alert = afa

Home
Inhoud 4-2009
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

kroniek belgie

printversie

Correspondenten uit BelgiŽ

Oktober
01. Leopold Berckmans (69) en Marc V. worden veroordeeld tot tien maanden voorwaardelijk en 550 euro boete voor aanhoudende racistische uitspraken en pesterijen tegen hun Turkse buurman. Berckmans verbergt topt zijn extreemrechtse sympathieŽn niet, zo vergelijkt hij Turken voor de rechter met hondenstront en verklaart hij ook regelmatig bijeenkomsten van Blood & Honour te bezoeken.
03. Combat 18 Duitsland organiseert een ISD Memorial-concert in een socialistisch Volkshuis in Arendonk. Een honderdvijftigtal voornamelijk Duitse neonazi's verzamelden er voor de Zweedse groep Endless Pride en de Duitse groepen Extressiv, Oidoxie, Damage Inc., Bloodline en Preuzenstolz.

Ancient Rites op AVV-fest in Diksmuide
  Ancient Rites op AVV-fest in Diksmuide  
03. In de IJzerhoeve in Diksmuide wordt voor de tweede maal het AVV-fest georganiseerd. Het Vlaams-nationalistisch muziekfestival is opnieuw een mix van oi! en metal-bands zoals Ancient Rites, Lion's Pride, Donar's Groll, Ruthless Pride afgewisseld met historische "re-enactments". Er komen zo'n 250 metalheads en skinheads naar het gebeuren. Vanwege de interne conflicten binnen en tussen de verschillende B&H-groepen ontstaan er meerdere vechtpartijen waarbij een B&H'er uit Tienen met een hoofdwonde wordt afgevoerd. De uitbater van de zaal, Peter Ingelaere krijgt ook klappen. Hij beweert dan ook dat hij, na meerdere problemen het voorbije jaar, zijn zaal niet meer zal verhuren aan neonazi's.
03. Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) organiseert een debat met als titel: 'Solidarisme heeft het toekomst?'. De debatavond met N-SA-kopstuk Eddy Hermy (ex-VMO/N-SA) en Pieter Huybrechts (ex-VMO/VB) vindt plaats in cafť Den Bengel in Antwerpen. Het debat wordt voor de tweede keer georganiseerd aangezien Pieter Huybrechts aan het vorige debat, begin dit jaar, onder druk van het Vlaams Belang niet mocht deelnemen.
04. Voorpost organiseert een dag van volkse kunst en volkse strijd in Schilde. De deelnemende kunstenaars komen allen uit Vlaams nationalistische en extreemrechtse hoek zoals dichter Erik Verstaete, beeldhouwer Gilbert De Corte en glasetser Gunther Van Den Eynde. De slottoespraak komt van Anton Aldi (Mark Diependaele) die ondermeer van leer trekt tegen de 'anti-Vlaamse' kunstenaars en de televisieomroep VRT.
05. De NSV-Leuven organiseert haar eerste debat 'Welke toekomst in Europa?' met Philip Claeys (VB), Derk-Jan Eppink (LDD) en Said El Khadraoui (SP.A).
06. In Gent worden twee debatten georganiseerd door extreemrechtse studentenverenigingen. KVHV-Gent organiseert een debat over de Islam en Europa met o.a. Philip Dewinter. Het openingsdebat van de NSV Gent vindt plaats in de Hogeschool. Het politieke kopstukkendebat van de NSV wordt in goede banen geleid door een ordedienst van Voorpost. Later op de avond krijgen twee kopstukken van het KVHV, Bob De Brabander en Michel-Eric De Buysscher en NSV-praeses Arno D'Hooghe, rake klappen. Ook de auto van Gert Gillis (NSV) en het Vlaams Belang-secretariaat worden onder handen genomen. Elders in de stad worden verschillende brandjes gesticht en ook het Justitiepaleis wordt bekogeld.
07. Het openingsdebat van de NSV-Antwerpen, een kruisverhoor met Nick Griffin (BNP), mag niet doorgaan in de gebouwen van de Universiteit Antwerpen. Ze wijken uit naar cafť Den Bengel waar zo'n 70-tal rechts-extremisten verzamelen.
08. De Autonome Kameraden proberen in Antwerpen opnieuw een bijeenkomst te verstoren van de trotskistische Aktief Linkse Studenten. Er vallen aan beide zijden enkele rake klappen en het tiental gemaskerde aanvallers, waaronder enkele NSV en NJSV-leden moet wegens te grote weerstand de benen nemen. De politie controleerde eveneens de identiteitspapieren van de aanwezige Autonome Kameraden.
10. Het N-SA organiseert in samenwerking met Nation een jeugdcongres onder de titel 'Rock tegen kapitalisme'. Er zijn onder meer toespraken van Axel Reitz (Freie Krafte), Eddy Hermy (N-SA), Kris Roman (Eurorus), Tim Mudde (RR) en Ruben Rosiers (N-SA/ IDM). 's Avonds zijn er optredens te zien van de extreemrechtse bands Libertin, HŰtel Stella, De Ruyter Korps, Brigade M en Ultima Frontiera. Zie elders deze Alert!
10. Enkele honderden skinheads verzamelen bij de Moloko in Brugge (voormalige Kastelein) om van daaruit naar de twintigste verjaardag van Live & Loud te gaan. De concerten gaan door op een geheim gehouden locatie, wat uiteindelijk een zaal van een motorclub in Leffinge blijkt te zijn. Op het programma staan The Glory Boys (Spanje), Short Cropped (BelgiŽ) en de Britse bands Pressure 28, The London Diehards en Indecent Exposure.
11. De Vlaams Belang Jongeren (VBJ) organiseren hun tweejaarlijks congres in Mechelen onder het motto '100 % Identiteit'. Op het congres wordt het nieuwe bestuur voorgesteld. Hans Verreyt geeft zijn voorzitterschap door aan Barbara Pas. Verder in het bestuur: Dirk Verhaert (ondervoorzitter), Barbara Bonte (penningmeester), Angie Bosmans (actieverantwoordelijke), Wouter Opdenacker (redactie), Chris Janssens (vorming), Gianni Peeters (propaganda), Olivier Peeters (communicatie), Luk Raekelboom (organisatie) en Christophe Lefebvre (website). De nieuwe voorzitster Barbara Pas stelt de visietekst voor waarin voornamelijk een onafhankelijk Vlaanderen en het behoud van de identiteit centraal staan. Ook het nieuwe VBJ-logo met onderschrift 'Rebels Rechts Republikeins' wordt voorgesteld. 's Avonds is er een optreden van de ooit populaire, commerciŽle band 2 Fabiola.

Tangus Veys
  Tangus Veys  
13. NSV-Gent organiseert een ledenwervingsavond met twee gratis vaten bier en toespraken van Bruno Valkeniers (VB) en Mark Demesmaeker (N-VA). De vaten worden gedoneerd door VB-gemeenteraadsleden Johan Deckmyn en Tanguy Veys. De veiligheidsmaatregelen zijn hoog, de ordedienst van Voorpost en veel radicale elementen zijn aanwezig gezien de gebeurtenissen van vorige week.
13. De rechtszaak tegen de vijf skinheads die in 2006 in Brugge RafaŽl Mensah en Alain Bouillon molesteerden, is van start gegaan. Dieter Samoy, Vincent Eggerick en Jimmy Cludts moeten zich verantwoorden voor slagen en verwondingen, met racisme als verzwarende omstandigheid. Dieter Samoy (Kill Baby, Kill!) wordt ook beschuldigd van schuldig verzuim uit racisme (dat wil zeggen het niet verlenen van hulp aan iemand aan nood, met als verzwarend element 'uit racistische overtuiging'), terwijl Pieter Huys en Bjorn.Verkoeyen enkel beticht worden van schuldig verzuim uit racisme. Voor de eerste drie wordt een effectieve gevangenisstraf van†vier jaar geŽist; voor de laatste twee een werkstraf van 300 uren.
13. Het Hof van Cassatie heeft het oordeel van de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling bevestigd over het gebruik van bijzondere opsporingsmethoden in het dossier rond de extreemrechtse organisatie "Bloed, Bodem, Eer en Trouw" (BBET). Nu is de weg dus vrij voor de vervolging van de 21 beklaagden. Elf van hen moeten zich verantwoorden voor deelname aan terroristische activiteiten, racisme en negationisme, de tien anderen voor het bezit van illegale wapens en bendevorming.
17. De VBJongeren voeren actie op een N-VA themadag over vrouwenrechten. De actie is gericht tegen de aanwezigheid van de actiegroep, Baas Over Eigen Hoofd (BOEH) die strijdt tegen het hoofddoekenverbod.
19. KVHV-Gent organiseert een lezing met Oswald Van Ooteghem, ex-onderluitenant bij de SS, over zijn tijd aan het Oostfront.

Arnoud Kuipers en Sandy Neel
  Arnoud Kuipers en Sandy Neel  
21. Joods Actueel verspreidt een persmededeling met foto's van VB-fractielid Sandy Neel die poseert met o.a. Arnoud Kuipers met een Combat-18 shirt aan. Deze foto's, genomen in de Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen op de verjaardag van een vriend van haar, ontkrachten haar eerdere beweringen dat ze niet op de hoogte was van de neonazistische achtergrond van onder meer Kuipers. Weekblad Humo kwam eerder al op de proppen met foto's van het bewuste feestje, maar Neel beweerde niet te weten dat Kuipers een B&H militant was. Na het uitlekken van de foto's nemen VB- raadsleden Geert Geens en Leo Smans ontslag uit de VB-fractie en blijft Sandy Neel als enige over in de VB fractie van Lille.
24. De Partijraad van het Vlaams Belang stemt het partijbestuur, voorgesteld door voorzitter Bruno Valkeniers weg met 49 stemmen tegen en 47 voor het bestuur. Voornamelijk het postje van Marie-Rose Morel als ondervoorzitster oogst kritiek bij de leden van het partijbestuur. 25. Radio Rapaille zendt live uit vanuit de Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen. Daar treedt onder meer de Nederlandse band Standrecht akoestisch op.
27. NSV-Gent organiseert een kruisverhoor met Philip Dewinter. De avond is gepland in een Irish Pub maar de eigenaars haken af waardoor ze noodgedwongen naar cafť 't Vosken uitwijken.

Yorrik Van De Weyer
  Yorrik Van De Weyer  
31. Ongeveer 150 rechtsextremisten komen naar het 'So Fucking What'-concert in Antwerpen met optredens van Categorie C, The Pride en Get Out. De Sassem Bootboys zegden hun optreden af. Volgens regionale zender ATV werd de zaal gehuurd door Yorrik Van De Weyer, een oude bekende in Vlaams Belang en NSV-kringen.

November
06. In Roeselare wordt door Miguel Dieryckx een nieuwe Vlaams Belang Jongeren-afdeling opgericht (VBJ MANDEL), dit wordt bekend gemaakt op een oprichtingsavond in VB-cafť De Gezelle in Roeselare.
06. In Madrid wordt de vierde editie van de driedaagse 'Jornadas de la disidencia' georganiseerd door Movimiento Social Republicano. Op het congres is ook het Belgische Nation vertegenwoordigd met als gastspreker Pascal Cornet. Verder een lange lijst sprekers van onder meer: MSR, Free Revolutianary Circle (Portugal), International Eurasian Movement (Rusland) en de Duitse NPD.
07. Voorpost verstoort een reeks promoconcerten van Clouseau vanwege hun liedje 'Leve BelgiŽ'. Ze beklimmen scanderend het podium met 'BelgiŽ Barst'-posters.
07. De nieuwe extreemrechtse studentenvereniging Katholiek Academisch Solidaristisch Partijonafhankelijk Elitair Rede (KASPER) brengt een bezoek aan het graf van Louis Gueuning, de leider van het Waalse Verdinaso in de jaren '50. KASPER is een recente afsplitsing van KVHV-Gent. De oprichters zijn o.a. voorzitter Erik Langerock en vice-voorzitter Thomas Braeckman.
08. Voorpost Gent organiseert een herdenking naar aanleiding van de 100ste geboortedag van Reimond Tollenaere, VNV-er, oud-SS-luitenant bij het Vlaams Legioen en overtuigd nationaal-socialist. De herdenking vindt plaats in Oostakker (bij Gent) en er komen een 150-tal militanten en familieleden naar de herdenking. De verwelkoming wordt gehouden door de jonge Voorpost-militant Thomas Van Den Ende, familielid van Tollenaere. Daarna geeft ex-VB-er Roeland Raes een overzicht van het leven van Tollenaere. Vervolgens spreekt Oswald Van Oothegem (ex-SS) over de strijd aan het Oostfront en het waarom van de collaboratie. Na een bloemenhulde wordt 'Ik had een wapenbroeder' gezongen. Er wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook de 75ste verjaardag te vieren van oud- voorzitter Roeland Raes en er wordt bekend gemaakt dat hij zijn functie als hoofdredacteur van Revolte doorgeeft aan Sjors Remmerswaal van Voorpost Nederland.

Fakkeltocht van extreemrechts in Gent
  Fakkeltocht van extreemrechts in Gent  
10. Het N-SA organiseert onder de naam van 'comitť tegen (links) zinloos geweld' een fakkeltocht in Gent als reactie op enkele recente gewelddaden tegen nationalisten in Gent (zie 6 oktober) en elders in Europa. De fakkeltocht die ondersteund wordt door KVHV-Gent, Jeune Nation en Vlaams Huis trekt slechts een zestigtal neonazi's. Een antifascistische raveparty tegen de N-SA slaagt erin een 400-tal mensen op de been te krijgen. De integrale arrestatie van de tegenbetoging zorgt voor massale verontwaardiging en resulteert in de belofte van de Gentse burgemeester om geen "combitaks" (dat je de kosten van het vervoer in het arrestantenbusje bij de arrestant in rekening worden gebracht) meer te innen voor betogers.
10. Vijf studenten in Leuven die iets te veel lol hadden met enkele NSV-ers en hen een petje ontvreemden, worden aangevallen door NSV-ers. Het opstootje begint wanneer Hans Verreyt op de studenten afstormt en de camera steelt waarmee de studenten aan het filmen zijn. Wat later krijgen de studenten rake klappen van diezelfde aanwezige NSV-leden.
11. Het tijdschrift Synthese Nationale organiseert in Parijs haar driejarig bestaan met een 'Nationale en Identitaire dag' onder de noemer 'Rassembler et Rťsister!'. Voor het Vlaams Belang is Hilde De Lobel er vertegenwoordigd.
11. VBJongeren starten een affichecampagne 'armoede bestaat ook bij ons' en plannen in de toekomst enkele soepuitdelingen.
12. In het Europees Parlement in Brussel wordt op een persconferentie de nieuwe Europese extreemrechtse fractie Alliance of the European National Movements (AENM) voorgesteld. De fractie zal bestaan uit het Franse Front National (FN), het Belgische Front National, British National Party (BNP), Movement for a better Hungary (JOBBIK), Fiamma Tricolore uit ItaliŽ en de National Democrats uit Zweden. De aanwezige vertegenwoordigers op de conferentie zijn Bruno Gollnisch (FN), Nick Griffin (BNP) en Balczů Zůltan (JOBBIK).
14. Voorpost voert actie in Gent, Aalst en Mortsel n.a.v. de Week van de Smaak waarvan Turkije dit jaar het gastland is. Onder een spandoek met 'Stop de multiculturele waanzin' delen ze Vlaamse versnaperingen uit aan voorbijgangers.
14. De nieuwe lichting van Blood & Honour Vlaanderen organiseert een cultureel-sportief uitstapje. In de voormiddag gaan ze naar het 1302-museum over de Vlaamse ontvoogdingsstrijd. In de namiddag trekt het tiental richting sportcentrum Blueberry-Hill.
14. NSV-Mechelen organiseert een Vlaams zangfeest in Leest.
17. Op een woonhuis in Gent worden een hakenkruis en de initialen V.N.N. achtergelaten.
20. NSV-Hasselt organiseert een Vlaams zangfeest ten voordele van de Vlaams nationale studentenwerking in Limburg.
21. Voorpost neemt deel aan het tiende congres van de Bretoense extreemrechtse nationalistische groepering ADSAV.
23. De visietekst van Bruno Valkeniers, 'Een radicale, nationalistische en republikeinse volkspartij', over de hervorming van het VB is uitgelekt naar de redactie van Ter Zake. In de tekst wordt onder meer gepleit om van de partij een beleidspartij te maken tegen de verkiezingen van 2012 en de scherpe kantjes van de partij te veilen. Door het uitlekken van de tekst bereiken de interne conflicten binnen de partijtop een hoogtepunt. Het kamp Dewinter-Annemans weigert een nog gematigdere koers te varen en zweert bij de strategie om in de oppositie te blijven als zweeppartij. Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel willen dat de partij zich in bepaalde standpunten gematigder opstelt om zo nieuwe kiezers aan te boren.
28. Op een partijraad van het VB wordt de bijgeveilde visietekst en het nieuwe partijbestuur goedgekeurd. Het nieuwe bestuur is afgeslankt tot 15 leden, voorzitter Bruno Valkeniers, ondervoorzitster Marijke Dillen (seniorenformum) en Filip De Man, die voortaan de partijraad zal voorzitten. Daarnaast zetelen ook de fractieleiders Jurgen Ceder (Senaat en juridische dienst), Philip Dewinter (Vlaams parlement en dienst organisatie), Gerolf Annemans (Kamer en studiedienst) en erevoorzitter Frank Vanhecke (Europees parlement, buitenlandse zaken).De overige bestuursleden zijn de Kamerleden Guy D'haeseleer (nationaal secretaris, een nieuwe functie), Bart Laeremans (kenniscentrum) en Bert Schoofs (statuten en reglementen), senatoren Yves Buysse (personeel), Joris Van Hauthem (woordvoerder) en Anke Van dermeersch (ICT), VBJ-jongerenvoorzitter Barbara Pas en penningmeester Patsy Vatlet.
28. Een delegatie van de N-SA gaat naar een demonstratie in het Duitse Recklinghausen, georganiseerd door de Freien Nationalisten onder het motto "Voor een recht op toekomst!, arbeid vrijheid en brood door het nationale socialisme". Er waren enkele honderden deelnemers aan de demonstratie.
29. Voormalig VB-voorzitter Frank Vanhecke, pas ťťn dag ere voorzitter van het VB, neemt ontslag uit de nieuwe partijraad uit onvrede met de Antwerpse machtsgreep binnen de partij. Eerder zette Marie-Rose Morel al een stap terug en weigerde ook Karim Van Overmeire verder in het partijbestuur te zitten. De kritiek binnen de partij is dat Dewinter en Annemans de belangrijkste functies in handen wisten te krijgen en zo de harde lijn van de partij blijven bewaken. Ze willen het Cordon Sanitaire behouden in tegenstelling tot o.a. Van Overmeire.
29. De Franse NSBM-band Ad Hominem speelt in het Antwerpse metal-cafť De Rots. Op het vorige concert van de band in BelgiŽ in april 2009, werd een undercoverreportage gemaakt waarin te zien is dat meermaals de Hitlergroet wordt gebracht.

(uit: Alert!, nummer 4, december 2009. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud