alert = afa

Home
Inhoud 4-2008
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

kroniek belgie

printversie

Correspondenten uit BelgiŽ

September
06. De Combat 18-tak van B&H Duitsland organiseert een Ian Stuart Donaldson herdenking. Een 600-tal neonazi's komt naar de door een Nederlander afgehuurde evenementenhal in het Antwerpse Zandvliet. Op de affiche staan onder meer de Britse bands Razors Edge en No Remorse, uit Duitsland Oidoxie en Sturm 18 en de Amerikaanse band Empire Falls. De politie grijpt opnieuw niet in en maakt enkel een procesverbaal op wegens geluidsoverlast.
11. Het Vlaams Belang negeert het verbod voor de betoging tegen de Islamisering van Europa in Brussel. Er komen een 60-tal voornamelijk VB-volksvertegenwoordigers bloemen neerleggen voor de slachtoffers van 11 september. Naast VB-kopstukken zijn ook Europarlementsleden Carl Lang (FN) en Mario Borghezio (Lega Nord) aanwezig. Drie demonstranten worden administratief aangehouden.

Jelle de Munck
  Jelle de Munck  
11. De strafrechtbank van Turnhout heeft de twee Combat 18-militanten Robin Van Opstal uit het Nederlandse Spijkenisse en Jelle De Munck uit Antwerpen veroordeeld. In november 2006 vielen zij twee jongeren aan in Beerse. Robin Van Opstal krijgt 1 jaar cel en Jelle De Munck komt er vanaf met een werkstraf van 120 uur.
13. De extreemrechte band uit Brugge Kill Baby, Kill! speelt in Melbourne (AustraliŽ) op een Ian Stewart Donaldson memorial van Blood & Honour.
15. Eurorus houdt een demonstratie aan het Navo-hoofdkwartier in Brussel (Elsene) ter verdediging van de soevereiniteit van Europa en Rusland. Maxime Mishenko van Jong Rusland hield er een toespraak. Ook Nation was aanwezig en opvallend was de aanwezigheid van een delegatie KVHV-ers op de betoging.
20. Kill Baby, Kill! speelt in Engeland op een Ian Stuart Donaldson-memorial van Blood & Honour, verder op de affiche Last Chance, Avalon, Legion of St-George, Whitelaw, Brutal Attack en Sleipnir.
24. De Antwerpse rechtbank beslist in kort geding dat de Antwerpse fitnesszaak Better Bodies haar discriminatie tegenover allochtone kandidaat-leden onmiddellijk moet stopzetten. Zo niet eist de rechtbank Ä 2500 per overtreding.
27. Onder het motto 'voor Volk en Vlaanderenland' wordt in de IIzerhoeve in Diksmuide het A.V.V.-fest georganiseerd. Daar spelen o.a. de extreemrechtse bands Huldrefolk, Lion's Pride, Ancient Rites en het Nederlandse De Ruyter Korps.
30. Ex-VB'er Jurgen Verstrepen (Lijst De Decker) stelt zijn boek 'Zwart op Wit' voor. Naast enkele interne roddels over de VB-top (o.a. de liefdesaffaire Morel-Vanhecke) omschrijft hij o.a. de aanwezigheid op, en deelname van, VB-ers aan aangebrande zangcantussen (zang en drankfestijn). Zo werden door VB'er Jan Penris verscheidene cantussen geleid waarop onder meer het 'Horst Wessel-lied' van de NSDAP en 'Wir fahren gegen England' volmondig meegezongen werden.

Oktober
04. De bijeenkomst van het Belgische Front National in Sint-Jans-Molenbeek met als thema "De onveiligheid, een Brusselse catastrofe" en "Molenbeek paradijs of multiculturele hel?" wordt afgelast na druk van antifascistische verenigingen. Wel wordt er een persconferentie gegeven in Sint-Jans-Molenbeek. Enkele antifascisten houden alsnog een kleine demonstratie tegen het afgelastte congres van het FN.

Luc de Gorte, Philip Dewinter, Johan Deckmyn, Luc Vermeulen, Ortwin Depoortere
  Luc de Gorte, Philip Dewinter, Johan Deckmyn, Luc Vermeulen, Ortwin Depoortere  
07. De NSV huurt een zaal aan de Gentse Universiteit voor een 'debat' over de Heel-Nederlandse gedachte met Mark Demesmaeker (N-VA), Philip Dewinter (Vlaams Belang) en Andries Postma (CDA). Enkele linkse studentenverenigingen en antifascisten bezetten het betreffende universiteitsgebouw. Een 30-koppige groep voornamelijk NSV-leden stormt binnen via een zij-ingang en neemt met geweld een auditorium op de benedenverdieping in. Enkele antifascisten sluit hen vervolgens op in het auditorium. De groep NSV'ers en N-SA'ers wordt geleid door oud VMO-er Pieter Huybrechts, NSV-secretaris Yves Pernet en VBJ-voorzitter Hans Verreyt. Verder in het groepje NSV-praeses Nele Marginet en vice-praeses Wouter Opdenacker en enkele van lederen handschoenen en ijzeren staven voorziene heethoofden. Een tijd later doet Philip Dewinter met zijn Voorpost-stoottroepen tevergeefs een poging de hoofdingang te bestormen en tegelijkertijd tracht de andere groep uit het auditorium los te breken. In de groep bestormers aan de hoofdingang is ook een vlag van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) aanwezig. De blokkade houdt stand en de aanvallers worden door de politie met het waterkanon achteruit gedreven. Het debat wordt geannuleerd en de politie komt de opgesloten groep ontzetten uit het auditorium.
11. Het eerste congres van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) vindt, na de annulering van de eerste zaal in Hotel Astrid (Oostende), plaats in Kasteel der Lakenbossen in Ruddervoorde. Het congres wordt gezien als de officiŽle oprichting van de extreemrechtse koepelorganisatie. Over de aanwezige sprekers (excl. leider Edouard Hermy) en toeschouwers wordt met geen woord gerept. Vast staat wel dat er naast militanten uit de traditionele extreemrechtse verenigingen (NSV, NJSV, KVHV,Ö) ook enkele Blood & Honour-militanten aanwezig zijn op het N-SA congres.
12. Voorpost houdt een herdenking n.a.v. de 40ste verjaardag van het overlijden van VMO- leider Wim Maes. De herdenking trok zo'n 200 neonazi's en ging van start met een speech van VMO-oprichter Bob Maes over de ontstaansgeschiedenis van de paramilitaire extreemrechtse militie VMO. Erik Verstraete bracht er enkele gedichten, waarna ze het lied 'Ik had een wapenbroeder' brulden. 'Dankzij' NVA-schepen Jan Jambon en VB'er Dimitri Hoegaert kon Voorpost gebruik maken van de gemeenteschool van Brasschaat. Daar gaf Rob Verrycken een overzicht van de tweede VMO en werd er een videomontage getoond van Wim Verreyken. Voorpostactieleider Luc Vermeulen sluit af met een analyse van de huidige problemen waarmee Voorpost te kampen heeft, waarna gezamenlijk het VMO-lied wordt gezongen. Er wordt een kleine antifascistische manifestatie gehouden tegen het feit dat de Gemeenteschool van Brasschaat voor extreemrechtse bijeenkomsten kan worden gebruikt.
15. De Nederlandse neonazi's, 'Hitler lookalike' Stefan Wijkamp en ex-NVU-er Joop Glimmerveen verschijnen voor de Hasseltse rechtbank voor het uitbrengen van de Hitlergroet op het Duits militair kerkhof in Lommel. Daar vond in 2007 een internationale SS-herdenking van Blood & Honour plaats. Ze worden beiden veroordeeld tot een geldboete van 1100 euro.
16. KVHV-Gent organiseert een debat aan de UGent over "'Gelijkheid', realiteit, utopie of hindernis?". De sprekers zijn de socioloog Dr. H. Vermeersch en de Nederlander M. Roele van de denktank 'Meer vrijheid'. Het debat wordt gemodereerd door Pieter Vandermoere. KVHV Antwerpen organiseert een lezing over de Vlaamse identiteit met gastspreekster Hilde De Lobel (Deltastichting/VB).
17. NJSV organiseert een vormingsavond in de Quinten Matsys in Antwerpen over het heidendom met als spreker voorzitter van Werkgroep Traditie Stefaan Van Den Eynde.
17. In het aanslepende proces tegen Roeland Raes (n.a.v. zijn negationistische uitspraken in een interview met de Nederlandse televisiezender NCRV in 2001) heeft het Brussels parket ťťn jaar voorwaardelijk geŽist. Raes wordt verdedigd door advocaat Piet NoŽ, eveneens advocaat van negationist Siegfried Verbeke en van 2 BBET-verdachten. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en het Forum der Joodse Organisaties eisen elk een schadevergoeding van € 5000. Op 12 december wordt Raes tot 4 maanden voorwaardelijke celstraf veroordeeld en tot een boete van € 1000.
18. B&H Vlaanderen (Traditional) organiseert haar ISD-memorial in de IJzerhoeve.
Op het kampeerterrein van De IJzerhoeve in Diksmuide wordt een gehuurde tent geplaatst en een zevenhonderdtal neonazi's komen naar de voorverzamelplaats aan een tankstation in Jabbeke. De politie controleert voor het eerst identiteitsbewijzen van de B&H-aanhangers langs de invalswegen van Diksmuide. Er wordt van start gegaan met de nieuwe Nederlandse NSBM-band Strijdgeest. Daarna is het de beurt aan het Finse Mistreat en de Duitse bands Rock 'n Roll Outlaws en Sturmtrupp. Het Britse Blackout sluit de avond af gezien Last Chance (GB) niet meer kan spelen wegens de vertraging opgelopen door de politieaanwezigheid.
19. De Vlaamse Verzamelaarskring organiseert haar 13de Historische Beurs van de Vlaamse Beweging in Nijlen. De opbrengst van de beurs gaat integraal naar het Voorpost Boetefonds en het Bormshuis.
21. De politie doet verscheidene invallen bij B&H-leden die nauw betrokken zijn bij de organisatie van de laatste B&H concerten. Drie leden wordt kortstondig gearresteerd, Chris Moorkens, Robert Quidousse en Kristof Verholen. Chris Moorkens werd al tweemaal veroordeeld voor racisme en geweldpleging en is een goede vriend van de voor moord veroordeelde Jurgen Goris. Robert Quidousse uit Gullegem huurde zaal Chevalier in Bellegem af voor de SS-memorial op 19 april 2008. Kristof Verholen uit Bocholt huurde de tent die in Diksmuide gebruikt werd voor hun ISD-memorial 'Rockin the reds' eerder deze week. Verholen stond voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 in Bree nog op de lijst van het VB. Ze werden na verhoor vrijgelaten en moeten zich verantwoorden voor de rechtbank voor overtredingen van de antiracismewetgeving.
22. Voorpost trekt naar Hongarije voor een vierdaagse uitstap. Ze bezoeken er ondermeer een parade van de neofascistische geŁniformeerde Magyar Garda-milities. De Hongaarse Garde werd vorig jaar opgericht en is ontstaan uit de extreemrechtse partij Jobbik (Beweging voor een Beter Hongarije).
24. Voorpost organiseert een lezing over "Geopolitiek en GeorgiŽ" met een spreker van de Nationalistische Vormingscel.

Arnoud Kuipers
  Arnoud Kuipers  
25. Op een demonstratie in Den Haag van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) tegen het Verdrag van Lissabon is er opnieuw een delegatie van Combat 18 Vlaanderen aanwezig. Combat 18 Vlaanderen woordvoerder Arnoud Kuipers houdt er een toespraak.
25. De extreemrechtse bands Les Vilains en Kill Baby, Kill! (KBK) staan geprogrammeerd voor Rock voor Dietsland II in het Nederlandse Delden. Verder op de affiche de Nederlandse bands De Ruyter Korps en Sassem Bootboys. De politie legt het evenement stil net als KBK wil gaan spelen.
26. Het Vormingsinstituut Wies Moens viert haar 25-jarig bestaan. De lustrumviering werd o.a. toegesproken door voorzitter Edwin Truyens (medestichter NSV). 27. Het proces voor de correctionele rechtbank tegen Front National-gemeenteraadslid Olivier Delcourt is begonnen. Bij zijn eedaflegging tijdens de installatie van de gemeenteraad in 2006 bracht hij overduidelijk een Hitlergroet. De rechtbank vroeg om de televisiebeelden op de rechtszaak te vertonen waartegen Delcourt bezwaar aantekende. Momenteel zit hij als onafhankelijk raadslid, gezien het FN hem na het incident uitsloot.
31. Europees Parlementslid van het VB Frank Vanhecke verliest zijn parlementaire onschendbaarheid. Dit was nodig voor het tegen hem aangespannen proces naar aanleiding van een in 2005 verspreidde VB-publicatie in Sint Niklaas. Daarin werden de jonge daders van een gepleegde grafschennis omschreven als allochtonen, de grafschennis werd echter gepleegd door Vlaamse jongeren.
31. Het aan N-SA gelieerde gelegenheidscollectief 'Identiteit Door Muziek' organiseert in Midden-Brabant een videoconferentie en concert met de Italiaanse neofascistische groep ZetaZeroAlfa en het Nederlandse De Ruyter Korps. De avond wordt afgesloten met DJ AntiAntifa van Radio Bandiera Nera. De videoconferentie door Gianluca Iannone gaat over de nationalistische stromingen in ItaliŽ en over het extreemrechtse kraakpand Casa Pound in Rome. Er kwam een honderdtal rechts-nationalisten opdagen. N-SA is naar eigen zeggen verheugd over de aanwezigheid van Nationaal VBJ-voorzitter Hans Verreyt.

(uit: Alert!, nummer 4, december 2008. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud