alert = afa

Home
Inhoud 4-2007
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

buitenlands nieuws

printversie

Neonazistische infiltrant handelt in wapens
"Wees op je hoede, er is een verrader onder ons!" kopt een Duitse extreemrechtse website. Het artikel gaat over de Duitse neonazi Sebastian Seemann, die de drie jaar tot aan zijn arrestatie in augustus 2007 als infiltrant voor de Duitse inlichtingendienst heeft gewerkt. Seemann was niet alleen actief in de kern van hardcore neonazi's, hij runde daarnaast ook een lucratieve handel in harddrugs en wapens. Dit alles onder het toeziend oog van de inlichtingendienst in Nordrhein-Westfalen.

Sebastian Seemann
  Sebastian Seemann  
Binnen neonazistische kringen is Seemanns handel in wapens al langer bekend. Sinds enkele jaren probeerde hij wapens en springstoffen aan zijn kameraden te slijten. In hoeverre hij daadwerkelijk wapens verkocht heeft blijft vooralsnog onduidelijk, maar dat Seemann beschikking had over wapens werd al snel duidelijk. De bal kwam aan het rollen doordat Robin Sch., Seemanns partner in de drugshandel, tijdens een proces door de mand viel.

Wegens een gepleegde roofoverval op een supermarkt, waarbij een klant zwaar werd verwond door de rondvliegende kogels, moest de 22-jarige neonazi Robin Sch. zich verantwoorden voor de rechtbank in Dortmund. Tijdens het proces werd duidelijk dat Seemanns handelspartner 10.000 euro achterover had gedrukt na een drugsdeal. Seemann eiste het verduisterde geld op en gaf Robin Sch. een wapen om hem vervolgens aan te zetten tot het plegen van een overval om zo aan geld te komen. Na de arrestatie van Sch. volgde een inval in Seemanns woning, waar de politie naast wapens ook 300 gram cocaïne vond.

Het is niet de eerste keer dat Seemann met het gerecht in aanraking komt. Sinds 2004 is hij diverse keren veroordeeld voor onder andere handel in verdovende middelen, bedreiging, toebrengen van lichamelijk letsel en overtreding van de wet op wapens en munitie. Seemann had binnen neonazikringen een hoog aanzien, mede vanwege het feit dat hij grote neonaziconcerten organiseerde. Eén van die concerten vond plaats op 14 oktober 2006 in het Belgische Weelde. Ruim 1300 bezoekers weten hun weg te vinden naar het 'Ian Stuart Memorial'-concert. Daarnaast beweren enkele bronnen dat het concert tevens diende als heroprichting van de Vlaamse chapter van de neonazistische en terroristische organisatie Combat 18.

In september 2006, enkele maanden voor het concert in Weelde, viel de Belgische politie een twintigtal huizen binnen bij leden van de Vlaamse Combat 18-vleugel 'Bloed, Bodem, Eer en Trouw'. Tijdens de huiszoekingen vindt de politie een enorme hoeveelheid aan wapens, munitie, nazi-propaganda en explosieven. Seemann verkeerde in Vlaamse en Duitse Combat 18-kringen. Met deze wetenschap in het achterhoofd zou het niet onlogisch zijn dat hij enige betrokkenheid heeft gehad in de zaak 'Bloed, Bodem, Eer en Trouw' (BBET). Vooralsnog moet het proces tegen Seemann worden afgewacht om meer duidelijkheid te krijgen over zijn handel en wandel. Aan de andere kant zou het proces tegen Seemann ook tot een groot schandaal kunnen leiden, want Seemanns criminele verleden bleek bij de inlichtingendienst niet op grote problemen te stuiten, daarbij handelde hij in wapens en drugs onder toezicht van de Duitse inlichtingendienst.

Redactie Alert!


Neonazi's herdenken opnieuw in Vlaanderen
Sinds enkele jaren is België een vrijhaven voor internationale en neonazistische bijeenkomsten. Amper een maand na het Combat 18-concert van 1 september in het Belgische Ophove, maakte Wolfsdonk zich op voor een neonazistische concert, georganiseerd door independent Blood & Honour Vlaanderen. Ter ere van de vijftigste verjaardag van de overleden neonazi Ian Stuart Donaldson komen op zaterdag 27 oktober tussen de 500 en 700 neonazi's bij elkaar om hun 'held' te herdenken onder het 'genot van drank' en extreemrechtse muziek.

Neonazi's verzamelen vlakbij Wolfsdonk, 27 oktober 2007
  Neonazi's verzamelen vlakbij Wolfsdonk  
Sommige bezoekers hadden al snel te diep in het glaasje gekeken en storten zich vol overgave op andere concertbezoekers. Volgens diverse extreemrechtse webfora waren de knokpartijen erg vervelend. Maar dat was niet het enige waarover geklaagd werd. Vele neonazi's vonden de entreeprijs van € 25 veel te hoog voor hetgeen hen geboden werd. Het bier en het voedsel was ook veel te duur. Anderen beschuldigen de Vlaamse B&H-afdeling van kapitalisme en lijkenpikkerei. 'Over de rug van Ian Stuart Donaldson maakt men veel geld, Ian zou zich omdraaien in zijn graf als hij deze zakenmensen bezig zag', schrijft een boze rechts-extremist. Op het Blood & Honour-forum maken sommige neonazi's zich ook boos over de aanwezige zuiplappen, die zich niet aan de minuut stilte konden houden, en het slechte optreden van de security-crew van Blood & Honour Vlaanderen, die het dragen van het Blood & Honour-shirt niet waardig zouden zijn.

Anderen proberen aan 'het slechte herdenkingsconcert' nog een positieve draai te geven. 'Wees blij dat er in België nog mogelijkheden bestaan om dergelijke concerten te organiseren', schrijft een Duitse neonazi op een forum. De rechts-extremist slaat hier de spijker op zijn kop, want de Belgische autoriteiten hebben tot heden nog weinig ondernomen om dergelijke concerten tegen te gaan.

Een week voordat het geplande concert zou plaatsvinden heeft de Anti Fascistische Actie Nederland ruim honderd brieven met achtergrondinformatie over de bands en de Blood & Honour-structuur verstuurd naar zalen en cafés in en rondom Antwerpen. Ook het Belgisch Anti-Fascistisch Front (AFF) heeft autoriteiten en media voorzien van een persbericht aangaande het geplande concert. Zaaleigenaren en gemeentebesturen kunnen wel degelijk iets doen om dergelijke concerten in de kiem te smoren, echter, er moet wel een bereidheid zijn om iets te doen. Die bereidheid lijkt ten ene male ontbreken.

John Postma

(uit: Alert!, nummer 4, december 2007. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud