alert = afa

Home
Inhoud 4-2008
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

printversie

Krakende neonazi's

Jaap van Beek

De activisten van de Nationaal Socialistische Actie (NSA) beginnen steeds meer uiterlijke verschijningsvormen en actiemethodes uit de radicaal linkse beweging te kopiŽren. Naast het overnemen van kledingstijlen en het adopteren van bepaalde thema's, heeft de NSA ook geprobeerd een vrijplaats te kraken.

Axel Kulker
  Axel Kulker  
Op de avond van 7 september kraken drie leden van de NSA een grote villa in het dorp Monster, vlakbij Den Haag. Deze villa staat reeds jaren leeg en moet als woning gaan dienen voor Alwin Walther, Axel Kulker en Jill van der Schee. Zij hebben echter meer plannen dan alleen het creŽren van woonruimte voor henzelf. Allerlei bombastische en grootste ideeŽn ontspruiten in het Westlandse dorp. Het kraakpand moet volgens hen een bastion van de nieuwe volksbeweging worden. En een uitdrukking van de autochtone volkswil, gericht tegen het systeem van de monetaire onderdrukking door het buitenlands kapitaal en de zionistische geldbaronnen in ons land. Alwin Walther spreekt over "de behoefte aan een autonome zone, waar wij ons enigszins vrij kunnen ontplooien, ontworsteld uit de moordende druk van presteren en consumeren van deze maatschappij. Een vrijplaats, met eigen normen & waarden, regels en gebruiken." In gewone mensentaal omgezet was men dus van plan de villa te gaan gebruiken voor bijeenkomsten, een kraakkroeg, een oefenruimte voor muziek en als opvanghuis voor kameraden met problemen thuis. De behoefte aan een eigen extreemrechtse vrijplaats is al langer aanwezig bij de NSA. Reeds vanaf het ontstaan van deze organisatie, in 2005, komt de wens om bijeen te komen in een eigen onafhankelijke plek regelmatig ter sprake. De afgelopen twee jaar hebben er verschillende acties en demonstraties in Zoetermeer en Alphen aan de Rijn plaatsgevonden, waarin de nazi's een eigen jeugdhonk eisen. Jaren actievoeren heeft kennelijk tot het inzicht geleid dat deze eisen niet ingewilligd zullen worden. Men gaat het daarom zelf proberen in Monster. Hier blijkt de vurig gewenste vrijheid ook verantwoordelijkheid met zich mee te brengen. En dat de verworven vrijheid verdedigt dient te worden.

Vrijheid verdedigen
Kort na de kraakactie maken de NSA leden zich aan de buurt bekend als de kraakgroep wonen is een recht. Veel buurtbewoners, die zich ergeren aan het al jarenlange leegstaande pand, reageren neutraal of positief. Eťn van de bewoners heeft er alle vertrouwen in en fantaseert over de aankoop van het pand, dat volgens hem nog maar een fractie van de oorspronkelijke waarde zou hebben. De plotselinge massale aanwezigheid van nazistische stickers en posters in het dorpscentrum wordt door enkele buurtbewoners wel opgemerkt. Net als "al die kale mannen in zwarte kleding die in het weekend met busjes arriveren", maar voor de meeste Monstenaren zijn dit geen redenen in actie te komen. Voor de jongeren uit de buurt is dit een ander verhaal. Sinds de NSA de villa heeft gekraakt, zijn zij hun hangplek kwijt. Dit leidt tot grote onvrede. Al snel zoeken zij het kraakpand op, om het te belagen met stokken en stenen. De NSA reageert hierop door met knuppels en kettingen naar buiten te rennen. Hierbij loopt een van Monsterse jongeren een gebroken neus op. Om nieuwe confrontaties te voorkomen surveilleert er veel politie in het dorp, waaronder een bus ME uit Den Haag. De grote onrust rondom het pand is geboren.

Alwin Walther
  Alwin Walther  
De NSA'ers, duidelijk onder de indruk van de vijandigheid van de jongeren uit het dorp, voeren hun beveiligingsmaatregelen op. Men vraagt geestverwanten uit binnen- en buitenland te helpen het pand te verdedigen. Langzaam aan maakt men van het huis een kleine vesting. Op een muur naast de voordeur bouwt met een constructie met een sterke bouwlamp, die is voorzien van een bewegingsmelder. Om de omgeving goed in de gaten te houden maakt men kleine kijkgaten om naar buiten te gluren. In de woonkamer staan monitors, die zijn verbonden met camera's die op verschillende plekken rondom het huis zijn geplaatst. In de slaapkamer boven de woonkamer zit men met verrekijkers te turen naar de straat en voor het raam zit gaas gespannen. Ook doet men een amateuristische poging de ramen aan de achterkant van het huis te beveiligen met visdraad en alarmsensoren. Verder haalt men schilden, katapulten en lawinevuurpijlen het huis binnen, en worden aan de muur bij de voordeur ijzeren kettingen opgehangen, die als slagwapen gebruikt kunnen worden.

Jill van der Schee
  Jill van der Schee  
Bij een tweede grote confrontatie met jongeren uit de buurt, die op 10 oktober zijn teruggekomen uit wraak voor de eerdere ongeregeldheden, zet de NSA al hun middelen in. Tegen de jongeren vecht men met een schild, kettingen en knuppels. Ook wordt er met stenen gegooid en steekt men lawinevuurpijlen af. De politie wordt ook bekogeld met stenen en een lawinevuurpijl. Daarop wordt besloten het pand direct te ontruimen en de aanwezige nazi's te arresteren. In het pand treft de politie diverse wapens aan, zoals katapulten, molotovcocktails en manden met stenen. De NSA'ers worden beschuldigd van verboden bezit van munitie en/of granaten, geweldpleging en poging tot zware mishandeling.

Chantal Molendijk
  Chantal Molendijk  
Op het moment dat een deel van de arrestanten, waaronder Chantal Molendijk, na twee weken uit voorarrest wordt vrijgelaten, zet men een solidariteitscampagne op. Men roept op tot de bevrijding van de arrestanten. Op een speciaal gemaakte website verschijnen berichten uit de gevangenis. Ook wordt hier opgeroepen geld te storten op de rekening van Molendijk. Dit is bestemd voor de gedetineerden, om in de bak wat spullen te kunnen kopen. Tevens verzamelt men geld voor een operatie van de hond van Ivo Henze, die gewond zou zijn geraakt tijdens een inval van de politie in zijn woning, terwijl hij met de Monsterkrakers vastzat. In een anoniem opgesteld 'autonoom nationaal-socialistisch solidariteit-kommunique', gericht aan de gemeente Westland, eist men de vrijlating van de arrestanten, een publiekelijk eerherstel, excuses van de burgemeester, en een toekenning van een nationaal socialistische vrijplaats ter compensatie van het ontruimde pand. Om deze eisen kracht bij te zetten kan Monster acties verwachten die "een uitdrukking zullen zijn van onderdrukte volkswoede." Volgens de briefschrijvers zullen de acties door zowel "volksmassa's als losstaande politieke soldaten worden uitgevoerd, gericht tegen een ieder die ons ras en volk de mond probeert te snoeren."

Ivo Henze
  Ivo Henze  
De arrestanten worden ondanks de ronkende en revolutionaire taal niet bevrijd, noch worden de andere eisen ingewilligd. Woedend volk en acties van politieke soldaten zijn ook nog niet waargenomen, de wens was hier vader van de gedachte. Dat nazi's opnieuw een vrijplaats door middel van kraakacties willen gaan creŽren valt echter niet uit te sluiten. De extreemrechtse beweging heeft een gebrek aan infrastructuur. Het huren van een zaal om een politieke bijeenkomst te houden is relatief duur. Om zaaleigenaren te misleiden wordt de aard van de bijeenkomst vaak verzwegen, wat regelmatig tot problemen leidt. Een groeiend deel van de extreemrechtse beweging beschouwt een voor hen ongebruikelijk middel als kraken inmiddels legitiem. De NSA-arrestanten laten in een open brief weten vol goede moed te zijn. Ze beweren tijdens hun detentie te hebben gewerkt aan verschillende artikelen, een begin van een ideologisch handvest en een concept voor een actieblad.

Meer lezen? Zie kafka.nl/nazi-krakers-in-monster/.

(uit: Alert!, nummer 4, december 2008. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud