hij stelt dat de uitroeiing van zes miljoen Joden tijdens WOII "onmogelijk" was. De Fransman werd eerder ook al eens veroordeeld voor negationisme.
08. Vlaams Belang-parlementslid Frank Creyelman heeft volgens de krant La Derničre Heure te veel gedronken wanneer hij een auto-ongeluk veroorzaakt in Schaarbeek.
09. Het Front Anti-Fasciste (FAF) betoogt met een honderdtal mensen voor de sluiting van een fascistische boekhandel in Luik. Philipe Randa, een tegen extreemrechts aanleunende uitgever en redacteur, opende in juli de boekhandel Primatice, waar volgens FAF heel wat extreemrechtse literatuur te vinden is.
12. Vlaams-nationalisten schilderen slogans op het gemeentehuis van de faciliteitengemeente Wezembeek-Oppem, waaronder "Maingain fascist" en "Splits Brussel-Halle-Vilvoorde".
13. De broodjeszaak van Abdelnunaim El Mouchmouch in Antwerpen wordt door racistische vandalen kort en klein geslagen. De gehele inboedel moet eraan geloven en er worden (foutief gespelde) racistische leuzen achtergelaten zoals "makkak", "fock islam", "weg" en "aap".
13. Tegen alle verwachtingen in wordt de Belg Joeri Van der Plas, verdachte in zowel de Nederlandse "pinkzaak" als het Belgische BBET-dossier, vrijgelaten uit voorarrest. (zie 5/11) Van der Plas zat sinds april in voorarrest in Nederland. Vorige week werd nog acht jaar gevangenisstraf tegen hem geëist. Volgens het Openbaar Ministerie is híj immers degene die in mei vorig jaar de pink van een onschuldige Delftenaar heeft afgeknipt met een snoeischaar. In afwachting van de uitspraak in de "pinkzaak" (op 23/11) kan Joerie dus terug naar België.
15. Een twintigtal leden van NSV verstoort het Te Deum ter ere van het feest van de Dynastie. Voor de Sint-Michiels en de Sint-Goedele kathedraal scanderen ze leuzen voor het einde van België. Vervolgens worden ze administratief (tijdelijk zonder aanklacht) aangehouden.
17. De nieuwrechtse Deltastichting vzw organiseert op de Campus 3 Eiken in Wilrijk (Antwerpen) haar 13de colloquium. Thema is deze keer "het recht om te discrimineren", met lezingen over het recht om er "niet politiek correcte gedachten" op na te houden. Gastsprekers zijn: professor Matthias Storme, Jos De man en professor S. W. Couwenbergh. De Deltastichting is de uitgever van het invloedrijke nieuwrechtse tijdschrift TeKoS (Teksten, Kommentaren en Studies) van historicus Luc Pauwels. Nogal wat redactieleden zitten/zaten eveneens in de redactie van het blad van de nieuwrechtse groepering Vrijbuiter. 18. In Brussel betogen 35.000 Belgen voor het behoud van het land. Bij een tegenbetoging van NSV en Voorpost aan het Koninklijk Paleis worden 15 extreemrechtse betogers opgepakt.
19. De Vlaamse Jongeren Westland (VJW) sluiten zich officieel aan bij de nieuwe, solidaristische koepelorganisatie Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) van Edouard Hermy. Dat meldt de weblog van de extreemrechtse vereniging. Ook Eurorus en Jongeren Aktief (Hamme) zouden volgens de blog deel uit maken van de koepelorganisatie N-SA, a.k.a "De Solidaristen".
20. De Correctionele rechtbank van Gent veroordeelt Kurt E. voor racistische uitspraken tot een boete van 1100 euro waarvan 275 effectief. Bij een verkeersongeval zei hij over de Afrikaanse betrokkene tegen de agenten: "'t is er één van die soort, ik walg van die soort".
21. De moskee van Saint-Vaast, bij La Louvičre, wordt beklad met een hakenkruis en de leuzen "Duitsland", "God is blank" en "hoerenjong".
23. Het vonnis valt over de zogenaamde "pinkzaak" (zie 5/11). De Belgische extreemrechtse bodybuilder Joeri Van der Plas wordt veroordeeld tot zes jaar cel. De Haagse student die wordt beschouwd als het brein achter de hele zaak, hij krijgt acht jaar cel. Een derde beklaagde komt ervan af met een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. De drie andere verdachten, twee Belgen en een Nederlander, worden vrijgesproken.
25. Na 22 jaar komt er een einde aan de alleenheerschappij van Daniel Féret over het Front National (FN). Het "Féretisme" is dood. Dat meldt de website van de Waalse antifascistische onderzoeksgroep RésistanceS. De coup van Delacroix en Sessler is gelukt, nu de rechter hen gelijk heeft gegeven in de aanspraak die ze maakten op het AFFN, de vzw die het FN-vermogen beheert. Dat wil meteen zeggen dat de merknaam en het logo van het Front National nu van hen is en dat Féret er niet langer aanspraak op kan maken. Het is nooit eerder gelukt om de macht van Féret te breken, het FN heeft sinds de oprichting door Féret in 1985 tussen de 35 en 45 afscheidingsbewegingen gekend. Delacroix en Sessler kunnen nu beginnen aan de uitbouw van een nieuw en veel gevaarlijker Front National. De weg staat nu immers open naar samenwerking met het Vlaams Belang (met eventueel zelfs gemeenschappelijke lijsten in Brussel) en, wie weet, naar aan een electorale doorbraak in Wallonië.
26. Stemming in de Gentse gemeenteraad over het hoofddoekenverbod. Het verbod wordt goedgekeurd met de medewerking van Vlaams Belang. Een zoveelste knauw voor het cordon sanitaire en een serieuze crisis voor de bestuurspartijen Open VLD en SP.A (VLD keurde het voorstel dat uit de oppositie kwam goed, SP.A was tegen). Militanten van Voorpost en Vlaams Belang zijn opnieuw komen opdagen om actie te voeren voor het verbod. Ook verschillende tegenstanders van het wetsvoorstel houden een protestactie, waaronder Jong Socialisten, Spirit, Blokbuster, Groen, migranten en mensen uit de vrouwenbeweging.
27. Philip Dewinter gaat naar het Oostenrijkse Graz voor de oprichting van een afdeling van het netwerk "Europese steden tegen Islamisering". De zaal wordt echter geblokkeerd door antifascisten en Dewinter krijgt eieren naar zijn hoofd.
30. Voormalig politiecommissaris en VB-parlementslid Bart Debie verschijnt vandaag voor het hof van beroep voor afpersing, verduistering, opstellen van valse p.v.'s, het opzettelijk slaan aan verdachten en aanzetten tot racisme. In eerste aanleg werd Debie - behalve voor de racismeklacht - op alle punten schuldig bevonden en veroordeeld tot 3 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie (OM) ging echter tegen het vonnis in beroep omdat de straf volgens het OM te licht was en omdat Debie niet schuldig werd bevonden aan racisme. De procureur vordert een onvoorwaardelijke celstraf van vier jaar en een boete van € 2.750. Anders dan in eerste aanleg, wil het OM nu ook dat Debie ontzet wordt uit zijn politieke rechten, wat meteen het einde zou beteken voor Debie's politieke carričre. Uitspraak binnen vier weken.
30. De procedure bij de Raad van State om (een deel van) de overheidssubsidie van het Vlaams Belang te ontnemen gaat gewoon door. Daarvoor is opnieuw aangifte gedaan op basis van de wet op de partijfinanciering, die bepaalt dat er geen overheidsmiddelen kunnen worden gegeven aan partijen die vijandig staan tegenover de rechten en vrijheden die gewaarborgd worden door het EVRM. De klacht werd in 2005 al eens ingediend. De Raad van State diende toen binnen de zes maanden te oordelen. Dat is niet gebeurd omdat het VB allerlei gerechtelijke procedures begon, waardoor de zaak uiteindelijk geschorst werd. De commissie Verkiezingsuitgaven heeft de klacht nu opnieuw ingediend.

(uit: Alert!, nummer 4, december 2007. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud